Sunday, September 29, 2013

Menuju Ke Menara Gading | Episod 1 (Timeline)


Alhamdulillah..... Aku akhirnya berjaya menghabiskan jugak pembelajaran peringkat master.... Dan sekarang dalam planning nak sambung ke peringkat PhD ke luar negara.... Semoga dipermudahkan Ya Allah....Aminnn.... Nak kongsikan kat sini... timeline kalau korang betul-betul nak sambung ke peringkat PhD ke luar negara... Secara basicnya.... kalau korang nak sambung belajar tahun depan... bersedialah dari sekarang... Kerana proses masa diambil nak sambung belajar ke peringkat PhD di luar negara akan memakan masa selama 7-10 bulan!! 

Entri nie secara basic je ok....segala huraian dan cerita akan diterangkan dalam entri Menuju Ke Menara Gading di lain-lain episod... Apa persediaan yang patut dibuat... segala perkara yang kene setelkan... nanti akan aku terangkan dalam next next episod....Yang nie cuma bagi timeline dia jer.... Ok..clear eh? He he... macam bagi instruction la pulak kan... Dah terbiasa dah nie....

Nie la timeline secara ringkas yang patut korang dah tahu kalau nak sambung belajar ke luar negara... bukan senang-senang je ok... Kena ada perancangan rapi...kalau tak.. banyak benda tak setel..... Ni la contohnya... Proses mengikut susun atur yang biasa dibuat...
  • Emel kepada potential supervisor di mana-mana Universiti.. Jangan pakai emel je.. Mintak pandangan dan nasihat kawan ker..pensyarah kat sini ker... Lecturer mana yang di suggest kan ok... Kenapa? Nanti aku citerkan di lain entri... panjang reason dia... Kemudian emel politely dan bincang topik apa yang korang minat nak buat.... DURATION TIME : Biasanya 3 bulan beb.... huhu

  • Ambek IELTS Test awal-awal kalau tak nak pening... IELTS nie maksudnya International English Language Testing System... Sediakan la duit dalam RM600 bayar benda nie.. Nak pegi luar negara biasanya kene dapatkan Band 6.5 ke atas daripada Band 9... Ni boleh ambek masa tgh emel-emel tu.. kalau yang dah terer English...senang jer.. bagi yang tergagap-gagap speaking tu.. Bersedialah..... huhu
  • Kursus BTN - Kursus Birotatanegara WAJIB yer bagi sesape nak sambung belajar ke luar negara... Kursus nie 5 hari.. Nak ambek bawah MARA ke bawah JPA ke...wajib ambek kursus... so setelkan awal-awal...
  • Bila dah dapat korang punyer potential supervisor, isi online form untuk post-graduate application... Kemudian tunggu reply dari sana untuk dapatkan offer letter... Lebih elok kalau korang dah apply mana-mana scholarship dulu.. Apply jer dulu.. DURATION TIME: 1-2 bulan...

  • Pasal scholarship... biasanya dia nak surat offer letter dulu kan... So korang masa apply University tu nanti...akan dapat conditional offer dulu.. Guna surat tu apply scholarship... dapat scholarship..hantar bukti ke pihak University untuk dapatkan Unconditional offer letter... Yang ni korang akan dapat CAS number.. Nanti aku terangkan di next entri apa itu CAS dan apa guna dia.. DURATION TIME: 3-4 bulan

  • Bagi sesetengah bidang, terutama di UK, kene apply ATAS - Academic Technology Approval Scheme... Nie dikeluarkan oleh ministry di sana.. Dapat je offer letter, terus apply benda nie.. Sebab prosesnya lama.. DURATION TIME: 4-5 minggu
  • Kalau macam aku, tempat keje aku IPTA... So lepas dah dpt surat offer letter, apply cuti belajar.. Apply nie senang jer... tapi prosesnya lama nak diluluskan sebab cuti belajar nie berkait rapat nak dapatkan scholarship... DURATION TIME: 3-4 bulan...

  • Bila dah dapat offer letter scholarship dan cuti belajar...kene setelkan segala dokumen bagai tu... DURATION TIME: 2-3 minggu

  • Apply VISA online... Dengar online ingat cepat la proses kan... huhu... Preparation tu dah la banyak kene get ready... Contohnya kene ada alamat korang di sana (luar negara.. so kene settlekan tempat tinggal dulu).. kena ada Financial Affidavit..kene setel semua proses di atas..dan sebagainya... Pastu prosesnya lama bai... Bayaran tak yah cakap la.. mahal giler.. nanti aku citer detail di next entri jugak... DURATION TIME : 2-4 minggu

  • Bila dah setel sumer.. VISA dah dapat.. semua dah beli... Booking tiket dan fly.... DURATION TIME: 2-3 minggu
Ok... tu secara ringkas la kan.... Detail di sebalik proses... pergh.. memang banyak benda kene buat dan sangat leceh proses dia... Ada yang kene buat Medical Check-up la... kene buat Tuborculosis test la..kene buat terjemahan dokumen la....macam-macam... So, selama beberapa bulan tu... takde masa nak bergoyang kaki... dan kebanyakan proses tu memang fix masa dia.. Sebab prosedur proses dia memang macam tu....so... paling-paling cepat pun korang tetap bergelumang dalam proses nie mungkin dalam 6 bulan (boleh kata impossible jugak la kot)... He he....so be prepared la sesape yang rasa nak sambung belajar ke luar negara....

Aku masa tulis entri nie dah dalam fasa terakhir... Ada lagi yang kene setelkan... Kepada yang rasa nak sambung belajar ke luar negara... prepare la timeline korang elok-elok... bukan senang yer.... tu baru proses nak sambung... masa sambung tu...lagi la kan...he he... 

P/S: Semoga Allah permudahkan proses sambung belajar ku...Aminn.. 

4 comments:

Dzureen Darwis said...

Bagus info2 ni, penting untuk saya 3-5 tahun lagi hehe

Wan Ahmad Izudean said...

wah...bagusnya info ni..memang kena bookmark..

insya'Allah saya pun berminat nak sambung postgrad nanti :D

Siti Nurhayati Dollah said...

Info yang bagus untuk pembaca ;)

Putri Ieja said...

good info...

Ping your blog