Tuesday, April 30, 2013

Lagu Kegemaran Anak Comelku | Ya Hanana Beserta Lirik

Ya Hanana....Ya Hanana... Haa... tu ler lagu yang paling disukai anak aku buat masa nie... Tak habis-habis kena nyanyi lagu nie... Sebenaq nyer... Lagu Ya Hanana nie lagu Qasidah... Nasyid ler senang citer... Entri nie sebenarnya susulan dari entri yang sebelum nie pasal anak aku pi tengok penyanyi kegemaran dia di konsert LIVE..

Aku kasi kat korang video yang anak aku suka tengok nie... yang nie yang paling disukainya.. Tiap kali aku pasang je video nie..mesti anak aku akan tiru gaya sebijik dalam video tu... duduk bersila..sambil goyang-goyangkan badan ke kiri dan kanan... hehehe


Bila masuk part sebut "Allah" tu... anak aku komfem angkat tangan tinggi-tinggi.... Comeeeel jer!! Harap-harap sempat la aku rakam satu video gelagat anak aku tu... Aku letak sekali lirik lagu dia nie haa... Sama-sama kita mendidik anak kita mendengar hiburan islamik... Biar anak kita kenal Tuhan dulu... Sekurang-kurangnya itu lebih baik dari hiburan yang melalaikan.... 

LIRIK YA HANANA
dzoharoddiinul muayyad    bidzhuhuurin nabi ahmad

ya hana na nabi muhammad   dzalikal fadhlu minallah

ya hana na

khusho bissab’il matsani   wa hawa luthfal ma’ani

ma lahu fil kholqi tsani   wa a’laihi anzalallah

ya hana na

min makkatillamma dzohar    liajlihin syaqqal qomar

waf takhorot aalu mudhor     bihi ala kullil anam

ya hana na

athyabunnasi kholqon   wa ajallunnasi khuluqon

dzikruhu ghorbaw wa syarqon    saa iruw walhamdu lillah

ya hana na

shollu a’la khoiril anami   al musthofa badrittamami

shollu a’laihi wasallimu  yasyfa’ lana yaumazzihami

ya hana na

P/S: Jangan tertukar dengan alunan quran dan hadis yer.. Ini sekadar Qasidah...;)

Monday, April 29, 2013

Anak Aku Layan Konsert LIVE! Penyanyi dan Lagu yang Diminati



Pada satu malam... aku melayan karenah anak aku nak gi dengar penyanyi yang digemarinya... Memang minat giler la gamoknye... Sampaikan sekarang nie channel TV aku dah macam ada satu channel je... TV kat umah dah macam anak aku yang punye dah.... Kecuali hari Sabtu dan Ahad... Papa nyer nak layan bola..gyiahahaha... No kompromi... :)

Oleh sebab minat sangat akan artis tu... maka terpaksala melayan karenah anak aku nak pi dengar konsert... Maka aku bawak la dia pi dengar konsert tu.. Elok juger... Aku pun nak amek angin dan nak jugak rilek-rilek bersama keluarga terchenta nie.... Maka gi la ke konsert penyanyi yang anak aku suka sesangat tu... 

Sampai-sampai kat situ... Aik...tak berapa ramai orang... Oooh....lupa.. pada waktu yang sama ada ceramah sana-sini... banyak yang bertembung pada waktu yang sama.... Maklumler... waktu pilihanraya... hehe. Lagipun aku, wife dan anak aku sampai awal... Boleh la pilih-pilih port nak duduk mana... anak aku punyer la excited nak duduk kat depan... Maka layan je la kan... sambil pekena keropok lekor dengan burger yang pedas giler... tercari-cari air aku dibuatnya.... Dan tetiba mengalir air di mata aku... peluh kepedasan...haha.

Okeh... konsert pun start la... anak aku sebelum tu duk jalan ke sana ke mari...tak duduk diam langsung... Start je konsert... terus senyap terduduk kusyuk mendengar nyanyian lagu-lagu kegemarannya... Aku pun tumpang nyanyi skali ngan wife... Anak aku nak nyanyi tak reti lagi... tapi memang syok tengok kekusyukan si comel nie duk dengar alunan merdu penyanyi yang disukainya tu...

Nak tahu konsert apo ke bendo anak aku kusyuk sangat nak dengar nie... Ni haaa.... Dua orang penyanyi yang amat disukainya sekarang nie.... 

Tak clear? Sila Tengok Gambar Seterusnya



Konsert Riang Ria Putrajaya
Itulah dia si Hafiz Hamidun dan Ustaz Zulkarnain... Anak aku selalu dengar alunan merdu mereka berdua ni di Astro OASIS... Channel rasmi anak aku skang.... Waktu wajib tengok... time tengah hari pukul 1.00... Pukul 4.00.... dan waktu maghrib...pukul 7.00 petang.. Masa tu ada la alunan memuji Tuhan yang disukai anak aku yang sorang nie... Alhamdulillah...Semoga berkekalan ye wahai anak ku... Semoga tersemat dalam hati dan kenal Allah supaya jadi anak yang soleh...Aminn..

Kat bawah tu antara lagu-lagu yang disukainya sekarang nie.... Dan yang paling disukainya ialah... lagu yang akan aku buat entri seterusnya nanti.... Sampai terikut-ikut gaya sama macam video tu.. hahaha. Lagu yang aku pun baru je minat.. hoho. Aku akan sertakan liriknya sekali... Lagu tu takde dalam rancangan yang aku cuba share kan tadi kat Astro Oasis tu...tapi yang tu ler paling diminatinya selepas Papanye terpasang video tu dalam Youtube... huhuhu. Anjakan paradigma sungguh anak aku nie... Tangisan gembira terdetik di hati ku yang daif nie...:')



Oleh sebab selalu duk pasang lagu-lagu ketuhanan gitu... Papanya dah ingat habis lagu-lagu yang diminati anak aku tu... Maminyer pun sama... Dah jadi kebiasaan dah nyanyi lagu untuk si anak... Nak buat caner... time takde siaran kat TV... Aku dan wife ler mangsanya kene nyanyi kat dia... Alahai.... Agak-agak kalau buat recording, boleh terbit satu album tak? huhuhu. Tapi elok juga... nak didik anak kenal Tuhan... Mak dan ayah pun kena la menghayati nikmat ketuhanan tu dulu kan... elok untuk diri sendiri juga... Mungkin sebab itu la anak kita dipanggil "CAHAYA dan PERMATA KELUARGA"...kan? :)
 
P/S: Anak aku baru umurnya setahun 2 bulan... Semoga menjadi anak yang soleh ye anakku..

Thursday, April 25, 2013

Perkara Yang Selalu Ahli Politik Buat Ketika Berkempen | PRU 2013


Ahli politik... bila tiba je masa berkempen... Mesti adaaaa je topik yang dia nak huraikan... Kekadang tu topik tu kecik je.... tapi dia punya belit tu... kalah citer Hindustan... Pusing sana pusing sini sampai sejam setengah pasal benda kecik je... Kalau akulah yang disuruh hurai benda kecik tu...boleh bertahan 10 minit pun dah berpeluh-peluh dah kot.... Haa.... aku nak ajak korang baca pasal entri santai nie... Pasal perkara-perkara yang selalu dibuat ahli politik ketika nak berkempen...daru dulu sampai la laaa nii... 

TABUR DUIT MACAM TABUR DEDAK
Nie perkara biasa.... tabur duit dah macam dalam citer Ali Baba Bujang Lapok tu haaa... Duit yang banyak tuu... masa nie la banyak dibelanjakan... Tabur dekat kedai kopi.. tabur dekat post... tabur dari rumah ke rumah... Kalau bukan time berkempen atau lambat lagi nak pilihan raya....memang susah la nak tengok dia tabur duit macam gini... Tetibe je bila time berkempen...adaaaa je sebab dia nak bagi duit... Sebab menghargai jasa la... sebab menderma la.. sebab membantu orang miskin la...  Sebab ikhlas la Kan kan kan? Bagi kita-kia yang orang kebanyakan nie... time ni la nak dapatkan bonus PERCUMA...hihihi. Saya dahulukan terima kasih la yer... :D

MENANAM NEGATIVITI PIHAK LAWAN JIKA TAK PILIH DIA
Wow.....nie memang respek la kan... memang boleh kata semua ahli politik yang berjaya...komfem pandai putar belit ayat yang nie.... "Kalau saya tidak dipilih...begini begini begini...begitu begitu begitu.... " Kan? Kan? Siap huraikan pasal pihak lawan lagi tu.... "Dia nie bla bla bla bla.... Memang menyesal korang pilih dia nie... bla bla bla.." betul tak? he he.... Kalau dia mengotakan apa yang dibuat tak pe kan... Tapi kenapa sampai nak memburukkan pihak lawan sampai menyentuh hal peribadi? Sangat tak professional....Teeeeeettt!!

MENABUR JANJI MACAM MELEMPAR PUKAT DI LAUT
Sooooo banyak janji yang ditabur... kekadang tu sampai tak tahu dah mana satu janji mana satu auta... Pening beb... Lepas tu lupa semua...ha ha.. Seolah-olah macam nie la kan..."Saya berjanji kepada kamu, dengan sepenuh janji..jika kamu berjanji mengundi saya, saya akan berjanji buat tu buat ni dengan janji yang sangat pasti dan komfem jadi...Janji kamu menyokong saya! Janji tau! So saya pun berjanji jugak dengan janji-janji antara kita...Itu pun kalau kamu berjanji dengan saya! Janji?? Janji jugak kamu ikut cakap saya dulu..Kalau tak saya tak nak janji.. Janji yer.. Ingat tu janji kita.. Kalau tak aku janji korang akan menyesal"  Sila fahamkan ayat tu... No offense mana-mana pihak...Tapi kebanyakan macam nie kan? 

SEMUA TAHU SEGALA-GALA SAMPAI KISAH BAWAH KAIN DAN BANTAL
Ermmm..... yang nie aku rasa Malaysia je kot yang menjadi-jadi.... Dekat je Pilihan raya... tetiba banyak pulak kisah-kisah bawah kain dan bantal nie... Cam mane si lawan tu tahu tah... Pasang kamera dalam rumah orang ke haper ek sampai semua dia tahu... Cara dia terangkan tu macam dia tu dah biasa buat! Ni yang terkonfius nih... hehe. Kalau tak silap aku... cara berkempen macam nie dah tiru cara Yahudi dulu-dulu dah nie... Boleh cuba selongkar buku-buku sejarah empayar lama-lama kalau nak tahu pasal nie... Cara macam nie jugak la yang dibuat si perosak bangsa Rome dulu.. Cara nie jugak la si jahiliyah arab dulu duk buat nak jatuhkan musuh-musuhnya... Sebar berita palsu.. Berita yang direka-reka... FITNAH! Takkan nak tiru berkempen macam nie kan... Come on la ahli politik yang bijak-bijak..  Takkan si jahiliyah dan perosak satu empayar korang nak tiru kan... huhuhu

Jangan jadi puppet setan dah le...

SEMUA ORANG JADI ADIK BERADIK
Masa nie la.... semua orang kampung...orang kawasan...orang satu daerah... semua kaum... jadi macam adik beradik...Jumpa je...terus peluk-peluk tanda persahabatan yang rapat....KONON... Masa nie la rajin nak ziarah rumah orang-orang kampung...sanggup redah selut dan semak samun nak singgah ke rumah sipulan.. Sekali dalam 5 tahun je la kan... Lepas tu... Selut melekat di tayar kete pun dah maki hamun carut sana sini... Tu tak kena kasut lagi... hohoho...

PANDAI MAIN DENGAN EMOSI
Fuhhh....sebenarnya time berkempen la boleh tengok bakat-bakat pelakon terbaik.. Sebab ramai dari ahli politik nie pandai berlakon dengan emosi depa nie... Buat-buat sedih....buat-buat mintak maaf,,, buat-buat baik... buat-buat mesra bila ditegur dengan orang kampung... Tapi bila dah habis masa berkempen... Kita pegi tepuk bahu... Dibalas dengan penumbuk bertalu-talu di muka kita nie haa... Tu nasib baik penumpuk... kalau diberi bonus dengan penyepak sekali... Naya beb... Takde dah emosi sedih dan baik tu..garang dan sombong nak mampos je banyak... 

Cuba fahamkan...

Entri nie sekadar entri bersantai sambil memberikan point-point yang sekilas pandangan umum je... Tapi kalau korang perhatikan dengan teliti.. Ia seperti satu kenyataan yang ramai yang tak sanggup nak akui... Ramai yang menafikan...tapi dalam hatinya sepantas kilat mengiyakan keadaan yang diberitahu kat atas.. Kan? Sebab tu aku share kat korang... Supaya kita sama-sama fikir... Kenapa jadi gitu ek? Mana salahnya?

Tak kira la bila-bila atau PRU ke berapa sekalipun...macam nie la situasi dan perkara yang selalu dibuat ahli politik... tak kira di Malaysia ke..di Vietnam ke...di US ke.... sama ajer... Macam mana nak bezakan? macam mana nak dibuat penambah baikan? Hanya dengan satu perkara ajer.... HAYATILAH ILMU AGAMA...

Dengan agama la perkara kat atas tu boleh dibaiki atau ditambah baik dengan penuh ikhlas dari hati masing-masing... Hanya dengan ajaran agama sahaja... Kita akan dapat melahirkan pemimpin yang bersih, berkaliber, dan berilmu... Tanpa agama.... memang out la sistem politik itu... Bagi la secanggih mana pun sistem tu.. Takkan dapat menandingi sistem yang telah diatur oleh Allah S.W.T. So... kita sebagai orang yang memilih pemimpin nie... Berfikir la secara waras berlandaskan agama... Yang mana jauh menyimpang dengan agama... dekat-dekatkanlah diri anda dengan agama....Pilihlah pemimpin yang memberi kemakmuran di dunia dan di akhirat...Pemimpin yang boleh menjadi ketua yang membawa kita ke arah kebaikan di dunia dan akhirat... Ingat... Akhirat adalah alam yang KEKAL...Dunia hanya sementara...

P/S: Entri nie sekadar satu perkongsian secara santai dan melawak... Korang boleh share sekerap mana yang korang mahu.. Silakan.. Untuk kebaikan bersama

Tuesday, April 23, 2013

Apakah Kriteria Seorang Pemimpin? | Ciri-ciri Pemimpin Dalam Islam


Aku rasa untuk PRU 13 nie.... Entri nie sangat sesuai untuk korang mengenali macam mane sebenarnya pemimpin yang bercirikan Islam... Aku pun buat entri nie sebagai memperingati untuk diri sendiri jugak...Bukan mudah nak jadi pemimpin nie... Banyak ciri-ciri yang perlu ada... Kriteria nya sangatlah kompleks dan perlu dipelajari dan diamal sentiasa... Apakah ciri-ciri seorang pemimpin dalam konteks Islam?

Baik.... Yang penting memang takde langsung kriteria seorang terrorist.. Suka tembak orang..suka letupkan orang... suka bunuh orang...suka pancung orang... suka ugut-ugut orang....Orang hindustan cakap,"NEHI!".. TAK NAK orang cam nie... So... kesimpulan awal... Islam jauh sama sekali dengan amalan terrorist... :) Ok...dah jauh menyimpang...apakah peranan dan ciri-ciri yang patut ada pada seorang pemimpin

Nie je asasnya... SEIMBANG, AMANAH, BERIMAN, dan RENDAH DIRI... Ok... Point pertama... SEIMBANG... Seimbang nie maksudnya...seorang yang mempunyai pengetahuan yang seimbang berkenaan ilmu kepimpinan, pengetahuan, dan ilmu agama... Bukan terer ilmu dunia saje...tapi terer jugak ilmu akhirat... Seorang yang mempunyai pengetahuan undang-undang yang sangat tinggi (sebagai contoh).. ataupun ilmu kedoktoran..ataupun ilmu kejuruteraan...ilmu sastera...dan lain-lain...seiring dengan ilmu kepimpinan... Pandai bercakap...lantang memberi ucapan...mempunyai aura tersendiri yang membolehkan ramai yang ingin mengikut kata-katanya.... Dan tidak lupa juga ilmu agamanya... Tahu maksud ayat-ayat Quran...tahu hadis.. tahu sejarah Islam... dan lain-lain... Cuba cek list nama yang bertanding... sape yang lebih layak dari segi SEIMBANG...

AMANAH..... Salah satu sifat yang telah ditunjukkan pemimpin contoh dalam Islam..yang sepatutnya menjadi IDOLA sepanjang hayat kita semua... iaitu Rasulullah S.A.W... Sifat yang patut..WAJIB ada pada semua yang nak jadi pemimpin...Amanah kepada tanggungjawabnya... amanah kepada amalannya... amanah kepada rakyatnya... amanah kepada Tuhannya iaitu Allah... Ada sifat nie ler baru takde korupsi... baru takde rasuah... baru takde salah guna wang.. baru takde sumbang mahram... Ok.... dari list nama yang ada dalam PRU 13 kali nie... dengan tolak berita fitnah yang takde bukti yang sahih dan kukuh... Sape yang ada ciri-ciri seorang yang AMANAH... Susah nak decide yang mana? Ok...pegi ke kriteria seterusnya...

BERIMAN.... Sebenarnya nie adalah ciri-ciri yang PALING PENTING... seorang yang beriman, korang boleh nilai dari perwatakannya... dari tingkah lakunya... dari keluarganya... dari amal ibadatnya... Korang sendiri boleh nilai... Cuba tengok perwatakannya yang asli... Suka merapu atau suka melafazkan ucapan kalimah Lailahaillallah... Tengok tingkah lakunya...suka ke arah kemaksiatan atau mencegah kemungkaran... Kecenderungan dirinya nak lebih tang mana... Korang boleh nilai... Dari keluarganya... anak-anaknya tutup aurat atau tak... isteri atau suaminya mengikut cara Islam ke tak... Gagal membentuk keluarga sendiri bermakna gagallah dia sebagai pemimpin dalam keluarganya... Cuba cek sape yang gagal dan sape yang berjaya.... 

Yang terakhir... RENDAH DIRI... Pemimpin yang hebat....ialah seorang yang sedar di mana dia sedang berpijak... Walaupun pangkatnya tertinggi di dunia...tapi dia sedar...dia hanyalah seorang HAMBA ALLAH di muka bumi nie... Seorang yang tak angkuh dan sombong dengan kejayaannya...dengan kekayaannya...dengan kemegahan pangkatnya... Cuba cek balik list nama yang ada pada kita tu... Sapa yang sedar akan dirinya hanyalah HAMBA ALLAH sahaja... Sape yang bersifat wasatiah (bersederhana) semasa menjadi pemimpin... sape yang lupa dan alpa sampai mengangkat dirinya seperti tinggal di istana berlian dan permata? Perhatikan...dan renungkan sambil berfikir berlandaskan iman dan amal...

Kita nie pengundi... kita lah yang memilih... Salah pilih kita yang tanggung... Salah pilih kita jugak yang berdosa... Kalau tak sengaja takpe..tapi ada ke tak sengaja? Mesti sengaja pilih kan... Sebab kita pilih la dia jadi pemimpin...Tapi betul ke pilihan kita tu? Sebagai panduan...gunalah asas yang empat kat atas tu... Pilih yang benar-benar nak bawa Islam di muka bumi ini...Pilih yang mana Allah tak murka semasa disoal di hari akhirat nanti...

Semuanya terserah kat kita... Kalau kita sendiri cenderung nak terpesong dari ajaran agama... Memang calon terpesong la yang kita pilih kan... Ataupun sesetengah tu mata hatinya tertutup disebabkan habuan dunia yang melimpah..sedangkan matanya dah nampak kesilapan demi kesilapan... "Demi secupak nasi di dunia yang sementara ini.. Aku rela mengorbankan alam akhiratku yang KEKAL ABADI"... Tak ke sewel pemikiran macam tu..

Untuk PRU 13 nie... ramai-ramailah keluar mengundi... Pilih la yang mana korang rasa menepati kriteria yang dah diberikan tu... tu asas je..sebenarnya banyak lagi yang perlu dikaji... Sebagai panduan tambahan... baca balik sejarah kepimpinan Rasulullah S.A.W... baca balik kepimpinan zaman sahabat nabi kita... baca balik kisah-kisah kepimpinan zaman kegemilangan empayar islam.. Yang penting...zaman tu takde demokrasi...takde timbul parti tu parti nie... Semuanya berlandaskan agama...iaitu ISLAM.. Hanya penyatuan agama yang direstui ALLAH sahaja dapat menyatukan semua manusia di muka bumi ini... Kerana agamalah, manusia akan hidup aman damai...Resepi terbaik sudah ada... kita je tak nampak...;)

P/S: Jom Pi Mengundi!

Monday, April 22, 2013

Bagaimana Nak Elak Facebook Kita Dijadikan FAKE Account


FAKE account di Facebook
Semenjak dua tiga menjak nie....ramai kawan-kawan FB aku ada FAKE account dalam Facebook nie... Bukan dia sendiri yang buat...tapi tah sape-sape tah yang buat akaun fake nie... Dah la guna account fake... Letak pulak gambar-gambar kita nie... Kalau ada kawan-kawan yang add FB fake nie... pastu si FAKER nie post benda pelik-pelik...tak ke buruk nama kita dibuatnya? Camne nak kurangkan atau ELAK dari dijadikan FAKE Account FB nie.... Ermm... Nie antara kawan-kawan aku suggest...:)
  • Gambar-gambar yang HOT, meletupz, meletus, PANAS dan sebagainya yang dah dipost dalam FB tu....WAJIB di jadikan tatapan sendiri je... ataupun kawan-kawan terdekat jer... Boleh set la der.. So.. jangan bikin orang lain pulak HOT tak tentu pasal...he he he... Tapi kan...lagi elok kalau gambar yang tersangat HOT tu...disimpan untuk diri sendiri je... Kan...:)

  • Setkan akaun kita tu...kawan-kawan je boleh tengok... Jangan dibiarkan orang lain yang takde kene-mengena pun boleh tengok... Maknanya dekat wall...dekat album gambar...kawan-kawan je boleh tengok... Selamat la sikit kan...Kalau ada FAKE akaun jugak...maknanya kawan sendiri la yang makan kawan!

  • Takdenye orang nak buat FAKE akaun kita dalam FB kalau kita tak POPULAR... So sesape yang tak popular cam aku nie....jangan risau...hahaha. Kalau ada jugak...sah-sah dengki gila niat nak burukkan nama...Memang nak cari pasal!

  • Kalaulah kita nie POPULAR... Kot-kot la terkenal ke....jadi model ke... ramai sangat kawan sampai cecah 5000 ke... Boleh la unfriend sikit yang mana korang rasa takde kena mengena dengan korang... Ataupun dekat status dia tu asyik duk post benda-benda yang mengarut dan mencarut je... Yang tak memberi input yang berguna...boleh la start UNFRIEND... Nie boleh mengurangkan peratusan nak dijadikan FAKE akaun...Sebab kawan yang mengajak ke arah TAK BAIK = ???.. Jawab sendiri la yer....:)

  • Yang mana takde FB tu... jangan risau...Korang komfem takkan ada FAKE akaun FB... ha ha ha. Tapi kalau ada....KOMFEM bukan korang punyer... Boleh dakwa di bawah AKTA....akta ape ek.. tapi boleh dakwa ke mahkamah...Siyes...Ini bukan fakta yang di FAKE!

  • Yang mana guna INSTAGRAM ke... Wassap ke... Walawei ape ke benda tah lagi ke... Setkan untuk rakan-rakan je... Jangan dijadikan umum... Sebab kalau disetkan umum... Dalam Google pun kalau di SEARCH....ada dalam data searching tu... Kena beringat-ingat....

Kalau ada penambahan...silakan... Aku just letak apa-apa yang dibincangkan aje... Tapi kan.... Memang takde keje kan si pembuat FAKE account nie... Dah takde keyakinan diri sangat ke sampai nak buat account FAKE macam nie...Ke sebab MINAT sangat sampai tahap obses... Atau sebab dengki tak suka tengok orang lain gembira? Nie la kalau jarang bukak buku agama... Seb baik aku tak popular... Kalau tak...risau macam kawan-kawan aku tu... Asyik di FAKE je akaun FB depa... 

Kalau tak dibuat benda-benda buruk ok lagi....tapi yang takutnyer... Si FAKER nie buat benda-benda yang menjatuhkan maruah dan air muka si pemilik akaun asal... Zaman sekarang sumer boleh diedit...Sedangkan video boleh diedit sampai nampak macam REAL... Inikan pulak gambar yang statik je... Mintak jauhla kan perbuatan FITNAH yang terkutuk nie...
Yang mana ada ternampak akaun FAKE macam nie...Boleh la report terus dalam FB tu... dan laporkan kepada tuan badan... Biar dia tahu...dan hak dia la kan nak lapor pada polis atau tak... Silap-silap boleh makan saman si pembuat tu...terus isytihar MUFLIS sebab tak mampu bayar saman...huhuhu. 

Sedikit pesanan...jangan burukkan orang.. jangan buat benda-benda jahat... Buat video comel Gwiyomi ok la lagi...Tapi jangan la buat FITNAH... Sebab balasannya sangat la teruk.. Bukan di akhirat je... Silap-silap dunia akhir zaman nie....Atas dunia pun dah kena teruk dah... Jangan menyeksa diri dan jiwa sendiri semata-mata kerana sifat dengki dan iri hati... Harap semua pembaca entri nie tak macam tu... Kalau ada pun... berubah la ke arah yang lebih baik...Menguntungkan diri korang sendiri juga..;)

P/S: Berbuat la BAIK sesama MANUSIA... Sesungguhnya Orang yang BIJAK ialah mempergunakan FB dengan BIJAK untuk KEBAIKAN...:)

Tuesday, April 16, 2013

Video Letupan Bom di Boston, Amerika | Didakwa Serangan Terbaru Terrorist

Satu letupan telah berlaku semasa pertandingan larian marathon diadakan di Boston, Amerika Syarikat semalam... Kejadian berlaku berhampiran dengan garisan penamat... Letupan tu telah mengorbankan seramai 3 orang dan mencederakan 130 orang setakat ini... Saksikan video letupan di Boston ini...


Dikatakan dua bom meletup di Boston... Kalau ikutkan video ini...cuma ada satu je... So tak pasti satu lagi meletup di tempat sama atau berlainan lokasi... Ramai yang duk mendakwa ini adalah serangan terbaru terrorist ke atas Amerika Syarikat.... Hmmm.... Terrorist ek? Sape la yang nak dituduh tu nanti.... Orang Islam lagi ke? Adakah nanti ada fitnah terbaru dari mereka ke atas orang islam? Harap-harap takde lakan.... 

Yang penting...kalau betul lah ini adalah letupan terancang untuk membunuh orang awam... Aku dan rakan-rakan orang islam yang lain turut mengutuk tindakan ini... Kami sangat tidak menyukai serangan sebegini... We are not terrorist... Kami sukakan hidup dalam keadaan aman damai kerana itu lah ajaran Islam yang sebenar... Islam means PEACE...

Wednesday, April 10, 2013

Tarikh Penting Pilihan Raya 2013 (PRU 13)

Maka, dengan ini disahkan bahawa tarikh hari mengundi oleh Suruhanjaya Pilihanraya Malaysia ialah jatuh pada..... Haaa.....tengok keratan surat khabar nie... Tarikh penting untuk pilihan raya umum 2013..


Jatuh pada....5 Mei 2013.. Maka berduyun-duyun lah yang akan balik kampung masa tu... Tapi sila cek dulu yer di mana nama anda..di kawasan manakah nama anda diletakkan... Macam kawan aku... kampungnyer di Kota Bharu...tapi kene mengundi daerah Machang... Dia pun pening...haha. Tu ok lagi kalau dalam negeri yang sama... Kalau berlainan negeri macam mane? Tak mengundi la kan...he he he...

Selamat mengundi yer semua... Tarikh penamaan calon juga ditunggu-tunggu nie... Kawasan aku dah dengar-dengar dah...sorang bekas Pengetua sekolah... sorang lagi calon lama... Tapi dengar citer macam tak buat keje... haih... Tapi kita kena ingat..khabar angin jangan dibuat hujah atau sebab yer.. Selidik la sendiri kebenarannya...:)

Cuma satu aku duk selalu pesan.... Pesanan aku ada aku letak link nyer di bawah nie... Sila baca sebelum pi mengundi... Jadilah PENGUNDI YANG BIJAK! 




Baca yer... Jangan risau...entri aku hanya sekadar pembuka mata dan minda supaya korang berfikir... Jangan suka mengumpat,mengeji sesiapa, atau menghina hanya kerana ada cerita atau fitnah yang dibuat...Jangan kita menilai sesuatu dari pandangan katak di bawah tempurung... jadilah seperti burung terbang di langit... Pandangan dari pandangan lebih luas terbentang tanpa halangan dan rintangan.... Baru nampak keindahan dan kecantikan sesuatu... Undilah untuk kesejahteraan Malaysia..:)


Monday, April 8, 2013

Hayati Perjuangan Rasulullah S.A.W | Pilihan Raya Ke-13


Detik pilihanraya umum 2013 makin dekat dah.... Dari hari ke hari..bahang makin terasa... Semua jentera makin sibuk melancarkan manifesto parti masing-masing... Manifesto PR....Manifesto BN... Semuanya comey-comey je...Lebih kurang ajer... Janji dan berjanji.... Mana yang ditepati adalah perkara subjektif kerana itu semua masa depan... Kita bukan Tuhan nak PASTI benda tu akan terjadi... kan....Yang membezakan..yang itu belum pernah pegang teraju...yang satu lagi dah separuh abad pegang teraju...tu jer.. :)

Senang citer macam nie je... Siapa yang berkuasa...dialah ada kuasa nak menggubal sesuatu... Sesape yang ada majoriti 2/3 dekat parlimen... maka senang la dia nak buat apa-apa pun... Kuasa dan wang di tangan dia... Oh..ok...sebelum nak citer pasal penghayatan kisah perjuangan Rasulullah S.A.W... Ada eloknya aku citer sikit pasal sistem pemerintahan negara Malaysia nie...

Nak citernyer.... Kuasa di peringkat negeri terbatas... Hanya boleh membuat dasar yang tertentu sahaja di bawah kuasa kerajaan negeri...Yang selebihnya tertakluk pada kuasa pemerintahan negara... iaitu Dewan Rakyat dan Dewan Negara... Segala apa benda yang nak diubah dan digubal...Projek-projek besar.. segala apa yang berkenaan bajet yang besar...perlu dilepasi kedua-dua dewan nie..mendapat persetujuan 2/3... Kalau kat Dewan tu tak lepas...maka tergendalalah perubahan itu... So...kesimpulannya... Sape yang berkuasa di parlimen atau Dewan Rakyat tu... Dialah yang ada kuasa sepenuhnya... Kat negeri cuma boleh ubah dasar atau undang-undang negeri je.. Tu pun ada yang boleh dan tak boleh...Memang terhad dan tersangat la terhad... Sila rujuk pakar undang-undang.. Sesape yang masuk BTN..sila tanya kaw-kaw pasal nie....dan sila faham sebaiknya bagaimana sistem kat Malaysia nie...hehe

Ok...cukup pasal tu... Sebenarnya aku nak citer pasal senario politik di Malaysia sekarang.... Semakin ke arah zaman jahiliyah... sistem kabilah makin menampakkan dirinya.... Kabilah-kabilah arab jahiliyah nampaknya menjadi idol kita sekarang.... Sistem kepartian yang terlampau dan melampau-lampau.... BN nyer... PR nyer.... Kalah ajaran Quran, sunnah dan hadis Rasul kita!

Tak salah nak berparti... kerana tu mencerminkan satu ideologi dan arah pemikiran kita sebagai manusia yang selari dan sama caranya.... Tapi janganlah sampai yang SALAH dikatakan BENAR... Kalau yang BENAR tu..nak mengiyakan nya sampai terkeluar anak tekak pun tak pelah...Ni tak... Yang SALAH pun cuba ditegakkan sampai sanggup menggadaikan akidah ISLAM....Ape ke he?? TIADA SATU PARTI PUN YANG SEMPURNA!! So jangan nak berkeras sangat kalau dah salah! Nie sampai nak bukak pekung di dada musuh masing-masing... Habis cerita nak korek sampai mengaibkan... Itu bukannya cara ISLAM... Itu cara masyarakat jahiliyah sebelum datangnya Nabi Muhammad S.A.W.... Kepada non-muslim... itu bukan cara kami (muslim).. Percayalah!

FITNAH memfitnah antara satu sama lain satu hal... Nie pun cara kabilah-kabilah dulu melaga-lagakan puak-puaknya... Itu jugak yang kita tiru... Mana perginya cara Rasulullah S.A.W. ajar kita?? Takkan sebab politik...ajaran Rasul kita....kita buang dalam tong sampah cam tu je? Politik dan agama dipisahkan ke?? Kepala hotak kau! Politik adalah satu cabang ilmu dalam naungan agama ISLAM...Sila faham dan belajar... ISLAM is everything... Islam nie untuk semua! Bukan untuk meayu...bukan untuk orang cina...bukan untuk orang india... Tapi SEMUA! Disebabkan tak faham....Tu yang kita kat Malaysia nie makin ke arah kebaratan yang melampau...Yang memang sah-sah bercanggah dengan ajaran Islam... Sedangkan ISLAM lebih baik... Kepada non-muslim lagi...FITNAH juga bukan cara kami (Muslim)...Tolonglah percaya!

Ni dari pandangan aku la kan.... Cuba tengok ABPBH semalam.. Anugerah Bintang Popular Berita Harian semalam.... Dalam tu ramai yang melayu... Melayu nie sinonimnya adalah Islam.... Ada sesape nampak ciri-ciri keislaman tak dalam majlis tu?? Ada sesape nampak ciri-ciri menaikkan martabat seorang melayu tak dalam majlis tu? Iyer itu dunia hiburan... Dalam ISLAM melarang berhibur ke?? NO.. Boleh jer... Tapi kenapa terlampau jauh menyimpang dunia hiburan kita? Aku tanya korang nie...Fikir dan hayati balik apa yang cuba disampaikan Rasulullah S.A.W....ada matching tak dengan majlis tu? Itu bukan orang Cina...bukan orang India... Tapi MELAYU oi... Orang ISLAM bai... Mintak maaf cakap la kan... This is a reality in MALAYSIA...

Adakah aku seorang yang berfikir secara kolot? Secara tertutup? Ermm.... tah la kan... Aku cuma berfikir secara apa yang seorang muslim befikir ajer... Kalau itu yang dikatakan kolot molot... comolot (tetiba) Ok...find... Dari jawapan korang, Aku tahu sejauh mana pemikiran korang ke arah Islam... That's the conclusion la kan...Kalau korang rasa benda itu OK... Terpulang.. Aku hanya mampu bersuara macam nie je...Nak ubah tak boleh...Sebab aku seorang takde kuasa nak ubah undang-undang negara! Aku bukannya SEMUA AHLI PARLIMEN!

Ok...batu ukur bukan pada yang tu je... Cuba tengok yang lain-lain.... Konsert-konsert... Majlis-majlis ilmu... Usaha pemantapan iman dan amal... Kita ukur dan bandingkan.... yang mana satu betul-betul mengikut sunnah dan penghayatan Rasulullah S.A.W.... Bidaah kita abaikan... Yang betul-betul ikut sunnah yang kita cuba cari... Setakat manakah penghayatan itu? Cuba kaji dan tafsir secara ilmiah dan penghayatan Rasulullah S.A.W dijadikan sebagai kayu pengukur setiap event dan usaha... TOLONG ABAIKAN BERITA HANGIN... TOLONG ABAIKAN BERITA YANG TAKDE FAKTA DAN BUKTI... ABAIKAN SEGALA FITNAH DAN CACI MAKI.... Analisi secara seorang muslim sejati berdasarkan fakta dan realiti.... Setakat manakah dan sejauh manakah kita dengan penghayatan Rasulullah S.A.W....

Aku takde jawapan dalam persoalan nie...Sebab ia bergantung pada korang sumer... Bagaimana korang berfikir... apa yang korang nak... Adakah kesenangan wang semata-mata? Kesenangan diri sendiri semata-mata? Hidup aman tetapi sosial masyarakat hancur ditelan arus globalisasi? Bergantung pada diri korang... Jika Islam tu kuat dalam diri... Cuba hindarkan bunga-bunga kekafiran dan kemunafikan yang seakan-akan makin menampakkan dirinya... Jika diri sendiri tu sememangnya tak suka Islam...tak suka tutup aurat...tak suka alunan ayat Quran... tak suka hidup terikat dengan agama... So itulah pilihan korang... Sesungguhnya di dunia nie korang diberikan pilihan... Kat akhirat cuma ada syurga dan neraka saje... Dan pilihan akhirat bergantung pada pilihan korang di dunia nie...:)

Untuk Pilihanraya Umum Malaysia ke-13 nie... Aku menyeru kepada semua la... Pilih dan renungkan secara berilmiah dan berfikir jauh ke depan... Fikir pasal anak-anak kita...cucu-cicit kita... Kehidupan mana yang kita nak... Ke arah kemajuan yang tak bermoral dan bergaul bebas...ke kemajuan bermodalkan agama... ke arah kemajuan bermodalkan dunia barat semata-mata... atau ke arah mana? Semua tu terletak di tangan kita.... 

Kan senang kalau sistem parti nie takde...calon bertanding atas tiket nama sendiri je... nak jadi calon kenelah cukup kriteria sebagai seorang pemimpin...Contohnya solat tak tinggal...sempurna... Bacaannya ok...Hafaz Quran... faham isi kandungan Quran... Seorang yang tinggi ilmunya dalam bidang lain seperti kejuruteraan, kesusasteraan, undang-undang dan lain-lain, seorang yang baik sifatnya.... (Ni baru ulamak moden kan) Kan elok macam tu... Kalau yang non-muslim...sama macam kat atas....tapi mengikut persepsi agama mereka (Nie dipanggil orang alim)... Dalam ramai-ramai yang dah menang nie... mereka sendiri akan pilih sape yang lebih berhak menjadi leader mengikut asas ketinggian ilmu dan ciri-ciri kepimpinan... Nampak macam majlis syura...kan? Sekadar idea yang lapuk ditelan zaman...Nanti ramai yang tak suka idea nie kan... Lagi-lagi kroni penjajah...It is not COLONIALISM WAY!! :)

Jangan taksub dan menggila dengan parti masing-masing... Pilihlah calon yang berwibawa... Yang tak pecah amanah...yang tinggi ilmu agama... YANG BERANI BERSUARA menegakkan kebenaran dan maruah agama.... yang buat kerja (Yang nie ramai fail...ramai yang duduk goyang kaki je dalam dewan).. Yang semestinya cuba membantu menaikkan tahap kemajuan spiritual dan pembangunan di kawasannya... Kemajuan agama dan infrastruktur...INGAT....kedua-duanya sekali...bukan salah satu... Itulah yang disarankan Rasul kita.... Maju dalam pembangunan...perlu selari dengan majunyer agama dalam diri setiap insan di muka bumi... 

Apa yang berlaku sekarang? Fikir dan lihat di dunia realiti anda.... Di dunia hiburan...dunia kerja swasta...dunia akademik...dunia bandar...dunia kampung... Sila lihat sendiri dari dunia yang korang duduki....Adakah ia selari dengan ajaran Islam....atau separuh-separuh je ikut....atau langsung tak ikut? Atau korang sendiri yang dah terbabas.... Semuanya bergantung pada korang sendiri... Silalah hayati video trailer nie.... dan kalau dah ada video yang sebenar...silalah tengok dan hayati... Baik share benda macam nie dari duk share video dan gambar fitnah tu....Semoga menjadi pesanan untuk diri aku dan korang semua...



P/S: Calon itu lebih penting dari bendera... Sebab tu aku kata... Alangkah indahnya kalau boleh mengundi tanpa bendera.. kebebasan nak undi tu bergantung 100% pada kewibawaan calon...kan? Tapi dunia nie tak adil...:)

Friday, April 5, 2013

Politik Di Malaysia | Ke mana Halatuju Kita?


Parlimen sudah dibubar...Pilihanraya ke-13 akan menyusul 27 April 2013 ini.... Semua jentera penggerak parti-parti sedang giat mengatur strategi nak mempromosikan diri.... Bendera-bendera sudah mula dipacak sana sini... Dah macam orang dulu kala duk pasang pelita je kan... Meriahnya PRU ke-13 ini... Tapi dalam duk meriah meriah cam nie... Ada la satu puak yang ekstremis...yang menghuru-harakan keadaan....

Aku malas nak komen semua jenis golongan nie....banyak kot nak komen... Kalau dikomen semua jenis ekstremis nie.... mungkin entri nie cecah beratus-ratus meter panjangnyer kan...hu hu.. So...aku pilih la satu je golongan yang aku rasa sangat tepat dibincangkan dalam blog... Iaitu golongan fanatik parti dalam laman sosial....

Semenjak parlimen dibubar....makin banyak orang duk SHARE dan LIKE gambar-gambar pemimpin politik yang diedit nie..... Tak kira la kan parti yang mana....Semuanya sama je... DS Najib macam ni macam tu macam macam la..... TG Nik Aziz macam ni macam tu macam macam la... DS Anwar macam tu macam nie macam macam la.... Semua jadi bahan gelak..semua jadi bahan mengumpat....semua jadi bahan nak memuaskan nafsu menyebarkan berita yang tah betul ke tak... 

Ok.... aku sebagai seorang muslim... Nak tanya kepada yang duk SHARE dan LIKE benda-benda gini.... Adakah ISLAM ajar kita membuka pekung seseorang tak kira betul ataupun salah?? Adakah ISLAM mengajar kita menyebar fitnah...mengeLIKE dan mengeSHARE FITNAH atau TUDUHAN TANPA BUKTI?? Cuba tanya balik diri tu.... Adakah korang pernah terserempak...bersalam...dan berkenalan secara lebih dekat dengan mereka? Atau korang cuma mendengar dari mulut orang ??(yang busuk ada...yang tak gosok gigi ada..yang menipu ada...yang cakap tak serupa bikin ada...dan lain-lain)

Pupuk sifat TIDAK kepada Fitnah

Aku selalu pesan kat diri aku sendiri.... Apa yang disebarkan dalam mana-mana bentuk media.... laman sosial ke...surat khabar ke...laporan berita TV ke... Kekadang kebenaran tu tak seperti yang dilaporkan... Kekadang cerita hanya dibuat-buat disebabkan berlainan fahaman politik...berlainan keinginan..dan ketidak puashatian disebabkan ada unsur-unsur dengki mendengki dan busuk hati....Adakalanya hanya untuk publisiti murahan semata-mata!

Sebelum korang SHARE dan LIKE mana-mana DAKWAAN atau TUDUHAN tu... cuba tanya... Korang kenal secara total ke pemimpin parti tu? Apa yang pernah beliau buat kat korang secara mata ke mata dan hati ke hati? Pernah ke korang berjumpa dengan beliau dan bercakap berkongsi idea dan buah fikiran? Tak pernah? Setakat tengok dari TV je?? Setakat tengok poster je? Setakat dengar dari laporan media je? Kalau itu level pengenalan korang terhadap depa.... JANGAN GATAL-GATAL nak sebarkan apa-apa berita buruk pasal mereka.... Sebab KITA MUNGKIN MENYEBARKAN FITNAH SEMATA-MATA... Tahu kan level dosa MEMFITNAH nie kan.... Antara level paling teruk dalam mana-mana jenis DOSA... Nauzubillah....

Pesanan aku.... KALAU BOLEH dan kalau diizinkan... Sila jumpa mereka itu secara depan-depan.. Kalau diizinkan...jumpa dan bercakap secara depan-depan... Perhatikan kehidupannya secara lebih dekat dari MATA KITA SENDIRI... Dari SUBUH hingga ke MALAM... Apa yang dibuatnya... Macam mana kehidupannya.... Ke arah kemaksiatan atau keimanan...ke arah kemungkaran atau kebaikan... Ke arah kezaliman atau keikhlasan.... CUBA TENGOK SENDIRI.... Cukup ler duk dengar dari mulot orang.... Cukup la kengkawan... Tengok dan Lihat dengan mata korang sendiri.... Kemudian fikirkanlah yang mana satu kebenaran yang mana satu penipuan...

Tengoklah dari pandangan burung, bukan dari dalam tempurung

Ada orang kata...mereka nie berlakon BAIK je....berselindung di sebalik pakaian atau apa-apa peristiwa... Ermm....Maknanya luaran tu langsung tak penting la kan...luaran nie langsung tak boleh pakai la kan... Bagi aku luaran ni penting juga....tapi bukan yang UTAMA... Tapi dari luaran mencerminkan dalaman kita sebenarnya dek kata Ustazah Prof Muhaya dari Astro OASIS tu..... 

Contohnya...ada dua calon PRU-13 nie dari golongan muslimah di tempat yang sama.... Mengikut sunnah Rasulullah S.A.W.... perkara utama untuk memilih pemimpin ialah... TINGGI ILMU AGAMANYA.... Macam mana nak ukur ketinggian ilmunya... Dari lisannya...dari perbuatannya....dari PAKAIANNYA.... Cuba fikir logik la kan....Pernah tak jumpa seorang USTAZAH... yang TIDAK MENUTUP AURATNYA?? Dari situ....kita mengukur dari pakaiannya... Kerana dari amalan dan ilmunya...dia tahu yang menutup aurat juga adalah KEWAJIPAN dalam agamanya..... So... faham maksud aku? 

Memang kita tak tahu apa yang diselindung...Memang kita takkan dapat tahu kesemuanya.... Cuma kita boleh berusaha dengan cara yang betul... Bukan duk dengar berita-berita kosong tanpa bukti-bukti yang nyata yang sahih kebenarannya... Apa kata kalau korang yang kuat berpolitik nie... Doakan dan aminkan doa ini... Semoga kita mendapat calon pemimpin yang berwibawa dari segi agama dan berpengetahuan luas...

YA ALLAH YA TUHAN KAMI
KURNIAKAN KAMI SEORANG PEMIMPIN YANG KUAT IMANNYA, SEORANG YANG AMANAH, SEORANG YANG BERJUANG DEMI JALAN-MU YA ALLAH, SEORANG YANG CINTAKAN QURAN DAN SUNNAH RASULULLAH S.A.W, SEORANG PEMIMPIN YANG IKHLAS HANYA UNTUK JALAN-MU YA ALLAH, BERILAH KAMI DORONGAN DAN KEKUATAN UNTUK BERDIRI BERSAMA-SAMA DENGANNYA DALAM PERJUANGAN MENENTANG KEFAKIRAN, TIPU DAYA DAN KEMUNGKARAN MUSUH KAMI YA ALLAH

YA ALLAH YA TUHAN KAMI,
KURNIAKAN HIDAYAH DAN NIKMAT KEIMANAN KEPADA KAMI... ELAKKAN KAMI DARI TERGOLONG MANUSIA YANG BUTA, PEKAK DAN BISU, DARI KEBENARAN ISLAM DAN FITNAH DAJJAL YA ALLAH... BIARLAH KAMI TERMASUK DALAM GOLONGAN PEJUANG AGAMA-MU YA ALLAH...

Kongsikan doa lebih baik...jauh lebih baik dari duk kongsi berita tah benar ke tidak tu... Ajaklah kengkawan korang tu mencari kebenaran dan tunjukkan kecantikan agama islam tu sendiri.... Mane la tahu... orang bukan islam tetiba dapat merasa keindahan islam dan tertarik dengannya.... Kalau asyik duk berbalah dan bergaduh pasal isu politik.... memang takde sape yang nak la kot...yang lagi malu..isu tu sendiri dibuat-buat... kena tipu bodoh-bodoh cam tu je... Sape yang malu? orang islam wei..sebab kita tunjuk contoh yang tak baik.... 

Untuk PRU-13 ini.... jom kita mengubah diri kita... Undi untuk perjuangan agama kita... untuk masa depan kita... STOP memilih calon-calon yang menunjukkan ke arah munafik dan kemungkaran... Aku tak cakap warna apa..aku tak cakap bendera mana... sebab itu cuma tiket untuk depa masuk calon... Pilihlah calon yang berwibawa... AGAMA dan ILMU DUNIAWInya.... Pastikan anak-anak kite membesar dari pucuk pimpinan ke arah kesejahteraan dan keamanan secara islamik....
Ping your blog