Tuesday, December 28, 2010

Kelas Bahasa Kelantan Ep. 1 - "BO LA"



Ya Kawan-kawan.... selamat datang ke kelas bahase kelantan! Sebut betul-betul...kelas bahase....Kelantan...ya~~~ Name aku Profesor Sapo Blawok Ddoso.. Kali ni aku nak memberi sepatah due perkataan yang kire lazim la untuk korang dengar kalo pegi ke kelantan.... Tapi sebelum tu...simpan sume perkakas dapur...remote tv... dan juge tab window tenet yg banyak2 tu...kalo ade anak2 yg tengah nangis tu...tidurkan die..he he...kene fokus kalo nak blajar bahase kelantan ni..... Untuk permulaan....kite blajar perkataan " BO LA...." Haaa.....mesti bende yang budak tengah main tu yang tergambar di fikiran korang kan... he he he..TeeeeeeTTT!!! salah!!...SALAH!!!.... Itu kalo disebut bola secara satu patah perkatan.....ini dua patah... BO dan LA...Maksud BO LA dlm kelantan ialah "Dah le tu" atau pun "Cukup2 ler..." Bahase omputeh die..."enough!"


"BO" (care sebutan same dgn BO di BOLA) itu bermaksud "Jangan".... bile ade LA di belakang BO... iaitu "BO LA"... bermaksud "Dah la tu" atau pun boleh juge maksud "Jangan la".. Boleh juge bermaksud "Cukup2 la"... Care sebutan dier... BO tu dalam dua harakat ( sape tak tahu harakat...tanye cikgu fardhu ain korang..he he) LA ni due harakat pun boleh..satu harakat pun boleh.... atas kesedapan itonasi masing2.. yang pasti pitching memang x lari..he he



Contoh ayat:

"Bo la duk tengok tv nyo...." = " Dah2 la tu tgk tv..."

"Oghe kato bo...bo la" = "Aku kate jangan...jangan ler"

Dapat tangkap tak erti kate tu? tak dapat tangkap....cube lagi...he he... Wokeh la....ini sahaje untuk permulaan.....lain kali bertemu lagi.... G dulu deh....:)


(Gambar kredit kepada kawan rapatku...Enchek Google..)

14 comments:

aienz nawawi said...

hehek
blajo kecek qlate lo kat sini ye
hehe
singgah dan follow

whitecappuccino said...

hehe..entri yg sgt menarik..kito kecek besut..:)nak supo klate jugok..

mimie said...

hehee~sy pon org klantan.tp xpnh ag jmp entry blja dielek klantan ni! support awk!

Fuziani JSR said...

Menarik....

mar said...

kito jire jah..
kawe duk ganu..mugo bahaso kite dekat2 jah nk pehe..kawe pehey..hehe

Hidayati said...

Seronok sangat dapat belajar kecek kelate. Nak2 lagi kite yang kat Sabah ni. Betul2 tak faham.

JoE ToRrEs Da BomB said...

nice..
walaupun bkn org kelantan tapi mak org kelantan..
keep it up!!

bintangjanganpergi said...

sy pandai kecek kelate tapi sy buke ore kelate =)

1 ummah said...

wah!!hehe..mcm tu rupenye..

KINA said...

wah mmg suka nk belajor bahasa koram ... betol ker..hahahaah.. nanti buat lagi yeah

azureEn said...

rindunye zaman skula. kat skula slalu ckp bahase klate n ganu. sbb ramai kawan2 pantai timur. hehe. masuk U je tros jadi org kl sejati hehe :P

sarah-najwan said...

molek berdo'oh ngajar gini deh..

tahniah..

Nordin said...

wahh! mcm ni la yg sy cari.. biar pun org sabah, tapi ambo meme minak sengoti nok blaja kecek kelate... hehe


p/s: sory kalau silap guna bahasa kelantan :P

nsdahlia said...

bo?
mcm sme plak dgn bhs srwak "iboh! atau boh!" maksudnya jangan jugak.

follow ye..