Thursday, August 2, 2012

Bersin Pun Dapat Pahala Dalam Islam !


Aaaa....aaaa......aaaaaaachuuuummmm!!! Pernahkah korang bersin? Soalan yang boleh dicopkan agak kebangangan kan...ha ha ha.. Off course la semua orang pernah bersin dalam hidupnya... Tapi korang tau tak yang bersin tu boleh memberi pahala percuma kepada rakan-rakan di sebelah dan jugak si pembersin? Haaa.... Ni yang nak habaq mai nie.....

Sebelum diteruskan...nak bagitau....Ini bukan entri konspirasi...ha ha ha... Kena bagitau awal-awal sebab sekarang ramai tengah mood pasal tu... Kalau sape yang minat...boleh baca di entri aku yang INI (Link) pasal Sukan Olimpik di London dan yang NIE (Link) pasal kaitan segitiga dengan Illuminati... Entri yang nie takde kena mengena! Bukan semua benda tu ada kaitan dengan Illuminati...he he he.. Yang nie cuma nak bagitau kat korang....bersin pun boleh dijadikan pahala kalau korang ikut cara Islam sebenar... Senang giler dapat pahala kan...bersin pun dapat pahala jugak!

Sebelum tu nak tanya.....kalau kawan sebelah bersin...apa korang buat? Kipas laju-laju tak nak bau bersin datang? Atau terus tutup idung tak nak berjangkit kuman yang disemburkan tu? Atau terus lari jauh-jauh? He he he... Yang mana perkara pertama korang akan buat kalau rakan di sebelah bersin? Yang mana perkara memula sekali korang buat kalau korang sendiri bersin? Cakap,"excuse me" je ker.... Atau ambek kain sapu tangan pi sumbat dalam hidung dalam-dalam sebab hidung gatal...he he

Perkara pertama yang sepatutnya diamalkan ialah.... Bagi orang yang bersin....Terus ucap ALHAMDULILLAH..... Bersyukur yang kuman tu dikeluarkan dari badan.... Bagi yang duk sebelah... Perlu menjawab kembali ucapan tu...menandakan korang pun turut sama bersyukur.... Dan si pembersin tu menjawab kembali.... Cantiknya cara Islam nie kan..... Sama-sama mendoakan kesejahteraan...bukan mengutuk antara satu sama lain....

Doa bersin
Yang menjawab tu...dekat gambar tu aku rasa khas untuk si lelaki.... Kalau perempuan...dijawabnya "Yarhamkillah".... Maksudnya sama....tapi kalau ikut pesan orang tua aku....lebih baik sebab ikut cara penggunaan bahasa Arab yang betul... 

Senang je kan? Ucap Alhamdulillah...jawab balik dan dijawab balik.....Dah dapat pahala free.... Tapi kenapa ramai yang TAK AMALKAN dan ramai yang TAK TAHU ? Sebab kita sendiri tak suka atau tak mengambil berat akan cara kehidupan dalam Islam...Lebih suka cara orang barat...padahal cara Islam itu lah yang terbaik...

Dalam amalan bersin nie...Dah nampak apa yang cuba diterapkan dalam Islam.... iaitu SALING BERDOA UNTUK KESEJAHTERAAN SEMUA... BUKANNYA SALING MENGEJI DAN MENGUTUK... Diharapkan selepas korang baca entri dari blog tak seberapa nie...korang amalkan doa bersin nie.... Kita cuba perbaiki dari sekecil-kecil perbuatan yang mudah nie kepada sebesar-besar amalan ibadat.... Semoga hidup kita diberkati Allah....:)

P/S: Apa lagi...amalkan la..Senang je pun nie...

1 comment:

aniqbukhary said...

Alhamdulillah.. yarhamkaullah..