Friday, August 10, 2012

Bagi Susu Ibu Ketinggalan Zaman ?? | Fakta Di Sebalik Susu Ibu


Aku hari nie nak nak bincang dengan para pembaca pasal susu ibu.... Aku dah ada buat entri pasal susu ibu nie dulu-dulu kat sini (LINK)... Tapi mungkin tak memberi kesan sangat...Sebab masih ada yang terdengar dari kalangan kita nie yang cakap.... ibu-ibu yang bagi susu badan nie adalah ketinggalan zaman!! Eeeh.....sedap mulut dia jer kan cakap gitu.... Yang cakap pulak bukannya orang sebarangan.... Geng-geng nurse jugaaak!! Ape kes....

Ada kepelikan kat sini.... padahal sepatutnya geng-geng nurse yang lebih arif pasal nie... Tapi itu la hakikatnya... Walaupun bukan semua...tapi tu pun dah mencemarkan nama sebahagian dari depa... Ada dari kalangan depa tu....cakap yang bagi susu badan nie ketinggalan zaman.... Zaman moden nie... orang tak bagi dah susu badan..SUSU FORMULA kan ada.....Susu ibu dikatakan menyebabkan budak jadi kurus... tak sihat... bla bla bla.... bermacam-macam alasan dan fitnah yang ditabur.... Ok... aku bagi dulu ilmu yang diambil dari Quran.... Bermaksud macam nie....

“Para ibu hendaklah menyusu anaknya selama dua tahun penuh, iaitu bagi yang ingin menyempurnakan penyusuannya. Apabila kedua-duanya  ingin memberhentikan (sebelum cukup tempoh dua tahun) dengan kerelaan kedua-duanya dan melalui perbincangan, maka tidak ada dosa bagi kedua-duanya.” Surah Al-Baqarah ayat 233. 

Wait a minute............Kalau betul bagi susu ibu tak elok....Kenapa ia DISARANKAN DALAM QURAN? Bila ia disuruh dalam Quran.....maknanya benda itu tersangatlah elok.... Atau golongan si "cerdik pandai" tu lagi hebat sampai lebih hebat ilmunya dari ilmu dalam Quran? Bukan ke sepatutnya Quran dijadikan panduan hidup? Cuba faham ayat tu... untuk dapatkan PENYEMPURNAAN PENYUSUAN... hendaklah menyusu selama DUA TAHUN ! Aaaahaaa..... Satu tumbukan KNOCK OUT di situ bagi golongan yang tak sukakan susu ibu....:)

Sebenarnya kan.... SUSU TERBAIK untuk anak-anak kita ialah SUSU IBU.... Memang tiada tandingannya....Korang belilah susu cap apa pun....Susu cap junjung ke....cap ayam ker... harga sampai beratus-ratus ringgit sekotak pun...tetap takleh nak lawan kehebatan susu ibu... Sebab apa? Sebab susu ibu itu adalah susu yang sememangnya dicipta khas untuk anak itu... Penciptanya sapa? Allah s.w.t.... Bukannya dibuat di Penang atau di Sabak Bernam..... 

Setahu aku....untuk minggu-minggu awal kelahiran... Masa anak tu baru dilahirkan...masa tu lah paling penting... Sebab susu ibu masa tu bukan sahaja menghilangkan lapar dan dahaga si anak...tapi juga dibekalkan sistem imun khas untuk anak itu... Di mana takkan wujud di mana-mana susu buatan dalam kotak tu.... Anak yang minum susu ibu nie susah nak dapat penyakit.... Sebab imun depa tinggi... Sape tak nak kan anak yang sihat sejahtera kan....Ke ada yang tak nak kat sini.....

Ia juga berkaitan MENGERATKAN HUBUNGAN SI ANAK DAN SI IBU.... Sebab susu ibu bukan sahaja menyalurkan susu....Tapi EMOSI juga disalurkan.... Sebab tu ada pantang larang pasal mencari ibu susuan... Jangan dicarinya ibu susuan itu dari golongan penzina dan pelacur... Sebab susu ibu nie memainkan peranan dalam pembentukan emosi dan tingkah laku si anak itu... Jadi bagaimana pulak kalau sejak dari kecil lagi dah diberi susu lembu?? Adakah susu yang diproses dari lembu atau soya itu lebih baik dari susu yang diproses dalam badan ibu anak tu sendiri... Satu lagi pukulan KNOCK OUT di situ... dah dua kali tumbang... Mau bangun lagi? he he he...

Pernah dengar penyakit kolik ? Bagi yang tak tahu....boleh pi SINI (LINK) sat....Pasal kesihatan anak korang jugak.... Dengan susu ibu juga....mengurangkan risiko terkena kolik nie.... Kekuningan juga satu masalah biasa ketika awal kelahiran... Susu ibu juga dapat mengurangkan terkena risiko kekuningan yang teruk kepada bayi tersebut..... Korang boleh cuba rujuk kepada DOKTOR PAKAR pasal nie kalau tak percaya..... Jangan tanya kat nurse-nurse paranoid kat susu ibu pulak....

Ada jugak aku terdengar pasal salah satu tanda-tanda kecil kiamat.... Yang si ibu-ibu tidak lagi menyusukan anak-anaknya dengan susu badan.... Kalau ikut pemahaman aku.....Depa dah kurang nak bagi susu ibu berbanding susu formula yang berlambak di pasaran sekarang..... Lebih percayakan iklan dan maklumat di kotak berbanding maklumat dari Quran.... haih.... Zaman makin moden...tapi fikiran semakin ke belakang...

Ini kesimpulannya kelebihan bagi susu ibu
Aku tau la sikit sebanyak kenapa ada segelintir yang tak suka kepada susu ibu nie.... Ada yang bagi alasan sebab keje....takde masa.... ada yang bagi alasan susu tak keluar.... Padahal kalau si ibu tu dah set dalam kepala awal-awal nak bagi susu badan kat anaknya.....AUTOMATIK SUSU BADAN AKAN KELUAR...Cuma awal-awal tu sakit la sikit dekat puting tu... Lepas tu ok jer...

Sebab UTAMA ramai yang tak nak bagi susu ibu.... sebab faktor pengaruh BARAT... Faktor KECANTIKAN.... Dikatakan bagi susu badan... Aset badan dah tak cantik.... You are useless when you are not pretty anymore... Itu yang ditanam dalam minda depa..... Padahal korang lagi USELESS kalau berfikiran macam tu.... Kalau sebab keje... kan sekarang ada breast pump? Hendak seribu daya....TAK NAK SERIBU DALIH.....

Selain manfaat kat si anak....ada banyak manfaat jugak untuk si ibu kalau bagi susu badan....Ni aku listkan...
  • DIET terbaik... bagi sesape yang nak kurus lepas bersalin...sila bagi susu badan sekerap mungkin... Korang akan kurus....Insya Allah...
  • PENGECUTAN RAHIM LEBIH CEPAT SECARA NORMAL.... Ini aku dengar masa doktor nasihatkan wife aku dulu... Nak kecutkan rahim cepat...bagi breastfeeding...
  • MENGELAKKAN kanser payudara.... Nie aku dengar-dengar je...boleh cuba rujuk doktor berdekatan....
  • PIL PERANCANG KEHAMILAN YANG TERBAIK..... Sebab kalau korang amalkan bagi susu badan.... nak datang period pertama memang lambat... Allah dah buat elok dah... Tapi kalau korang berhenti je bagi susu badan....memang cepatla dapat anak lain...:)
  • MENAMBAHKAN KASIH SAYANG TERHADAP ANAK.... ye la...susu badan nie kene banyak sabar... Setiap kali bagi menyusu...korang peluk dan belai si anak tu... Lagi elok kalau masa tu korang nasihatkan anak tu... Si anak dapat mesej korang bukan saja dari telinga....tapi dari hati ke hati...

Haa.... itu ler sedikit sebanyak yang aku tahu...sebagai hanya seorang SUAMI kepada si ibu....cuba nak bagitau kat korang.... Kepada si ibu yang ada info lebih...boleh tambah informasi berguna di ruangan komen.... Dengan kecetekan ilmu nie... Apa salahnya ibu-ibu menambahkannya...ye dak? Lepas tu sebar-sebarkan supaya lebih ramai yang sedar akan kelebihan bagi susu badan nie.... Sama-sama besarkan generasi baru dengan cara terbaik...:)

P/S: Peranan suami pun memainkan banyak faktor dalam menjayakan pemberian susu ibu... Betul tak ibu-ibu sekalian...:)

6 comments:

:: Mrs.Eady :: said...

SETUJU dgn entry nie...saya adalah ibu yg menyusu anak sepenuh nyer tak campur susu formula sampai usia mereka 2 tahun....

bangga pun ade sebab benda ni susah kalau takde sokongan sekeliling..

Rai said...

hey~.. zaman skang ni susu ibu la trendy..haha..ada pam yang best2.. boleh tayang beg pam yang cantik2.. nak keluar berjalan tak payah gaduh bawak termos bagai..fresh dari ladang..

btw kolik tu rasanya bukan sejenis penyakit..ianya simptom je..kolik tu perut kembung kalau bahasa orang kita :D

azila said...

Yer setuju..sbb sy penah dpt pandangan sinis bl bg susu ibu kat baby..huhuh.

azila said...

Yer setuju..sbb sy penah dpt pandangan sinis bl bg susu ibu kat baby..huhuh.

azila said...

Yer setuju..sbb sy penah dpt pandangan sinis bl bg susu ibu kat baby..huhuh.

Unknown said...

setuju...sokong sepenuhnya..tp cmna nak bgtau ngn mentua yg asik suh bg susu formula kat baby..dia cakap takut nanti baby tanak susu formula plak..adoyai..dah cakap banyak kali bagi je stok susu pam yg dah buat..tp paham2 la orang makan garam dulu ni selalu la nak menang..kadang sampai nangis bila tgk baby dipaksa minum susu formula..cuma strategi skg nekad pam susu n buat stok BANYAK dalam peti sejuk dia..huhu..sayang anakkkk ibu.

Ping your blog