Tuesday, September 4, 2012

FACEBOOK Adalah Agenda Yahudi ?


Ramai yang pernah dengar pasal nie kan?... Facebook adalah salah satu agenda yahudi... Persoalannya...Betul atau tidak? Atau lebih tepat ditanya....Untuk apa sebenarnya facebook ini dicipta.... Haaa.... Baik korang start Google sekarang...he he... Atau baca je entri weng aku nie sebagai permulaan... 

Baik..... aku dah pernah citer dulu pasal BAHAYA FACEBOOK nie kalau disalah gunakan.... Korang boleh klik la kat hyperlink tu kalau nak baca entri aku yang dulu pasal facebook nie... Tapi dalam entri nie aku cuma nak citer dengan lebih jelas dan terang berkenaan facebook nie.....

Betul ke facebook nie agenda yahudi? Jawapan aku.... YA dan TIDAK.... bukan atau.... tapi aku guna "dan".... Maknanya BERGANTUNG PADA CARA KORANG MENGGUNAKAN FACEBOOK tu..... Sebab dari satu sudut....ada bagusnya Facebook nie.... Cuma yang tak bagusnya lebih banyak.. Dan tahap kesedaran penggunanya juga sangat tipis..... 

Kenapa aku cakap gitu.... Sebab ramai pengguna facebook tidak sedar... Yang Facebook nie....adalah satu kawasan umum......tempat umum di mana semua orang boleh baca dan tengok.... Lebih-lebih lagi yang tak pandai nak guna advance setting tu.... Orang kat Afrika pun boleh baca status korang kalau depa nak.... Yang di privatekan tu pun ada orang boleh tengok.... Inikan pula yang tak private... So...apa pro n cons dia?

Untuk selamat dan kekal selamat.... Gunakan Facebook nie sama seperti korang behave di tempat awam.... Yang sepatutnya DIRAHSIAKAN...DIKEKALKAN KERAHSIAAN ITU... Jangan sume nak citer.... Sesungguhnya rahsia itu sebaik-baiknya dikekalkan kerahsiaannya daripada diheboh-hebohkan.... Caranya senang jer.... Berpandukan kepada agama masing-masing.... Sebab agama adalah dinding kita dari terjerumus ke lembah KEHINAAN....

Contohnya....Untuk Muslim.... Kalau kat luar korang DIWAJIBKAN MENUTUP AURAT..... Dalam Facebook pun korang sepatutnya meletakkan gambar yang MENUTUP AURAT... Kalau bahasa sepatutnya bersopan-santun.... Dalam facebook pun SEMSETINYA bersopan-santun..... Citer rumahtangga... sepatutnya hanya suami isteri je yang tau masalah depa.... Dalam facebook pun sepatutnya macam tu.... Tidak diceritakan kepada sapa-sapa.... Even kepada kawan rapat juga kalau boleh jangan diberitahu.... Seboleh-bolehnya selesaikan mengikut cara yang dah disarankan dalam Islam....Nampak tak aku guna "selesaikan" dalam term permasalahan tu? Ada faham?

Apa yang bezanya....Facebook nie adalah perhubungan di alam maya.... alam yang tidak wujud di depan mata.... Tapi konsepnya tetap sama.... Orang lain sedang memerhatikan kita... HATERs dan LIKERs... kawan ataupun lawan... Sumernyer menanti perkembangan semasa kita...bad or good.... So....tanya iman masing-masing..... dan please be wise and be smart.....Insya Allah....Akaun Facebook korang akan dberkati....:)

Masalahnya.....ramai yang sukakan perhatian...Sukakan LIKERs...... Suka bila status dibalas.... Suka bila muncul jenis yang mengapi-apikan keadaan....Lagi-lagi kalau diletaknya status tu berunsur yang dilarang dalam Islam.... Dilarang dengan ajaran agama masing-masing..... Sebab apa? Sebab nak perhatian kan.... Tapi bila ada masalah... Atau masalah tu dah makin teruk jadinyer....Adakah si LIKERs itu yang akan tolong? adakah si pengomen itu yang akan tolong? NO.... Depa cuma kaki busybody jer.... Bukan Kaki tolong! 

Yang lebih teruk....ada yang sememangnya menantikan berita buruk atau berita tak baik itu.....Dan akan cuba memanipulasikan keadaan supaya menguntungkan depa dan merugikan kita sendiri.....Apa....Ingat sumer FRIEND LIST tu semuanya kawan ker? Nope..... so please beware.... Jangan berprasangka buruk...Tapi berhati-hati la dalam mengawal sesuatu situasi dalam facebook....Belajar tinggi-tinggi takkan benda remeh cam nie pun tak leh fikir kan? Itu ler orang dulu-dulu duk pesan... dunia dan akhirat jangan dipisahkan.... Ilmu dunia dan ilmu agama perlu sama-sama tinggi....

Kawan atau......haters?
Bila berlaku pecah belah....porak peranda.... gaduh-gaduh.....caci mencaci.... Kutuk-mengutuk.... Maka.... Korang dah tergolong dalam kategori YA tadi.... Itu la agenda Yahudi.... Dunia tanpa sempadan.... Dunia penuh dengan kebebasan....dunia penuh dengan kacau bilau...Kacau bilau bukan dari segi huru-hara dan perang.....Tapi kacau bilau akan hati dan nurani... tidak ada konsep kerahsiaan peribadi.... konsep menjaga maruah diri dan keluarga.....Jadi siapa yang bengap dan siapa yang hebat dalam hal nie? Yahudi tu ke atau kita sendiri? :)

So..... apa kata kalau korang menggunakan Facebook sebagai satu medan pesan-berpesan......nasihat-menasihati.....medan berdakwah... dan satu cara untuk mengeratkan silaturrahim antara satu sama lain.... Dengan bahasa yang sesuai....cara yang sopan.... imej yang penuh berintegriti... penuh berwawasan..... Dan menunjukkan kematangan.... Maka kita dah tergolong dalam kategori NO tadi.... Bebas dari belenggu dasar PECAH dan PERINTAH....Automatik bebas dari agenda depa.... Siapa yang lebih cerdik dalam hal nie?

Elakkan kontroversi..... tingkatkan prestasi....pernah dengar kan? Bagus ayat tu.... Dan ayat nie sangat sesuai untuk kegunaan korang di Facebook.... Tingkatkan prestasi korang dengan facebook.... Tingkatkan ilmu di dada dengan facebook.....tingkatkan ilmu agama korang dengan facebook.... tingkatkan semua yang baik-baik di facebook.....Didik la diri supaya berdisiplin....berhemah tinggi...dan berakal suci dengan facebook....... elakkan dari segala jenis kontroversi..... Insya Allah... Kalau semua mampu buat macam nie kat facebook..... Mark Zuckerberg akan TUTUP laman facebook nie......MISSION : FAILED !! 

P/S: Jagalah adab dan tatasusila di Facebook SAMA seperti di alam realiti...Jadilah pengguna yang bijak..:)

2 comments:

Azham Vsvc said...

tu la tak tau macammana nak cakap psl Facebook skrg....bagus juga sebab ramai yg guna ke arah kebaikan...even ustaz2 skrg pon banyak berdakwah melalui FB kan? huhuh

Lyana Ann said...

hahaha...entri yg menarik!! =D Suka baca ni. Tapi di zaman kini bila kita nasihat kawan kita "please behave urself. Jangan maki hamun orang" last2 kena maki balik. Tapi its alright, kena saling mengingatkan. kan? kan? kan? hihihi