Sunday, April 8, 2012

Bahaya Facebook


Facebook....sape la tak kenal kan....Dalam bahasa melayu nyer....Muka buku... memang dah popular giler sampai orang kat kampung yang jarang-jarang ada cybercafe pun tau pasal facebook..... Sumer menggila duk amik gambar pakai spek hitam la.....pakai baju lawa-lawa la..... Buat mulut muncung ala-ala comel gitu.... Sumer nyer menggila sebab facebook....Tapi facebook nie sangat merbahaya sebenarnya......Very dangerous....

Aku bukannya nak cakap yang facebook nie Zionis punyer.....idak ler kan....sebab benda tu memang dah terbukti...Ramai dah tau tapi buat-buat tak tau...Tapi ramai je yang tetap gunakannya termasuk aku.... Dan kalau diikutkan kajian sesetengah pengkaji tu.... Facebook dicipta atas dua sebab utama.... 

1) Menjadi data base utama berkenaan maklumat diri kita yang boleh diakses seluruh dunia
2) Mengurangkan kecintaan keagamaan melalui terlalai nyer kita duk asyik akses internet iaitu Facebook

Ok....tu kira maklumat tambahan la untuk korang... Aku dah tau lama dah pasal tu.... Sebab tu aku lambat nak bukak akaun facebook nie... Aku bukak pun atas sebab kerja di UPM.... Nak aku citer? Nantikan di entri yang lain....he he he

Yang aku nak citer hari nie.... walaupun facebook nie dicipta untuk tujuan itu...Tapi banyak advantage yang berjaya kita manipulate kan untuk kebaikan.....Contohnya.... Menyebarkan maklumat-maklumat yang baik dalam facebook.... Ataupun nasihat menasihati.... Boleh reunion balik dengan kawan-kawan lama.... Bertegur sapa dengan kawan-kawan yang duk jauh...Dan jugak boleh dijadikan platform business korang! Kan banyak kebaikan yang boleh dihasilkan tu....

Tapi.........berapa kerat je yang gunakan facebook nie atas dasar kebaikan macam tu? Dari kiraan seorang pengkaji jugak [Aku lupa nama Prof. nie... maaf yer] Dalam kiraan 10.... Seluruh manusia yang aktif berfacebook nie.....hanya 2/10 sahaja yang betul-betul memanfaatkan laman sosial seperti facebook... 8/10 hanya menjurus ke arah keburukan.....


Contoh keburukan-keburukan yang banyak berlaku dari berfacebook nie.... Isu masalah sosial.... Isu rumahtangga.... Isu penipuan..... Isu gambar ... Isu pengurangan produktiviti hasil kerja.... Isu agama.... dan lain-lain.... Contoh yang paling senang nak kupas...pasal rumahtangga..

Korang pun selalu terbaca kot di WALL facebook masing-masing..... Ada rasa tidak puas hati sikit....Mula la jadi status....Siap kutuk-kutuk spouse sendiri tuu....Kalau di private kire ok lagi kan.....Ni semua orang baca nie!! Sangat la buruk perangai sape yang penah buat.... Mengaibkan pasangan dan DIRI SENDIRI..


Banyak lagi contoh-contoh yang korang boleh kaji dari WALL korang sendiri....ramai-ramai yang buat status tu....berapa kerat je yang betul-betul memberi manfaat kepada pembaca.... Yang selebihnya....Banyak menjurus kepada luahan perasaan, benda sia-sia, kutuk mengutuk, dan lain-lain....

Yang paling dirisaukan....bebudak sekolah rendah pun dah pandai main facebook!! Yess sekarang nie kita berada di dunia moden yang serba canggih.....Tapi hati-hati.....dalam facebook ada pelbagai dugaan yang boleh menyebabkan si anak tu hilang minat pasal agama masing-masing..... Dari segala jenis game kepada unsur-unsur yang memudaratkan..... Mula lah isu masalah sosial berputik....Dari sekecil-kecil memonteng hingga lah beranak anak luar nikah....

Yang jenis suka upload gambar comel-comel.....Pun satu hal.... Untuk ape?? Yes korang memang dah comel... jadi tak perlu nak nak menunjuk-nunjuk sampai perlu snap gambar berpuluh-puluh semata-mata nak upload dalam facebook.... Kalau private ok...Hanya krew-krew facebook kat US tu jer boleh akses [Ingat...private la seprivate mane pun...Depa boleh ambik gambar korang...So jangan letak gambar pelik-pelik]... Ni untuk umum! Free-free dapat dosa kalau ada yang terdedah aurat walaupun seutas rambut [bagi perempuan]... Kalau ada niat nak menunjuk-nunjuk bagi kawan sakit hati....free-free dapat dosa jugak!

Kepada yang ada anak-anak kecil yang dah pandai main facebook nie....SILA PANTAU yer... Sebab sekarang nie....banyak isu-isu yang terjadi bukan bermula dari tempat lain... kebanyakannya bermula dari FACEBOOK.. Kepada yang aktif user macam aku... Sila gunakan media sosial macam facebook nie lebih kepada benda yang bermanfaat..... Udah-udah la duk tempek gambar dedah aurat...status berunsur sia-sia yang boleh mendatangkan dosa free-free... 

P/S: Facebook nie...korang on berjam-jam pun tak boring...Kalau bukak Quran....setengah jam tu dah rasa sangat lama kan..... Pada hal citer dalam Quran lagi banyak dan semuanya bermanfaat....So renung-renungkan...

5 comments:

FY said...

yerr sangat betul apa yang saudara coretkan...apapun baik acuannya baiklah hasilnya..
begitulah sebaliknya.

Ahmad Haziq Azlan said...

saya sokong........... kerana facebook juga ada yang sampai lari rumah.... ingat lagi kes di utara semenanjung.... budak perempuan tu lari sampai kat pulau pinang dengan lelaki yang dikenali melalui facebook

Edy Fee said...

tengok org jugak la..bukan semua org kaki fb...aku klau bukak pon kjap2 je...

IBU GEBU said...

setiap sesuatu yang diambil secara berlebih lebihan pasti ada keburukannya... bersederhanalah, nak main fb pun sikit2 sudahlah

DaYiNi said...

betul-3 X ! :D

sayee kaki onlinee . Hehehee ^_____^