Wednesday, January 30, 2013

Cuti-cuti Malaysia ke Pulau Langkawi - Hari Pertama


Weeeeeeeeee~~~ Family mooooOOOooooonn!! He he.... Bermulanya tahun 2013...Aku dengan rasminya memulakan jadual kehidupan di tahun baru nie ke Pulau langkawi bersama isteri dan anak-anak kami... eh.... anak kami....anak-anak tu kalo ada rezeki.....insya Allah tahun mendatang ye...he he.... Hint untuk hari pertama nie..... Wildlife Park Pulau Langkawi - Bird Paradise Langkawi - Pantai Tanjung Rhu - dan Idaman Suri.... Welcome to my holiday journey !! Yeayeah....

Dengan bismillah, maka bermula lah cerita family moon kami ke Pulau Langkawi.... terima kasih AirAsia yang bagi tiket murah kat kitorang yer...Bukan sponsor...tapi aku beli tiket murah yang di offer pihak AirAsia tu... setahun bai tunggu...baru dapat pegi...

Segala planning nak pegi sana dirancang awal-awal.... Dari hotel penginapan.... kereta sewa kat pulau.... semuanya dirancang dari rumah lagi.... Segala-galanya bermula dari rumah kata orang...huhu... Wife aku la yang banyak men peranan... Cara nak survey.... internet la bai... Banyak info pasal hotel dan kereta sewa kat sana yang boleh cuba dihubungi... Aku ambek hotel murah je... Sebab planning pegi Langkawi kali nie nak berjalan-jalan sampai lebam....ha ha ha....

Ok.....skip citer sikit... lepas naik kapal terbang...ambil kete sewa...pegi kat hotel... tido... Dan besok paginya....baru bermulalah journey kami merantau di Pulau Langkawi.... malam tu sebelum tido... kitorang planning dulu mana nak pi... Sebab penting jugak tu....camne nak keliling pulau nie dengan penjimatan minyak kete yang optimum...he he.... Selepas berbincang sambil guling-guling ala bollywood... maka kitorang buat keputusan...Nak ke Wildlife Park dulu...

Sebelum singgah ke Wildlife Park Langkawi nie... Kitorang jalan-jalan dulu ke Pantai Tanjung Rhu... saje jer mengembara ke hujung jalan... Pantainya sangat cantik.. Tapi kitorang sampai masa tengah hari.. panas beb... aku dan wife takpe...kesian kat anak aku nie ha... Panas sangat...lagipun sampai je kat situ.. Anak aku pulak tido...haih.... Layan je ler...

Lepas dah bangun...kitorang jalan-jalan la kawasan tu...ada kedai jualan kat tepi pantai nie... Kedai makan pun ada... Satu je silap...Gambar terambik sikit jer...Tak boleh la nak tunjuk kecantikan dan keindahan pantai nie... So...kitorang decide jalan-jalan ke di bawah bayangan pokok sat... lepas tu melantak tengah hari la jap...lapo...lapo...Nak berjemur macam omputeh....terbakor kulit den! Panas kot....Gilo aper omputeh duk berjemur matahari atas kepala cenggini.... ha ha..

Cantik...tapi panas ler...tengok dalam kete jer..(",) ..Ehh..Ada orang sedang bercengkerama la....

Aku pulak..sedang skodeng dengan wife...ha ha ha

Nie Pantai yang cantik juga...Tapi tak ingat nama dia..

Pantai Tanjung Rhu Pulau Langkawi..Yang pastinya tu bukan aku...huhu
Lunch...nyum nyum...Abaikan botol baby di sebelah..hehe

Lepas dah isi perut... Baru pi Wildlife Park Langkawi nie.... Nama lain dia ialah Taman Hidupan Liar Langkawi... ha ha...translate direct je kan.... Ok...ok.... nama lainnya ialah Bird Paradise Langkawi.. Haaa... Aku pun memula ingat tempat lain...rupanya sama ajer....Tempat nie sangat sesuai nak bawak family masa tengah hari....sebab dalamnya berbumbung....teduh jer...:)

Memula jumpa burung-burung besar... macam zoo je lebih kurang... Ok la tu... pastu lalu kawasan haiwan monyet, musang, dan lain-lain..... Biasa je kan.... lepas tu yang menariknya.... Kawasan seterusnya.... korang masuk ke bahagian burung-burung... yang menariknya... burung-burung nie korang boleh bagi makan secara terus...takde sangkar...takde halangan.... boleh touching touching.... Memang feberet wife aku la cenggini... Muka happy je tengok...anak aku pun excited je tengok burung-burung duk memain tepi dia... Aku pun happy juger....tengok orang kesayangan tersenyum gembira...acecece...he he...

Bird Paradise a.k.a Wildlife Park Langkawi

Burung-burung berterbangan...Rasa seperti di alam burung kayangan..:)

Entrance Bird Paradise...
Anak aku terlampau asyik melihat burung...

Sama tak..? he he

Lepas lalu kawasan burung tu...Masuk pulak kawasan haiwan besar-besar macam kuda,keldai, burung unta dan lain-lain.... Part menariknya...korang boleh bagi makan kat haiwan-haiwan nie... Boleh bagi pengalaman yang berbeza untuk anak-anak yang membesar di bandar... Dan lagi menarik... boleh bagi makanan secara terus juga.... Aku dan wife sempat mendidik anak kitorang menyayangi haiwan cam arnab dengan memberi makan kat depa...... Tapi.....anak aku pi hempuk kepala arnab-arnab tu...Fenim lalat aku rasa arnab-arnab tu....Pekerja kat situ tengok je sambil tergelak tengok aksi anak aku... ha ha ha... 

Burung Unta kelaparan...

Anak aku sedang tepuk-tepuk kepala arnab..haha

Didikan yang bagus untuk anak-anak...kan? Be a good boy my son..:)

Giliran wife aku pula..

Lama juga la kitorang dalam Bird paradise nie... Memang layan bagi yang ada sifat penyayang pada haiwan.... Ada jugak kawasan ikan-ikan....Korang boleh bagi makan jugak... sambil menikmati keindahan hiasan dalam kawasan tu....dah rasa macam masuk kawasan hutan dah...siap ada air tejun lagi... Memang sangat sesuai untuk bawak family...:)

Lagi satu....Wildlife Park nie bukan saje ada haiwan-haiwan je... Ada juga ruangan pameran batu kristal yang cantik dan menawan....asli pula tu... Ada berbagai jenis bentuk...Semuanya cantik-cantik.... Siap ada kedai kristal lagi dalam tu.... Lepas tu ada jugak kawasan yang mempamerkan haiwan serangga macam rama-rama, kumbang...dan lain-lain... Haa.....dalam tu juga tetiba ada sebuah kedai macam kedai batu permata gitu.... Fuuuh... kalau la aku nie orang kaya...sudah pasti terbeli dua tiga jenis barang perhiasan batu permata asli tu......lawa giler beb.... Tapi apakan daya.... Sekadar pandang dan lalu je ler...he he...

Dalam tu juga ada pameran kristal asli...

Serangga punya display...tak terkira banyaknya..

Lepas habis merayau-rayau dalam Wildlife Park nie.... kitorang pi jalan-jalan ke Idaman Suri... Sini adalah syurga bagi surirumah-surirumah!!! Serius memang bukan syurga bagi kaum lelaki...ha ha ha... Idaman Suri nie macam pasar raya yang jual periuk belanga murah, set-set pinggan mangkuk murah.... semua barangan keperluan dapur yang murah.... Duty Free maaaaa..... Memang senyum sampai ke telinga la jawabnya wife aku.... He he he....Ah...sori lupa ambik gambar... sebab kamera ada dengan wife masa nie... Tak nak ganggu kegirangan si isteri...aku terlupa nak mintak kamera...hihihi...
Ini je yang terbeli di Idaman Suri...Yang lain mampu terpandang je..hihi

Habis pusing-pusing dalam Idaman Suri tu.... tibalah masanya refresh kan diri...hari pun dah senja... Kitorang balik ke hotel sat... rehat-rehat...pastu keluar dinner kat kedai berdekatan hotel... Jangan risau... kalau duk kat Pekan Kuah tu....banyak je kedai makanan biasa-biasa yang sedap dan lazat.... Harga murah tapi rasanya sangat puas hati... So.....berakhirlah hari pertama family moon kitorang di Pulau Langkawi.... Esok pula menanti.....Esok tema kaler dah ditetapkan.... Temanya ialah.....Biru....hehe

BERSAMBUNG KE HARI KEDUA....

Tuesday, January 29, 2013

[Hikayat Kedai Kopi] Kisah Motivasi Diri 1 - Lemah Tapi Kuat


Seorang brader bernama Harun... Nak jadi seorang tentera... Tapi apakan daya... badannya lemah... nak angkat seguni beras pun terkencing... Nak tumbuk punching bag...Punching bag yang tumbuk dia... Macam mana punching bag tumbok dia...Jangan tanya.... LISTEN! he he...Ops...lari jalan citer dah... Ok..sambung..

Harun nie pendek je... Dah la pendek... badan lemah pulak tu... Ada hati nak jadi army.. Tapi dia nak jugak... Bukan sebab keras kepala... Kalau hantuk kat buah kelapa masih lagi sakit... Tapi keinginan diri untuk berbakti pada nusa bangsa... Dia masih mahu join army....

Kapten army terkentut tahan gelak bila Harun datang nak register diri dia dalam army.... Nak sekeh kepala...takut pengsan tang tang tu jugek... Selepas dibisik oleh kawannya yang turut sama terkentut tahan gelak... Maka dibagi juga Harun masuk army... Nak bagi kesedaran kat Harun...yang dirinya langsung tak layak masuk army......

Maka.... bermula la al-kisah sang lembik terkial-kial membawa diri dengan latihan ketenteraan yang kejam dan bengis tu.... Training dua hari...demam tiga hari... berendam sehari....demam lagi tiga hari... Macam tu ler si Harun dengan demamnya yang kebahnya dah macam chipsmore.... Kejap kebah kejap demam... Tak tahan dengan latihan yang berat tu....

Si Kapten tadi selalu datang kat Harun...selalu tanya masih mahu teruskan ke tak... Tapi Harun tetap mahu meneruskan latihan...walhal terbungkang di katil wad sakit je koje dia....he he.. Nak dijadikan cerita.... Ada serangan Gerila pemberontak di tempat latihan tu.... Ini bukan Golila lo... ini Gelila... Bukan Geli... tapi Gelila... Serang hendap punya stailo.... 

Disebabkan serangan mengejut... ramai yang terkorban... dan ramai yang tertangkap... Ye ler... duk goyang kaki dalam keamanan...mana nak prepare serangan cam nie... Duk main Dota dan Angry bird je keje... huhu... Maka tertewan la markas nie ditangan pemberontak.... Harun pula... masih lena di katil... Alangkah menipu jalan citer nie... Chop!! LISTEN!... 

Harun sebenarnya diselamatkan oleh saki baki tentera yang masih selamat... bersembunyi di bawah tanah... Menunggu nak serang balik... Tapi depa nak atur strategi dulu.... Tengah-tengah duk berbincang...dan bergaduh sesama sendiri tu... tetiba Harun menyampuk.... Dan memberi idea yang bernas... Strategi yang bagi geng tentera tu..bernas dan brilliant... Si Kapten tu pun kagum dengan taktikal Harun.... Maka dipersetujui oleh semua pihak...Maka bermulalah serangan balas pihak tentera...

Pada malam 27 Jamadil Akhir, tentera menyerang balik pihak pemberontak menggunakan strategi taktikal Harun... Menjadi dan sangat berkesan... Maka ditawan la pemberontak itu... Tahanan juga berjaya diselamatkan... Si Kapten kagum dengan kebijaksanaan si Harun mengatur strategi peperangan.... 

Maka bermula hari itu... Si Harun tidak lagi join latihan berat tentera... tetapi dah dinaikkan pangkat menjadi pakar strategi ketenteraan di bawah rejimen Kapten... Kiranya menjadi penasihat Kapten tu... Walaupun lemah, lembik dan pendek... Tetapi denga kesungguhan keazaman dan kebijaksanaan yang ada pada Harun... Dia dapat juga join army... Dapat pangkat lagi... 

SEKIAN

Cerita rekaan semata-mata...Mana-mana yang nak copy atau nak sebarkan... Sila letak under copyright blog nie....

Monday, January 28, 2013

Kata-kata "Don't Be Perfect, Be Yourself" Kurang Tepat ??


Banyak dah aku dengar dan baca status-status dekat Facebook dan Twitter yang duk cakap BE YOURSELF.... Jangan dikejar kesempurnaan...jadilah diri sendiri.... Banyak la kata-kata motivasi dan mutiara kata pasal jadi diri sendiri nih.... Ada betulnya... tapi kekadang ramai yang salah gunakan kata-kata nie... Dijadikan alasan memperbodohkan diri....

Asal aku cakap gitu? Sesaje nak panaskan orang len ke haper nie? Haaa... nie hasil dari duk berborak dengan orang yang lebih tua dan berpengalaman sambil pekena roti canai dan teh tarik... Dapatla sedikit ilmu tentang kehidupan... Dari duk bergosip kosong membutakan akal fikiran...baik sembang pasal benda-benda yang mematangkan fikiran cenggini...ye dak?

Kata-kata be yourself tu betul... Jadi je diri sendiri... jangan jadi orang lain... Ada betulnye dari sekilas pandang... Tapi..... ramai yang salah gunakan frasa tu... JADILAH DIRI SENDIRI nie betul jika.... Kita menjadi diri sendiri yang disarankan ISLAM dan Sunnah Nabi S.A.W..... 

Katelah korang tu sekarang hidup jauh menyimpang dari agama.... BE YOURSELF tu tak kena....Ada baiknya juga kalau diperbetulkan diri sendiri sedikit demi sedikit... Contoh la kan... Korang terbiasa buang sampah merata-rata... buang je ikut tingkap kete...main buang je sampah tepi-tepi jalan... Bila disuruh buang sampah dalam tong sampah...Tetiba ada menjawab, "No...I want to be myself... Aku memang cenggini...So...be myself lor..." ???

Contoh lagi... Si perokok tegar yang dah diumumkan pihak doktor... Sedang sakit TB kronik.... Doktor pesan jangan hisap rokok.... And then depa jawab..." No...I am SMOKER sir... I want to be myself..Kalau mati...matilah...dah ajal.." ????

Nampak bodoh dan sengal je kan contoh tu.... tapi hakikatnya ramai yang salah gunakan frasa BE YOURSELF tu....Walaupun nampak sengal dan nerd gila contoh tu... tapi ITULAH YANG DIBUAT KORANG SUMER.....Banyak yang guna untuk kepentingan diri ajer.... yang tak nak tutup aurat...kekal tak nak berubah sebab frasa tu... yang kaki mencarut pun sama.... yang kaki biadab pun sama... Alasan depa.... " I'm trying to be myself...salah ke?" Terfaktab betul fakta di dunia realiti nie kan...

Euwww...... aku rasa la kan.... pemikiran terlalu dan terlampau OPEN MINDED nie kekadang boleh rosakkan akidah juga la kan.... Frasa BE YOURSELF nie sebenarnya sesuai digunakan bagi yang kuat akidahnya...Dah kuat imannya.... Kalau yang masih sipi sipi di tepi jalan yang benar tu... DON'T BE YOURSELF... BUT GUIDE YOURSELF TO BE CLOSE TO PERFECT....

Memang takkan sempurna... Tapi apa salahnya kita ke arah tu... Cuba ke arah yang lebih baik... dengan mengekalkan ciri-ciri kebaikan yang dah ada dalam diri kita.... Yang keruh kita cuba buang...yang jernih kita jaga... Itu baru betul... BE YOURSELF WITH ALLAH's GUIDANCE dan KEEP IN FAITH TO ISLAM... Kan...... sekadar berkongsi pendapat....

P/S: Nantikan entri jalan-jalan ke Langkawi aku yer... tengah edit gambor....huhu

Thursday, January 17, 2013

Aeroangkasa Memang Ohsem! Listen! Listen! Listen!


Nampaknya aku dah jadi sumber rujukan bab-bab kejuruteraan aeroangkasa nie...haha. Ramai yang duk tanya aku melalui emel la... formspring la... dan melalui FB pun ada... Blog nie ada FB page yer bagi yang masih belum tahu dan belum LIKE... hihihi... Namanya Wacanaku (boleh klik ke Fb page tu)... Okeh.... kembali kepada persoalan pasal aeroangkasa.... Apa benda aeroangkasa nie??

Ok... untuk soalan first tu... aku bagi link entri lama aku jer... Sila ke sini yer... (LINK). Link tu akan menceritakan apa benda aeroangkasa tu..... Dan pasal 3 makmal baru yang diciterkan di link tu... semuanya dah siap dan sudah beroperasi! Ohsem!!

Belajar pasal apa yer kejuruteraan aeroangkasa nie? Okeh.... Sape-sape yang nak tahu pasal nie... Boleh rujuk ke link aku yang nie ---> LINK ... Dan yang nie -----> LINK... Dan ditambahkan cerita nyer... bidang kejuruteraan aeroangkasa nie sangat OHSEM!! :D

Ada jugak yang tanya.... ramai ke student pempuan yang ambek aeroangkasa nie? Haaaa..... untuk pengetahuan korang sumer cik cik cikebum cikebum sekalian.... ramai jer student pempuan... Tapi takde la berbelas-belas... sebab macam kat UPM nie... setiap kali pengambilan pelajar baharu... lebih kurang 30 student je yang terpilih.... Dan dalam 30 tu... ada la student kaum hawa nie dalam 10 orang lebih kurang.... Kire ok la kan..... 

Haaa..... itu ler lebih-lebih kurang pasal kejuruteraan aeroangkasa nie... Dah banyak dah pelajar sekolah datang kat Jabatan Kejuruteraan Aeroangkasa UPM nie... Ada yang nak buat testing projek sekolah la... ada yang datang buat survey la... Ada jugak yang datang sekadar membuat lawatan...Semua yang dah datang tu... akan cakap belajar kejuruteraan aeroangkasa nie sangat OHSEM!!!

Di kalangan yang datang tu ada jugak blogger-blogger.... Tapi tak sempat nak bertegur sapa dengan depa...Takpe... len kali bagi sesape yang nak datang tu... boleh inform dulu... Mana la tau kot-kot masa tu tak sibuk... Boleh lepak minum teh tarik lu sambil berbual pasal aeroangkasa nie...hehe

Sebagai info tambahan.... UPM dah ada kapal terbang sendiri! Kapal terbang nie digunakan untuk satu kelas pengajaran semasa korang belajar di UPM nanti... Kirenyer setiap sorang pelajar kejuruteraan aeroangkasa UPM nie akan dapat rasa la camner sebenarnya pengalaman naik kapal terbang nie.... Bukan macam naik kapal terbang besar tu yer... Korang pernah tengok kapal terbang akrobatik beraksi tak? Yang terbalik kuang kat langit tu... yang tetibe menjunam turun tu...Haaa... itu ler korang dapat rasa.... secara FREEEEE.... OHSEM!!!

Sesape yang berminat nak belajar kejuruteraan aeroangkasa nie... Silalah memohon untuk belajar course nie... memang OHSEM!! Memang kitorang mengalu-alukan korang semua... Sebab korang ler yang akan menaikkan kejuruteraan aeroangkasa di Malaysia nie setaraf tahap antarabangsa..... Sebab korang memang OHSEM!!

TERBARU !! Kejuruteraan Aeroangkasa UPM sudah ada OFFICIAL FB PAGE [KLIK SINI!!]

P/S: Aerospace Engineering is awesome!!

Parodi Suara Mahasiswa Terbaik!! | LISTEN!!! LISTEN!!

Aku.......bukan nak sokong mana-mana pihak.... tapi kan... elok juga kalau kita cuba fikir apa yang berlaku di sekeliling... Macam video parodi nie.... ada point dan menghiburkan! Memang patut la dia nie terkenal...Namanya Mat Luthfi... Video parodi forum suara mahasiswa..... LISTEN la wei....


Bagi yang sesape yang tak kenal lagi... dia nie legend... memang terkenal dengan vlog nya yang mantap dan selalu ada point.... Aku suka tengok video dia... Sebab mesej yang disampaikan jelas dan menghiburkan... Ok... bagi yang tak suka jenis cakap-cakap gini.... boleh cuba memahami maksud video di bawah nie.... Sama jer.... Tapi cara yang berbeza...


Ok....aku tak kisah korang nak sokong yang mana.... tapi perlulah menyokong atas dasar berfikir dengan waras dan berlandaskan agama... Otak Tuhan dah bagi... so...fikir la guna otak tu... jangan fikir guna kaki atau hati.... Video yang kedua tu jelas dan nyata.... Itu ler yang berlaku di dunia kita sekarang....

Bagi yang tak nak baca tu... DO NOT READ.... BUT LISTEN!... LISTEN!!! LISTEN!!!! :D Maleh ler nak ulang banyak kali.... Buat penat je... dari duk ulang Listen banyak kali tu... baik ulang selawat nabi atau puji-pujian kepada Allah kan.... he he he....

Sunday, January 13, 2013

Katakan TIDAK kepada Hasad Dengki !!


Dengki..... satu penyakit perasaan yang boleh mematikan jiwa kita... Satu penyakit hati yang lebih teruk dari segala jenis penyakit yang doktor duk bagitau hari-hari kat kita..... TB pun kalah... Hepatitis B pun kalah... Walaupun dua-dua tu takde kaitan dengan hati... Tapi aku bantai je... Nak kata teruknya hasad dengki nie.... Boleh....?? he he..

Macam mana timbul perasaan hasad dengki nie? Adakah kerana banyak minum coca-cola? Adakah sebab merokok? Tidak sedara-sedari yang dihormati sekalian bangsa... Dengki nie timbul bila orang lain dapat kesenangan.....kita pulak biasa-biasa je....ataupun kita di dalam kesusahan.... Takdenye nak dengki bila orang lain lebih susah dari kita kan.... Tu dengki bangang namanya.... 

Bila tengok orang lain senang.... Kita susah...Mula lah timbul rasa ketidakpuasan hati... Kenapa aku gini?? Kenapa dia dapat tu dapat nie? Padahal dia tu cenggini cenggitu jer... Haaa....Bila timbul persoalan camtu... Tu dah mula ada pucuk-pucuk dengki nak timbul... Bukan pucuk paku atau pucuk dicita ulam mendatang yer....

Bila dah ada persoalan gitu.... Mula lah rasa nak memburuk-burukkan depa kan... Mulalah ada ayat yang agak negatif kat individu tu.... Cuba mengajak kengkawan membenci sipulan tu... "ala.... dia tu begini begini begini... Bukannya baik sangat pun..." Haaaa......ayat popular geng hasad dengki nie...

Kekadang tu dia dengki bukan sebab apa pun... Sebab BUSUK HATI je... Sebab tak suka tengok orang lebih dari dia... Tak suka sebab dia tak jadi fokus pandangan masyarakat... Tak popular... tak trendy.... Ni masalah jugak nie.... Dapat kawan cam nie.... silap-silap kene jampi serapah.... Orang busuk hati nie tak fkir dah agama-agama nie.... Depa fikir... Asalkan depa dapat tengok orang lain susah...dia hepi..... Betul kan?

Ok....sesape yang ada perasaan hasad dengki.... Korang digolongkan dalam "orang-orang yang sakit tenat"... Sebab apa... korang nie sakit sebenarnya... Sakit hati... Jadi korang nie kena la berjumpa doktor pakar.... Doktor pakarnya adalah.... AGAMA ISLAM.... Belajar agama pasal bab dengki... Apa keburukannya... Dan apa akibatnya..... Kalau tak dijaga....Maka makin merebak ler wabak penyakit dengki tu.... 

Bila dah makin merebak...makin susah nak dirawat... Dengki nie macam kanser la... Bila dah makin teruk...makin teruk juga la memakan diri... Mungkin korang rasa hepi giler bila dapat buat orang lain susah... Tapi bila penyakit dengki tu dah menguasai diri korang... Komfirm korang kene balasan yang lebih teruk dari orang yang dianiaya oleh korang.... 

Kalau yang kene aniaya tu kene jarum...korang akan kena pisau... Kalau depa kene tumbuk..korang kene hentak ngan tukul dan kapak... Bukan saje kene kat dunia....kene lagi di akhirat... Jangan terhantuk baru nak terngadah... jangan sampai accident baru nak sayang kat kete dan kaki masing-masing... Say NO tu hasad dengki....

Bila orang lain gembira...kita tumpang sekaki... Kalau orang lain susah...kita bantu... Bila kita susah... Kita ikhtiar dan berdoa... Jika ada yang sudi membantu....Alhamdulillah... Pesan untuk diriku juga... Rencana sempoi dari Bro Wacana.....:)

P/S: Dah lama tak tulis entri cenggini... Otak dah clear, baru ada idea...hehe

Sunday, January 6, 2013

Awas !! Ribut Tropikal Sonamu Bakal Melanda Malaysia !!


Ini cerita benar okeh.... dikatakan Malaysia bakal dilanda ribut tropika Sonamu pada 8 Januari 2013 nie iaitu hari Selasa..... Berita nie telah disebarkan di berita TV dan juga dah disahkan benar di website NASA... 

Mengikut website NASA tu.... ribut Tropika Sonamu nie akan melanda di bahagian tengah barat Malaysia.. Tapi mengikut ramalan pakar-pakar di Malaysia....ribut nie akan membawa gelombang banjir ketiga...

Kelajuan yang diramalkan adalah sekitar 65km/h... Agak laju berbanding ribut-ribut biasa yang pernah terjadi di Malaysia.... Ribut nie akan melanda Vietnam dulu.... dan akan melanda Malaysia hujung minggu nie...lebih kurang hari Selasa, Rabu, Khamis nie la...

Marilah sama-sama berdoa supaya takde paper yang bakal berlaku....

P/S: Sebagai langkah berjaga-jaga... nelayan mintak berhati-hati... Penduduk pesisir pantai sila berjaga-jaga..

IKLAN BERBAYAR

IKLAN BERBAYAR
Berminat? Terus wassap ke: 011-14957785