Friday, January 14, 2011

Apa itu Aeroangkasa..



Aku dapat idea ni bila aku tengok respon kebanyakan kawan-kawan blogger aku tentang jurusan pengajian aku.... Kejuruteraan Aeroangkasa...(Aerospace Engineering). Tak tau pulak course ni tak berape terkenal..:D Aku ingat dengan adenye si Sheikh Muzzafar yang dah pegi ke bulan tu...dah femes la jurusan ni..hihihi


Ok....aku citer kat sini pasal aeroangkasa... ni untuk sesape berminat nak tau...kepade pelajar-pelajar matrik..STPM...SPM...dan jugak PMR....yang nak buat hala tuju pembelajaran nanti.....boleh la amik tau pasal ni..mane tau korang memang ni yang di cari selama ini...hehe. Aeroangkasa ni sebenarnya pecahan dari mekanikal. Kalo diikutkan, dulu-dulu takde course ni. Aeroangkasa ni macam minor dalam mekanikal. Contohnya macam ni la...korang mesti penah tengok jurusan dalam bracket kan....
Kejuruteraan Mekanikal (Pembuatan)
Kejuruteraan Mekanikal (Marin)

Haaa...Aeroangkasa ni macam tu la....sebab subjek yang dipelajari banyak lebih kurang sama dengan mekanikal tetapi ada sesetengah subjek dikhususkan untuk aeroangkasa. Orait... tu umum die la kan... Khusus die pulak.......aeroangkasa ni terbahagi kepada dua.... aeronautik dan astronautik.
Aeronautik ni lebih menjuruskan kepade bidang penerbangan dalam bumi ni... atau lebih menjuruskan kepade penerbangan di dalam medium bendalir (gas dan cecair). Maka, termasuk la kapal terbang....jet... UAV....MAV.... dan sebagainya. aeronautik ni ade lagi pecahan die..pecahan-pecahan tu akan melibatkan pembelajaran untuk kereta....lori...bas....motor....dan sebagainya. Luas pecahan die ni..termasuk la jugak sound engineering..:)
Astronautik ni pulak lebih kepada pengajian penerbangan dalam medium vakum atau senang citer ruang yang tak de gas atau cecair..(ruang angkasa la). jadi...bile dah masuk fasa di luar ruang angkasa, maka itu la astronautik. Tapi.....astronautik dan aeronautik ni macam adik-beradik jugak..nak tau sebab ape?
Apa beza aeronautik dan astronautik? Banyak sebab... antara sebab-sebab die ialah medium perantaraan....sistem enjin.....dan jugak bentuk kapal tu sendiri.... nak tau....amik la course ni..:D
Aku bagi contoh satu al-kisah nak hantar angkasawan ke ruang angkasa secara simple mimple ek... Mase roket nak berlepas....yang ni masih lagi di bawah pengaruh aeronautik... Bile dah melepasi ozon...astronautik....ok.. Bile die nak balik ke bumi... fasa tu akan reverse... masuk je ruang udara bumi...aeronautik. Jadi... engineer yang buat pasal ni nak tak nak kene mahir kedua-duanya....
Ok...bile sebut engineering ni.....maka tau-tau la kan.... ia lebih kepade bagaimana korang nak design satu-satu bende. Korang kene biase dengan istilah tekanan (pressure), daya (force), ketumpatan (viscosity) kuasa (power) dan sebagainya. Tapi untuk aeroangkasa ni.... ada istilah tambahan yang memang korang akan selalu jumpe.... daya angkat (lift) dan daya ape tah dalam bahase melayu...aku tak pasti la...yang dipanggil drag. Maklum ler...kat sini (UPM Engineering) sume blaja dalam omputeh... kuliah...assignment... presentation....exam....projek final year...thesis...sume dalam omputeh....:D

Fakulti Kejuruteraan UPM
Tu je la kot sedikit sebanyak aku boleh citer kat korang....kepada pelajar-pelajar sekolah tu... kalo berminat..boleh la apply untuk amik course ni....aku jamin....menarik giler!!! ^.^
Untuk pengetahuan umum la kan....Engineering kat UPM sekarang dalam fasa pembinaan bangunan baru...kalo sape-sape yang masuk untuk sesi tahun depan...memang bes..sebab ada makmal baru!! Untuk aeroangkasa ni...siap ade hangar... kelengkapan lengkap.... dan.... 3 makmal BARU!! :)..

P/S: Makmal baru tu sudah pun beroperasi dengan lancarnya....:)
 
TERBARU !! Kejuruteraan Aeroangkasa UPM sudah ada OFFICIAL FB PAGE [KLIK SINI!!]

9 comments:

Ujang9897 said...

wei..patut letak pic technician aeroangkasa..hahahaa

inipaencomot said...

menarik la kos ni
nanti ko engineer la,kn?
jom kawen!
haha
:p

Siti Fatimah Fuzz said...

dulu agak teringin la nak amik kos aeroangkasa...sebab terikut ikut roomate...huhu

::wan fadhilah:: said...

wwaahhh.. macam best je bunyi nye.. dop lamo lgi ni mesti ade angkasawan baru nih.. heheh

Pembawa_Wacana said...

@Ujang9897: Hahaha....AKU LUPER!! Hahaha

@inipaencomot: skang ke arah lecturer je..:) hehe

Pembawa_Wacana said...

@Siti Fatimah Fuzz: Laa...kalo tak dah jumpe di sini..hehe

@::wan fadhilah:: : Beeeesssss.... nak cipta roket Malaysia pulak..hehehe

♥[tahirah]♥ said...

this is what I've been looking for.. thank you very much

♥[tahirah]♥ said...

this is what I've been looking for. Thank you very much & boleh tak nak copy sikit2. kena buat folio ni psl kerjaya.

♔ Hasnie Adda ♔ said...

nak tnye psl cos ni. ramai tak girl yg ambk cos ni. susah tak? teringin laa nk apply. mcm menarik . hee