Wednesday, June 22, 2011

Kejuruteraan Aeroangkasa | Ape ke Jadah Nyer??

Aku masih lagi pondering (tertanya-tanya).... Ramai lagi yang salah anggap pasal AEROANGKASA ni kan.... Ok ler..... Aku dah citer sebenarnya dekat entri dulu-dulu di SINI. Tapi tu secara kasar jer... Kali ni aku nak bagi detail sikit..... Nak bagi paham dan jelas....

Kalau berani...buat la jet nie...:)
Mula-mula....sesape yang nak masuk area nie..... Korang kene kukuh beberapa subjek sekolah dulu.... Paling penting....pandai mengeja...he he he... Ok....ok.... subjek yang perlu dikukuhkan dulu.....ialah Matematik... Sains Fizik.... dan bahasa Inggeris.... Matematik tu bukan setakat matematik moden....tapi yang tak moden pun kene paham....iaitu Matematik Tambahan.... Fizik memang kene solid giler.... dan BI memang kene cair...sekurang-kurangnyer bacaan....Speaking tu kalau jadi skipping pun ok lagi la.....huhu

CFD - Computational Fluid Dynamic.. Wajib belajar...
Tu keperluan.... Pointer nak masuk jurusan nie.... kene sekurang-kurang nyer 3.00 ke atas..... Tu kalau matrik la kan....Kalau STPM.... aku tak pasti.... Tapi kene dapatkan A untuk Math dan Fizik... Haaa.....selesai yang tu.... ape ke bendenya nanti korang belajar Aeroangkasa nie.... belajar pasal planet-planet ker? Ke pasal alien.... Jauh sama sekali....korang jumpa satu subjek jer betul-betul pasal angkasa...hehe

Struktur enjin...memang kena belajar nie.
Sebenarnya jurusan kejuruteraan aeroangkasa nie lebih kepada fundamental iaitu asas-asas pasal mekanik penerbangan secara teori..... Maknanya korang belajar pasal apa yang menyebabkan kapal terbang yang berat tu boleh terbang.... Macam mane struktur dier tak patah.... Dan jugak macam mane roket tu boleh terbang dan di kawal...macam mane satelit bergerak.... Dan yang paling menarik.... Apa yang perlu ada untuk korang buat kapal terbang atau satelit sendiri... Haaa....nampak dah kat situ?

Enjin test...
Korang akan memahami lebih detail kenapa Kapal terbang tu boleh terbang...kenapa korang tak boleh terbang.... Ape ke bendenyer UAV...Ape ke bendenyer MAV... Teknologi aircraft terbaru seperti Fly-By-Wire...Anti-Graviti.... Kenapa sesetengah aircraft tak dapat dikesan radar....Ape beza antara aircraft dengan roket...roket dengan satelit... Kenapa dikatakan tak logik kalau korang nak ke Planet Marikh.... Kenapa dikatakan tak logik kalau korang nak gune aircraft ke bulan.... Dan macam-macam benda yang menarik lagi..... :)

Kalau terer...buat ler gini...

Flight Simulation... Macam main game...:)
Tu la yang akan korang tempuhi kalau amik kejuruteraan aeroangkasa.... Tapi satu je yang perlu diingat.... Tak semestinyer biler dah habis belajar jurusan nie...korang hanya kene keje di bahagian aeroangkasa jer...sebab kebanyakan elemen pembelajaran korang menyentuh sebahagian bidang kejuruteraan lain.... termasuk la mekanikal.... struktural.... design pembuatan.... dan lain-lain... Jadi... Jangan risau... pekerjaan terjamin kalau korang grad...he he.

TERBARU !! Kejuruteraan Aeroangkasa UPM sudah ada OFFICIAL FB PAGE [KLIK SINI!!]

6 comments:

Fyqa said...

mmg bijak gila org yg dlm bidang nih. fuhh

zulhaidi said...

mcam sedap je

zarulfarhana said...

kna strong gila nie

Abang Long said...

Macam best jer...dulu kawan aku cadang nak amik jurusan tu gak, last2 tukar amik kejuruteraan nuklear.. coz xdpat keje kat puspati dia masuk bank la plak..riso gak takut dia cipta bom atom kat bank lebih2 lg bila ada bos2 yg cengeng...hehe

http://abanglongonline.blogspot.com/2011/06/isteri-memaksa-jadi-curang.html

norhidayah sukri said...

ooo..bru tau :)

jemari halus m!Ss tasya said...

act, saya tgh search psal aerospace eng dgn chemical eng..bleh bg pndpt x??which one is btter??kalo di m'sia sng x nk dpt keja??
thanks!

IKLAN BERBAYAR

IKLAN BERBAYAR
Berminat? Terus wassap ke: 011-14957785