Monday, April 2, 2012

Kejuruteraan Aeroangkasa | Pengertian Sebenar


Sebelum nie aku dah citer pasal kejuruteraan aeroangkasa di SINI dan di SINI.... Korang boleh klik di tulisan berwarna tu kalau nak tau apa yang aku dah goreng sebelum nie.... Dalam kedua-dua entri tu.....aku dah citer pasal apakah aeroangkasa dan apa yang perlu untuk ambik course nie.....

Dalam entri nie pulak..... aku nak bagi la sedikit sebanyak apa yang korang akan pelajari bila korang dah diterima masuk untuk belajar kejuruteraan aeroangkasa....Tak kisah la di mana-mana pun.... Di Malaysia nie tak banyak.....Dekat UPM.....USM....UTM dan UIA kot....UKM baru ade kalau tak silap.... Tapi aku syorkan dekat UPM la.....he he he

Okeh..... Kejuruteraan Aeroangkasa nie sebenarnya lebih kurang je dengan course lain....Bunyi je gempak giler.... Tapi lebih kurang sama dengan kejuruteraan mekanikal je..... Apa yang lainnya..... mekanikal nie takde belajar pasal mekanik penerbangan..... Kirenyer.....sape-sape yang ambik kejuruteraan aeroangkasa nie.... asas dia sama dengan mekanikal.....tapi pengkhususan dia lebih ke arah macam mana sesuatu ciptaan tu boleh terbang... Di udara atau di ruang angkasa...

Nampak kan perbezaan dan persamaan.... Basic tetap sama..... Korang akan belajar pasal asas-asas kejuruteraan seperti Statik dan Dinamik (Kene kuat fizik dan matematik)... Asas-asas elektrik dan elektronik... Asas-asas lukisan kejuruteraan...Dan jugak Tamadun Islam dan Asia !! he he he.... Jangan ingat korang dah boleh tinggal subjek sejarah yer.... 

Cuma apa yang bezanya.....korang juga akan belajar sesuatu yang lebih ke arah asas-asas penerbangan seperti aerodinamik, mekanik angkasa, Aircraft Design.... dan lain-lain..... Dari sini la baru ada perbezaan antara kejuruteraan mekanikal dan kejuruteraan aeroangkasa..... Tu jer.... Macam adik-beradik jer kedua-dua course nie... Korang akan mengadap buku selama 4 tahun atau lebih.... Bergantung kepada usaha korang...hu hu

Sebab tu kalau nak mintak keje.... sesape yang ambik kejuruteraan aeroangkasa nie...Boleh apply jugak untuk pekerjaan kejuruteraan mekanikal...So....no need to worry ok... Dan jugak kalau sesape apply di UPM.....korang akan belajar 100% in English.... he he he.... Sesape yang MUET bawah 3....kena la belajar english kat UPM....sesape dah lepas....korang boleh buat pengecualian...Macam mane? Masuk dulu baru tanya..:)

Dalam course kejuruteraan aeroangkasa nie.....ada cabang-cabang keutamaan bila korang grad... Dipecahkan mengikut kemahiran spesifik... eksperimental dan analisis berkomputer.... Dari dua nie dipecahkan lagi kepada banyak aspek.... angkasa, design, struktur, aerodinamik, pemindahan haba dan lain-lain.... Semuanya bergantung kepada Projek Tahun Akhir korang nanti....

Untuk pengetahuan semua..... kejuruteraan aeroangkasa di Malaysia nie dah jauh ketinggalan.... Tak payah nak banding dengan negara-negara maju macam German, US..... Banding dengan jiran je dah nampak bezanya..... Indonesia dah maju berbanding Malaysia.... Depa dah jauh ke depan..... Sebab tu aku menggalakkan sesape yang ada kebolehan....ada minat mendalam.....Apply jer course nie.... Pakat-pakat majukan bidang kejuruteraan aeroangkasa di Malaysia biar setanding dengan negara jiran... Baru boleh berdiri sama tinggi....

Kepada yang takut bila dengar kejuruteraan aeroangkasa tu...... Tak payah ler takut.... Sama jer....Cuma belajar pasal nak terbang jer.... Lain la kalau course tu sains aeroangkasa.... Haaa.....tu memang korang banyak bertemu dengan ilmu fizik setaraf dengan Hawking ataupun Newton..... Sebab korang akan banyak duk main rumus Quantum Fizik yang sangat kompleks....String Theory la.... Big Bang Theory la.... Macam-macam teori yang sangat memeningkan kepala.... Ingat ye....KEJURUTERAAN AEROANGKASA tak sama dengan SAINS AEROANGKASA (Wujud ke tak kat Malaysia nie)...

TERBARU !! Kejuruteraan Aeroangkasa UPM sudah ada OFFICIAL FB PAGE [KLIK SINI!!]

P/S: Aku dulu nak ambik sains angkasa....tersilap ambik kejuruteraan aeroangkasa.... ha ha ha...-_-"

6 comments:

ct jue said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

nak tanye skit, btl ke aerospace ni lebih utamakan lelaki?

Pembawa_Wacana said...

@Anon: Mane ade....ikut kelayakan CGPA anda la...dan memohon ke idak...:)

areprahman said...

sye nk tnye ne, sye skang ngah asper kt upm, so sye cam insist nk smbong bidang ne, ad pape x yg perlu sye buat? cam pointer, requirement, susa ke x? mcam2 lah, cmne ek?

AKWM said...

aku dpt tawaran course ni dkt UIAM, tp risau la pasal prospect pekerjaan, byk ke company aerospace kt malaysia?

Zoya Begam said...

kekosongan jawatan di malaysia jobs available here.