Thursday, November 3, 2011

Anda Ditipu!! Kisah E-mail Scam

Keje aku pada awal pagi sebelum buat keje lain....cek email... Biasa la sebagai pekerja ni kan... Sumer benda shoot guna email je sekarang.. Meeting.... Berita terkini...info masa kini....sumer guna email.. Tapi yang aku tak tahannyer....menyampah campur meluat wek-wek.. Email scam! Sekarang dah makin berlambak-lambak.... Nak tau camner contoh email scam nie.....Ni ler contohnyer....

Contoh email scam

Haaaa....ada yang kata gini....
"I'm from Nigeria, need friends from Malaysia to guide me because I don't know nothing about Malaysia. I have lots of money to give whoever wants to be my friends.....bla...bla...bla...."

Sape yang percaya yang nie....memang naif la kan.. Ada yang pasal menang duit sejuta....ada jugak pasal rakyat Malaysia yang dah lama tak balik Malaysia.... Haih... aku terfikir jugak la.... Sape la yang akan terkene penipuan yang nyata dan terang lagi bersuluh di bawah lampu neon atau pendaflour nih.... Dan realitinya...manusia nie tak sama.....ADA YANG TERTIPU!

Dulu-dulu aku pun hampir tertipu.... pasal menang duit sejuta pounds sterling dari bank ape tah.... Tapi nasib baik aku check direct ke bank tu....siap hantar emel lagi...Dan dia reply yang yang tu email scam....Tipu-tipu ajer.... Masa tu aku belajar kat U lagi kot.... 

Ni kisah member aku memang kene tipu sampai siap jumpa lagi...Nama dia Dollah (bukan nama sebenar)... Bukan Dollah Hapak yer.... Nie Dollah Wangi.. Dia dapat emel pasal seorang foreigner nak cari business partner nak bukak stesen minyak.... Maka dia reply la emel tu tanda berminat.... Dalam dekat dua minggu kot duk berbincang guna emel.... Sekali depa ajak jumpa dekat KL...

Kawan aku nie pun pegi la jumpa dengan sebatang kerenyer... (sekangkang kera la tu) Dalam emel tu...si foreigner tu perkenalkan diri sebagai Mat Salleh..(Guna nama omputeh kot..Nama Brat Pitt barangkali) Tapi yang member aku jumpa nie adalah si Negro-negro nigger...Besao-besao badannyer... Kecut perut beb...haha

Tapi dia buat rilek jer...ajak la semeja...nasib baik bukan sebilik kan.... Maka disuruhnya jadi delivery person. Disediakan satu beg bimbit hitam untuk dihantar ke sebuah rumah area KL...Si Dollah dah rasa something wrong dah tu... Maka ditolak permintaan tu dengan cara baik.... Dia tak gelabah lagi.. Cuma berpeluh-peluh je kot... huhuhu

Lepas negro tu cuba pujuk rayu selama dua jam....Dollah pun berkeras tak nak... Maka dilepaskan la si Dollah tu.... Terselamat la dier... Aku tanya balik la kan...agak-agak ape benda dalam beg tangan tu? Agak-agak korang ape benda ek? 

INGAT..... Sekarang banyak kes seludup dadah...duit palsu dan sebagainya dengan guna orang ketiga... Orang ketiga tu adalah mangsa scam seperti kamu nie! HATI-HATI yer.... Ramai dah kot rakyat Malaysia kene tangkap dekat airport kerana dituduh cuba menyeludup dadah.... Padahal mungkin hanya cuba tolong future partner macam citer kat atas..... JANGAN KITA DITIPU KERANA SINDIKET HARAM CENGGINI...

So, langkah keselamatannya.....JANGAN DILAYAN EMAIL SCAM macam nie....delete jer.... kekadang depa hantar attachment sekali...dan attachment tu kalau dibukak...terus hang komputer korang...sebab tu adalah file VIRUS! Sebar-sebarkanla entri aku yang nie...semoga kita tidak ditipu....

P/S: Dalam 15 email baru dalam inbox...8 email scam....haih...jenuh nak delete...

5 comments:

fidah adie said...

bahaya jugak kan...sy xpenah lagi dpt email scam tu..btw..thnx sharing :)

atuk said...

Assalamualaikum PW

saya tak pernah layan mereka tu...
Alhamdulillah

Wassalam

Ujang9897 said...

mazidul pun dah bongkarkan rahsia ni

auntie nenet said...

hari tu dpt jgk tp bukan thru emel tp thru skype. hoho mcm2 cara dorg try nak kenakan org kan.

kaka said...

good info..tq :)

IKLAN BERBAYAR

IKLAN BERBAYAR
Berminat? Terus wassap ke: 011-14957785