Exabyte

Thursday, September 8, 2011

Susu Tetek Best..

Semalam aku bertapa di klinik kesihatan selama lapan jam.... Oleh kerana tersangat la boring duk menunggu wife aku buat check... Aku ni pun baca la semua poster yang ada dekat klinik tu.... Dan aku pun  terfikir la nak buat entri nie.... Ni bukan entri pasal tetek okeh.... Ni pasal susu tetek.. Atau bahasa sopannya.... susu ibu.... he he..

Banyak kelebihan susu ibu nie berbanding susu dalam tin tuu.... Ye la.... benda natural... komfem lebih baik dari benda yang dibuat oleh kita sendiri kan... Untuk pengetahuan semua... susu ibu atau susu dari tetek nie... Ada banyak khasiat untuk bayi-bayi.... Salah satunya....  kandungan proteinnya sangat tinggi berbanding susu proses tu....

Susu ibu jugak ada antibodi.... Maknanya anak-anak kecil tu nanti kalau selalu diberi susu dari badan nie.... Susah la sikit nak kene penyakit.... Selain tu jugak... boleh mengelakkan jangkitan usus bayi.... Senang citer.... cirit birit. ... Minum susu ibu nie takkan terkena cirit birit la kot.... Kalau bapak nyer yang minum...itu aku tak pasti...ha ha ha...

Selain tu jugak.... pemberian susu badan nie boleh mengeratkan hubungan anak dengan si ibu.... Ye la kan... si anak dapat kenyang...dan jugak pelukan ibu.... Kecik-kecik dah dapat pelukan ibu selalu.... Baru kukuh hubungan kekeluargaan....

Tapi kan.... aku dengar citer.... ibu-ibu sekarang jarang nak bagi susu badan kat anak..... kenapa ek? Ada yang aku dengar tu.... sebab senang nak tinggalkan kat rumah pengasuh.... Ada jugak aku terbaca dulu.... si ibu takut teteknya jadi jatuh sebab bagi susu kat anak.... Erkk.... Risaukan kecantikan lebih dari kesihatan anak ker? 

Aku terfikir jugak la kan.... Kan anak-anak muda sekarang nie banyak yang rosak akhlak kan.... Aku terlintas la kat fikiran nie... Mungkin salah satu sebabnya... anak-anak muda sekarang nie terlampau banyak minum susu lembu semasa awal bayi kot....Sikit sangat tumbesaran hasil dari susu tetek ibu sendiri..... Tu yang jadi perangai macam lembu tu.... he he he..... 

P/S: Penjagaan sejak dari kecil penting untuk pembentukan jiwa anak-anak....:)

14 comments:

Aku Ibu Muda said...

Dah dua anak

dua-dua bagi susu badan

Walau tinggal di Taska....tetap bekalkan susu perahan

Perana SUAMI paling penting untuk menyokong isteri BF.

Sila beri sokongan buat isteri anda :)

Ujang9897 said...

elok la bg susu tetek..,susu terbaik tu...


lepas ni keyword masuk blog kau TETEK jer la..=) mcm2 org google

Axie04 said...

memang bagus pun. selain leh jimat kos, disamping melangsingkan tubuh si ibu
huhuhu, kelebihan tu pada ibu dan anak


alhamdullilah berjaya BF anak ngan jayanya

merahitujambu said...

tak igt laa best ke x??tgok budak minum best je..=p

jom buat kek untuk saya

http://merahitujambu.blogspot.com/2011/09/saya-nak-buat-kek-untuk-merahitujambu.html

missSenget said...

makan byk ayam jadi mcm ayam

makan byk ikan jadi mcm ikan..

tapi makan beras byk2 tak humble pun?

kekekekeke...

Diana @ bilakukatacinta said...

bro..tengok tajuk i dah termalu dan tersipu-sipu..so tak sopan sgt te* tu..malu i nak sebut..

Pepon..susu ibu memang terbaik...

miss inna said...

susu ibu jg susu yg terbaik...
maybe skrg nie byk ibu2 bekerjaya,so dorang lebih prefer susu tin kot utk penyusuan anak mereka..^^

Rai said...

pompuan kalau usia dah lanjut.. tang tu pun lanjut gak..tak nyusu anak pun sama je..fungsi utama tang tu pompuan mmg utk bagi susu..

bak kata laki aku..cuma pompuan yg tett dia da rosak je yg tak boleh bagi susu kat anak sendiri..

Info Penyusuan Susu Ibu

mynameismy said...

malu den nk bace tajuk tuh..-.-'

cik asam jeruk said...

hahaahaha cayalah.. :P

HAFIZAL said...

betul tuh

fiza said...

Bagus...sebab menyokong penyusuan susu ibu. Memang kebanyakan ibu² skang lebih suka bagi susu tin kat anak. Tapi lately dah ramai yang mula buka mata tentang kepentingan SI nih.

SI memang terbaik. Dapat kembalikan berat & bentuk badan dgn cepat. Suami pon turut rasa tempiasnya gak kan. Tak perlu bangun malam² bancuh susu selain boleh berjimat ☺☺. Nak keluar memana pon senang, tak perlu hangkut bakul, termos bagai. 'Breastaurant' katakan...anytime, anywhere, bersih dan halal 100% ^_^

Erkkkk...terpanjang plak ^__^

Terbakor said...

susu ibu memang terbaik buat bayi.. tp heran banyak jugak xnk susukan bayi tu.. tapi suami pun tempias sekali haha :D

Mama Kembar 3 said...

Yes, susu ibu is the best, tiada tandingannya. Itu tak ada sapa boleh pertikaikan.

Tp bkn semua org Allah bg rezeki yg sama dlm bab susu ibu ni ye. Hmmm sian my sons, dr kecik lagi org dah judge yg nnt besar diorang mungkin perangai tak elok, just because minum susu formula masa kecik... sedih...sedih... :-(

http://mamakembar3.blogspot.com/2012/07/minum-susu-formula-anak-lembu.html

Ping your blog