Wednesday, February 8, 2012

Pesan Ku Kepada Seluruh Lelaki Di Dunia Nie Yang Faham Bahasa Melayu

Aku baru saje menyambut kelahiran anak aku semalam (7 februari 2012) di hospital Serdang... Tak sempat nak buat ikut planning di Hospital An-Nur kerana urgent sangat dah..... Kire hantar ke tempat yang terdekat ajer... Dan dari situ....aku dapat la sedikit lagi pengalaman hidup yang sangat berguna untuk semua lelaki...terutamanya seorang suami..... Dan sekarang aku nak kongsi dengan korang....

Entri nie takde gambar anak aku lagi.... Nanti aku buat entri khas untuk anak aku tu.... Taruk gambar banyak-banyak... he he he. Entri kali nie cuma nak menyarankan kepada semua lelaki terutama yang bakal nak jadi suami orang nih.... Atau pun yang dah jadi suami....Boleh jugak... Saje nak berpesan dari pengalaman yang sedikit nie..... 

Pertamanya..... Kepada semua lelaki... Kalau isteri korang dah dimasukkan ke dalam labour room..Elok korang teman la bersama... Bukan sebab si isteri nak bermanja ke haper yer.... Tapi bagi korang tengok dengan mata sendiri camner si isteri tu menahan sakit.... Teman la si isteri tu masa dia menahan sakit...jangan lari pulak! Duduk je di sisi..selama mana isteri tu menahan sakit menunggu terbukak jalan untuk baby keluar...selama tu lah korang teman..... 

Boring? Takde keje duk berconggok ajer tanpa ada laptop atau surat khabar nak bace? Tak boleh merokok? Tu semua perkara kecik jer kalau nak dibandingkan dengan kesakitan si isteri tu.... Jangan kita nie jadi si lelaki yang pentingkan diri jer... Tengok la sendiri apa yang si isteri terpaksa alami nak lahirkan bayi korang tu.... Dari situ....korang akan tau dan rasa sangat bersyukur dengan usaha dan kesabaran isteri korang untuk lahirkan anak korang tu.... 

Ok..... Satu lagi proses penting untuk si lelaki yang bakal bergelar suami nie.... Teman la isteri korang semasa proses nak bersalin..... Mabuk darah?? Tak boleh tengok penderitaan isteri? Tak cukup lelaki la namanya... hu hu hu..... Sentiasa lah berada di sisi isteri masa proses bersalin... Bagi kata-kata semangat....  Tengok sendiri macam mane bayi tu keluar dari rahim isteri korang..... Dengar sendiri laungan atau pekikan isteri... Tengok sendiri keadaan anak korang tu semasa baru keluar dari rahim tu..... WAJIB KORANG TENGOK DENGAN MATA KORANG SENDIRI!!

Lepas tu... azan dan qamat la kat anak korang.... Bagi dia dengar kata-kata seruan Ilahi dulu sebelum nak dengar yang lain... Azan di telinga kanan...qamat di telinga kiri... Tak payah nak azan macam kat TV tu... Azan sekadar didengari oleh si bayi sudah.... Kalau boleh...tambah la lagi dengan bacaan surah-surah yang korang ingat....selawat ke atas nabi dan bertahmid dan bertasbih tanda bersyukur dengan kehadiran orang baru dalam keluarga korang tu....

Selesai menyambut bayi.... Satu lagi kerja yang patut si lelaki buat ialah....tanam uri. Macam mane nak tanam uri? Secara ringkasnya.... tanam seperti biasa ajer... Cuma.....Basuh la dulu uri tu... Lebih baik si lelaki bergelar suami yang basuh sendiri.... Tengok sendiri uri yang berada di rahim si isteri tu... Ketulan darah yang berada pada si isteri korang suatu masa dulu... Basuh la dengan tangan korang sendiri...Basuh sampai betul-betul bersih... Ada orang kata....dari situ korang tau berapa orang anak korang mungkin akan dapat....Wallahuallam...:)

Lepas selesai basuh.... letak atas kain...ada yang kata kain putih... Dan kalau mengikut adat...campur sekali dengan garam dan asam keping...Nie untuk percepatkan proses pereputan kot... Tak pun untuk tak nak bagi bau kuat sangat bila dah reput nanti....Nak elakkan binatang buas makan.... Bila dah siap campur tu.... Ikat ketat-ketat dan tanam la di mana-mana tempat yang tak menjadi pijakan atau laluan orang... Tanam la sedalam mungkin dengan disertakan bacaan-bacaan memuji Allah...

Dari semua yang korang alami tu.... Aku rasa WAJIB DIBUAT BAGI SEMUA LELAKI.... Sebab apa? Dari situ lah korang menghargai pengorbanan isteri korang... Dari situ korang akan menghargai setiap ciptaan Allah terutama sekali anak sendiri.... Dari situ korang sendiri tau macam mane proses nak lahirkan anak korang tu secara detailnya!.... Jangan tau nak anak ajer....Jangan tau nak buat seks jer!!...  Jangan perlekehkan penderitaan si isteri masa nak bersalin...kerana kesakitan bersalin adalah nombor kedua tahap kesakitannya..Hanya kalah dengan sakit kematian! Dari situ jugak....akan rasa tanggungjawab korang yang bakal korang tempuhi untuk jaga anak korang tu.... 

Dan aku rasa... pihak hospital patut mewajibkan si suami menemani si isteri masa di labour room dan waktu nak bersalin...Sebab aku dengar ada jugak sesetengah hospital tak bagi suami masuk... Sebab dari proses yang singkat nie lah....dapat menambahkan lagi sifat rasa syukur dan tanggungjawab si suami kepada keluarganya dan jugak menghasilkan ketua keluarga yang memahami pengorbanan si isteri tu... 

P/S: Aku boleh pesan gini sebab segala-galanya aku dah buat......dan aku dapat rasa sesuatu yang berbeza lepas alami semua nie.... Setiap apa yang Allah lakukan....pasti ada hikmahnya....:)

18 comments:

diana said...

dari lelaki untuk lelaki..:p
tahniah untuk kehadiran orang baru dalam hidup..
semoga bertambah sinar bahagia dalam rumahtangga.

ejulz said...

tahniah.. semoga menjadi penyeri rumah tangga..

#x sabar rasanya nak ada baby.. hehehe

mas saari said...

tahniah sekali lagi PW!

alhamdulillah, suami akak buat semua tu... syukur sangat!

aizamia3 said...

tahniah PW..
bertuah isteri bila ditemani suami ketika saat2 melahirkan.. syukur semuanya selamat.. ;)

psstt: adakah ai terlepas pandang? boy ke girl?

..cik hana.. said...

alhamdulilah,tahniah dapat baby!

# Nasihat yang berguna untuk semua lelaki yang bakal bergelar ayah :)

Pembawa_Wacana said...

@aizamia3: Lupa nak habaq....boy! :D

merpatisejoli45 said...

hye, sudi x exchange banner ngn saya?
if sudi tgglkn komen di blog saya ye. :)

done folow u, jemput jd folower saya blik ye. :)

アヌムちゃん said...

tahniah!

DySha.Pink◕‿◕✿ said...

tahniah... alhamdullilah semuanya selamat.. nak suh suami baca entry ne... doakan saya selamat melahirkan anak kami yang pertama n kedua ya^^

Arra Ahmad said...

tahniah..:)

the triplets said...

Tahniah! Suka baca post ni, nanti nk bg hubby baca, sbb awal2 lg dia surrender x nk masuk labor room...alasan mabuk darah...

Ca Cik Duyung said...

mmg proses kelahiran ni wajib dilihat sendiri oleh suami..baru rasa betapa susahnya mak kita nak lahirkan kita dulu..kan,kan?

nur chahaya abadiey said...

tahniah..nice entry... suka bce..walu blom kwen lg..tp hrp2 dpt en.somi yg boleh buat semua2 tue..amin...insyaALLAH :)

Thankz yer..

.........cP~ said...

Tapi, kalau lelaki tu takut darah, baik tak payah la. Nanti isteri nak bersalin, si suami pulak pengsan. Pernah terjadi masa kawan handle labour, sebab tu cakap. Kalut.

Mummy Princess said...

Tahniah, PW. Saya selamat melahirkan 3 orang anak dengan kehadiran en hubby di sisi dan en hubby juga yg membasuh dan menanam uri. Alhamdulilah.

Eera Shera said...

terbaik la entry ni..dengar la wahai lelaki ;)

Eliyana said...

tahniah dgn hadirnya orang baru...bagus bila para suami ada kesedaran macam ni, terutamanya bab tana uri...rata2 ramai yg serah bulat2 kat bidan @ mak mertua...

lufias ramo said...

Lu mmg bes bro....gua da lalui.....fuhhhh

IKLAN BERBAYAR

IKLAN BERBAYAR
Berminat? Terus wassap ke: 011-14957785