Friday, February 10, 2012

Selamat Melihat Dunia Anakku!!

Selepas debaran demi debaran menunggu kelahiran si kecil....Dari pukul 4 pagi sampaila pukul 9.30pg aku temankan wife aku di labour room... Akhirnya si baby melihat dunia nie pada 7 Februari 2012, 14 Rabiul awal 1433H, hari Selasa di Hospital Serdang dengan berat masa dilahirkan ialah 3.06 kg.... Baby boy yang sangat comel !! Alhamdulillah......T_T....Terharu beb first time tengok anak sendiri....

Anak ku selepas 3 hari dilahirkan...Cak! Aaaa....
Mesti ramai yang nak tau namanya kan? Selepas aku cuba tanya korang di SINI (link) .... Tapi akhirnya memilih nama nie.... Dengan mendapat restu kedua-dua ibu bapa kitorang.... Akhirnya aku dan wife membuat keputusan nak letak nama tersebut... Apa namanya?? Rilek ler dulu...bagi suspen....hihihi

Selepas beberapa jam dilahirkan...
Nama yang diberi ialah..... Justin Bieber!! Ha ha ha...melawak je la... takkan la aku nie sebagai orang Islam nak letak nama macam tu kan.... Ke ader ek?? -_-"..... Ok..... Kalau diikutkan nama yang baik....elok diletak nama nabi-nabi...atau nama-nama pejuang Islam kan.... atau pun nama-nama sahabat nabi.. Atau pun jugak letak nama yang bermaksud baik-baik kan.... Itu ler sedikit sebanyak petua nama-nama dalam Islam....

Kalau korang rasa nak letak nama macam ilmuwan islam...Korang boleh la usha kat SINI (link)... Boleh la cuba-cuba tengok kot-kot korang berkenan nama-nama itu..... Sepanjang aku menunggu kelahiran anak aku nie.... Ada beberapa entri yang berkaitan si kecik nie.... Antaranya shopping untuk dia di SINI (link) dan jugak baju dia khas di order dari perantauan di SINI (link).... Begitulah meriahnya menunggu kelahiran baby... :)

Ok...ok.... dengan ini...aku umumkan namanya...... Namanya adalah sempena pejuang Islam...yang bakal memimpin umat islam nanti....... Mesti korang dah dapat agak kan...... he he he.... Aku ambik nama tu supaya si kecik akan menjadi seorang anak yang soleh dan hidup dalam penuh keimanan seperti pejuang Islam yang dikhabarkan itu.....Insya Allah...

Namanya ialah tidak lain dan tidak bukan.......MAHDI...:) Nama penuhnya..... IZZ WALEE MAHDI... yang bermaksud "Kekuatan Putera yang Dipimpin".... Disokong oleh ayahandaku dan bapa mertua ku....kedua-dua ada cara, petua dan kiraan masing-masing mengikut kaedah orang dulu kala dan jugak kaedah kiraan mengikut ejaan jawi...menentukan keserasian dan skala keelokan nama itu... Tapi jangan pulak korang cakap anak aku nie Imam Mahdi yer.... Imam Mahdi nama beliau Ahmad bin Muhammad....dan dipercayai dilahirkan di belah-belah dunia Arab.. So...takde kena mengena.... :)

Tujuan asal diberi nama nie..... Sebab si kecil adalah anak pertama aku dan wife... Putera pertama dalam family kami.... yang menjadi kekuatan kepada aku dan wife... Dan aku dan wife akan cuba memimpin si putera nie menjadi anak yang soleh sebaik mungkin....Maka terbentuk lah seorang anak yang mempunyai kekuatan seorang putera sejati (Anak soleh) yang dipimpin oleh ayahanda dan ibundanya..... :) ..Semoga diberkati dan menjadi anak yang soleh yer IZZ......:)

P/S: Aku dan wife guna gelaran daddy dan mummy....hihihi...

33 comments:

LubLy said...

c0ngrate br0 & wife..
ahlan wahsalan ya baby mahdi..

mynameismy said...

comelnye!!!
tahniah...:)

eceh daddy mummy kununnn....:D

ADZA IRDAWATI aka MAK DARA said...

Alololo comellllnyaaaaaaaa.. tahniah kepada Wacana dan isteri.. Sedap nama tu..

:: Mrs.Eady :: said...

tahniah buat anda dan isteri serta keluarga..tumpang seronok & gembira nie..hehhe...best kan bau baby ni :)

Farhan Yusuf said...

tahniah ('',) cumel...

Fazreen Misbae said...

Tahniah..comel sungguh baby ni... :)

YanaMIB said...

assalamualaikum baby izz =)


lg bertmbh stress aku nengok org len beranak awl nih..hehh~ =.=

azila said...

alahai..sgt comelnyaaaaaaaaaaa baby izz, semoga menjadi anak yg soleh dan penawar hati mummy dan daddy..:)

CIK CHIPSMORE said...

cumel nye baby tu..tahniah yer..semoga menjadi ayah yang baik n penyayang.. nama baby pown best.. mahdi..huhuh

BEN ASHAARI said...

tahniah sekali lagi bro..

Ada jugak tukar header baru letak gambar baby pasni eh .. hahaha..

nur amalina athman said...

tahniah..:)

Cik RoSs said...

Tahniah bro.Didik la anak itu menjadi anak yang soleh dan taat kepada perintah Allah.

mas saari said...

tahniah!
comel baby dan nama pun sedap..
kena tak panggil ummi dan abah, lagi best..heheheeee

Aziela said...

Alhamdulillah.... Nama yang cantik...secantik babynya..(eh..comel!)

.........cP~ said...

Alahmdulillah. Semoga dia mampu jadi pejuang Islam dalam arus kemodenan ni..

Encik Suami said...

TAHNIAH atas kehadiran org baru.
Nape daddy & mummy?Nama anak dah kearah timur tenagh..kan lebih afdal bahasakan diri anda & isteri sbg Abi & Ummi.Maaf ye..sy bagi pendapat je.

Pembawa_Wacana said...

@Encik Suami: Sebab semua adik bradik lain dah membahasakan diri abi dan ummi....Terpaksa cari alternatif lain.... ibu ayah pulak belah wife....:)

Bunga Humairah said...

comel baby ni ;)

done follow. singgah sini tau.

Azah Syahira said...

Tahniah. comel baby, semoga dia menjadi anak yg soleh. :)

アヌムちゃん said...

comel!ikut muka sapa yg byk ni.hehe

アヌムちゃん said...
This comment has been removed by the author.
Eera Shera said...

tahniah bro! hai si comel izz slmt dtg ke dunia..jadi anak yg baik ye..dgr ckp mummy ngan daddy tu.. sedapnye nama dia

Kaki Wayang said...

Thanks masukkan saya dalam bloglist

lieynanilaz said...

tahniah bro...
comel baby..:)

Scarlett O'Hara said...

Tahniah!Mmg comel!Nama pun ok.Lepas ni kena selalu tolong wife tau!Jgn bagi dia stress!

Aina said...

Tahniah bro wacana.nama yg sangat sedap +maknanya pun bagus...

moga Izz menjadi anak soleh dunia akhirat sbg mana impian daddy and mummy nye:)

kayrul-shah said...

tahniah bro...

mOoN said...

seyes nak nangis bila ada orang up entry sal baby... huhu...

nyway, tahniah ya PW.. :)

nur chahaya abadiey said...

salam..

tahniah..smoga anak yg dididik bakl menjdi ank2 yg soleh/solehah..penyambung perjuangan islam..

subhanAllah..nama anak pon cntik..smoga akhlak scntik nama..insyaAllah..

slmt mnjdi ibu dn bapa,,

missNick said...

bestnya dapat baby baru.....tahniah ye :)

kay_are said...

tahniah bro atas kelahiran bayi! sedap name tu.. tapi yang last.. name sebenar imam mahdi bukan Muhammad bin Abdullah ke? kalau silap harap dimaafkan..

Ibu Lala said...

Tahniah. Sangat comel. Geram tengok..

aizamia3 said...

comelnya dia..
ai pulak berdebar-debar nak tunggu bulan April nanti.. ;)

IKLAN BERBAYAR

IKLAN BERBAYAR
Berminat? Terus wassap ke: 011-14957785