Thursday, February 9, 2012

Susah Nak Solat Sebab Baby Menangis?? Ni Penyelesaiannya..

Sudah solat? kalau belum... Sila tiru macam saya....:)
Mesti ramai yang buat alasan susah nak solat sebab baby selalu nangis kan?.... Ala.....time takde baby pun ramai je tak solat kan... Berbagai-bagai alasan yang direka sebab malas nak solat.... Tapi bila bab buat keje tak berfaedah...susah pulak nak dengar alasan kan.....Lumrah manusia akhir zaman..huhu

Aku pun baru tau jugak nie...maklum ler...aku nie bukannya seorang yang alim sangat....Masih di peringkat belajar....Tapi berterusan...Dan cuba ambil tahu perkara yang masih tak tau... Ok la kan... Kakak Ipar aku yang bagitau macam mana caranya nak solat kalau bayi tu memerap atau nak berdukung ajer... sebagai persediaan aku nanti nak jaga anak yang baru lahir nie.... Time kacih kak! :D Nie ler caranya.....Jom tengok..


Nie haa caranya kalau nak solat sambil kendong bayi... Maknanya takde alasan kalau bayi tu suka nak memerap dengan mak ayah dier.... Ingat.... bayi tu suatu yang sangat suci.... jangan dijadikan alasan korang tak leh beribadat sebab bayi tu [benda tak suci!!] ... kesian bapak/mak bayi kan... Nak tutup parut sendiri.... Bayi dijadikan pembalut luka tu... Ish Ish Ish..... Kejam!

Cuba la cari ikhtiar yer... Orang zaman sekarang kan bijak-bijak... Mesti ada penyelesaiannya kalau difikir elok-elok.... Lagipun kalau dah buntu sangat.. Bukak la kitab mane-mane... Mesti ada caranya.... Kan? Kurang kan alasan....kuatkan iman.... Korang mesti boleh punyer..... :)

P/S: Nak pegi tengok baby lagi di wad..... Dah pandai senyum....:D

7 comments:

Scarlett O'Hara said...

Bila nak tunjuk gambar baby yg terkini?

Pembawa_Wacana said...

@Scarlett O'hara: Jap...jap... nanti nak buat entri khas.... Tapi dah ada kat facebook personal saya...:)

Arra Ahmad said...

ok..thx for da info :)

Cik RoSs said...

Selalunya kat Madinah dan Mekah,orang asing ( bukan dari negara2 Asia ) akan buat macam ni la bila solat.

Ada jugak yang ikat anak ( macam anjing ) antara kaki anak dan tangan atau kaki atau pinggang ibu.

kayrul-shah said...

rasanya ada terbaca. x boleh guna cara nie..tapi x ingat kat mana

kay_are said...

owh macma tu ke care untuk solat sambil pegang bayi.. baru tau.. time kasih atas info

Hideossle said...

bagoss bagoss..bapak yg responsible. bukan jenis harap passing anak kat bini sepanjang masa