Saturday, February 4, 2012

Apa Itu Air Ketuban

Air ketuban dan baby kecil
Apa itu air ketuban? Haaa.... Dalam kalut-kalut nak buat persiapan untuk aku dan wife sambut kelahiran anak pertama... Aku sebagai bakal daddy nie sibuk menambah ilmu pengetahuan pasal nak jadi daddy nie... termasuk la pasal petua-petua dan info pasal ibu mengandung.... Dan aku rasa macam nak kongsi je pasal air ketuban nie dengan korang....

Sape kate daddy tak perlu tau pasal benda gini.... Sebagai bakal ayah...kena tau la der... Ni salah satu tanggungjawab sebagai suami kepada isteri dan bakal ayah kepada anak yang dikandung tu... Jangan pandai nak buat anak jer... lepas dah melekat...tinggalkan isteri tanggung sumer...Si suami duk lepak macam biasa...Salah tu.... Dua-dua kena amik tau.....

Ok....air ketuban (amniotic fluid) nie sebenarnya air yang melindungi baby dalam rahim... Tanpa air nie... baby boleh kelemasan dan ia jugak sebagai medium menahan segala gegaran dan hentakan...melindungi dari terkena infection...memberi makan bayi serta jugak membantu perkembangan paru-paru dan pencernaan... Ia jugak sebagai pengekal suhu hangat kepada baby... Kiranya pelindung baby semulajadi semasa di dalam rahim ibu... Air ketuban nie berwarna jernih.. keruh sikit-sikit... Kalau yang berdarah tu sila mendapatkan nasihat doktor...

Pada awal kehamilan...air ketuban nie cuma air... Lepas 12 minggu kehamilan...air ketuban nie penuh dengan zat-zat gizi seperti karbohidrat dan protein... Air ketuban jugak bertambah selari dengan perkembangan bayi... sehingga mencecah 39 minggu... Biasanya setiap ibu mengandung normal mengandungi 2 liter air ketuban.... Kecuali berlaku kebocoran...
Sepanjang kehamilan....baby akan menelan air ketuban dan keluarkan balik sebagai urine...Air ketuban juga dihirup baby tu untuk membantu perkembangan paru-parunya... Kekurangan air ketuban nie akan mengakibatkan masalah kepada baby tersebut.... 

Itulah berkenaan air ketuban.... Aku buat entri nie sebab wife aku ada sedikit terkeluar air ketuban...Tapi tak rasa sakit... Sekarang tengah cek banyak mana guna pantiliner... memang sekarang nie tunggu masa je kot... Aku dah risau tahap gaban super saiyya dah nie... Segala-galanya tunggu siren jer... Bila tanya doktor klinik panel terdekat... memang dah sangat dekat.... Kalau berlaku kebocoran berulang kali... Aku dah takde mase....Kena pi hospital secepat mungkin...Takut berlaku kekurangan air ketuban!!  Ya Allah...Permudahkan lah.....Aminnn...

P/S: Kalau ada nasihat..ada info tambahan...boleh la bagi kat bawah...

3 comments:

BEN ASHAARI said...

Thanks bro .. Semoga segalanya dipermudahkan Allah .. Banyakkan berdoa .. pasni turn aku lak .. Eh , ujang dulu .. huhu..

Scarlett O'Hara said...

Wah!Syabas atas ilmu ynag dikongsikan.Mudah-mudahan, segalanya selamat dan dapat sama-sama kami teman-teman blogger berkongsi kebahagiaan sebagai ibu atau bapa.Lepas tu Ujang dan Ben pulak.Jangan risau ye.Insyaallah, selamat....

Eera Shera said...

InsyaAllah smua akn ok..gudluck ek bro.. :)