Monday, March 26, 2012

Antara Realiti Dan Teori | Wanita Suka Lelaki Yang............


Fuhh..... susah nyer nak curik masa nak tulis entri... Agak sibuk kebelakangan nie..... Dan bila ada masa...idea pula tak datang-datang! hu hu... Last-last guling-guling dengan baby jer... Kacau mami dier... he he he... Tapi hari nie ada topik yang nak dibincangkan dengan korang.... Antara realiti dan teori.... Pasal kesukaan wanita tentang lelaki.... 

Wanita sukakan lelaki yang macam mane yer...... Wanita zaman sekarang..bukannya wanita zaman kegemilangan Melaka tuh.... Setiap zaman ada bezanya..... Zaman sekarang nie banyak bezanya.... Dan yang pasti.... apa yang berlaku macam tak sama dengan teori asal....Teori asal nie maknanya teori yang berlandaskan agama ler...

Wanita sukakan lelaki yang dikategorikan "Bad boy".... betul ke tak? Teori nyer..... memang bengap bercampur budus (fool) la kan kalau sukakan lelaki jahat nie.... Tapi kalau ikutkan realiti nyer.... Bebudak sekolah sekarang nie sukakan lelaki macam nie...... Bukan budak sekolah jer.... budak duk U.... yang dah keje pun sama..... Kenapa yer?

Dikatakan.....lelaki bad boy nie lebih macho.....lebih stedi dan lebih tegap berbanding lelaki sopan santun dan baik budi nih..... yang selalunyer dikategorikan nerd atau ulat buku.... Atau pun lelaki lembik dan tak menonjol di mata pempuan..... Betul ker? 

Realiti nyer.... memang kebanyakan perempuan suka lelaki bad boy... Lebih memahami katanya... lebih selamat...lebih happening hubungan cintan nyer.... Lebih romantik dan lebih banyak "benda baru" berlaku dalam hidupnya kalau dapat bersama lelaki bad boy nie.... Kalau dengan yang good boy nie.... hubungan boring..... tak happening.... romantik pun so-so ajer..... Itu ler yang selalu diperkatakan perempuan-perempuan zaman sekarang....

Teori nyer..... BERBEZA! Agama menyuruh kita mencari pasangan yang baik-baik...Bukannya bad boy!  Yang boleh membaiki kesilapan diri kita nie.... Yang boleh menasihati diri kita nie yang serba kekurangan.... Yang boleh menjadi guide korang untuk masuk syurga nanti.... Tu baru dipanggil SALING MELENGKAPI... Sebab korang ni tak sempurna....tak lengkap...so....pilihla pasangan yang melengkapi diri korang....iaitu membetulkan jika korang silap....dan melarang kalau korang nak buat silap..... 

Bila realiti berbeza dengan teori.....Maka berlaku la side effect.... Macam korang makan la kan.....makan benda berkhasiat....badan korang sihat....kalau asyik makan benda tak berkhasiat....badan mula la tak sihat... Obesiti la..... sakit kencing manis la....itu la side effect kalau salah makan..... Kalau salah pilih teman pun ada side effect jugak! 

Sebab tu ler banyak kes buang bayi.....kes cerai.. kes dera.... Sebab korang! Salah pilih pasangan.....Yang kononnya Bad boy nie lagi urmmmm katenyer..... Urrmmmmm tak urrmmm..... buncit la perut tu.... mengandung la korang sebab nak happening sangat..... Lepas tu malu nak tunjuk muka dekat masyarakat..... Masa pilih pasangan dulu takde rasa malu pulak kan....Ke hulu ke hilir duk berkepit.... Dah macam perempuan murahan la pulak kan...

Ye ler.... perempuan nie sangat  tinggi harga dirinyer kalau dalam Islam.... Nak keluar kene jaga aurat.... Jaga takut orang lain nampak bentuk figure korang yang sangat istimewa di sisi Islam.... Nak keluar main-main dengan lelaki bukannya senang-senang gitu jer.... Ade step-step dier.... Tapi kalau senang-senang je si bad boy nak kendong sana sini dengan moto ker....nak bawak jalan-jalan dengan kete ker....Tak ke murah harga diri tu....

Aku kekadang pelik.... Ramai perempuan yang suka bad boy berbanding Good boy (lelaki beriman).... Bila dah dapat baby...Mula la nak buang.... Kan anak tu dari lelaki yang korang yang pilih!! Dah pandai sangat pilih lelaki bad boy..... Bukannya bayi tu yang patut dibuang..... Sape yang bersalah dalam hal tu? Bayi tu ke korang? 

Antara realiti dan teori (Ajaran Islam) .... sekarang korang memilih realiti yang tak berlandaskan teori..... So....apa kata korang ubah sikit.... Jadikan realiti nie berlandaskan teori.... Apa akan jadi? Maka kurang la berlakunya side effect yang tak baik tu..... Sape kat sini belajar math tambah? Pernah dengar ayat nie tak.... "Jika dan hanya jika.........." .. Haa..... korang guna la ayat tu untuk sesuaikan apa yang dibincangkan nie... 

REALITI akan menjadi sesuatu yang indah JIKA DAN HANYA JIKA kita melakukan sesuatu berlandaskan TEORI (AJARAN ISLAM)

P/S: Sebarkan jika korang sayangkan kawan-kawan korang.....:)

7 comments:

Jay said...

betul tu..hidup biar berlandaskan al-quran dan hadis..bukan hidup berlandaskan nafsu semata.sebab tu Rasulullah saw telah mengatakan bahawa umat selepasnya adalah umat akhir zaman..iaitu kita ini lah..izinkan saya untuk berkongsi entri ini di blog saya..andai di izinkan.:)

Pembawa_Wacana said...

@Jay: diizinkan...:)

n!cK said...

Betoi...

adza irdawati said...

pada yg remaja kini yg nak memilih bad boy tu kena fikir2kan lah.. boleh ke jadi pemimpin keluarga.. kalau rasa boleh teruskan kalau tidak baik cari yg lebih menjamin masa depan.. yang lebih bagus jika mencari lelaki yg dapat memimpin isteri dan anak anak ke jalan allah... itu pendapat mak dara lah.. susah hati jugak ni mak ada 3 orang anak dara ni mintak2 lah bawak balik menantu yg berjenis sikit hahaha

mynameismy said...

remaja2 skrg boleh dikira bape y dari kategori baik2 utk pasangan y baik2... haih la akhir zaman... T__T

Eera Shera said...

pilih la yg beragama..insyaAllah slmt dunia akhirat ;)

Anonymous said...

I am not sure ωhere you аrе gеttіng уour information,
but grеat topiс. Ι neeԁs to spend some time leаrnіng much mоrе οr underѕtanding morе.
Thanks for greаt info I wаs looκіng
for thіs іnformatiοn fог my mіѕsіοn.
Also see my web site: loans for bad credit