Monday, March 12, 2012

Patut La Makin Ramai Student Jadi Gemuk !

Sebelum grad dan selepas grad...he he he...
Ok...entri nie ala-ala sensitif sikit kot... sebab aku nak menyentuh pasal kegemukan dan kekurusan... tapi bukannya nak kutuk ok...Tak baik kutuk-kutuk nie...Berdosa tau...haaa... Eh...apesal aku tulis entri ala-ala lembut nie....salah tuned nih...... ha ha ha...

Orang kat Malaysia nie dah makin ramai yang ada masalah obesiti.... Kalau setakat berisi sikit tu...makin elok dan sihat la kan.... Menutup tulang-tulang ala-ala gitar di dada... Nie OBESITI.... dengan bahasa kasar nya....gemuk! Kat Amerika Syarikat yang korang nak tiru bagai tu memang dah makin teruk masalah berkenaan obesiti nie.... Sampai nak bangun dari kusyen pun malas giler sebab berat sangat beban badan tu.... Yang macam citer SURROGATE sindir tu... Takkan yang ni pun korang nak tiru kot....

Salah satu puncanya...makanan la kan....perkara biasa.... semua nak tiru ala-ala mat salleh...makan McD... makan KFC... makan Pizza.... Pastu berbangga dapat makan kat situ.... Kembang je hidung... Aku lagi berbangga dapat makan ikan bakar guna daun pisang dengan ulam-ulaman fresh yang baru diambil dari kebun!! Cicah pulak budu cap ketereh... Pergh!!! [Nak tau Khasiat Budu... Klik  SINI ] Zat pun banyak....sihat pun sihat.... Makan setakat goreng-goreng.... pasar malam ade jugak bai... Pizza depa lagi sedap...ha ha ha...

Tapi dalam entri nie tak nak la sentuh sangat pasal punca-punca obesiti nie kan.... Cuma nak sentuh yang depan mata nie.... Pasal student... Dah makin ramai student mengalami masalah gemuk masa gred!!  Dan salah satu puncanya adalah...... Dari citer benar nie haa... Selalu terjadi kat tempat aku nie.... Bila ditegur...Dengan kurang ajarnyer menjawab, "Apa guna nya kemudahan kalau tak nak guna?"... Mentang-mentang la aku pakai macam orang biasa jer masa tu...  Bila member die tegur... cakap aku nie staf kat sini... baru nak gelabah nak sori sori... empuk kang...

Ada la segerombolan gadis-gadis...pelajar univertisi la senang citer.... sumer nye gempal-gempal... ada la sorang dua kurus.... Dua tiga tahun lagi gempal jugak la kot.... Datang berebut nak guna lif fakulti.... Aku naik sekali la sebab nak pegi ofis tingkat lima..... Masa nie pagi-pagi time sibuk orang guna lif... nak dijadikan citer.... depa ni berebut nak naik lif......Sekali pi tekan butang.... Hanya nak naik ke tingkat dua!!!!! %&^#^%^*%&^!!!!!

Ya Allah...... naik la tangga adik-adik oi.... Setingkat je pon... Dah la masa tu peak hour.... Lif sendat dengan semua jenis manusia.... Kalau waktu dah takde orang guna... Boleh la sebab depa je yang naik lif... Nie ramai nie... tak pasal-pasal kene singgah setiap tingkat....Termasuk tingkat dua!! Bila ditegur... siap menjawab...kurang asam gelugork betul!

Aku terfikir la kan... Patut la student sekarang dari tahun pertama hingga la depa gred.... Kebanyakan nya makin berisi dan gemuk.... Sebab sifat macam nie la... Adohai..... Setingkat tak penat lagi la dik oi.... Lain la kalau mengandung ker.... ada sakit gout ker.... sakit jantung ker..... Ni sihat sejahtera.... Dah la jadi gemuk...kurang ajar pulak tu.... hu hu....

Dah la student sekarang malas nak beriadah.... Dalam beratus-ratus tu...aku rasa tak sampai 15% yang turun beriadah waktu petang.... kebanyakannya....bantai tidur sampai la masuk maghrib.... Silap-silap terlepas maghrib.... tak pun tak solat asar..... Cuba tepuk dada masing-masing..... Komfem inilah kebenaran kehidupan di kolej...kan ?.....

Nak tido buleh...tapi tidur la tengah hari ker...sebelum masuk asar.... Masuk asar dah tak boleh tido... Waktu larangan.... Sebab tido masa tu buat otak korang jadi bengap! Lagipun tido petang senang buat mood korang tak stabil...  Dah la malas nak beriadah...malas guna tangga.... Dan sekarang nie pulak...ramai yang dah ada kereta.... Tak main dah jalan-jalan kaki nih..... Penat.... Padahal fakulti depan kolej jer... Kalau yang jauh tu ok... Nie depan kolej bai!! Alahai zaman penuh kemodenan nyer pun kan.... Mane nyer tak gemuk nyer pun kan..... 

Yang pasal tido tu lantak la....tapi jangan sampai menyusahkan orang sebab malas nak guna tangga walaupun setingkat je hala tuju korang! Yang dari tingkat tiga nak ke tingkat dua pun satu hal.... naik jugak lif.... Tau la lif nie satu kemudahan..... Tapi apa salahnya korang mengaktifkan sikit jantung korang tu dengan guna tangga..... bakar sikit lemak-lemak malas korang tu...baru la tak gemuk! Nie tak... Bila dah gemuk.... Mula risau penampilan diri.. mengasingkan diri.... mula la nak diet la... tak nak makan la.... pastu sakit-sakit.... tak leh nak fokus kat belajar... pastu jatuh pointer gred.... Pastu failed! Sebab gagal...kerana malas guna tangga...ha ha ha... Perkara kecik dah jadi besar! Nak gelak....gelak la puas-puas..... Nanti korang tau la langit tinggi ke rendah....

Hidup kat U nie.... banyak cabarannya... banyak cabaran kalau nak elakkan kegemukan melanda diri....he he he... Ye la... sesetengah tu...makanan masa hidup kat U la mewah-mewah... sebab PTPTN bagi.... PAMA (Papa dan Mama) bagi.... Boyfriend pun bagi.... Pastu hidup kat U nie bebas... Takde mak bapak nak kongkong... Yang suka tido...mula la tido je kejenyer... Kene pulak malas nak bakar lemak yang tengah berkumpul tu.... Sikit-sikit lif-...sikit-sikit lif... Aku rasa kalau kat U nie ada escalator pegi stret ke kelas.... komfem ramai yang guna kan...Biarla kelas tu 10 meter je kat depan tu haa.....Gunakan kemudahan! yang ada!! Sampai menyusahkan orang lain yang lebih berhak nak gunakan kemudahan tu... -_-"

Ok la...dah panjang nie... aku tulis entri nie pon sebab dah makin menjadi-jadi dah kemalasan nak membakar lemak dalam masyarakat kita nie... Tu la salah satu sebab utama kene penyakit kencing manis la...darah tinggi la.... dan yang paling obvious sekali....OBESITI....atau GEMUK! Betul la pak cik aku cakap.... Orang sekarang dah makin manja.. Semua nak itu ini... Tapi effort makin kurang... Hidup la secara sihat... Kemudahan digunakan sebaiknya...tapi jangan abaikan kesihatan kita.... Jauhi dadah dan rokok! Eh...tetibe...he he he

P/S: Aku yang guna tangga jarang-jarang ni pun berat naik... Inikan puler yang malas langsung nak guna tangga... he he he. Sendiri tengok cermin la yer..

7 comments:

GEMUKituMENARIK said...

Aku rasa kalau kat U nie ada escalator pegi stret ke kelas.

yg ni buat gemuk tergelak . yaa ada faktor-2 dlm entry ini membuatkan gemuk lg gemuk tp bab nak lif tu kalau dah nampak pack better naik tgge sbb tahu diri lagi mengambil banyak space (=

CIK MAY said...

kadang2 geram jugak dengan org yg nak naik lif setingkat je..naik tangge da la kan...klu we all yg dok tingkat 10 ni okeila jugak..

erk..klu g surau yg 3 tingkat dr floor opis pun i still use tangge..sbb bile lgi nak melangkah dengan byk klu tak di opis kan..

Pearl Kaz said...

hahahaha.. kelakar sungguh.. ada betul juga tu.. nasib baik sy dulu ni fikir gak benda2 cmni. bile takde org baru la menggatal nk naik lif walaupun setingkat.. tp yg lain2 biasanye mmg naik tangga. agaknye sbb tu sy kering je skrg ni. nak plak sejak berapa bulan tak mkn mcd, berat badan sy lg kurang walaupun makan byk.. wawawa... :p

Herma Julianny said...

Ops.. Terasa pula.. Habis kuliah tengah hari, terus tidur sampai ke petang. Macam tu la kehidupan di IPG.. Lebih kurang macam kehidupan di U jugak. Cuma, sini takda lif la.. Tinggal di bilik hostel paras 4, ulang-alik tiap-tiap hari. Itu yang jadi 'pengurus' badan.=D

Dalila said...

Sebenarnye klu setiap student tu taw disiplin diri, x berebut nak naik lift klu setakat 1-2 tingkat..

kteorg budak akaun uitm melaka hari2 naik tangga tingkat 14 klu penuh.bulan posa pun penah gak naik tangga smpi tingkat 14.

.........cP~ said...

Salam.

Malas lah tu. Mujur kolej dulu banyak sangat tanggga kena tempuh. Memang setiap masa setiap saat lah berjalan. That's why saya kurus. Okay perasan. Sebenarnya kena pandai2 la jaga kesihatan. Bukan semua orang ada masalah lebih berat badan dari kecik, tapi sendiri menyumbang. Tak sayang badan kot.

Dean Stark said...

kami pihak admin http://rakanblog.com menjemput para bloggers untuk ping blog di website kami..ianya percuma..hanya daftar dan ping untuk mendapatkan trafik yang lebih tinggi daripada biasa..:)