Sunday, March 11, 2012

Apa Pentingnya Populariti ??

Ermmm..... part nak start entri memang aku krem sikit.... Nak start macam ceramah agama....komfem ramai dah klik pangkah awal-awal dah..... Nak start macam surat rasmi.....komfem kene pangkah jugak.... Kalau pangkah mengundi takper....Nie pangkah window.... So.....inilah intro entri nyer....ha ha ha.... Aku nak tanya.....apa pentingnya populariti ?? 

Aku yakin ada dua puak... ada dua idea..... Sorang kata penting populariti...sorang lagi kata populariti tak penting..... Dan setiap jawapan yang keluar dari mulut korang tu.....kebanyakannya mesti melibatkan kepentingan masing-masing....kan? So..... macam biasa....dekat Wacanaku nie cuma mengajak membukak minda sahaja.....bukan bukak aurat yer.... So...be neutral dan baca entri nie....

Bagi aku la kan.... populariti nie penting....jika korang menggunakan populariti hang tu ke arah yang membina dan membantu masyarakat dalam perkembangan sosial atau ilmu.... Contohnya..... seorang blogger terkenal nie....Setiap kali tulis entri.... beribu datang pembaca blogger setianya..... Dengan pengaruh yang besar nie... Jika digunakan untuk mengutarakan idea-idea yang boleh membukak minda kan bagus..... Idea-idea yang menganjakkan diri ke arah paradigma baru tanpa meninggalkan ajaran agama yang hakiki... Pergh....pahala dapat.... Orang sekeliling pun dapat sesuatu yang boleh digunakan dalam kehidupan seharian.....

Dan populariti tu langsung tak boleh pakai jika korang guna populariti tu sekadar menaikkan batang hidung sendiri....atau mempergunakan populariti tu untuk kepentingan sendiri sahaja walau apa cara sekalipun....Atau menggunakan populariti untuk menyebarkan benda yang SALAH... Haaa....jenis macam nie la yang kejar entri-entri fitnah memfitnah nie......Jenis macam nie la tulis blog semata-mata nak dapat duit poket tanpa hiraukan dosa pahala.....Jenis macam nie la yang terhegeh-hegeh carik blogger femes masa nak naik lepas tu tendang sepak terajang balik semua blogger femes sebab dia pun dah femes.... 

Kita kene ingat.....POPULAR IS NOTHING..... FAMOUS IS NOTHING...  Tak boleh bawak ke kubur pun... Popular korang cuma di dunia korang jer... Kalau blogger....dalam kalangan blogger sahaja....atau yang suka baca blogger..... Orang lain tak kenal pun hang!! Sama macam artis.... Yang minat korang je kenal ko.... Yang tak suka...yang tak terlibat....ada jugak yang tak kenal ko.... So.... apa nak kecoh-kecoh?

Berpijak la di dunia yang nyata..... Tak salah kalau popular atau femes... tapi sila gunakan dengan sebaik mungkin..... Sebab diri korang akan diperhatikan... Segala entri korang akan diperhatikan... Segala tindak-tanduk akan diperhatikan..... Jangan depan media je nak jadi baik....belakang macam hantu... Tu hipokrit namanya.... 

Bila dah popular..... tanggungjawab semakin berat..... Sebab apa... Semua yang korang buat akan di usha... Kalau ada yang ikut perbuatan salah sebab korang yang ajar...Ye la...dah jadi idola kan..... korang yang tanggung dosa! Kalau sepuluh orang yang ikut?? Seratus...?? Seribu?? Tak pasal-pasal bekal bawak masa mati cuma dosa-dosa akibat dari populariti korang tu.... Dan bekalan dosa tu akan berkekalan sampai kat korang jika makin bertambah pengikut korang tu ikut cara salah korang tu..... Naye bang....naye kak.... Naye giler.....

So......BE WISE.... BE HUMBLE..... Aku tak risau sangat sebab aku tak popular... Berapa kerat je tau aku nie adalah Bro Wacana.... Kawan-kawan je kot.. Kepada yang popular... Sila jaga diri korang... Your responsibility is huge.... So..... penting tak populariti ? Jawapan aku...its up to you..... Kalau korang berniat nak bantu masyarakat.....Maka penting.....Kalau sekadar nak menghabiskan beras yang ditabur... Baik tak payah.... :)

P/S: Aku cuma ajak korang berfikir sejenak..... Aku dapat idea nie dari video si Mat Luthfi nie....he he..


Gunakan populariti macam Mat Luthfi...:D

4 comments:

kerja kosong terengganu said...

Kadang-kadang lebih baik tak popular.. Walaupun popular banyak manfaatnya.

Megat Najmuddin said...

aku naik nyampah pon ade zmn skunk pompan suke sgt jd artis yg bajet ala2 yuna.. timbul la najwa anak pak latip dgn gitarnye..paihtu ramai lagi yg ngikut depa ni jd artis nyanyi pakai tudung paihtu main gitar.. nk cari populariti lah kunun.. tgk artis2 yg bajet2 artis muslimah bergitar ni nak je tutup redio ngn tv. sama lah jugak artis2 lain aku xminat kecuali rock kapak boleh la. kalau artis hollywood aku xkisah sbb sedap.kecuali justin barbar.

Fadzmie Mohamad said...

Kadang-kadang terpanas gak hati ni bila tengok ada yang bajet popular, lepas tu senang-senang je nak cop orang lain sampah bagai. Padahal zaman dia mula menapak naik pun lebih kurang sama je dengan orang yang dia cop sampah tu.

GEMUKituMENARIK said...

popular ade baik ade buruk die . and kalau someone yang bagus mcm dr fadzilah kamsah ni tk jd popular kite sendiri tk kan kenal die walhal die menyampaikan bnd bnd baik . yg buruk nya bile org yg jd popular tp attitude die buruk and ia jd ikutan budak-2 sekarang , amat menyakitkan mata dan hati .

lastly , tergelak gelak gemuk tgk video mamat ni . hahha !