Wednesday, March 21, 2012

Kisah Di Sebalik Result SPM dan Aku | Wajib Baca !

Aku ingin ucapkan tahniah dan syabas kepada yang berjaya dalam keputusan peperiksaan SPM tahun ini..... Kepada yang dapat reslut so-so tu.... Kira bagus dah tu dengan effort yang korang bagi tu..... Kepada yang gagal.... Jangan bersedih.... Masih ada peluang untuk korang perbaiki kelemahan diri.... SPM bukannya penentu pintu rezeki....:)

Aku ingat lagi zaman aku amik result SPM.... Kecoh satu kampung sebab dengar citer esok dapat tahu result SPM... Sumer kawan-kawan duk kalut call satu sama lain..... Guna talian tetap rumah jer.... Bukannya henset macam zaman sekarang.... Takde chatting-chatting dalam facebook..... takde tweet mentweet dalam twitter.... Suma calling-calling jer.... tak pun pegi lepak jumpa kengkawan kat rumah jer..... 

Telefon tak habis-habis berdering..... Sumer guna telefon yang sama...mak...ayah....kakak...abang....aku sendiri pun guna telefon tuuu je ler... Nak cakap lama-lama...memang kene empuk la kan.... Tapi memang kecoh la sehari sebelum tu...

Sampai je hari penentu nasib tu... Aku rasa malas giler nak pegi amik result... Sampai mak ayah aku paksa-paksa suh pegi... ha ha ha.... Aku sarapan lambat.... mandi pun lambat.... boleh tengok kartun alam ria disney lagi....he he he... Takde mood giler masa tu.... Kawan-kawan aku pulak asyik duk call nih...ajak pegi amik sekali.... Aku pulak malas giler nak pegi amik result!!

Sebabnya.... aku fikir masa tu... amik awal ke ...lewat ker.... result dah keluar... takde pape yang korang boleh nak ubah dah.... Masa nak ubah dah lepas.... Masa nak ubah adalah masa time korang belajar dua tiga tahun tuu.... Masa korang study...masa korang jawab exam.... Segala apa yang korang buat sebelum nie...kesannya pada kertas keputusan peperiksaan yang nak ambik hari nie.....So.... apa nak kalut-kalut kan...:)

Aku rasa malas sebab segala-galanya dah lepas.... Itu la keputusan kita...dan itulah kenyataan.... Kalau selama nie asyik duk berangan jer.... asyik duk lepak jer.... Memang susah la nak terima kenyataan.... Tapi aku dah tau apa yang aku dah usahakan selama nie... Dan aku dah berpuas hati... Apa yang aku dapat.... itulah hasilnya.... berjaya atau gagal... aku dah pasrah dan terima seadanya....

So... aku pegi la lambat-lambat sikit.....selepas dah habis cara dan gaya ayah aku paksa suh amik.... Aku pegi la jugak... Sekali tengok ramai giler kawan-kawan duk kat sekolah mase tu... ada yang tengah gembira... ada yang kelat... ada yang menangis.... Tetiba pulak aku berdebar-debar... Cehhh... Tadi rilek jer.... tetiba berdebar pulak rasa.... Ni yang tak syok nie.... rasa macam nak balik jer...amik esok...ha ha ha

Sampai je dekat amik slip.... aku beratur... tunggu giliran... sorang dapat slip... yeyeah! sorang dapat slip.... tunduk jer... aku tengah pikir....ape laaaa reaksi aku nie.... Sampai je turn aku.... tetiba ramai pulak duk kerumun nak tengok result aku.... Tepi la wei!! Aku nak amik slip nih!! Bagi la aku dulu tengok...!!

Sekali bila dah tengok result..... Alhamdulillah..... Segala usaha berhasil... Berkat doa mak ayah.... walaupun selalu kena marah...kena paksa belajar...... Akhirnya terbalas jugak kesabaran aku. menahan marah  orang tua... Tu la orang kata...sayangkan anak tangan-tangankan... Bukannya semua bagi jer..mentang-mentang la banyak duit! Segala kesabaran aku menahan nafsu remaja nak melepak...nak berjalan-jalan...nak pegi enjoy..akhirnya terbalas.. Kawan-kawan lain asyik ajak berjalan melepak sana sini.... Aku berpuasa dari semua tu... sekali sekala jer join....akhirnya berbalas..... Result aku boleh dikatakan berjaya..... Berapa ek? Kawan-kawan aku je tau... :)

Aku takde la melompat-lompat.... tak jugak menunjuk-nunjuk result yang ada.... Setakat senyum gembira... rasa sebak pun ada... sebab segala usaha yang dicurah rasa sangat berbaloi... Tapi rasa kesian pun ada dekat kawan-kawan yang tak berjaya walaupun usaha dah diberi.... Tapi tu la lumrah dunia.... Masa tu aku gembira.... tapi tak berapa gembira sebab kawan-kawan ada jugak yang gagal.... 

Lepas dah amik result masing-masing.... kitorang keluar beramai-ramai ke kedai makan...Makan ABC!! Lupakan seketika suka duka SPM..... Sumer lepak sekali.... tak kira la apa result yang dia dapat... kawan-tetap kawan....:) Tak perlu kutuk-kutuk benda yang dah lepas... tak perlu mendabik dada atas kejayaan kita.... SPM cuma sementara... Pintu rezeki manusia di tangan Tuhan.... Usaha berterusan tu penting...

Sekarang nie.... yang gagal SPM.... ramai je berjaya dalam STPM.... yang mengulang pun ada.... SPM kali kedua... dapat result yang memuaskan... Siap dah dapat keje dah... Keje CIKGU pulak tu.... Elok la tu... kesilapan lalu dijadikan nasihat berguna untuk anak-anak muda generasi baru... Kepada yang gagal.... anggap la citer nie sebagai motivasi untuk korang... Tak semestinya gagal sekarang....korang gagal selama-lamanya.... Dan tak semestinya yang cemerlang SPM nie...cemerlang selama-lamanya.... :)

P/S: Kawan aku tak lepas SPM pun dah boleh beli banglo...aku ni loan kete pun tak lepas lagi....huhu

4 comments:

kayrul-shah said...

pengalaman yang patut dibaca oleh budak2 yang tengah terketar2 lutut nak ambik result nie...

gagal sekali tak semestinya takkan berjaya dikemudian hari

atuk said...

Assalamualaikum PW

rezeki tu Allah yg tentukan

Edy Fee said...

betul...gagal skali bukan takleh bgun balik.hehehe

amenina timida said...

terima kasih atas perkongsian pengalaman . saya pun tengah ketar2 nak ambik result spm lusa.

IKLAN BERBAYAR

IKLAN BERBAYAR
Berminat? Terus wassap ke: 011-14957785