Wednesday, March 7, 2012

Bunohan | Movie Terbaru Bakal Menggegar Pawagam


Sape tau pasal Bunohan?? Haa......Bunohan nie citer terbaru yang sememangnya bagi aku nampak bes dan setanding dengan citer KL Gangster atau citer-citer aksi yang lain.... dan citer nie berlatar belakangkan aksi Tomoi....dan senjata utama pulak ialah.....Lawi ayam...


Lawi ayam nie sememangnya terkenal pada zaman dulu di Kelantan.. Salah satu senjata pembunuhan yang paling popular di sekitar zaman ayah aku kecik-kecik dulu... Tu ayah aku yang citer dulu-dulu la.... Citer nie bertajuk Bunohan sebenarnya bukan sebab latar belakang citer tu bunuh membunuh....Tapi Bunohan nie adalah satu nama kampung yang terletak di Tumpat, Kelantan....

Tak percaya ? Memang ada kampung Bunohan... dekat dengan kampung suami kakak ipar aku.. Bukan direka semata-mata untuk citer nie yer... Kat kawasan Tumpat memang banyak nama kampung pelik-pelik... Kalo tak cayer....pergi la sendiri....sambil jalan-jalan ke seberang...Menyeberang sungai ke negara jiran untuk shopping...he he he...

Tapi kebanyakan scene dalam citer nie tak dibuat di kampung Bunohan...sebab dengar citer...masa penggambaran dibuat....Kawasan Tumpat masa tu dilanda banjir.... So...terpaksa dibuat shooting di kawasan lain...Dengar citer di Terengganu..... Tapi tak tau betul ke tak....


CIter ni pasal tiga adik beradik....Adil peninju Tomoi, Ilham pembunuh upahan, dan Bakar seorang usahawan...di mana jalan hidup depa bertemu kembali di sempadan Kelantan-Thai (Kampung Bunohan)... Plot citer banyak menyentuh berkenaan rosaknya hidup jika dikuasai duit dan kuasa... Dan jugak tradisi kampung dan keindahan kehijauan yang semakin jauh tenggelam dengan arus perindustrian nie..

Kepada yang tak faham bahasa Kelantan...jangan risau...ada terjemahan...he he he... bagi orang kelantan macam aku.... Sudah pasti paham bebenor apa yang dicakapkan dalam citer nie... Dan ada sesetengah dialog macam kekok sikit... Sebab orang Kelantan sebenar tak guna dialog macam tu dalam percakapan seharian.....Tapi still ok... Usaha yang bagus bagi pelakon yang bukan asalnya dari Kelantan.....tip top! 

P/S: Kepada sesape yang berumur 18 tahun ke bawah...Diminta tengok citer nie di bawah penguasaan parent korang yer...Ada aksi ganas sikit..

3 comments:

senyumSOYA said...

bangga jadi warga tumpat ^^

Miss Nadya said...

first time masuk blog ni..:)

http://www.nornadiah.com/2012/03/contest-anniversary-1-year-miss-nadya.html

Dengan lafaz bismillah Nad mengadakan contest lagi bagi bulan 3.. Bulan 2 hari tu ada jugak kan?
Kenapa Nad buat contest? Sebab Nad nak minta tumpang simpati like dari kawan-kawan untuk BEST OF THE YEAR 2012(Creative photo contest) dan Nad nak raikan yang blog Nad akan berumur satu tahun pada 7 April 2012 ni.

Huda said...

memang teringin nak nengok cerita ni, rata2 yang pergi review semua bagi respon positif..