Friday, March 9, 2012

Kenapa Remaja Sekarang Suka Cium-cium...Suka Peluk-peluk ??

Satu persoalan yang sememangnya dah jadi kenyataan kan.... Banyak yang dapat dilihat kalau korang join geng-geng yang meronda kawasan gelap-gelap di sekitar taman atau kawasan bandar KL nie... Tak payah meronda pun takpe.... Tengok dalam gambar-gambar Facebook je sekarang nie.... Remaja sekarang dah makin berani! Berani lawan setan ok jugak....ni berani cium-cium dan peluk-peluk di depan khalayak ramai..... Ape celop?? eh...silap term.... Ape kes??

Berani tunjuk satu hal.... berani defend lagi ganas! Bila ada yang bagi komen menasihat atau cuba memberi tazkirah sikit.... Mula melenting bagai dia yang betul dan perbuatan tu tak salah.... Dan jawapan yang paling popular...."Mulut aku...ikut suka aku nak buat apa...aku punye life... Ikut aku la nak buat apa...Jangan nak busybody! Ko bukannya alim sangat pon..."

Ewah... pandai cakap kan.... Tapi bila part gosip menggosip artis ke sape-sape yang popular ke.... Depa yang paling busybody kot.... Sumer nak tau.... Takde la pulak terfikir yang hidup si artis tu...hidup dia la..kenapa korang nak nyibok? Tapi bila ada sorang dua cuba nak bawak engkau ke jalan yang benar... melenting giler la pulak... Timbul pasal busybody...angkat bakul sendiri... Macam tak adil jer.. Kenapa jadi gini yer?

Ni la keadaan umum yang berlaku kat masyarakat kita nie... Slow-slow dah jadi macam orang puteh... Slow-slow sifat malu dan sopan orang melayu atau lebih tepat...sifat asal warga nusantara dah makin terhakis dan hilang.... Kalau awal-awal dulu....perkara pertama yang berubah ialah fesyen pakaian... Sekarang...bukan stakat pakaian...Tapi LIFESTYLE..... Senang je kan kita berubah dan folo orang punyer lifestyle..... Kita takde lifestyle asal ker nak folo orang punyer? Kita nie low-class sangat ke sampai nak guna orang lain punyer lifestyle? Hebat sangat ke lifestyle yang kononnya moden dan open-minded tu? Kenapa jadi gini yer?

Bagi aku la kan.... sumer nie senang je jadik sebab GLOBALISASI.... dunia tanpa sempadan... Memang banyak perkara positif pasal globalisasi nih....Tapi perkara di dunia ni kan tak sempurna.... Ada positif...mesti ada yang negatif.... Dan memang lumrah manusia cam kita nie...Senang serap perkara negatif dari positif... Kenapa jadi gini yer?

Dari globalisasi... maka makin laku la internet.... Penyebaran benda-benda senang berlaku.... bukan setakat benda.... idea-idea... muzik hiburan.. movie-movie.... Semua senang je nak tengok TANPA TAPISAN.... memang ada yang upload benda-benda yang baik.....Tapi ramai ke yang tengok benda baik gitu?? Kalau tengok statistik YOUTUBE.... video-video ke arah hiburan dan menggalakkan masalah sosial paling banyak ditengok...sampai berpuluh-puluh juta viewers!! Video baik-baik macam mengaji ke haper... ustaz mengajar ke...tak sampai sejuta pun.....Kenapa jadi gini yer?

Ok....ambik contoh pasal FESYEN.... Macam sekarang....popular dengan legging.....sapa yang bawak fesyen legging nie? K-POP?? Yang lelaki pulak banyak style...hip hop la.... baju kecik dan sendat la... dari mana korang folo nie? Citer STEP UP?  Atau senang citer dari rancangan TV omputeh? Kenapa suka lebih yang macam tu dari rancangan lain yang baik-baik kat TV ? Lifestyle suka pegi clubbing... duduk serumah (sehotel)  lelaki pompuan bukan muhrim... Seks bebas... Dari mana datangnye ajaran lifestyle nie? memang legasi nenek moyang kita ker?? Aku yakin tak... Kenapa senang sangat kita berubah sedangkan lifestyle kita lebih baik? Kenapa jadi gini yer?

Aku petik la satu kata-kata dari ulamak terkenal seluruh dunia...Sheikh Imran N.Hussein....

"When they colonized....a part of the world...they do not leave..they did not decolonized....until and unless... They put in place institution which will ensure the that society will continue to be ruled by them... and in the process... they seek to transform...the rest of mankind into carbon copy of themselves.. This never happen in history...if I'm not seek to understand what's happening here...then I've got PEANUTS IN MY HEAD!"

So....kepada yang masih tak faham apa yang berlaku di sekitar kita nie.... senang citernyer.... Korang tak berfikir.... Korang tak cuba memahami apa yang berlaku di sekitar korang... Dan korang hanyut dan terus hanyut... Sebab korang tak cuba gunakan otak fikiran yang dah Allah berikan tu.... Ibarat kata Sheikh Imran N.Hussein tu..... Korang takde otak...korang ada bijik kacang tanah jer kat dalam kepala..... Useless... Sebab korang tak sedar yang korang dah jadi PUPPET jer... Hidup takde pegangan yang sebenar-benar pegangan! Mengaku je Islam....tapi ajarannya langsung tak ikut! 

Macam kasar kan... tapi tu la hakikat... Jadi kepada sesape yang senang sangat folo molo apa yang ditunjukkan...apa yang cuba disebarkan kat korang oleh pihak omputeh tu.... Kepada yang dah suka peluk-peluk dan cium-cium walaupun tak kahwin...kepada yang suka pakai pakaian membukak aurat... kepada yang langsung tak endahkan suruhan agama.... Korang adalah golongan yang tergolong dalam kategori..."Don't have brain...but only got peanuts in your head!".... Kalau orang tu takde otak...ada kacang je dalam kepala dier.... Kategori apa ek jenis manusia nie? Kalau disebut...nanti jadi kes la pulak kan... Daaaaah jadi macam Ustaz azhar Idrus...he he he he... Tapi tu la realitinyer.... 

Sedar la kawan-kawan sekalian....masih belum terlewat.... Jangan la korang jadi puppet-puppet depa tu... Kita ada pegangan hidup sendiri.... Agama adalah pegangan hidup... Asas kehidupan bermula dari agama Islam... Guideline dah ada.... Kenapa nak folo jalan yang berliku sedangkan jalan yang lurus dah disediakan... Tak ke kurang ajaran tu namanya... Jom... Kita sama-sama berubah ke arah yang lebih baik... Sikit-sikit pun takpe...lama-lama jadi bukit kan...:)

P/S: Sebarkan jika anda menyokong apa yang dinyatakan dalam entri.... Sesungguhnya Islam itu indah jika diikuti...:)

6 comments:

UnPerFecT PeRsoN.. said...

satu entry yang amat bagus untuk dikongsikan kepada khalayak umum khususnya anak-anak muda..moga dapat dijadikan iktibar..[-o<..jika iman kuat,sudah semestinya akan dapat menahan segala anasir asing yang cuba menceroboh ke dlm minda kite.

cIk JanNah said...

nice entry.
dunia dah makin menghampiri ke penghujung. takut juga diri sendiri atau anak cucu kita terjebak. doa lah mudah2an ahli keluarga kita tak tergolong dlm golongan begitu :)

aizamia3 said...

ada budak-budak sekarang tak boleh ditegur, silap-silap kita kena balik, tapi apa-apapun entry ni menarik untuk dikongsi bersama rakan-rakan..

Munnafendy said...

bagus entry ni PW =)

yg berani buat tu memang biasa tengok..tp yg berani exposed kat fb tu mmg btul2 berani..bpeluk cium..ntah ape perasaan mak ayah dia tgk kalau terpampang kat fb? hurmm..

seharumteluki said...

pendek kata, tepuk dada tanya iman...
kalau yang cetek tu... pakai belasah je..

Anonymous said...

nice entry..n pada korg yg bt sume 2 dhrp brubah la..cbe pkir mak bpk korg dlu..dorg xpnh ajo korg mcm ni,agpn kte ni glngan akhr zman da..tkot nnt xsmpat btaubat tros dpt check-in kt neraka..