Wednesday, July 20, 2011

Obesiti Di Malaysia Meningkat


Dalam kenaikan harga makanan dan semua jenis bil di Malaysia ni terutama ASTRO yang makin nak cekik darah tu.... Makin ramai jugak masyarakat kita yang mengalami obesiti.... Kalau tak silap...kadar kenaikan orang yang mengalami obesiti di negara kita nie dah cecah 30%...

Kalau korang nak tau...obesiti nie ialah kegemukan yang melampau disebabkan lebihan lemak dalam tubuh badan yang boleh menyebabkan masalah dalam kesihatan.... Jadi sesape yang alami obesiti.... Cepat la kurangkan berat badan tu... Korang kene berusaha... Banyak caranya...

Sebelum tu....kalau nak tau korang nie termasuk ke tak... Korang boleh la cuba kira guna rumus simple nie...

Berat badan (kg) bahagi dengan tinggi (m) darab tinggi (m)

Kemudian korang boleh cek guna standard indeks jisim tubuh (BMI)... Secara kasarnya macam nie....
  • Kurang dari 20 - Kurus kering
  • 20 hingga 24.9 - Macho atau Cun ( Normal)
  • 25 hingga 29.9 - Gemuk ( dah lebih dah tu)
  • 30 ke atas - Obesiti
 Faktor-faktornya:
  • Keturunan dan faktor genetik (Aku rasa sikit je yang nie)
  • Senaman tak cukup ( Banyak giler.... Lagi-lagi zaman sekarang..)
  • Nutrisi tak seimbang / Pengambilan makanan yang terlampau banyak ( Makan ikut perut..bukan ikut sunah Nabi)
  • Hormon
  • Pengambilan ubat/ rawatan ( Nie aku rasa kalau sesape ambik pil-pil...Pil perancang pun termasuk kot...)
  • Virus ( Virus gemuk....hehe)
Tapi kes kat Malaysia nie....aku rasa kurang senaman dan faktor makan terlampau banyak adalah punca utama.... Yela kan... Fast Food dah makin berlambak kat Malaysia....Dah jadi tempat makan yang wajib ketika dating... Bersenam pulak...memang sah-sah sikit dah.... Ramai yang tak suka peluh-peluh nie... Suka duk dalam ekon sambil duduk di kerusi yang boleh pusing-pusing tu....hehe. Tak pun duk depan PC main game atau layan citer Korea......huhuhu

Aku rasa...cara nak atasinya senang jer.... Sebelum makan baca Bismillah.... Makan dengan sopan... Kalau boleh habiskan makanan dulu sebelum minum air.... Berhenti sebelum kenyang... Makan dengan pemakanan seimbang.... Kalau rajin....amalkan puasa sunat setiap Isnin dan Khamis... Dan bersenam la.... Kalau susah sangat nak pegi ke taman untuk joging.... Pegi la gym... Kalau susah jugak....Buat la aerobik dalam rumah....pasang lagu K-Pop tu....dan menari la sampai penat....he he he

P/S: Aku punyer Normal.....BMI aku sekarang ni 23.3.... Yuuhuuu~~
Badan sihat otak cerdas..... Amalkan Sunah nabi kita.... :)

3 comments:

farhanieza said...

yes! saya setuju... org malaysia mmg byk mkn....

zarulfarhana said...

aduh cm na nie...bmi aku...nk senam mmg mls law sowg2...diet ja la...

armouris said...

lagi info tentang gemuk di SIHAT SELALU - Diet Tapi Tetap Gemuk Kerana Rendah BMR

Ping your blog