Friday, March 30, 2012

Nak Berak Pun Kena Baca Bismillah Ker?


Sebut pasal berak..... Sape tau apa itu berak? Soalan paling menduga iman kan...ha ha ha.... Ok......aku tau ler sumer penah berak.... Tapi berapa ramai yang sebut bimillah dulu sebelum berak? Dan persoalannya......Perlu ke baca bismillah?? 

Mesti ade yang kata..... " Eeeeee....berak nie benda kotor la.... tak perlu la baca bismillah"

Mesti ada jugak yang kata....."Baca dalam hati....nak baca secara lisan takut segan...hi hi hi"

Tapi sebenarnya macam mane yer? 

Aku takde la tau sangat kan.....tapi pendapat aku..... Perlu..... Tapi time nak baca bismillah tu..... Bukannya masa tahik dah nak terkeluar...Bukannya time korang dah bukak seluar tu..... Tapi masa korang nak masuk tandas lagi..... Sape ingat doa masuk tandas? Haaaa....... Yang tu ler..... 


Itu dah dikira baca bismillah...... Sebab mintak perlindungan dari Allah akan segala kekotoran yang ada dalam tandas tu...... Walaupun tandas tu dicuci 24 jam tanpa henti menggunakan antiseptik Dettol atau jenama lagi mahal sekalipun.... Tandas tetap tandas!

Dan bila korang dah puas membuang segala hajat di tandas..... Bila dah setel semua urusan uuk uuk korang tu.....Bila dah keluar dari tandas..... baca la doa keluar tandas...... Simple je kan... Tapi berapa kerat je yang buat? Semua duk pikir urusan dunia je kan.... Doa sepuluh saat nie pun tak mahu nak amalkan.... Apatah lagi nak solat dengan kusyuk selama 5 minit tu.... Setakat solat main-main....solat pikir nak tunjuk kat orang... lagi dibenci Allah ade ler...Sape ingat ayat Quran pasal nie? Haaa......berpesan-pesan la....

Dulu ustaz cakap....sesapa yang tak baca doa sebelum masuk tandas.... Setan akan tempek segala najis-najis korang tu di badan korang.... Maknanya...secara tak sedar... Badan korang selama nie dipenuhi tempekan najis! Cuma tak nampak dengan pandangan mata kita....Eeeeeee......kotoq giler!

P/S: Cuma amek masa sepuluh saat ajer..... Tak boleh jugak ker? Sibuk sangat ker? :)

Tuesday, March 27, 2012

Bila Kita Dah Jadi Ayah Mak, Baru Faham Pengorbanan Mak Ayah Kita

Dah genap 50 hari jadi ayah nie..... Makin memahami erti pengorbanan mak ayah aku dulu... Semua benda yang dilalui depa dulu.....Aku dah mula menjejaki titi-titi yang sama pernah dilalui mak ayah aku dulu..... Baruu 50 hari kan... Tapi..... pergh.... Susah jugak kalau nak jadi seorang ayah yang betul-betul bertanggungjawab nie...

Kepada semua pembaca entri nie.....Sebelum korang marah-marah kat ayah mak korang.... Baik korang renung dulu apa yang pernah depa korbankan untuk korang dari kecik sampai besar..... Nak jaga korang sampai besar panjang sangat la susah dan mencabar.... Kena pulak yang banyak perangai......Haih....

Korang tau-tau dah dapat itu ini...... Masa kecik dapat toys itu ini kan....mintak sampai nangis-nangis terus dapat.... Bila dah besar.....semua nak....ikut perkembangan katanya..... Nak beli iphone la....nak beli gadget terkini la....nak beli baju baru la.....macam-macam....Semua nak sebab kawan semua dapat...Kawan dapat henfon baru...korang pun nak...kawan dapat boyfren baru...korang pun nak! Tapi korang pernah fikir tak macam mane mak ayah korang carik duit yang korang mintak tu? Pernah fikir tak apa perasaan mak ayah bila sesuatu diminta atau terjadi kat korang....walaupun perkara tu sekecil sakit demam ajer?

Dari korang kecik depa carik duit nak buat belanja korang..... ketika korang sakit....ketika korang lapar.... ketika korang nak pakai baju baru....ketika korang nak sambung belajar..... semua tu guna duit.... Dan semakin tinggi belanja tu....semakin banyak effort mak ayah korang dah ditagih.... Tu belum masuk pengorbanan masa lagi.....1001 pengorbanan depa kena lalui nak besarkan korang.....

Masa depa banyak untuk korang..... Korang pulak semua nak dan bila kene sekat sikit jer kebebasan tu....Pun dah merungut.....dah marah-marah sampai sanggup tinggikan suara..... Sangat kurang ajar dan bodoh bagi yang buat macam tu..... 

Korang tak dapat kebebasan cuma beberapa jam...atau beberapa hari..... tapi mak ayah korang dah hilang kebebasan depa sebab nak jaga korang tu......Dah berbelas-belas tahun.... Tanggungjawab depa nak besarkan korang sehingga segala kesenangan hanya untuk korang...bukan untuk depa....Ade ke depa bersungut atau marah-marah kat korang? Sangat tidak adil kan....[tetibe teringat lagu Yuna....he he] 

Aku dapat bayangkan sumer nie lepas aku sendiri dah jadi ayah selama 50 hari nie..... makin rasa sayang dan makin memahami akan pengorbanan mak ayah kita..... Sebab dalam 50 hari nie.......aku dapat 50 jenis pengalaman berbeza nak besarkan anak sendiri.... Tu belum ada adik-adik die lagi.....he he he...Dah start menggatal dah...ha ha ha

Baru 50 hari dah rasa 50 pengalaman....semua ada...kene muntah susu ade....kene kencing ade.... tak tidur malam ade.... Sampai sanggup tak pegi keje sebab nak jaga anak sendiri ketika demam.... Macam-macam hal.... Dan cuba korang bayangkan mak ayah korang nak besarkan korang selama umur korang sekarang..... Dan korang sanggup lagi nak menengking mak ayah sendiri?? Sanggup lagi lari dari rumah lagi lepas apa yang mak ayah korang buat itu ini kat korang? How selfish!!

Bagi sesapa yang dah kahwin.... tunggu la korang dapat anak sendiri.....Cuba jaga sendiri.....Bagi kat pengasuh tak aci la der.... Cuba jaga sendiri....Dari pagi sampai ke esok pagi... Mandikan dia...basuh berak dia... pakaikan lampin dia... bergurau senda dengan dia... Ajar didikan asas agama kat dia.... Segala-galanya sendiri... 

Bagi yang belum kahwin....cuba jaga anak kakak atau abang korang tu....Tak perlu lama.....jaga jer seminggu tanpa bantuan orang lain.... Cer tengok sanggup ke tak.... Dan cuba bayangkan yang anak kecil tu adalah diri korang....Dan korang yang duk jaga nie adalah mak ayah korang..... Korang jaga seminggu.....tapi depa jaga korang sampai seusia dengan umur korang.... Lepas dah habis buat eksperimen nie.... Apa yang korang rasa... :)

Harap kita sama-sama menghargai mak ayah kita masing-masing..... Hormatilah mak ayah korang tu.... Jangan tinggikan suara....Kalau ada ketidakpuashatian....Sila berbincang elok-elok.... Kadang-kadang keputusan depa menghalang apa yang korang nak tu pun untuk kebaikan korang jugak.... Sebab depa sayangkan korang....Risaukan keselamatan korang....Mak ayah korang la orang yang paling sayangkan korang.... Bukannya boyfren ataupun girlfren.... Bukannya BFF [best friends forever.....konon-konon la kan] korang... Semua tu berlakon depan-depan ajer! He he he...

Bagi yang tak tau cara-cara nak memahami ayah mak......Ni caranya.... Cara untuk korang memahami mak ayah korang..... selalu-selalu la bercakap dan berinteraksi dengan mereka.... Cuba kenali la diri mereka seperti depa kenali diri korang..... Aku yakin korang lebih cuba mengenali ciri-ciri peribadi boyfren/girlfren atau BFF dari mengenali peribadi mak ayah sendiri...... Dan aku yakin ramai antara korang nie tak memahami mak ayah korang seperti depa memahami korang.....:)

P/S: Sesape niat nak lari dari rumah sebab gaduh dengan mak ayah..... Tak payah ler....tu tindakan paling bodoh dan bangang yang akan difikirkan bagi seorang manusia....

Monday, March 26, 2012

Antara Realiti Dan Teori | Wanita Suka Lelaki Yang............


Fuhh..... susah nyer nak curik masa nak tulis entri... Agak sibuk kebelakangan nie..... Dan bila ada masa...idea pula tak datang-datang! hu hu... Last-last guling-guling dengan baby jer... Kacau mami dier... he he he... Tapi hari nie ada topik yang nak dibincangkan dengan korang.... Antara realiti dan teori.... Pasal kesukaan wanita tentang lelaki.... 

Wanita sukakan lelaki yang macam mane yer...... Wanita zaman sekarang..bukannya wanita zaman kegemilangan Melaka tuh.... Setiap zaman ada bezanya..... Zaman sekarang nie banyak bezanya.... Dan yang pasti.... apa yang berlaku macam tak sama dengan teori asal....Teori asal nie maknanya teori yang berlandaskan agama ler...

Wanita sukakan lelaki yang dikategorikan "Bad boy".... betul ke tak? Teori nyer..... memang bengap bercampur budus (fool) la kan kalau sukakan lelaki jahat nie.... Tapi kalau ikutkan realiti nyer.... Bebudak sekolah sekarang nie sukakan lelaki macam nie...... Bukan budak sekolah jer.... budak duk U.... yang dah keje pun sama..... Kenapa yer?

Dikatakan.....lelaki bad boy nie lebih macho.....lebih stedi dan lebih tegap berbanding lelaki sopan santun dan baik budi nih..... yang selalunyer dikategorikan nerd atau ulat buku.... Atau pun lelaki lembik dan tak menonjol di mata pempuan..... Betul ker? 

Realiti nyer.... memang kebanyakan perempuan suka lelaki bad boy... Lebih memahami katanya... lebih selamat...lebih happening hubungan cintan nyer.... Lebih romantik dan lebih banyak "benda baru" berlaku dalam hidupnya kalau dapat bersama lelaki bad boy nie.... Kalau dengan yang good boy nie.... hubungan boring..... tak happening.... romantik pun so-so ajer..... Itu ler yang selalu diperkatakan perempuan-perempuan zaman sekarang....

Teori nyer..... BERBEZA! Agama menyuruh kita mencari pasangan yang baik-baik...Bukannya bad boy!  Yang boleh membaiki kesilapan diri kita nie.... Yang boleh menasihati diri kita nie yang serba kekurangan.... Yang boleh menjadi guide korang untuk masuk syurga nanti.... Tu baru dipanggil SALING MELENGKAPI... Sebab korang ni tak sempurna....tak lengkap...so....pilihla pasangan yang melengkapi diri korang....iaitu membetulkan jika korang silap....dan melarang kalau korang nak buat silap..... 

Bila realiti berbeza dengan teori.....Maka berlaku la side effect.... Macam korang makan la kan.....makan benda berkhasiat....badan korang sihat....kalau asyik makan benda tak berkhasiat....badan mula la tak sihat... Obesiti la..... sakit kencing manis la....itu la side effect kalau salah makan..... Kalau salah pilih teman pun ada side effect jugak! 

Sebab tu ler banyak kes buang bayi.....kes cerai.. kes dera.... Sebab korang! Salah pilih pasangan.....Yang kononnya Bad boy nie lagi urmmmm katenyer..... Urrmmmmm tak urrmmm..... buncit la perut tu.... mengandung la korang sebab nak happening sangat..... Lepas tu malu nak tunjuk muka dekat masyarakat..... Masa pilih pasangan dulu takde rasa malu pulak kan....Ke hulu ke hilir duk berkepit.... Dah macam perempuan murahan la pulak kan...

Ye ler.... perempuan nie sangat  tinggi harga dirinyer kalau dalam Islam.... Nak keluar kene jaga aurat.... Jaga takut orang lain nampak bentuk figure korang yang sangat istimewa di sisi Islam.... Nak keluar main-main dengan lelaki bukannya senang-senang gitu jer.... Ade step-step dier.... Tapi kalau senang-senang je si bad boy nak kendong sana sini dengan moto ker....nak bawak jalan-jalan dengan kete ker....Tak ke murah harga diri tu....

Aku kekadang pelik.... Ramai perempuan yang suka bad boy berbanding Good boy (lelaki beriman).... Bila dah dapat baby...Mula la nak buang.... Kan anak tu dari lelaki yang korang yang pilih!! Dah pandai sangat pilih lelaki bad boy..... Bukannya bayi tu yang patut dibuang..... Sape yang bersalah dalam hal tu? Bayi tu ke korang? 

Antara realiti dan teori (Ajaran Islam) .... sekarang korang memilih realiti yang tak berlandaskan teori..... So....apa kata korang ubah sikit.... Jadikan realiti nie berlandaskan teori.... Apa akan jadi? Maka kurang la berlakunya side effect yang tak baik tu..... Sape kat sini belajar math tambah? Pernah dengar ayat nie tak.... "Jika dan hanya jika.........." .. Haa..... korang guna la ayat tu untuk sesuaikan apa yang dibincangkan nie... 

REALITI akan menjadi sesuatu yang indah JIKA DAN HANYA JIKA kita melakukan sesuatu berlandaskan TEORI (AJARAN ISLAM)

P/S: Sebarkan jika korang sayangkan kawan-kawan korang.....:)

Wednesday, March 21, 2012

Kisah Di Sebalik Result SPM dan Aku | Wajib Baca !

Aku ingin ucapkan tahniah dan syabas kepada yang berjaya dalam keputusan peperiksaan SPM tahun ini..... Kepada yang dapat reslut so-so tu.... Kira bagus dah tu dengan effort yang korang bagi tu..... Kepada yang gagal.... Jangan bersedih.... Masih ada peluang untuk korang perbaiki kelemahan diri.... SPM bukannya penentu pintu rezeki....:)

Aku ingat lagi zaman aku amik result SPM.... Kecoh satu kampung sebab dengar citer esok dapat tahu result SPM... Sumer kawan-kawan duk kalut call satu sama lain..... Guna talian tetap rumah jer.... Bukannya henset macam zaman sekarang.... Takde chatting-chatting dalam facebook..... takde tweet mentweet dalam twitter.... Suma calling-calling jer.... tak pun pegi lepak jumpa kengkawan kat rumah jer..... 

Telefon tak habis-habis berdering..... Sumer guna telefon yang sama...mak...ayah....kakak...abang....aku sendiri pun guna telefon tuuu je ler... Nak cakap lama-lama...memang kene empuk la kan.... Tapi memang kecoh la sehari sebelum tu...

Sampai je hari penentu nasib tu... Aku rasa malas giler nak pegi amik result... Sampai mak ayah aku paksa-paksa suh pegi... ha ha ha.... Aku sarapan lambat.... mandi pun lambat.... boleh tengok kartun alam ria disney lagi....he he he... Takde mood giler masa tu.... Kawan-kawan aku pulak asyik duk call nih...ajak pegi amik sekali.... Aku pulak malas giler nak pegi amik result!!

Sebabnya.... aku fikir masa tu... amik awal ke ...lewat ker.... result dah keluar... takde pape yang korang boleh nak ubah dah.... Masa nak ubah dah lepas.... Masa nak ubah adalah masa time korang belajar dua tiga tahun tuu.... Masa korang study...masa korang jawab exam.... Segala apa yang korang buat sebelum nie...kesannya pada kertas keputusan peperiksaan yang nak ambik hari nie.....So.... apa nak kalut-kalut kan...:)

Aku rasa malas sebab segala-galanya dah lepas.... Itu la keputusan kita...dan itulah kenyataan.... Kalau selama nie asyik duk berangan jer.... asyik duk lepak jer.... Memang susah la nak terima kenyataan.... Tapi aku dah tau apa yang aku dah usahakan selama nie... Dan aku dah berpuas hati... Apa yang aku dapat.... itulah hasilnya.... berjaya atau gagal... aku dah pasrah dan terima seadanya....

So... aku pegi la lambat-lambat sikit.....selepas dah habis cara dan gaya ayah aku paksa suh amik.... Aku pegi la jugak... Sekali tengok ramai giler kawan-kawan duk kat sekolah mase tu... ada yang tengah gembira... ada yang kelat... ada yang menangis.... Tetiba pulak aku berdebar-debar... Cehhh... Tadi rilek jer.... tetiba berdebar pulak rasa.... Ni yang tak syok nie.... rasa macam nak balik jer...amik esok...ha ha ha

Sampai je dekat amik slip.... aku beratur... tunggu giliran... sorang dapat slip... yeyeah! sorang dapat slip.... tunduk jer... aku tengah pikir....ape laaaa reaksi aku nie.... Sampai je turn aku.... tetiba ramai pulak duk kerumun nak tengok result aku.... Tepi la wei!! Aku nak amik slip nih!! Bagi la aku dulu tengok...!!

Sekali bila dah tengok result..... Alhamdulillah..... Segala usaha berhasil... Berkat doa mak ayah.... walaupun selalu kena marah...kena paksa belajar...... Akhirnya terbalas jugak kesabaran aku. menahan marah  orang tua... Tu la orang kata...sayangkan anak tangan-tangankan... Bukannya semua bagi jer..mentang-mentang la banyak duit! Segala kesabaran aku menahan nafsu remaja nak melepak...nak berjalan-jalan...nak pegi enjoy..akhirnya terbalas.. Kawan-kawan lain asyik ajak berjalan melepak sana sini.... Aku berpuasa dari semua tu... sekali sekala jer join....akhirnya berbalas..... Result aku boleh dikatakan berjaya..... Berapa ek? Kawan-kawan aku je tau... :)

Aku takde la melompat-lompat.... tak jugak menunjuk-nunjuk result yang ada.... Setakat senyum gembira... rasa sebak pun ada... sebab segala usaha yang dicurah rasa sangat berbaloi... Tapi rasa kesian pun ada dekat kawan-kawan yang tak berjaya walaupun usaha dah diberi.... Tapi tu la lumrah dunia.... Masa tu aku gembira.... tapi tak berapa gembira sebab kawan-kawan ada jugak yang gagal.... 

Lepas dah amik result masing-masing.... kitorang keluar beramai-ramai ke kedai makan...Makan ABC!! Lupakan seketika suka duka SPM..... Sumer lepak sekali.... tak kira la apa result yang dia dapat... kawan-tetap kawan....:) Tak perlu kutuk-kutuk benda yang dah lepas... tak perlu mendabik dada atas kejayaan kita.... SPM cuma sementara... Pintu rezeki manusia di tangan Tuhan.... Usaha berterusan tu penting...

Sekarang nie.... yang gagal SPM.... ramai je berjaya dalam STPM.... yang mengulang pun ada.... SPM kali kedua... dapat result yang memuaskan... Siap dah dapat keje dah... Keje CIKGU pulak tu.... Elok la tu... kesilapan lalu dijadikan nasihat berguna untuk anak-anak muda generasi baru... Kepada yang gagal.... anggap la citer nie sebagai motivasi untuk korang... Tak semestinya gagal sekarang....korang gagal selama-lamanya.... Dan tak semestinya yang cemerlang SPM nie...cemerlang selama-lamanya.... :)

P/S: Kawan aku tak lepas SPM pun dah boleh beli banglo...aku ni loan kete pun tak lepas lagi....huhu

Wang Tunai RM5000 Untuk Blogger

BloggerWanita
RM5000?? Banyak tu..... baru je bukak blog.... tengok-tengok ada orang offer RM5000..... banyak tu bang... nak simpan duit gaji... tunggu bertahun la baru dapat RM5000 tuu..... Nie ada orang nak bagi...apa lagi.... peluang dihidang di depan mata..... Khas untuk blogger pulak tu...

Program nie hanya dibukak untuk 100 blogger terawal yang promote benda nie jer....Kirenyer nak mendaftarkan diri la..  aku nie tah ke berapa tah.... sebab dah lama tak tulis blog.... balik kampung ambik anak dan isteri yang dah habis tempoh pantang balik ke Selangor.....

Cara nak berdaftar....buat post pasal nie dengan tajuk, "Wang Tunai RM5000 Untuk Blogger".... Kemudian gorang la mengikut gaya dan idea korang.... 100 blogger yang terpilih akan bersaing untuk menjadi top ten referral yang bagi trafik tertinggi mengikut Google Analytic ke blog BloggerWanita.com... 

Jadi.....aku hanya mencuba nasib..... Sesape yang nak mencuba boleh la klik SINI.... 

P/S: Saje nak update entri...dah lama tak update....huhuhu

Wednesday, March 14, 2012

UPM Nombor Satu Di Malaysia !!


Siapa sangka......UPM yang dulunye dikenali sebagai Universiti Pertanian Malaysia jer telah meneraju ilmu pendidikan di negara ini untuk tempoh yang terbaru mengikut laporan dari Melayukini.net.... Kedudukan ranking nie adalah berdasarkan Size, visibility, Research papers dan scholars.... Inilah ranking nyer untuk tahun 2012 nie....
  1. Universiti Putra Malaysia (UPM) (Rank dunia: 428)
  2. Universiti Teknologi Malaysia (UTM) (Rank dunia: 437)
  3. Universiti Sains Malaysia (USM) (Rank dunia: 464)
  4. Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) (Rank dunia: 523)
  5. Universiti Malaya (UM) (Rank dunia: 596)
  6. Universiti Teknologi MARA (UiTM) (Rank dunia: 626)
  7. Multimedia University (MMU) (Rank dunia: 891)
  8. Universiti Malaysia Sabah (Rank dunia: 1222)
  9. Universiti Malaysia Perlis (UNIMAP) (Rank dunia: 1341)
  10. International Islamic University of Malaysia (UIA) (Rank dunia: 1411)
  11. Universiti Teknologi Petronas (UTP)
  12. Universiti Tenaga Nasional (UNITEN)
  13. Universiti Utara Malaysia (UUM)
  14. Universiti Tunku Abdul Rahman
  15. Universiti Malaysia Terengganu
  16. Universiti Malaysia Sarawak (UNIMAS)
  17. Universiti Malaysia Pahang (UMP)
  18. Universiti Sains Islam Malaysia
  19. Universiti Tun Hussein Onn Malaysia
  20. Universiti Pendidikan Sultan Idris
  21. Open University Malaysia
  22. Universiti Teknikal Malaysia Melaka
  23. International Medical University
  24. Taylor’s University College
  25. Tunku Abdul Rahman College
  26. Universiti Pertahanan Nasional Malaysia
  27. University of Nottingam Malaysia
  28. UCSI University
  29. Monash University Malaysia
  30. Malaysia Theological Seminary
  31. Universiti Kuala Lumpur
  32. Curtin University of Technology Sarawak Campus
  33. Universiti Industri Selangor
  34. Selangor International Islamic University College
  35. Al Madinah International University
  36. Wawasan Open University
  37. University Tun Abdul Razak
  38. KDU College
  39. Universiti Malaysia Kelantan
  40. Asia Pasific Institute of Information Technology
  41. Help University College
  42. Sunway University College
  43. INSANIAH University College
  44. Universiti Sultan Zainal Abidin
  45. Segi College
  46. University of Malaya Medical Center & Faculty of Medicine
  47. Majlis Peperiksaan Malaysia
  48. Malaysian Institute of Management
  49. Limkokwing University of Creative Technology
  50. Disted-Stamford College
Tapi tahun 2012 baru saje bermula.... Masih banyak usaha perlu dilakukan kalau nak kekal ranking nie.... Syabas dan Tahniah UPM yang sekarang dikenali sebagai Universiti Putra Malaysia..... Semoga kekal maju dan ikhlas mendidik anak bangsa mencari ilmu pendidikan dunia mahupun akhirat....

P/S: Ranking cuma satu carta susunan prestasi umum... cemerlang atau tidak terletak pada diri korang sendiri sebagai pelajar....:)

Tuesday, March 13, 2012

Hot Di Blog !! | Video Bogel Artis... Siapakah Artis Tu??

Waaah......video bogel artis tuuu..... Sape yer? kenela tengok kan...baru tau sape.... Haaa...ape lagi....jom tengok sape yang berbogel depan kamera video tu...... Kumpul reramai pastu tekan play.... Sumer tengok video bogel tu..... Nak tau sape nih!! 

Bila start je video tu....korang tengok je video tu...... 2 x 5 je korang dengan si pelaku!! Siyes der... dua kali lima jer! Jadi kepada yang sebarkan tu..... bukan setakat dua kali lima..... Lagi teruk! Kenapa yer? Sebab korang lagi banyak share saham dosa nanti..... Satu orang yang menyebarkan......satu lagi....orang yang bukak aib orang! Dapat dosa free-free.... Nak tunjukkan kebenaran?? Benda aib tak payah ler der..... Dalam Islam melarang kita bukak aib orang lain....melainkan syarat-syarat tertentu... Sila tanya ustaz-ustaz apa syarat-syarat itu....

Aku bukannya sokong si pelaku... Tapi nak bagitau kat sini... kalau betul pun si pelaku tu salah..... Biaq pi la!! Itu dosa dia dengan Allah.... Kalau betul concern kat si pelaku tu.... bukannya sebarkan video bogel tu...Tapi pi jumpa sendiri...contact sendiri.... Cakap ni perbuatan tak elok.... Bagi ceramah face to face.... Ataupun ear to ear (call la tu).... Atau eye to eye (chatting la tu).... Bagi nasihat secara personal...kenapa perlu sebar??

Tu maknanya.....there is something wrong with U...... There is something wrong inside your heart la der.... Antara ada sifat hasad dengki...... Atau sememangnya korang dah tak suka tengok orang lain hepi..... Kalau betul korang nak betulkan keadaan.... Just bagi nasihat dan pesanan agama sudaaah.... Manusia nie...kalau sekeliling dia semua baik-baik... Sejahat mana pun dia... akan ada setitik dua kebaikan tu melekat kat dia.. Mungkin dia buat silap sebelum nie.... Tapi kita bukannya Tuhan nak bagi judgement kat dia.....bagi la pesanan agama... Dia tak nak dengar.... Nak buat camner... Hanya itu effort korang kalau betul ambik berat kat si pelaku tu....

Aku tanya la kan....kalau ada orang letak video korang yang mengaibkan...korang suka tak?? Katalah ada video tangkap curik2...korang tengah berak....Nampak la wajah dan punggung korang tu... Taik di sensored....takut geli si pembaca nak menengoknyer... dan video tu disebar sana sini.... Korang rasa ape yer? Berbangga?? Sebelum nak sebar.....sila fikir la diri sendiri......

Sebab apa aku bagitau macam tu....sebab kita takde bukti sahih yang video tu betul atau tak.... Zaman teknologi sekarang nie apa pun boleh buat... superimposed.... tukar wajah pelaku.... boleh kata semua boleh buat dalam video macam tu.... Dan kalau betul pun... Jangan la disebarkan....sebab korang menggalakkan semua orang menonton video bogel! Korang tak ubah macam penyebar CD lucah... Murni ke perbuatan tu? Kene ingat.....jika benar...Korang sebar benda mengaibkan...Kalau salah...korang sebar FITNAH dan mengaibkan!

Kalau sebab tu la blog korang naik populariti..... Ermm......aku rasa dah tak berapa berkat la pendapatan blog korang tu.... Ibarat hasil blog tu tak ubah macam pendapatan haram.... Sebab korang menggalakkan perbuatan haram...iaitu menonton video bogel @ lucah! Sekali yang tengok tu budak kecik....dan dari situ dia nak tengok yang lebih lagi....lepas tu addicted... Sampai dah tinggal sedikit demi sedikit ajaran agama... Maka korang la menanggung sedikit sebanyak dosa budak tu.... Selama-lamanya...sebab korang la pencetusnya!!...Korang yang menggalakkan perbuatan tu... Sila berfikir sebelum menyebarkan sesuatu yang salah di sisi agama.....

P/S: Sebarkan la yang baik-baik ajer.... Benda aib kalau boleh jangan disebarkan... Tak kira benar atau salah...

Berwudhuk La Dengan Cara Yang Betul

Dalam ramai-ramai yang baca entri nie kan...berapa kerat je mengamalkan wudhuk dengan cara yang betul?? Jap...jap.....korang tau kan apa itu wudhuk? Bahasa kita nie.... air sembahyang... Mesti la tau kan..... Tapi masalahnya....betul ke cara yang korang duk buat tu sebenarnya?? 

Aku sendiri duk tengok....macam-macam jenis cara orang ambik wudhuk nie..... ada yang sampai bersembur sampai kena orang kat tepi la... ada yang pakai siram jer.... ada jugak yang buat laju giler....tah rata ke tak air tu dekat anggota wudhuk dia...... 

Dan dalam wudhuk bukannya alirkan air semata-mata... ada niat-niatnya.... Korang mesti tau kan time basuh muka ada niat tertentu kan.....Tau kan?? Kan? kan? Kalau boleh sepanjang berwudhuk tu mesti selalu niat ingin menyucikan anggota wudhuk kerana Allah Taala....bukannya berwudhuk sambil borak-borak gelak-gelak pastu habis macam tu jer.....

So.....kepada yang ingin tahu macam mana nak ambik wudhuk secara betul.... Korang boleh la bertanya kepada ustaz-ustaz yang betul-betul tau pasal ilmu agama.... atau pun korang boleh jer tengok video nie.... Saksikan dengan niat nak belajar ilmu......


Ok..... Jelas? Mesti ramai yang terfikir....."tak penah ku buat baca doa lepas ambik wudhuk".. atau "tak penah ku basuh kaki se detail tu"..... Atau pun..... "Macam nie ke sebenarnya? Jauh bebenor apa yang ku buat sebelum nie.."

So.....ubah jika ada yang salah...... perfectkan jika ada yang tertinggal.... Supaya kita tergolong dalam golongan yang cuba dengan sepenuh hati mengikut sunnah Rasulullah s.a.w.... :) Sekadar perkongsian ilmu untuk semua.....Kalau nak share...silakan ajer....

P/S: Betulkan sikit-sikit.... Lama-lama insya Allah jadi antara golongan yang terbaik...

Monday, March 12, 2012

Patut La Makin Ramai Student Jadi Gemuk !

Sebelum grad dan selepas grad...he he he...
Ok...entri nie ala-ala sensitif sikit kot... sebab aku nak menyentuh pasal kegemukan dan kekurusan... tapi bukannya nak kutuk ok...Tak baik kutuk-kutuk nie...Berdosa tau...haaa... Eh...apesal aku tulis entri ala-ala lembut nie....salah tuned nih...... ha ha ha...

Orang kat Malaysia nie dah makin ramai yang ada masalah obesiti.... Kalau setakat berisi sikit tu...makin elok dan sihat la kan.... Menutup tulang-tulang ala-ala gitar di dada... Nie OBESITI.... dengan bahasa kasar nya....gemuk! Kat Amerika Syarikat yang korang nak tiru bagai tu memang dah makin teruk masalah berkenaan obesiti nie.... Sampai nak bangun dari kusyen pun malas giler sebab berat sangat beban badan tu.... Yang macam citer SURROGATE sindir tu... Takkan yang ni pun korang nak tiru kot....

Salah satu puncanya...makanan la kan....perkara biasa.... semua nak tiru ala-ala mat salleh...makan McD... makan KFC... makan Pizza.... Pastu berbangga dapat makan kat situ.... Kembang je hidung... Aku lagi berbangga dapat makan ikan bakar guna daun pisang dengan ulam-ulaman fresh yang baru diambil dari kebun!! Cicah pulak budu cap ketereh... Pergh!!! [Nak tau Khasiat Budu... Klik  SINI ] Zat pun banyak....sihat pun sihat.... Makan setakat goreng-goreng.... pasar malam ade jugak bai... Pizza depa lagi sedap...ha ha ha...

Tapi dalam entri nie tak nak la sentuh sangat pasal punca-punca obesiti nie kan.... Cuma nak sentuh yang depan mata nie.... Pasal student... Dah makin ramai student mengalami masalah gemuk masa gred!!  Dan salah satu puncanya adalah...... Dari citer benar nie haa... Selalu terjadi kat tempat aku nie.... Bila ditegur...Dengan kurang ajarnyer menjawab, "Apa guna nya kemudahan kalau tak nak guna?"... Mentang-mentang la aku pakai macam orang biasa jer masa tu...  Bila member die tegur... cakap aku nie staf kat sini... baru nak gelabah nak sori sori... empuk kang...

Ada la segerombolan gadis-gadis...pelajar univertisi la senang citer.... sumer nye gempal-gempal... ada la sorang dua kurus.... Dua tiga tahun lagi gempal jugak la kot.... Datang berebut nak guna lif fakulti.... Aku naik sekali la sebab nak pegi ofis tingkat lima..... Masa nie pagi-pagi time sibuk orang guna lif... nak dijadikan citer.... depa ni berebut nak naik lif......Sekali pi tekan butang.... Hanya nak naik ke tingkat dua!!!!! %&^#^%^*%&^!!!!!

Ya Allah...... naik la tangga adik-adik oi.... Setingkat je pon... Dah la masa tu peak hour.... Lif sendat dengan semua jenis manusia.... Kalau waktu dah takde orang guna... Boleh la sebab depa je yang naik lif... Nie ramai nie... tak pasal-pasal kene singgah setiap tingkat....Termasuk tingkat dua!! Bila ditegur... siap menjawab...kurang asam gelugork betul!

Aku terfikir la kan... Patut la student sekarang dari tahun pertama hingga la depa gred.... Kebanyakan nya makin berisi dan gemuk.... Sebab sifat macam nie la... Adohai..... Setingkat tak penat lagi la dik oi.... Lain la kalau mengandung ker.... ada sakit gout ker.... sakit jantung ker..... Ni sihat sejahtera.... Dah la jadi gemuk...kurang ajar pulak tu.... hu hu....

Dah la student sekarang malas nak beriadah.... Dalam beratus-ratus tu...aku rasa tak sampai 15% yang turun beriadah waktu petang.... kebanyakannya....bantai tidur sampai la masuk maghrib.... Silap-silap terlepas maghrib.... tak pun tak solat asar..... Cuba tepuk dada masing-masing..... Komfem inilah kebenaran kehidupan di kolej...kan ?.....

Nak tido buleh...tapi tidur la tengah hari ker...sebelum masuk asar.... Masuk asar dah tak boleh tido... Waktu larangan.... Sebab tido masa tu buat otak korang jadi bengap! Lagipun tido petang senang buat mood korang tak stabil...  Dah la malas nak beriadah...malas guna tangga.... Dan sekarang nie pulak...ramai yang dah ada kereta.... Tak main dah jalan-jalan kaki nih..... Penat.... Padahal fakulti depan kolej jer... Kalau yang jauh tu ok... Nie depan kolej bai!! Alahai zaman penuh kemodenan nyer pun kan.... Mane nyer tak gemuk nyer pun kan..... 

Yang pasal tido tu lantak la....tapi jangan sampai menyusahkan orang sebab malas nak guna tangga walaupun setingkat je hala tuju korang! Yang dari tingkat tiga nak ke tingkat dua pun satu hal.... naik jugak lif.... Tau la lif nie satu kemudahan..... Tapi apa salahnya korang mengaktifkan sikit jantung korang tu dengan guna tangga..... bakar sikit lemak-lemak malas korang tu...baru la tak gemuk! Nie tak... Bila dah gemuk.... Mula risau penampilan diri.. mengasingkan diri.... mula la nak diet la... tak nak makan la.... pastu sakit-sakit.... tak leh nak fokus kat belajar... pastu jatuh pointer gred.... Pastu failed! Sebab gagal...kerana malas guna tangga...ha ha ha... Perkara kecik dah jadi besar! Nak gelak....gelak la puas-puas..... Nanti korang tau la langit tinggi ke rendah....

Hidup kat U nie.... banyak cabarannya... banyak cabaran kalau nak elakkan kegemukan melanda diri....he he he... Ye la... sesetengah tu...makanan masa hidup kat U la mewah-mewah... sebab PTPTN bagi.... PAMA (Papa dan Mama) bagi.... Boyfriend pun bagi.... Pastu hidup kat U nie bebas... Takde mak bapak nak kongkong... Yang suka tido...mula la tido je kejenyer... Kene pulak malas nak bakar lemak yang tengah berkumpul tu.... Sikit-sikit lif-...sikit-sikit lif... Aku rasa kalau kat U nie ada escalator pegi stret ke kelas.... komfem ramai yang guna kan...Biarla kelas tu 10 meter je kat depan tu haa.....Gunakan kemudahan! yang ada!! Sampai menyusahkan orang lain yang lebih berhak nak gunakan kemudahan tu... -_-"

Ok la...dah panjang nie... aku tulis entri nie pon sebab dah makin menjadi-jadi dah kemalasan nak membakar lemak dalam masyarakat kita nie... Tu la salah satu sebab utama kene penyakit kencing manis la...darah tinggi la.... dan yang paling obvious sekali....OBESITI....atau GEMUK! Betul la pak cik aku cakap.... Orang sekarang dah makin manja.. Semua nak itu ini... Tapi effort makin kurang... Hidup la secara sihat... Kemudahan digunakan sebaiknya...tapi jangan abaikan kesihatan kita.... Jauhi dadah dan rokok! Eh...tetibe...he he he

P/S: Aku yang guna tangga jarang-jarang ni pun berat naik... Inikan puler yang malas langsung nak guna tangga... he he he. Sendiri tengok cermin la yer..

Sunday, March 11, 2012

Apa Pentingnya Populariti ??

Ermmm..... part nak start entri memang aku krem sikit.... Nak start macam ceramah agama....komfem ramai dah klik pangkah awal-awal dah..... Nak start macam surat rasmi.....komfem kene pangkah jugak.... Kalau pangkah mengundi takper....Nie pangkah window.... So.....inilah intro entri nyer....ha ha ha.... Aku nak tanya.....apa pentingnya populariti ?? 

Aku yakin ada dua puak... ada dua idea..... Sorang kata penting populariti...sorang lagi kata populariti tak penting..... Dan setiap jawapan yang keluar dari mulut korang tu.....kebanyakannya mesti melibatkan kepentingan masing-masing....kan? So..... macam biasa....dekat Wacanaku nie cuma mengajak membukak minda sahaja.....bukan bukak aurat yer.... So...be neutral dan baca entri nie....

Bagi aku la kan.... populariti nie penting....jika korang menggunakan populariti hang tu ke arah yang membina dan membantu masyarakat dalam perkembangan sosial atau ilmu.... Contohnya..... seorang blogger terkenal nie....Setiap kali tulis entri.... beribu datang pembaca blogger setianya..... Dengan pengaruh yang besar nie... Jika digunakan untuk mengutarakan idea-idea yang boleh membukak minda kan bagus..... Idea-idea yang menganjakkan diri ke arah paradigma baru tanpa meninggalkan ajaran agama yang hakiki... Pergh....pahala dapat.... Orang sekeliling pun dapat sesuatu yang boleh digunakan dalam kehidupan seharian.....

Dan populariti tu langsung tak boleh pakai jika korang guna populariti tu sekadar menaikkan batang hidung sendiri....atau mempergunakan populariti tu untuk kepentingan sendiri sahaja walau apa cara sekalipun....Atau menggunakan populariti untuk menyebarkan benda yang SALAH... Haaa....jenis macam nie la yang kejar entri-entri fitnah memfitnah nie......Jenis macam nie la tulis blog semata-mata nak dapat duit poket tanpa hiraukan dosa pahala.....Jenis macam nie la yang terhegeh-hegeh carik blogger femes masa nak naik lepas tu tendang sepak terajang balik semua blogger femes sebab dia pun dah femes.... 

Kita kene ingat.....POPULAR IS NOTHING..... FAMOUS IS NOTHING...  Tak boleh bawak ke kubur pun... Popular korang cuma di dunia korang jer... Kalau blogger....dalam kalangan blogger sahaja....atau yang suka baca blogger..... Orang lain tak kenal pun hang!! Sama macam artis.... Yang minat korang je kenal ko.... Yang tak suka...yang tak terlibat....ada jugak yang tak kenal ko.... So.... apa nak kecoh-kecoh?

Berpijak la di dunia yang nyata..... Tak salah kalau popular atau femes... tapi sila gunakan dengan sebaik mungkin..... Sebab diri korang akan diperhatikan... Segala entri korang akan diperhatikan... Segala tindak-tanduk akan diperhatikan..... Jangan depan media je nak jadi baik....belakang macam hantu... Tu hipokrit namanya.... 

Bila dah popular..... tanggungjawab semakin berat..... Sebab apa... Semua yang korang buat akan di usha... Kalau ada yang ikut perbuatan salah sebab korang yang ajar...Ye la...dah jadi idola kan..... korang yang tanggung dosa! Kalau sepuluh orang yang ikut?? Seratus...?? Seribu?? Tak pasal-pasal bekal bawak masa mati cuma dosa-dosa akibat dari populariti korang tu.... Dan bekalan dosa tu akan berkekalan sampai kat korang jika makin bertambah pengikut korang tu ikut cara salah korang tu..... Naye bang....naye kak.... Naye giler.....

So......BE WISE.... BE HUMBLE..... Aku tak risau sangat sebab aku tak popular... Berapa kerat je tau aku nie adalah Bro Wacana.... Kawan-kawan je kot.. Kepada yang popular... Sila jaga diri korang... Your responsibility is huge.... So..... penting tak populariti ? Jawapan aku...its up to you..... Kalau korang berniat nak bantu masyarakat.....Maka penting.....Kalau sekadar nak menghabiskan beras yang ditabur... Baik tak payah.... :)

P/S: Aku cuma ajak korang berfikir sejenak..... Aku dapat idea nie dari video si Mat Luthfi nie....he he..


Gunakan populariti macam Mat Luthfi...:D

Friday, March 9, 2012

Kenapa Remaja Sekarang Suka Cium-cium...Suka Peluk-peluk ??

Satu persoalan yang sememangnya dah jadi kenyataan kan.... Banyak yang dapat dilihat kalau korang join geng-geng yang meronda kawasan gelap-gelap di sekitar taman atau kawasan bandar KL nie... Tak payah meronda pun takpe.... Tengok dalam gambar-gambar Facebook je sekarang nie.... Remaja sekarang dah makin berani! Berani lawan setan ok jugak....ni berani cium-cium dan peluk-peluk di depan khalayak ramai..... Ape celop?? eh...silap term.... Ape kes??

Berani tunjuk satu hal.... berani defend lagi ganas! Bila ada yang bagi komen menasihat atau cuba memberi tazkirah sikit.... Mula melenting bagai dia yang betul dan perbuatan tu tak salah.... Dan jawapan yang paling popular...."Mulut aku...ikut suka aku nak buat apa...aku punye life... Ikut aku la nak buat apa...Jangan nak busybody! Ko bukannya alim sangat pon..."

Ewah... pandai cakap kan.... Tapi bila part gosip menggosip artis ke sape-sape yang popular ke.... Depa yang paling busybody kot.... Sumer nak tau.... Takde la pulak terfikir yang hidup si artis tu...hidup dia la..kenapa korang nak nyibok? Tapi bila ada sorang dua cuba nak bawak engkau ke jalan yang benar... melenting giler la pulak... Timbul pasal busybody...angkat bakul sendiri... Macam tak adil jer.. Kenapa jadi gini yer?

Ni la keadaan umum yang berlaku kat masyarakat kita nie... Slow-slow dah jadi macam orang puteh... Slow-slow sifat malu dan sopan orang melayu atau lebih tepat...sifat asal warga nusantara dah makin terhakis dan hilang.... Kalau awal-awal dulu....perkara pertama yang berubah ialah fesyen pakaian... Sekarang...bukan stakat pakaian...Tapi LIFESTYLE..... Senang je kan kita berubah dan folo orang punyer lifestyle..... Kita takde lifestyle asal ker nak folo orang punyer? Kita nie low-class sangat ke sampai nak guna orang lain punyer lifestyle? Hebat sangat ke lifestyle yang kononnya moden dan open-minded tu? Kenapa jadi gini yer?

Bagi aku la kan.... sumer nie senang je jadik sebab GLOBALISASI.... dunia tanpa sempadan... Memang banyak perkara positif pasal globalisasi nih....Tapi perkara di dunia ni kan tak sempurna.... Ada positif...mesti ada yang negatif.... Dan memang lumrah manusia cam kita nie...Senang serap perkara negatif dari positif... Kenapa jadi gini yer?

Dari globalisasi... maka makin laku la internet.... Penyebaran benda-benda senang berlaku.... bukan setakat benda.... idea-idea... muzik hiburan.. movie-movie.... Semua senang je nak tengok TANPA TAPISAN.... memang ada yang upload benda-benda yang baik.....Tapi ramai ke yang tengok benda baik gitu?? Kalau tengok statistik YOUTUBE.... video-video ke arah hiburan dan menggalakkan masalah sosial paling banyak ditengok...sampai berpuluh-puluh juta viewers!! Video baik-baik macam mengaji ke haper... ustaz mengajar ke...tak sampai sejuta pun.....Kenapa jadi gini yer?

Ok....ambik contoh pasal FESYEN.... Macam sekarang....popular dengan legging.....sapa yang bawak fesyen legging nie? K-POP?? Yang lelaki pulak banyak style...hip hop la.... baju kecik dan sendat la... dari mana korang folo nie? Citer STEP UP?  Atau senang citer dari rancangan TV omputeh? Kenapa suka lebih yang macam tu dari rancangan lain yang baik-baik kat TV ? Lifestyle suka pegi clubbing... duduk serumah (sehotel)  lelaki pompuan bukan muhrim... Seks bebas... Dari mana datangnye ajaran lifestyle nie? memang legasi nenek moyang kita ker?? Aku yakin tak... Kenapa senang sangat kita berubah sedangkan lifestyle kita lebih baik? Kenapa jadi gini yer?

Aku petik la satu kata-kata dari ulamak terkenal seluruh dunia...Sheikh Imran N.Hussein....

"When they colonized....a part of the world...they do not leave..they did not decolonized....until and unless... They put in place institution which will ensure the that society will continue to be ruled by them... and in the process... they seek to transform...the rest of mankind into carbon copy of themselves.. This never happen in history...if I'm not seek to understand what's happening here...then I've got PEANUTS IN MY HEAD!"

So....kepada yang masih tak faham apa yang berlaku di sekitar kita nie.... senang citernyer.... Korang tak berfikir.... Korang tak cuba memahami apa yang berlaku di sekitar korang... Dan korang hanyut dan terus hanyut... Sebab korang tak cuba gunakan otak fikiran yang dah Allah berikan tu.... Ibarat kata Sheikh Imran N.Hussein tu..... Korang takde otak...korang ada bijik kacang tanah jer kat dalam kepala..... Useless... Sebab korang tak sedar yang korang dah jadi PUPPET jer... Hidup takde pegangan yang sebenar-benar pegangan! Mengaku je Islam....tapi ajarannya langsung tak ikut! 

Macam kasar kan... tapi tu la hakikat... Jadi kepada sesape yang senang sangat folo molo apa yang ditunjukkan...apa yang cuba disebarkan kat korang oleh pihak omputeh tu.... Kepada yang dah suka peluk-peluk dan cium-cium walaupun tak kahwin...kepada yang suka pakai pakaian membukak aurat... kepada yang langsung tak endahkan suruhan agama.... Korang adalah golongan yang tergolong dalam kategori..."Don't have brain...but only got peanuts in your head!".... Kalau orang tu takde otak...ada kacang je dalam kepala dier.... Kategori apa ek jenis manusia nie? Kalau disebut...nanti jadi kes la pulak kan... Daaaaah jadi macam Ustaz azhar Idrus...he he he he... Tapi tu la realitinyer.... 

Sedar la kawan-kawan sekalian....masih belum terlewat.... Jangan la korang jadi puppet-puppet depa tu... Kita ada pegangan hidup sendiri.... Agama adalah pegangan hidup... Asas kehidupan bermula dari agama Islam... Guideline dah ada.... Kenapa nak folo jalan yang berliku sedangkan jalan yang lurus dah disediakan... Tak ke kurang ajaran tu namanya... Jom... Kita sama-sama berubah ke arah yang lebih baik... Sikit-sikit pun takpe...lama-lama jadi bukit kan...:)

P/S: Sebarkan jika anda menyokong apa yang dinyatakan dalam entri.... Sesungguhnya Islam itu indah jika diikuti...:)

Wednesday, March 7, 2012

Bunohan | Movie Terbaru Bakal Menggegar Pawagam


Sape tau pasal Bunohan?? Haa......Bunohan nie citer terbaru yang sememangnya bagi aku nampak bes dan setanding dengan citer KL Gangster atau citer-citer aksi yang lain.... dan citer nie berlatar belakangkan aksi Tomoi....dan senjata utama pulak ialah.....Lawi ayam...


Lawi ayam nie sememangnya terkenal pada zaman dulu di Kelantan.. Salah satu senjata pembunuhan yang paling popular di sekitar zaman ayah aku kecik-kecik dulu... Tu ayah aku yang citer dulu-dulu la.... Citer nie bertajuk Bunohan sebenarnya bukan sebab latar belakang citer tu bunuh membunuh....Tapi Bunohan nie adalah satu nama kampung yang terletak di Tumpat, Kelantan....

Tak percaya ? Memang ada kampung Bunohan... dekat dengan kampung suami kakak ipar aku.. Bukan direka semata-mata untuk citer nie yer... Kat kawasan Tumpat memang banyak nama kampung pelik-pelik... Kalo tak cayer....pergi la sendiri....sambil jalan-jalan ke seberang...Menyeberang sungai ke negara jiran untuk shopping...he he he...

Tapi kebanyakan scene dalam citer nie tak dibuat di kampung Bunohan...sebab dengar citer...masa penggambaran dibuat....Kawasan Tumpat masa tu dilanda banjir.... So...terpaksa dibuat shooting di kawasan lain...Dengar citer di Terengganu..... Tapi tak tau betul ke tak....


CIter ni pasal tiga adik beradik....Adil peninju Tomoi, Ilham pembunuh upahan, dan Bakar seorang usahawan...di mana jalan hidup depa bertemu kembali di sempadan Kelantan-Thai (Kampung Bunohan)... Plot citer banyak menyentuh berkenaan rosaknya hidup jika dikuasai duit dan kuasa... Dan jugak tradisi kampung dan keindahan kehijauan yang semakin jauh tenggelam dengan arus perindustrian nie..

Kepada yang tak faham bahasa Kelantan...jangan risau...ada terjemahan...he he he... bagi orang kelantan macam aku.... Sudah pasti paham bebenor apa yang dicakapkan dalam citer nie... Dan ada sesetengah dialog macam kekok sikit... Sebab orang Kelantan sebenar tak guna dialog macam tu dalam percakapan seharian.....Tapi still ok... Usaha yang bagus bagi pelakon yang bukan asalnya dari Kelantan.....tip top! 

P/S: Kepada sesape yang berumur 18 tahun ke bawah...Diminta tengok citer nie di bawah penguasaan parent korang yer...Ada aksi ganas sikit..

Enam Soalan Imam Al-Ghazali Kepada Muridnya

6 Soalan Imam Al-Ghazali Kepada Muridnya..

Suatu hari, Imam Al Ghazali berkumpul dengan murid-muridnya. Lalu Imam Al Ghazali bertanya..

1. Apa yang paling DEKAT dengan diri kita di dunia?
.
2. Apa yang paling JAUH dari kita di dunia?
3. Apa yang paling BESAR di dunia?
4. Apa yang paling BERAT di dunia?
5. Apa yang paling RINGAN di dunia?
6. Apa yang paling TAJAM di dunia?


JAWAPAN:

1) Soalan yang pertama,
"Apa yang paling dekat dengan diri kita di dunia ini?".
Murid-muridnya menjawab "orang tua, guru, kawan, dan sahabatnya". Imam Ghozali menjelaskan semua jawapan itu benar. Tetapi yang paling dekat dengan kita adalah "MATI". Sebab itu sememangnya janji Allah SWT bahawa setiap yang bernyawa pasti akan mati. (Ali Imran 185)

2) Lalu Imam Ghazali meneruskan pertanyaan yang kedua..
"Apa yang paling jauh dari diri kita di dunia ini?".
Murid-muridnya menjawab "negara Cina, bulan, matahari dan bintang-bintang". Lalu Imam Ghazali menjelaskan bahawa semua jawapan yang mereka berikan itu
adalah benar. Tapi yang paling benar adalah "MASA LALU". Walau dengan apa cara sekalipun kita tidak dapat kembali ke masa lalu. Oleh sebab itu kita harus menjaga
hari ini dan hari-hari yang akan datang dengan perbuatan yang sesuai dengan ajaran Agama.

3) Lalu Imam Ghazali meneruskan dengan pertanyaan yang ketiga..
"Apa yang paling besar di dunia ini?".
Murid-muridnya menjawah "gunung, bumi dan matahari". Semua jawapan itu benar kata Imam Ghazali. Tapi yang paling besar dari yang ada di dunia ini adalah "NAFSU" (Al A'Raf 179). Maka kita harus berhati-hati dengan nafsu kita, jangan sampai nafsu membawa kita ke neraka.

4) Pertanyaan keempat adalah,
"Apa yang paling berat di dunia ini?".
Ada yang menjawab "besi dan gajah". Semua jawapan adalah benar, kata Imam Ghazali, tapi yang paling berat adalah "MEMEGANG AMANAH" (Al Ahzab 72). Tumbuh-tumbuhan, binatang, gunung, dan malaikat semua tidak mampu ketika Allah SWT meminta mereka untuk menjadi kalifah (pemimpin) di dunia ini. Tetapi manusia dengan sombongnya menyanggupi permintaan Allah SWT, sehingga banyak dari manusia masuk ke neraka karena ia tidak dapat memegang amanahnya.

5) Pertanyaan yang kelima adalah,
"Apa yang paling ringan di dunia ini?"
Ada yang menjawab "kapas, angin, debu dan daun-daunan". Semua itu benar kata Imam Ghazali, tapi yang paling ringan di dunia ini adalah "MENINGGALKAN SOLAT". Gara-gara pekerjaan kita meninggalkan solat, gara-gara bermesyuarat kita meninggalkan solat.

6) Dan pertanyaan keenam adalah,
"Apakah yang paling tajam di dunia ini?"
Murid-muridnya menjawab dengan serentak, "pedang". Benar kata Imam Ghazali, tapi yang paling tajam adalah "LIDAH MANUSIA" Karena melalui lidah, Manusia selalunya menyakiti hati dan melukai perasaan saudaranya sendiri.
P/S: Diambil dari emel aku... Sebar kerana ia adalah ilmu...:)

Tuesday, March 6, 2012

Aku Dipanggil Ustaz Lagi...

Ada orang bertanya secara personal kat aku guna email.... Dan tetibe aku dipanggil ustaz... erkkk... Alim bebenor ke aku nie? Aku rasa jauh lagi nak sampai ke tahap ustaz tuu.... Sebab aku nie masih banyak kekurangan... Tapi tu la yang terjadi...he he he. Mungkin persepsi masyarakat bila kita banyak bercakap pasal agama.... Mula dicop ustaz kot.... Alahai senangnyer nak jadi ustaz....:)

Dah banyak kali aku dapat personal email tanya soalan kat aku macam-macam... Dan kebanyakannya panggil aku ustaz.... Bangga jap diri yang kerdil nih...ha ha ha... Ops....ops...riak takkabur...kene elakkan....Astaghfirullah.... Untuk pengetahuan semua yang baca blog Wacanaku nie... Aku bukan seorang ustaz yer.... Aku cuma seorang orang kebanyakan yang biasa jer... Mungkin entri-entri aku ke arah ala-ala ustaz kot... Tapi aku bukan seorang ustaz....

Tak berani aku nak guna gelaran tuu... Ilmu seciput jer... Sekadar berkongsi pendapat boleh la.... Nak bagi hadis-hadis dan ayat-ayat Quran yang dihafal tuu.. Masih dalam pembikinan kot... Sebab bagi aku...taraf ustaz nie sangat tinggi.... Setinggi mane ek... Bagi aku...tinggi lagi dari artis-artis dan model-model terkenal tu...

Seorang yang betul-betul layak dipanggil ustaz ialah orang yang betul-betul paham akan ajaran Islam....dan jugak seorang yang betul-betul perjuangkan islam dengan seribu satu ilmu agama di dada dan mengamalkannya... bukannya copy paste dari mana-mana website...dan bukannya tau saje tapi tak amal... Dia betul-betul ingat dan faham akan sesuatu sehinggakan boleh berhujah tentang kebenaran agama tanpa skrip di depan khalayak ramai....dan menyebarkan ilmu agama itu di kalangan masyarakat ... Itu baru seorang ustaz.... Kirenye bawah sikit dari taraf wali la...

Tapi ramai ke ek memenuhi kriteria tu? Jarang kot.... Sekarang nie banyak ustaz celop jer.... APA CELOP!! he he he... Maksud aku.... seorang yang mengaku ustaz tapi agama baru tahap permukaan jer... tak mendalami sehingga ke dasar.... Ataupun tau ilmu agama.... tapi dia sendiri tak amalkan... Islam ajarkan kebersihan....tapi dia sendiri pengotor.... tu yang banyak kes ustaz tak tetap pendirian la... ustaz merogol la... ustaz menipu la.... ustaz kurang ajar la.... Sebab depa tu tak sampai ke tahap seorang ustaz yang sebenar! Gelaran hanya tinggal gelaran sahaja....

Sebab tu aku tak berani nak bawak title USTAZ .... L:agipun kalau ada title penolong ustaz ker... setiausaha ustaz ker.... AJK ustaz ker... aku tak sampai lagi ke tahap tu... he he he.... Aku cuma seorang manusia biasa yang hanya cuba berkongsi pendapat dan nasihat berguna supaya korang sumer dapat input hasil dari pembacaan blog-blog.... Kirenyer ada jugak benda berguna kan....takde la masa diisi dengan gosip-gosip  kosong jer.... Ye dak ?

Kepada yang bertanya tu.... Aku akan cuba kupas nanti pertanyaan korang sumer.... Tapi aku bukan seorang USTAZ yer.... Buat masa sekarang... aku tengah bergelut dengan masalah kesihatan.... Alhamdulillah.... kesihatan semakin pulih.... Aku akan kembali aktif lepas nie kalau takde aral melintang... :)

P/S: Terima kasih kepada yang menyokong dan membaca WACANAKU ini....

Monday, March 5, 2012

Kenapa Suka Lagu Tu ??

Dalam keadaan aku yang masih tak berapa sihat nie.... Nak tulis entri blog pun macam takde mood.... Tapi aku rasa macam nak tulis jugak.... Dalam entri kali nie.... aku nak share dengan korang pasal lagu.... pasal SONG... Kenapa suka lagu tu ?? Korang suka sebab lagu atau suka sebab penyanyi tu? 

Bagi aku.... aku suka dengar lagu tu sebab lagu tu sendiri..... Tak kisah la sape penyanyi nyer... kalau lagu tak bes... Penyanyi popular tahap seluruh dunia kenal pun.... Aku tak suka jugak.... Tapi yang paling aku suka bila... Lagu tu bes... dan lirik nya pun bes..... 

Mesti ramai yang kata...."Nie mesti nak bagi tau nasyid lagi nie.".. He he... nasyid memang kebanyakan lirik nya bagus... Tapi ada jugak yang tak bes didengar.... Aku kali nie saje nak share dengan korang pasal lagu-lagu bukan nasyid yang aku suka sebab lirik dier.... 


Suka lagu nie sejak pertama kali dengar..... memang mantap lirik dier.... Lagi-lagi part "When I get older, I will be stronger, They'll call me freedom, Just like a waving flag, And there it goes back....". Sape paham maksud dier? :)


Yang nie pun bes... Aku tak kenal pun group nie.... Tapi lagu dier yang buat aku tertarik.... Lirik dier ada mesej tersendiri.... Mesej yang dalam dan berat untuk semua.... tapi lagu pun bes untuk dilayan....:)

Ok....dah cukup untuk omputeh....yang ni melayu marey... Tapi yang melayu nie pelik.... sebab kebanyakan lagu yang berunsur nasihat mendalam..... Semua di DELETE dalam Youtube.... Hmmm..... Kenapa nak delete ek.... Contoh nye la kan..... Lagu yang bes dan ada mesej tersendiri ialah..... CERITA KEDAI KOPI dari Malique.... Lagu MANTERA BERADU dari M.Nasir dan Malique..... Cuba korang try search dalam Youtube..... Dah takde beb.... 


Yang nie ada lagi.... lepas nie pun aku rasa di "hilang"kan dari Youtube kot...  Lagu Jamal Abdillah dengan malique.... Aku Maafkan Kamu... Semua lagu Malique kan? ha ha ha.... Sebab lirik dier tu... dan lagu dier bes... Bagi aku la kan.... bagi korang mungkin lain.... ]

Aku sangat suka kalau lagu-lagu kat Malaysia nie dipenuhi dengan lirik-lirik membina macam nie..... Lirik yang boleh digunakan sebagai nasihat walaupun tu lagu bukannya lagu patriotik ke haper.... Lagu popular untuk semua lapisan umur! Tak boleh ker? Ni mesti kebanyakan pasal cinta... pasal emosi...dan lain-lain... Ni contoh last untuk korang....


Lagu dari kumpulan Amuk.... Lagu berjudul Akar dan Bumi..... Cuba la pahami lirik nyer yang agak menikam jiwa tu...he he he... Ni semua contoh... korang mungkin lain taste lain jenis lagu kan.... Aku jenis layan sumer...asalkan sedap didengar dan liriknyer pun bes.... Barulah berhibur sambil menginsafi diri yang kerdil di bumi Allah nie.... Bukannya lagha dan terkinja-kinja tanpa rasa keinsafan.... :)

P/S: Banyak lagi sebenarnya.... Tapi aku list yang sempat terlintas masa nak buat entri jer...he he he
Ping your blog