Exabyte

Wednesday, April 4, 2012

Kenapa Bayi Menangis ? | Cara-cara Nak Hentikan Tangisan Si Kecil


Ok.......aku bukan pakar kanak-kanak ok.....Ni apa yang aku tau jer.... Sebab bila terbaca entri si bapa baru nie... Rasa macam tak salah kalau aku kongsikan pasal kenapa si bayi menangis dan jugak cara-cara nak hentikan tangisan si bayi comel tu....Boleh elakkan rasa panik dan mak ayah turut sama menangis bila bayi menangis! ha ha ha

Mula-mula pasal kenapa si bayi menangis...... Ok.....Selalunyer bayi menangis nie kerana lapar.... So....Nak susu la senang citer.... Masuk je susu....automatik senyap terus.... Tu je caranya bila si bayi dah lapar... Ada irama tangisan khusus bila bayi ni nak susu..... Tu kene belajar dari pengalaman la kan.....:)

Perkara kedua bayi ni selalu menangis..... Sebab dia berpeluh.... Korang boleh check di belakang si bayi...Selalu akan rasa lembab-lembab.... Kes berpeluh nie selalunyer ramai yang terlepas pandang..... Tetiba je bayi menangis.... Pastu panik tak tau buat apa...Letak dalam buai tak mau...dukung tak mau.... Asyik duk naaaangis jer... So....caranya... pasang la kipas ke ekon ker....bagi sejuk kawasan sekitar bayi... Kalau baju dah basah....boleh tanggalkan kejap... Pastu tenteramkan si bayi dengan dukung dia secara lemah lembut.... Insya Allah....senyap la bayi tu nanti...

Kekadang bayi menangis jugak sebab kembung perut.... Golongan muda selalu tak cek pasal nie..... Bayi-bayi nie senang kembung perut....Lagi-lagi kalau dapat bayi lelaki... So..... Cara nak cek.... letak dua jari korang di perut bayi.....kemudian korang jentik kat jari tu... bunyi kembung ke tak.... Kalau bunyi kembung.... rilek dulu...jangan terus kata kembung... tengok pusat dia....timbul ke tak... Kalau timbul....kemungkinan besar bayi tu kembung.....

Cara nak kurangkan kembung...korang boleh urutkan perut si bayi.... kalau tempat aku (Kelantan)...dipanggil bertunku.... Untuk si bayi...guna pasir + bawang putih.... Kalau orang tua cam korang....guna batu sungai sebijik gitu.... tunku la sampai perut bayi tu tak kembung.... Bahasa lain untuk tunku....rasanya tuam kot... Entah ler... Nanti korang boleh dengar la irama kentut si bayi tuu.....hu hu

Ramai yang galakkan guna ubat sapu kan.... Yang popular guna ubat Yu Yi cap Limau tu kan..... Tapi untuk pengetahuan korang....Aku ada dengar...di Singapura....siap ada larangan tak boleh guna ubat tu untuk bayi umur bawah setahun... Sebab ada effect sampingan kepada bayi..... Aku tak guna ubat Yu Yi....aku guna ubat Telon.... Kalau ikut cakap doktor.... ubat tak penting....yang penting urutan dan usapan tangan mak dan ayah lebih penting.....

Perkara paling biasa kalau bayi menangis.... korang kena cek bayi tu berak ke tak.... Sebab kebiasaan bayi menangis sebab rasa tak selesa lepas si bayi berak..... So......kalau si comel berak....just tukar je pampers bayi tu..... Haaa....jangan lupa cek warna taik si bayi yer..... Warna kuning maknanya sihat sejahtera....warna hijau maknanya tak sihat.... 

Satu lagi penyebab bayi menangis..... kawasan sekitar tempat tidur si kecil.... kekadang bersemut.... sebab ada tumpahan susu.... So...cek dulu tempat tidur bayi tu.... Baju dan seluar pun kena cek..... takut ada semut kecil tu.... Sebab kulit bayi nie sensitif... kalau kena gigit semut....bukan setakat sakit....siap boleh sampai bernanah lagi....

Sebab-sebab lain yang jarang berlaku adalah macam bayi tu selsema.....tak boleh bernafas ikut hidung.... Pastu pasal sakit atau rasa gatal-gatal kena gigit nyamuk..... Ataupun sebab bayi tu sendiri mengigau dalam mimpi dia....he he he... So....si ayah dan mak perlu la ada ilmu bacaan bagi hilang igauan tu...

Bayi ni cuma tau menangis je nak tunjukkan ketidakselesaan dia..... tu jer bahasa yang dia tau..So jangan panik.... Kita sebagai mak ayah kena la bertenang fikir apa yang menyebabkan si anak tidak selesa.... Cara paling umum..dukung la kan.....Sebab dukung nie mendekatkan si bayi dengan jantung kita.... Si bayi dah 9 bulan duk dengar irama jantung mak nyer... So....degupan jantung boleh menenangkan dirinya......Ini fakta ok! 

Kalau semua tu korang dah tau....korang dah tak risau sangat dah.... Dan ituler amalan aku sepanjang duk jaga anak kecil aku nie....Dah nak masuk dua bulan dah.... Alhamdulillah....segala-galanya aku dan wife buat sendiri.... Penat tu penat....tapi berbaloi-baloi......Anak membesar di bawah jagaan kita sendiri.... Baru la acuan yang terbentuk tu dari acuan kita....bukan acuan orang lain.....:)

P/S: Tahniah kepada bapa baru.. Semoga menjadi seorang ayah yang baik....:)

4 comments:

Aliff Haikal said...

nice ! :):)

BEN ASHAARI said...

thanks bro ! :) banyaknya sbb .. huhu .. aku nangis bila putus cinta ngan neelofa je.. hahaha...

Iena Eliena said...

Blogwalking here...

cik iena follow your blog..
follow my blog juga ye(^_~)
www.ienaeliena.com

Shafie Ngah & Associates said...

nice~~tak kawin tpi best lah pulak baca pasal cara jaga baby nie...nie kene kahwin nie..hahaha

Ping your blog