Sunday, April 15, 2012

Tips Untuk Wanita Yang Gemuk


Imej tu penting... Tu la selalu diterapkan dalam kehidupan seorang korporat kan.... Apa jadi kalau wanita tu seorang yang gemuk? Jatuh ker imej dia? Atau self-confident jadi kurang ? Takde boyfren? Kena diet macam mane ek baru jadi slim macam model kurus kering tu yer...... Haaaa...ni ler sedikit tips dari aku.... Nak pakai ke tak nak....terserah kat korang....

Bagi aku tak salah pun kalau dah gemuk.... Dah nak buat macam mane kan.. Tak perlu diet berlebihan semata-mata nak jadi kurus kering macam model tu... yess korang perlukan diet.... Tak nafikan.... Tapi berpada-pada sudah ler.... Sekadar mengurangkan makanan berlemak dan berkalori tinggi... Makan la makanan yang berkhasiat lebih sikit.... Insya Allah....gemuk tu akan berkurangan tapi takde la jadi kurus kering...

Ramai yang jadi hilang dia punye self-confident disebabkan gemuk.... kenapa ek? Aku ada ramai kawan yang gemuk.... Depa yakin apa bercakap kat depan orang ramai.... Self-confident bukan datang kerana korang jadi kurus atau gemuk... Ia datang dari hati korang sendiri.... Hati manusia nie takde istilah gemuk atau kurus.... Ia cuma dinilai dari segi cekal, baik, jahat, dan lain-lain... So.....sesape yang gemuk tu... Jangan dijadikan alasan self-confident korang takde sebab gemuk! 


Susah nak dapatkan boyfren? Sebenarnya Allah sayang kat korang.... Tak nak bagi korang hidup dalam maksiat..... Tak perlu nak berkapel awal-awal... Bila sampai jodohnya..... kahwin jugak.... Tak percaye? Ramai kawan aku yang gemuk-gemuk kahwin lagi awal dari yang duk berkapel dari zaman remaja nie....Yang cantik dan berbadan cantik [kononnya] nie... Biasanya kahwin lambat... Sebab depa rasa depa nie ramai peminat...kemungkinan besar akan tersalah pilih jika tidak dibuat berdasarkan agama! So... kenape nak disakitkan kepala nak fikir benda kecik macam ni? Chill je la....

Marah bila diejek sebab gemuk? Biarkan..... Depa boleh ejek jer.. Pahala korang dapat free-free sebab depa duk ejek.... Dan korang akan dapat lagi banyak apabila korang sabar jer... Depa boleh setakat ejek jer... Lama-lama bila korang buat tak tau jer dengan ejekan tu... berhenti jugak... Depa pun malas nak ejek kalau tak beri kesan kat korang.... So... Buat dekkkkk jer bila diejek.... :)

Gemuk nie sebenarnya salah satu jenis kecantikan dalam kehidupan..... sebab kecantikan tu satu perkara yang subjektif.... Berubah mengikut pandangan setiap insan.....Cuma gemuk tu jangan la terlampau sangat... Nanti korang jugak yang tak sihat.... So..... bila dah terlampau tu.... Korang boleh slow-slow kurangkan kegemukan tu dengan buat senaman ringan.... Makan makanan berkhasiat... Berpuasa sunat... Sampai la gemuk tu jadi gemuk yang cantik.... 

Gemuk yang cantik?? He he..... ramai lelaki tak suka sangat gadis kurus kering nie.... Depa nak yang berisi sikit...Biasa nyer la.... So... Jangan risau bila korang tu dikelaskan dalam kategori gemuk.... Kalau baru lepas sikit je indeks berat badan tu.... Itu dikira bagus! Jangan melampau sudah.... Bukan aper... takut merbahayakan kesihatan diri korang pulak nanti..... :)

P/S: Gemuk nie lain yer dengan buncit....he he he

3 comments:

Best Business Brands said...

Berikut ini adalah model busana yang sesuai untuk anda. ... Rajutan bermotif justru membuat Anda terlihat gemuk dan besar pada bagian dada dan bokong. ... tips berpakaian untuk wanita gemuk,bentuk tubuh,cara berpakaian untuk orang ...

Anonymous said...

ok.nasihat yg bgs...

Christian said...

Tips yang bagus, ijin jadikan bahan refrensi yah gan.
Ditunggu Kunjungan baliknya di : http://christianfridhobenz.blogspot.co.id/2016/08/sekilas-tentang-facebook19.html . Salam persahabatan

Ping your blog