Tuesday, May 15, 2012

Bangunan 3 Tingkat Siap Dalam 9 Hari !!


Tuntutlah ilmu sampai ke negara China..... Itu ler pepatah lama yang sangat popular dan sangat kena dengan tajuk entri nie..... Satu bangunan tiga tingkat di China berjaya didirikan hanya dalam masa 9 hari! Ia dilakukan di kawasan daerah Hunan....

Sebenarnya bangunan nie dirancang boleh disiapkan dalam masa 24 jam sahaja....Tapi oleh kerana bertembung dengan hari cuti umum dan cuti-cuti yang lain...maka berlarutan la sampai sembilan hari..... Camne depa buat? Buat laju-laju ker? 


Yes....memang laju-laju....tapi depa buat dengan cara pasang siap macam main lego... Rangka utama dah disiapkan secara awal-awal di kilang.... Bila nak bina di tempat pembinaan tu....Depa cuma sambung dan pasang guna nat-nat jer.... 

Cuba bayangkan kalau cara nie diperkenalkan untuk binaan sekolah di Malaysia.... memang tak mengganggu sangat la kan budak-budak nak study..... dua tiga hari dah siap.... Buat pulak masa Jumaat Sabtu dan Ahad jer... Pergh..... Minggu lepas belajar di bangunan lama... Masuk minggu depan dah belajar bangunan baru....Tak ker teruja tu.....he he...

P/S : Sesape nak tengok video pasal bangunan tu....bolk klik ke link ini ---> LINK

3 comments:

aizamia3 said...

kalau keadaan muka bumi ok, boleh aje tapi kalau gegar sikit dah boleh runtuh habislah.. tapi memang menariklah.. 9 hari je.. ;)

Aku Ibu Muda said...

takut tak kukuh je...

atuk said...

Assalamualaikum PW

mukin masuk rekod dunia kut...