Saturday, May 26, 2012

Cara Memandu Yang Boleh Buat Orang Nak Mencarut!

#%@^%^!!!
Beribu-ribu pemandu yang memandu di Malaysia nie.....beribu jugak la ragamnya..... ada yang ok...ada yang tak ok..... Yang tak ok pun banyak jenis nyer..... Tapi ada la beberapa yang boleh buat kita rasa naaaaak je mencarut... 
  • Pemandu tu dah bagi signal awal-awal dah... signal ke kiri.... Tapi last-last dia pegi belok ke kanan!!! Kalau kete ok lagi... kalau yang kat belakang tu motosikal? Dah menyelit ke kanan dah nie...sebab si driver tu dah signal ke kiri....Ke parit la jawabnya si motosikal tu....Ni yang rasa nak......
  • Tengah-tengah laju di highway nie..... di lorong kanan.....bawak dalam 110km/h je pun.... Tak melanggar had laju lagi kan....he he he.... tetiba ada kete kat depan slow giler...dalam 70 km/h kot!! Lorong kanan nie bai.... Terpaksa break emergency....Mungkin lalulintas agak sesak kot... sekali potong dari kiri...tengok kat depan kosong! Takde kete! Memang sakit hati....Si slow tu buat muka tak bersalah... Ni yang rasa nak.....
  • Dekat highway jugak..... naik dengan menten kelajuan 80km/h di tengah-tengah... sekali ada kete dari kanan menghimpit kita sebab dia gabra kene sound ngan orang belakang.....kene lampu tinggi... Kalau ye pun....potong la kete kita dulu sebelum menghimpit!! Tak pun masuk belakang kita je la....Nak himpit apesal?? Tau la kita ni Kancil jer!! Dia tu Hilux!! Ni yang rasa nak......
  • Di simpang.... tengah menunggu giliran nak lepas dari simpang... tetiba terasa agak lama nak lepas...tengok kat depan ada sebuah kete...drivernya tengah bersembang dengan orang kat tepi....Oii!!! Agak-agak la nak sembang pon... Sekali bagi hon panjang...amek kaw! Dia pun jeling marah balik... Aik??  Salah aku ke hon kat dia?? Ni yang rasa nak.....
  • Di highway jugak.... bawak kete stedi jer....tetiba ada kete kat depan jap ke kiri...jap ke kanan..... Mabuk ke haper nie? Kita pun potong la dari kanan.....eh eh eh....dia himpit kita!! Alang-alang...tekan je la pedal minyak nak potong jugak.... sekali tengok tengah main SMS!!! Ni yang rasa nak.....
Banyak kali nampak kan...grrr
  • Haaa.....ni selalu berlaku kalau kat Kelantan.... tengah bawak kete laju nie di jalanraya dua lane....Amik belah kanan sebab nak cepat...ada kete potong dari kiri... Fuuh....laju... Masuk balik belah kanan... kemudian brek!!! Sape tak gelabah beb... Sekali nak U-turn.... Dah tau nak U-turn...tak payah la potong kita nie mangkuk! Kang terlanggar punggung kete dia kang.... terpusing dua tiga kali la gamaknya.....Tu baru You turn! Tapi I jump! ha ha... Ni yang rasa nak......
  • Lebih kurang macam yang atas....kita folo kete depan yang agak laju....Tapi kejap-kejap brek.... laju balik....kejap-kejap brek....pastu laju lagi.... Geram sangat...potong dari kiri..[jalan dua lane].. Bila nak potong...dia pulak tekan pedal tak nak bagi kita potong! Lepas je kita potong.....tertinggal jauh la pulak....slow terus! berani takut-takut rupanya....Tu pun rasa nak......sebab penat oit nak berjaga-jaga duk belakang orang macam tu.....
Haaa....tu la sedikit sebanyak yang penah dilalui aku sendiri bila drive kete...lagi-lagi kat bandar KL....banyak giler perangai pelik... Selalu jer terasa nak men....... Tapi kita kalau boleh cuba la sabar.... Marah tu memang marah....tapi cuba la jaga...Aku kekadang terlepas jugak... lagi-lagi kalau disebabkan kebengongan pemandu lain...kita yang hampir accident... Sape tak marah kan...


Bawak kereta sila la berhemah.... Nak laju boleh...tapi jangan menyusahkan orang...nak berhati-hati memang bagus...tapi jangan sampai terlampau-lampau! Menyusahkan orang jugak... Kepada yang masih belum tau drive... Korang mungkin tak memahami perasaan pemandu yang dah alami perkara macam nie.... Sakit hati ooo..... Nak je ditampar-tampar pemandu yang pelik macam kat atas.... Banyak accident kat Malaysia sebab banyak yang pelik macam nie kot.....Entah la..... Aku tak faham caner depa nie boleh dapat lesen memandu.....Guna kabel kot.....hu hu hu

Tapi yang tak best kan... mencarut nie berdosa untuk kita...sebab sebut benda tak elok kan.... Tapi jugak doa untuk si pelaku yang buat salah tu... So....hati-hati la yer.... Kalau korang rasa jalan raya tu mak bapak korang punyer....Nak buat sesuka hati... Silakan la terima doa-doa buruk dari pemandu lain yer... Memang korang jugak yang merana nanti....huhuhu. Cuba bayangkan berapa ramai pemandu kat Malaysia nie... Nak ker orang bagi doa buruk kat kita? So....fikir la leklok sebelum bawak kete macam hantu... Tapi kalau saje-saje nak mencarut kat orang yang tak buat salah.....kita kene dua kali ganda la kot dosa tu.... So.....lebih baik jangan mencarut... :)

Lebih baik kalau digantikan dengan Astaghfirullah..... Kita dapat pahala...yang pemandu weng tu mungkin diberi hidayah supaay bawak kete leklok nanti..... Cantik kan cara Islam..... Tapi berapa kerat je yang boleh buat macam tu.... Aku time baik jer buat....Time tengah hot... hu hu hu.... Sadis jugak la.... Takpe.... Masih ada masa untuk diperbetulkan....:)

P/S: Pesanan dari Mufti-mufti seluruh Malaysia.....termasuk dari Indonesia dan negara-negara jiran....JANGAN MENCARUT....he he

3 comments:

Miss Kira said...

me toooooo..selalu nak accident dkt semenyih ni..dah taw laju bwk la belah kanan.. ni nak jugak dok belah kiri pastu soh org laju..
mmg sgt2 erk la..
haish...

aizamia3 said...

yup.. dah rasa hampir kesemua situasi tu.. tapi kalau kat highway sape bawak slow dok lane laju memang sah2 kena lampu tinggi.. tapi kalau taknak ketepi gak, sah2 ai cucuk rapat.. ;)

Herma Julianny said...

sy paling tak suka dgn mrk yg bw laju2 di lorong kanan dan sy ikut blakang dia tapi dia asyik2 brek..
pastu kalau nak potong pula, bukan main lg bw laju2 taknak bg org potong...
pastu satu lg orang, suka bw keta kat lorong kanan tp perlahan... geram sangat, sy potong dia dr kiri,
pastu bw keta depan dia pula dan slow2 depan keta dia. biar dia rasa. pastu br dia masuk lorong kiri....=D

IKLAN BERBAYAR

IKLAN BERBAYAR
Berminat? Terus wassap ke: 011-14957785