Monday, May 7, 2012

Ujian Tahap Keimanan Dengan MP3 Jer..


Sape kate nak test apa-apa kena makan belanja banyak.... Kadang-kadang takde paper perbelanjaan pun.... Contohnya macam korang nak test keimanan korang terhadap agam Islam..... Tak payah masuk kursus....Tak payah kena bayar yuran....Hanya guna MP3 jer....:)

Caranya senang jer.... Korang duduk di dalam bilik yang sunyi... Tanpa apa-apa gangguan pun... Dan korang dengan tenang nyer pasang bacaan Quran kat MP3 korang tu... Pasang volume sederhana jer... Kemudian korang dengar la bacaan Quran selama yang mungkin..... Dari situ korang akan tau tahap keimanan korang...he he...

Nak tau level keimanan dia..... Macam nie jer...
  • Start je pasang MP3 quran tu... Korang boleh dengar lama-lama dengan penuh penghayatan sampai kekadang korang menangis dan kekadang rasa gembira.....Itu maknanya orang tu  faham erti kata sebenar dalam bacaan Quran tu [faham bahasa Arab] dan menghayatinya.... Tahap Keimanan - TINGGI
  • Start je pasang MP3 quran... Korang boleh mendengarnya dengan tenang dan sekali sekala ikut baca sekali....Rasa seperti air yang tenang je hati nih... Boleh bertahan beberapa jam... Tahap Keimanan - TINGGI
  • Start je pasang quran.....beberapa minit dah rasa mengantuk.... siap menguap tak hingat dunia! Lepas beberapa minit menahan mengantuk.....terus tido! Tahap Keimanan - BIASA [Kebanyakan macam nie rasanya...:) ]
  • Start je pasang MP3 quran... Korang rasa terus nak tutup.... Rasa macam ada "something" jer.... Tahap Keimanan - BERMASALAH
  • Start je pasang MP3 quran.... Korang rasa nak marah.... Rasa nak mengamuk! Rasa serba tak kena! Tahap Keimanan - KRITIKAL
  • Memang awal-awal tak nak pasang MP3 tu!!! Tahap Keimanan - TAK TAU NAK KATA APAAA... [Baik tanya diri balik...Adakah anda seorang Muslim??]
Cuba la test kalau nak tau! he he he...... Ni simple test jer... Tak semestinya betul kan.... Benda simple  nie..ketepatan dan kejituan kepersisan keputusan ujian tuu....takde la setepat ujian yang rumit kan... Tapi memang boleh cuba perhati la kan.... Ada sesetengah orang tu memang anti giler dengan bacaan Quran.... Rasa takut...rasa "panas"...macam-macam la...Bagi dia... bacaan Quran tu hanya untuk MENGHALAU HANTU JER! Bila tengah happy-go-lucky sikit jer... Dibiarkan jer Quran tu dalam rak sampai berdebu...-_-"

Tu la.....pengaruh TV banyak sangat....  Tapi memang boleh cuba diperhati.... Tak payah nak tengok kat orang lain okay! Tengok secara JUJUR kat diri sendiri jer.... Dan dari situ korang tau la korang tu betul ker tak menjiwai Islam yang Indah nie.... 

Tahap keimanan kita selalu berubah-ubah mengikut keadaan semasa.....Bergantung kepada diri kita... Tak semestinya hari nie korang beriman...esok masih beriman... Tak semestinya hari nie korang jahil esok korang tetap jadi jahil.... Segala-galanya kena berkekalan sepanjang masa.... Amalan... budi pekerti... semuanya kena jaga sepanjang hayat... So....Ape lagi....try la... Kalau dah masuk ke tahap BERMASALAH tu... Banyak-banyak la tambah amal....he he..

P/S: Jadikan mendengar bacaan Quran sebagai trend hiburan pendengaran kita...Tidak mustahil kan? :)

2 comments:

farah hanim said...

wowww
test yg best nieee :D

encik cool said...

cuba..try..test..

Ping your blog