Monday, October 10, 2011

Halo Bulan | Kaitan Fenomena Alam Dan Kitaran Hidup

Semalam ramai yang post kat dalam facebook pasal halo bulan... Dah macam pesta bulan dah... Nasib baik tak de yang post pasal Kuih bulan... he he... Ok.... Takde kene mengena...Fine! Benda pasal halo bulan nie selalu terjadi.... Cuma mungkin ramai yang tak perasan sebelum nie.... Apa yang menariknya.... Orang kata la kan.... setiap kali berlaku fenomena halo bulan... maka ada la sesuatu perkara yang tak elok akan terjadi lepas nie.... Hmm..... Boleh percaya ke tak?


Ok.... kita kaji sikit-sikit.... Kalau diikutkan sejarah dulu-dulu... pakar astronomi purba selalu mengaitkan fenomena bulan dan bintang dengan ramalan depa.... Segala apa perubahan yang berlaku di langit... dikaitkan dengan apa yang bakal berlaku di atas muka bumi nie... Yang ganjil dan peliknya... banyak yang hampir benar! 

Mungkin ada orang kata... itu semua kebetulan.. Ok... mungkin ada benarnya semuanya berlaku secara kebetulan... Cuma.... aku terbaca kat mane tah dulu... Pasal kaitan kitaran kosmos dengan kehidupan... Apa-apa yang berlaku di alam semesta...sebenarnya ada kesannya terhadap kehidupan manusia di muka bumi nie! Bukti yang paling senang.... kitaran bulan di langit... memberi kesan pada air pasang surut di laut... Bila berlaku gerhana... bila komet melintasi bumi... dan banyak lagi.... Semuanya ada kisah-kisah tersendiri...

Jadi.... betul ke kebetulan? Haa.... Berbalik kepada ajaran dalam Quran.... apa yang diceritakan pasal fenomena alam di langit? Pernah tak dikaji oleh saintis-saintis negara kita? Hmm.... Bagi aku la kan... Mungkin ada benarnya ada kaitan.... Sebab segala apa yang berlaku...pasti ada kaitan... Even apa yang korang buat sekarang pun akan memberi kesan kepada orang lain dan jugak masyarakat sekitar... Inikan pula fenomena bulan dan bintang... Contohnya...korang hisap rokok... asap rokok... puntung rokok yang dibuang... effect kat orang sebelah...anak-anak... ekonomi negara... Ada faham??

Pasal halo bulan nie.... mengikut kepercayaan orang Jepun ( Kalau silap...tolong nasihatkan yer.. Citer nie aku pernah dengar dulu-dulu..Aku dah try carik sumber...tapi tak jumpa.. ) Kejadian halo bulan sentiasa dikaitkan dengan akan berlaku satu kejadian yang tak diingini... Mungkin besar...mungkin kecik jer kejadian tu... Tapi akan berlaku satu kejadian yang tak elok... Hmm.. agak-agak kalau dah selalu nampak halo bulan tu... Maknanya akan sentiasa berlaku perkara tak elok ek?

Tapi kan.... Bukan ker sekarang nie selalu berlaku perkara tak elok... rogol bayi sendiri.... bakar kemaluan isteri... bunuh mak bapak sendiri... ZINA sana-sini.... Memang patut la kot selalu nampak halo bulan...huhuhu.... Aku just bagi pendapat ok.... Aku tak percaya bulat-bulat pasal halo bulan dengan kes-kes tu.... Aku hanya percaya pada qada' dan qadar dari Allah jer... Mungkin kalau betul pun...ianya satu petunjuk dari Ilahi untuk kitorang semua..... Masalahnya... bila la nak sedar.....

P/S: Semalam sempat tengok sendiri... memang nampak cantik... :)

8 comments:

farhan said...

petanda perkara tak elok akan berlaku ke..dlm blog ar-rifke pun tulis mcm tu jgk..semuanya ALLAH YANG MAHA MENGETAHUI

Pn. Sheila said...

Sungguh hebat kuasa Allah tak kan terbanding dengan kuasa manusia... cuma kita kdg lupa kan Dia walaupun ada petanda2 dari Nya...

nana riduwan said...

mungkin ada benarnya..tapi kalau kita percaya sgt pon x boleh jgk..nnt takoy tersesat..apa2 pn kita berserah ja..bak kata farhan ALLAH MAHA MENGETAHUI.

nurkaloi said...

kaloi tak pat tengok pun mlam td !__!

Sunah Sakura said...

aha...da selalu terjadi sebenarnya halo ni..sebelum ni da pernah tengok..bila sume duk bising kat fb saya pun rasa pelik juga..hehehe..

LadyBird said...

ruginye lady.. x tgk pun :(

ogy yusof said...

memang cantik dan indah panorama malam tadi.. cahaya bulan dan lingkarannya, sanggup duduk lama2 luar rumah sebab nak menikmati ciptaan Allah..

Pearl Kaz said...

kawan dah suruh tgk, tp bila ke luar rumah, bintang pun tak nampak.. huhuhu.. emm.. mcm kes tsunami yg berlaku kt jepun bulan mac haritu, kakak sy ckp pd hari kejadian kebetulan bulan berada dkat dgn bumi. mungkin itu salah satu berlaku tsunami sbb mcm ape yg kita belajr kt skolah dulu, pasang surut laut dipengaruhi oleh graviti bulan.. so kes halo ni pun mesti ada scientific reason... wallahu'alam.. :)

Ping your blog