Tuesday, May 29, 2012

Wong Fei Hung Seorang Muslim ??


Sape tak kenal akan watak terkenal citer kung fu nie..... Nama Wong Fei Hung memang tidak asing lagi bagi peminat citer kung fu.... Tapi siapa yang tau pasal Wong Fei Hung yang sebenar? Wong Fei Hung dikatakan adalah seorang muslim yang sejati! 

Ini yang dicatat oleh Dr. Khalil Idham Lim... Wong Fei Hung sebenarnya adalah Faisal Hussein Wong.. Nama Fei pada Wong Fei Hung tu merujuk kepada dialek Canton untuk menyebut perkataan Arab, Fais... dan Hung pula merujuk kepada Hussein. 

Wong Fei Hung seorang ulamak, ahli perubatan, dan ahli beladiri legenda yang dinobatkan sebagai Pahlawan Nasional China oleh pemerintah China. Tapi pemerintah China selalu mengaburkan jatidiri Wong Fei Hung sebagai seorang muslim demi menjaga imej kekuasaan Komunis di China.

Ayahnya, Wong Kay Ying juga seorang ulamak, ahli perubatan dan ahli beladiri yang terkenal juga. Ayahnya memiliki sebuah kedai perubatan (klinik kalau zaman sekarang) bernama Po Chi Lam di Canton. Taraf seni beladirinya pula sangat tinggi... sehingga digelar sebagai salah seorang dari Sepuluh Harimau Kwantung. Posisi Sepuluh Harimau Kwantung nie diperturunkan kepada Wong Fei Hung. 

Terkenalnya Wong Fei Hung kerana kehebatannya dalam seni bela diri....selain itu...peribadi seorang muslim sejati juga turut menjadi kenalan ramai..... Hebatnya Wong Fei Hung dalam seni beladiri adalah kerana beliau berjaya mencipta jurus teknik yang baru yang dipanggil Jurus Cakar Harimau dan Jurus Sembilan Pukulan Khusus....tetapi yang menjadi legenda ialah Jurus Tendangan Tanpa Bayangannya hasil dari pembelajaran beliau dalam seni jurus Hung Gur. 

Rasa pelik? Rasa tak logik? Ermm..... Zaman kehidupan Wong Fei Hung ialah pada zaman Dinasti Ch'in.. Iaitu Dinasti yang merobohkan Dinasti Yuan.... Jika tak salah aku... Dinasti Yuan ini dikenali sebagai dinasti kaisar Cina yang anggota keluarganya banyak memeluk agama Islam... Wong Fei Hung lahir pada tahun 1834... Maknanya sudah ada banyak pengaruh Islam di China.... So...tak mustahil kan?

Kehidupan keluarga Wong Fei Hung pada zaman dinasti Yuan.... dan tidak mustahil pada zaman itu ramai penduduk China memeluk Islam kerana pemerintahnya memeluk agama Islam kan.... Siapa tahu zaman bila lagi Islam sampai ke negara China? Setahu aku la kan....sejak zaman kegemilangan Melaka lagi dah sampai Islam di negara China.... Zaman itu pada tahun berapa ya? Maknanya dah hampir beratus tahun Islam dah menapak di China... Salah sorang muslim terkenal ialah Laksamana Cheng Ho...:)

Senang citer.... banyak orang Islam yang hebat di negara selain tanah Arab.... Tapi semuanya dikaburkan demi menutup segala kehebatan Islam di dunia nie.... Segala-galanya cuba diselindungi... Supaya orang ramai melihat Islam nie adalah satu kepercayaan atau agama yang memundurkan individu tersebut.... SALAH bai!! Islam itu satu agama suci yang menggalakkan individu itu menonjolkan potensi diri sehingga ke tahap maksimum.... Salah satu contohnya ialah Wong Fei Hung... 

So... Jangan tinggalkan Islam atas sebab nak berjaya di dunia... Takde alasan sebegitu rupa.... Agama tetap menjadi pegangan dan amalan hidup.... Jadikan mereka yang hebat dan menjadi legenda ini sebagai contoh... Islam bukan untuk warga Arab....ISLAM UNTUK SEMUA... ini baru konsep percaya pada YANG SATU!! Pada YANG MAHA ESA! 

P/S: Jangan ikut cara SI MATA SATU dah ler.....:D

7 comments:

Unknown said...

baru tgk movie dia semalam ;P

thnx 4 the info anywayz.

FCC Farmasi Colour Cosmetics said...

ooh.. baru tau. suka cerita dia.

aizamia3 said...

Kehebatan Islam memang tak pernah diakui oleh negara barat, malah sanggup mengaku itu hasil usaha mereka sedangkan telah terbukti betapa hebatnya Islam itu..

psstt: cerita Wong Fei Hung menarik.. nak pulak pelakonnya Jet Li..

mamawana said...

Betul ker gambar dia tu? Atau artis sekadar melakonkan watak dia. Ada artikel yg mengatakan beliau meninggal pada usia 77 tahun
(1847-1924). Sememangnya Islam telah lama bertapak di negeri China malah ada Hadis yg menggalakkan utk menuntut ilmu biar sampai ke negeri China.

mamawana said...

ouh.. tu foto artis jer... gambar sebenar ada nampak kat wikipedia

bukankosong said...

ooo...br tau :P

Anonymous said...

Tgh tgk movie dia ni