Friday, December 2, 2011

Tolong Aku Wei!! Nak Letak Nama Anak Lelaki Nih...

Dah berminggu-minggu aku dan wife aku cuba nak meletakkan nama yang paling bes dan sesuai kat baby yang dalam perut nih.... Dah macam-macam nama dah duk pikiaq... Tapi yang keluar nama tuuuuu jugerk... ha ha ha.. Last-last aku try la post kat dalam blog nie... Kot-kot la korang ada idea lain....

Kalau diikutkan scan hari tu.... Dah sah baby boy.... Sebab dua-dua scan baby aku dah bagi tunjuk pistol dier... Selamba je kan...Aku dengar citer...baby orang lain malu-malu jugak.... Tapi ok la kan...senang nak pikir nak beli aper... Cuma nama jer buat aku pening nie...

Aku dan wife dah decide nak bagi nama yang ada makna yang baik dan elok.... Kalau boleh ada nama nabi-nabi... Tapi tak nak old school sangat kan.... Sebab takut ramai sangat nama yang sama nanti... Biler cikgu kat kelas panggil... Ada dekat lima enam orang nama yang sama... Tak nak la kan....

Pastu pasal maksud nama tu sendiri.... Nak la maksud yang elok-elok.... Kene cek tu... Sebab kadang-kadang nama tu sedap disebut...Tapi maksud sebenar dier hampeh.... Kesian kat anak tu nanti.... Nama panjang sangat pun aku dah memang tolak tepi.... Sebab nama aku pun dah panjang! Kesian kat anak nanti nak isi aper-aper borang... Tak pasal-pasal kene tambah column sendiri nanti...Bukan Pembawa Wacana okey! Nama sebenar dalam IC tu laaaaaagi panjang....he he he..

So....kesimpulannya...nak ringkas.. ada maksud yang elok... Kalau boleh nak nama bercirikan Islamik yang cantik dan sedap untuk dipanggil.... Nama nabi-nabi atau pahlawan Islam pun ok... Cuma risau zaman sekarang jer...suka sangat panggil nama short cut! Contoh la kan... Aku berkenan nak letak nama Muhammad Al-Fateh... Tapi ye la... Fateh tu takkan jadi Fateh nyer... Mesti jadi gelaran yang tak sedap didengar... Wife aku suka nama Fayyadh.... Tapi.... Sah-sah jadi Payat atau Yat.. Aduuuuuh....Pening Sih...

So....korang boleh tolong aku tak... Aku dah buntu nih... Dah cuba cari dan masih cuba lagi nih.....Kalau korang ada idea bernas... Boleh la bagi kat komen....huhuhu....

15 comments:

ADZA IRDAWATI aka MAK DARA said...

saya cadangkan ANDIKA IMAN =)

Mialia said...

khairul ikhwan atau khairul naim (yg ni nama kawan.. haha)

Sharifah Nadzarah said...

- ada org kata tak elok rancang nama baby sebelom dia lahir. itu pendapat org tua2 lah.
so melalui pengalaman sy..semua nama yg sy pilih masa mengandung tak jadi..bila dah lahir nama lain yg diletak.
tapi sy nak bagi cadangan jugak ni..
ADAM MIKHAEL (coz sy selalu berangan nak letak nama ni utk anak lelaki tapi bila dapat tak letak juga hihihi)

Areliff said...

Muhammad Aliff---maksud..teman yg baik :)

Sunah Sakura said...

Danial - nama nabi...
Khalid - pahlawan Islam
Adam - pun ok juga, sebab diorang takleh nak singkatkan macam mana lagi dah...

kalo nak kawan2 dia tak panggil nama tak sedap, dia la kena gitau kawan2 dia bila da besar nanti, panggil dia dengan nama penuh tu..sebab yang bawak nama tu dia... :)

Cik Putri said...

https://www.facebook.com/namanamaislam :)

eliyaezlinalias said...

QHALEED EIMRAN

goodluck yea menempuh perjalanan mendidik khalifah Allah...

eliyaezlinalias said...

lupa laks bagi maksud

Qhaleed - pahlawan Islam
Eimran - nama seorang Nabi

mas saari said...

Amirul Asyraff
dulu akak berangan nak letak nama ni kat anak lelaki, tapi bila dah lahir tak jadi pulak...

maksud dia elok tapi tak ingatlah...

azila said...

samalah kitorng pon, tgh pening cari nama ..kalo bleh nak yg seringkas mungkin gak:)

Eyrique Ettiqazz. said...

khazindar-penjaga kekayaan..

hanan pon..

MisZy bAnAnA said...

iman hamka or adam syafiq

Aina said...

suka nama muhammad al-fateh tu sebab nama anak akak.hehe cuma ejaan je lain.alfatih.

tak payah risau pasal pandangan/gelaran org nanti asalkan maksudnya baik, kita panggil dengan nama yg diberi dan ajar anak supaya suruh kwn2 nnt panggil namanya dgn betul.dulu akak risau gak pasal nama tu pilihan hubby tp so far semua org panggil dia dgn nama penuh. Alhamdulillah

tahniah bro:)

Pembawa_Wacana said...

Thanx to all... pendapat korang sangat dihargai.... :)

nurlyssa said...

umar.....simple n klasik.