Monday, September 19, 2011

Pokok Ajaib | Pokok Moringa

Pokok Moringa
Aku keluarkan entri nie bukan sebab aku ni asal dari UPM ok....(Sepatutnya UPM dah boleh stat develop research pasal tumbuhan nie) Tapi sekadar nak berkongsi pengetahuan pasal alam semulajadi kita nie.... Bukan tahu setakat dunia hiburan semata-mata atau nak melompat terkinja-kinja macam beruk mak yeh jer..... Perlu tahu akan nikmat semulajadi yang Allah dah bagi kat kita nie....Pernah dengar akan pokok Moringa?


Yang terbaru dan hangat di internet sekarang (bagi yang aware jer) ialah.... Pokok Moringa... Pokok nie dikatakan pokok ajaib atau omputeh nyer ialah... "Miracle Tree". Pokok nie mengandungi nutrisi yang baik dan dikatakan boleh menyembuhkan pelbagai jenis penyakit..... 

Kebanyakan penyakit berpunca dari kita sendiri.... Korang sendiri... sebab utama sekarang... malas nak exercise dan pemakanan yang tak sihat! Ye la... asyik duk minum air yang ada bikarbonat dan jugak makan junk food ajer.. Yang paling kronik....ROKOK! Otak pun boleh jadi mereng kalau duk jamu perut korang dengan makanan yang tah ape-ape tu... Sori cakap la kan... sememangnya takde doktor di dunia nie menggalakkan makan benda-benda tu atau hisap rokok.... Dan aku nie bukannya doktor... Aku cuma menulis berlandaskan kesedaran pasal kesihatan....

Jadi, langkah alternatifnya.... terpaksa la cari ubat atau inisiatif untuk mengelakkan korang tu ada penyakit... muda-muda pun dah ada penyakit kronik kan... Tu pun tak sedar-sedar lagi.... Bila ada keluarkan fatwa  HARAM.... maka ada la hujah-hujah yang tak masuk akal nak defend kan... Suka hati korang la... Jadi, oleh itu...maka saintis kesihatan pun buat la kajian demi kajian... akhirnya terjumpa pokok Moringa nie...

Ok....kita dah ada kurma.... kita dah ada buah Tin... buah zaitun.... Kita juga dah ada cendawan Mekah atau kulat Song.... kita juga dah ada Pokok Mas Cotek.... sekarang nie ada pulak Pokok Moringa.... Semuanya untuk pertingkatkan kesihatan kita.... Tapi kan... segala makanan kesihatan nie tak berguna kalau korang sendiri yang cari pasal.... Korang sendiri yang sengaja cari penyakit.....

P/S: Mencegah adalah lebih baik dari merawat... Jadi, sila jaga kesihatan anda dengan TINGGALKAN punca penyakit tu...

5 comments:

Saiazuan said...

mkn makanan brkhasiat :D

azam said...

jgn lupa herbatus-sauda....

penyembuh segala penyakit....ila-saam, kecuali mati

Pembawa_Wacana said...

Haaa.... habbatus sauda... atau nama lainnyer jintan hitam... Thanx @azam! :)

waalllaa! said...

ade lagi satu pokok yang sesuai untuk mane2 penyakit.. sea-buckthorn ataupun nama tak komersial dia kurma liar..ade kat negara china aje..

atuk said...

Assalamualaikum PW

belum pernah dengar lagi nama pokok tu

Wassalam