Tuesday, September 20, 2011

Susah Ker Jadi Suami?? | Peranan Seorang Suami Atau Bapa


Agak-agak susah ke senang nak jadi seorang suami nie? Mesti ada yang kata senang, ada yang kata susah kan... Sebenarnya senang jer nak jadi seorang suami.... Lepas akad nikah... kire sah la jadi suami orang kan... Masalahnya.... berapa kerat jer yang betul-betul menjalankan tanggungjawab sebagai seorang suami.... Itu yang menjadi persoalan....

Suami nie akan jadi seorang bapa.... Dalam institusi kekeluargaan, Suami adalah ketua bagi keluarga dia.... Maknanya.... segala keputusan, tingkah laku, tutur bahasa, adab-adab, dan sebagainya mencerminkan keluarga tu sendiri..... Sesat si suami atau bapa nie.... sesat la keluarga tu.... 

Tanggungjawab seorang suami atau bapa nie amatla berat.... Ingat oit.... nak jadi suami nie bukan semata-mata sebab dapat buat seks secara halal jer.... banyak benda yang korang kene redi... Perkara utama.... jadilah ketua keluarga yang baik... Segala tindak tanduk korang....anak-anak dan si isteri akan perhatikan... Orang luar mungkin tak tau sangat perangai di sebalik tabir tu.... tapi isteri dan anak-anak nie...korang takkan boleh kencing punyer... 

Masa kapel tunjuk baik dan indah-indah jer kan... lepas kawin....mula la pecah tembelang satu persatu.... Sama jer isteri atau suami.... Biasa la tu... Sebab hanya orang yang terdekat dengan kita jer tau sifat sebenar kita...

Rosak amalan dan ajaran si suami/bapa nie.... maka rosak la anak-anak depa.... isteri tu mungkin boleh diselamatkan lagi kalau imannya kuat... Anak-anak akan mencontohi si bapa dahulu sebelum mencontohi orang lain... Kalau si bapa tu sengal dan tak tahu akan adab-adab sopan.... Maka anaknya hampir pasti akan meniru segala apa yang si bapa buat.... Lagi-lagi si kecil yang baru berumur 2 tahun ke atas... Bila masa kecil pun si anak dididik secara salah dan sesat... maka susah ler nak betulkan balik....

Sebagai contohnya... Si bapa nie jarang bagi salam bile bertegur sapa.... Maka si anak pun sangat la berat mulut nak wish salam dekat sapa-sapa.... Sama juger dengan mengucap "terima kasih" biler dapat something dari orang lain.... Benda simple n stedi nie susah nak diamalkan kalau si bapa tu tak didik anaknyer berbuat demikian..... Lagi satu... buang sampah ke tempatnya iaitu tong sampah.... Benda ni pun simple.... tapi kalau si bapak tu sendiri yang suka buang sampah merata-rata.... Agak-agak si anak suka buang sampah ke mana? Dua saat dari sekarang.... he he

Kalau si suami suka tinggal solat.... Amat la jarang si isteri tak tinggal solat... Akan terikut juger perangai si suami...kerana suami kan ketua keluarga.... Anak-anak apetah lagi.... Lagi dier suka.... Kalau si suami/bapa ni suka berhibur...hidup asyik nak enjoy jer.... Si anak pun mungkin akan turut sama suka enjoy jer hidup dier... Jangan salahkan si anak kalau suka melompat macam monyet di jalanan jika si bapa sendiri yang bangang dan suka terkinja-kinja macam beruk...

Bukan semua si bapa/suami tu jahat.... ada yang baik... Tapi yang baik secara individu ni masalah jugak... Si suami/bapa dah beriman dan beramal soleh...tapi tak diajak nyer sekali si isteri dan anak-anak.... ni pun salah juger... Ajak la sama-sama beramal soleh.... barula jadi seorang ketua yang baik... 

Contohnya..... Si suami nak pi solat di masjid.... yang si isteri nak pi shopping mall.... Ape salahnye diajaknyer sekali bersolat bersama....Si suami jadi imam lagi bagus...  Lepas tu keluar la sekali sambil berpegangan tangan ke shopping mall tu....he he....Si anak pun sama... walaupun time nak solat tu time siaran Upin dan Ipin... Jangan la si bapa berlembut sangat.... tutup je TV tu... Biar depa tau mane lagi penting.... solat ker....Upin dan Ipin yang penting.... Simple.... Tapi susah nak dibuat....kan? Sebab cara menyayangi anak-anak dan isteri dah makin menyimpang... Salah saper?

Sebagai ketua keluarga.... perlu memimpin keluarga korang dengan sebaiknya.... Jangan dibawa ke jalan yang sesat...bawak ke jalan yang benar.... baru la ada keberkatan... Si isteri berperanan sebagai penasihat dalam keluarga... Tak salah berbincang... Tapi jangan sampai mengarah si suami.... Si suami ada kuasa vetto.... Cuma perlu digunakan dengan ikhlas dan demi kebaikan keluarga... Bukannya bersifat peribadi..

Ini baru satu isu.... iaitu isu JADILAH SEORANG KETUA KELUARGA YANG BAIK. Banyak lagi isu yang nak dikupas untuk jadi seorang suami/bapa yang baik... Antaranya ialah isu nafkah dan lain-lain...Sape kata senang.... susah beb... Hanya yang bersedia sajer yang dapat menjadi seorang suami/bapa yang baik.....

P/S: Kalau si bapaknya duk ajar anak bercakap kasar.... Agak-agak si anak tu cakap sopan tak nanti? Aku rasa semua dah faham kan.... :)

5 comments:

Eera Shera said...

ibu bapa la contoh terbaik anak2. pembelajaran pertama kan mulanya dr rumah :)

Eizanabila said...

Bak kata omputeh, LIKE FATHER LIKE SON, LIKE MOTHER LIKE DAUGHTER. Hmm..mcmana disebut sekalipun, mksudnye tetap sama. Betul didikan orgtua, menjadi lah anak2nya. InsyALLAH.

atuk said...

Assalamualaikum PW

Insyaallah menjadi iman mengikut sunah Nabi

Wassalam

waalllaa! said...

dlm institusi kekeluargaan, suami kena mainkan peranan penting utk bentukkan isteri dan anak2.. pendekatan agama perlu di utamakan.. menyedarkan isteri setiap tanggungjawab dia, suami apekah tanggung jawab dia and anak2 juga..masing2 perlu tahu tanggungjawab masing..dan juga perkara2 halal dan haram yang perlu dititiberatkan.. sebab tu kita, tak kira lelaki ataupun perempuan ..sebelum kahwin, pastikan ilmu agama tu penuh di dada..sbb dalam agama kita dah cukup menceritakan segala2 nya tentang perkara2 yang perlu kita buat dan hindarkan selagi kita hidup dimuka bumi Allah ni.. semoga aku dikurniakan suami yg soleh untuk memimpin ku di dunia dan akhirat..

aizamia3 said...

insyaAllah..

Ping your blog