Friday, September 2, 2011

Persediaan Nak Masuk Universiti

Dalam 7hb September nie.... Semua pelajar baru universiti akan mendaftar masuk ke universiti.... Dunia baru bagi student baru nie....Bagi yang duk dekat-dekat tu....tak de masalah la kan... Tapi bagi yang duk jauh merantau.... Kekadang masalah jugak kalau tak buat preparation awal-awal...

So.....perkara pertama yang korang kene lakukan... Sila isi semua borang yang disediakan tu awal-awal.... Ni nak elak kalau ada permasalahan nanti....X-ray.... medical check-up... Yuran.... kalau boleh cuba setelkan awal-awal... Jangan bila masa nak daftar tu baru nak berkalut sumer tu.....Korang jugak pening nanti...

Ok....dah setel yang tu... yang keduanya.... korang listkan semua benda yang korang nak bawak.... LIST kan.... Jangan kata benda ni remeh... Keadaan jalan dan kedai kat kawasan universiti tak sama dengan kawasan kampung korang... Mungkin susah nak carik atau time tu jalan jem... Biler dah list....susah dah korang nak tertinggal barang masa datang ke universiti nanti.... 

Bagi yang datang jauh dari kawasan universiti...Biasanya depa tak biasa dengan jalan....tersesat la...ape la... So....nak elak perkara macam nie...Sekarang dah ada teknologi GPS... Setting awal-awal.... bagi yang takde GPS.... Cek awal-awal lokasi penginapan sementara korang ke tempat pendaftaran guna Google maps... Bagi yang takde internet kat umah....pegi ler Cybercafe kejap...amik pete....sekurang-kurangnya ada guideline...

Ok...yang kat atas tu preparation nak mendaftar.....Tapi ada satu lagi preparation korang patut buat lebih awal....preparation mental... Korang jangan anggap duk di Universiti nie sama dengan duk di sekolah atau di rumah.... Korang nanti akan hidup secara independent.....Belajar secara independent.... Maksudnya... Dah takde suapan dari cikgu-cikgu... Apa yang korang tak tau....korang kene carik sendiri.... Cara pembelajaran dah berubah.... 

Perkara yang paling penting untuk persediaan masuk universiti ialah.....Sila kuatkan iman sekuat-kuatnya... Pertambahkan amalan diri....sebab dugaan semakin kuat dan hebat....Takde dah larangan ibu bapa kalau dah masuk sini.... Kalau korang hanyut....hanyut la korang sampai ke tengah lautan... Tunggu masa je kene siat hidup-hidup dek burung seagull tu... Itu la cabaran paling hebat bila masuk ke alam universiti....

Jika rajin....korang boleh cuba baca apa-apa pengetahuan basic subjek sekolah dulu sebelum melangkah ke universiti... Sekurang-kurangnya ilmu basic dah ada.....Cuma nak tambah jer lagi.... Takde la lost sangat nanti... Tambahkan pengetahuan umum..... Cuba pertingkatkan self-esteem dalam diri.... sebab di alam universiti nie... Hanya orang yang berani ke depan je mampu betul-betul berjaya... Kalau tak...tenggelam la

P/S: Kalau nak tau fakta penting pasal perubahan pelajar bila masuk ke alam universiti.... Baca entri lepas nie...

7 comments:

aisya said...

stuju dgn content entry nie. huehue :)

miss inna said...

btl tu..entri nie bagus dibaca utk mereka2 yg nak masuk U nnt...teringat pula inna masuk 1st time inna nak masuk U tahun lepas...cuak jg la mula2 tu...^^

FaKArePa!n said...

budak2 y bru nak msuk U ptut baca blog abang ni..

Syafiqa said...

Bagus2, list tu yang paling penting. Sebab kalau jauh, nasiblah kalau tertinggal barang, x leh U-turn. Btw bila tgk google map kat internet, jangan percaya 100% tau. Banyak kali dah terkena ngan google map :( . Tapi selalunya pihak uni dah lampirkan map dekat buku kan.

Btw salam aidilfitri

Rozali said...

Assalamualaikum PW

Insyaallah
anak saya akan daftar hari rabu ni juga....

"TAQABBALULLAH MINNA WAMINKA"
(Semoga Allah menerima amalan kami dan amalan kamu)

Wassalam

Zuha said...

lame dh x bertandang blog nih...nice post...aku stuju sgt ngn pendapat nih...at least we got the basic... :)

http://mat-jungle.blogspot.com/

mynameismy said...

teringat zaman kampus dulu kale.. isk isk