Monday, December 26, 2011

Korang Sayang Mak Ayah Korang Tak??


Dunia sekarang dah makin pelik... Makin menjadi-jadi... makin berpecah-pecah..... Tapi dalam banyak dunia-dunia korang nie... Dunia artis.... Dunia peragawati... Dunia fesyen... Dunia pelajar... Dunia BLOGGER... Semuanya mesti ingat yang korang nie tak wujud kalau takde mak bapak korang.... Dunia apa korang pilih... bukan sebab ibu bapa yang memilih...tapi korang sendiri... Tapi..... apa yang korang dah jadi... Mak bapak korang la yang banyak berjasa mendidik sejak dari kecil.... Persoalan.....KORANG SAYANG TAK MAK BAPAK KORANG??


Mesti ramai yang cakap sayang kan.... Saaaaayaaaaaang sangat-sangat.... Tapi kan.... betul ker korang sayang? Ker sayang sebab kebendaan jer... Sebab mak ayah bagi hadiah tiap-tiap tahun... bagi kereta.... bagi laptop yang korang guna untuk taip BLOG korang tu.... Bagi henset iphone atau gadget mahal-mahal untuk korang masuk facebook dan twitter tu.... Kalau semua tu mak ayah korang tak bagi korang still sayang tak......Ke siap lari dari rumah?

Atau pun korang sayang mak ayah sebab selalu setuju dengan apa yang korang buat... Korang nak pergi lawatan sekolah....mak ayah kasi... Korang nak keluar malam-malam lepak-lepak dengan kengkawan pun depa bagi jer... Korang nak gayut lama-lama pun depa sanggup bayarkan..... Ataupun korang nak jadi gay atau lesbian....Kalau tak bagi semua tu macam mane? Benci sampai tak contact depa balik?

Ataupun sebab depa jaga korang..... Korang lapar...mak ayah suapkan.... korang sakit walaupun sikit...depa tolong hantar ke klinik.... Even korang rasa sedih pun depa sanggup jadi peneman.... Tak kira mak ayah tengah sakit ke sihat... Depa tetap di sisi korang.... Kalau semua tu takde macam mane yer?

Nak tau korang sayang ke tak mak ayah korang.... Ni ler cara dier.... Yang pertama.... KORANG MESTILAH BERDOA AKAN KESEJAHTERAAN HIDUP MAK AYAH KORANG TIAP-TIAP HARI.. Lepas solat tu... korang spend la masa beberapa minit berdoa dekat Tuhan...Sekurang-kurangnya macam nie... "Ampunilah dosa kedua ibu bapa ku...dan dosaku..." Sekurang-kurangnya berdoa untuk mereka... Cara nie korang boleh buat sejak dari kecik lagi...sampai la besar... Tak kisah la korang dah masuk dunia mana pun.... Korang tak reti doa arab pun booleh jer... takde hal lah... Takde alasan....Melainkan korang memang tak solat!! Itupun kalau korang rasa SAYANG kat mak bapak korang la kan..... kalau tak buat tu.... Maknanya korang nie jenis kacang lupakan kulit la tu....
Yang kedua.... TOLONG LA MAK AYAH KETIKA KORANG ADA DI RUMAH... Ni aku tengok ramai yang tak buat.... ramai yang goyang kaki jer... Mak ayah dah macam orang gaji je aku tengok... Tolong-tolong la sikit... apa la sangat kalau nak banding dengan mak korang yang mengandungkan korang sembilan bulan.... apa la sangat kalau nak banding ayah korang mencari rezeki nak bagi korang makan... Be a responsible child ok... Jangan tau nak merungut jer...


Yang ketiga... Kalau korang dah bekerja tu....HULUR-HULURKAN LA SEDIKIT DUIT GAJI KORANG KAT MAK AYAH TU.... Lagi-lagi yang hidup susah kat kampung tu.... yang bekerja sebagai petani...pekebun... Walaupun mak ayah cakap tak nak... Sebenarnya depa cuma tak nak menyusahkan korang jer... Korang sebagai anak patut bagi sedikit dari hasil korang sebagai membalas jasa.... Gaji tak cukup? Cukup jer..... korang tu jer yang kedekut... Takkan tiap-tiap bulan tak cukup kan....Beli barang branded boleh la pulak... belanja GF/BF boleh la pulak....he he he

Yang keempat... JANGAN BERCAKAP KASAR DENGAN MAK AYAH.... Ni aku tengok paling ramai yang buat.... siap Woi Woi lagi dengan mak ayah dia.....Siap mencarut lagi!! Pergh... Cakap dengan berhemah dan penuh adab sopan la yer.... Mak ayah tu dah jaga korang dari tengkuk korang longlai lagi...sampai la korang keje... Kalau Tuhan terbalikkan hukum alam nie.... Korang yang kene jaga mak ayah korang berpuluh-puluh tahun.... Agak-agak korang mampu ke tak? Jadi.... please behave....

Yang kelima.... JAGALAH MAK AYAH KETIKA MEREKA SAKIT... Depa boleh jaga korang ketika sakit dulu.... Korang takkan tak boleh kot.... MANJA gila korang nie... Sikit-sikit nak hantar ke rumah orang tua.... Depa boleh jaga korang dulu-dulu yang duk merengek lebih-lebih..... Takkan korang tak boleh jaga mak ayah yang jarang-jarang mengaku sakit... Masa tua-tua jer depa baru mengadu...Masa sihat takde nyer nak mintak tolong korang... Yang korang... time sihat-sihat pun banyak kali mintak tolong kan....sakit sikit ngadu.. gaduh dengan rumet nak ngadu... jiran sebelah bising sikit nak ngadu... tayar motor pancit nak ngadu... ape kes!! So...pikir-pikirkan la....


Aku bagi point jer....Korang yang menentukan korang SAYANG ke tak mak ayah korang... Kalau setakat cakap mulut perkataan sayang tu.... semua boleh buat... Tapi korang betul ke sayang mak ayah korang?? Jangan time depa nak bagi surat wasiat baru nak sayang balik.... Ataupun depa dah masuk kubur baru nak menyesal meraung menangis sob-sob... Dah terlambat...... 

So....sementara mereka masih hidup.... Buat la apa yang aku bagitau kat atas tu... Buat semua lagi baik... Dapat buat yang first tu pun dah kira ok.... Semuanya terserah kat diri korang masing-masing.... Cuba korang renung balik....KORANG DAH BUAT SEMUA TU? Kalau tak.... boleh bermula lepas baca entri nie.... 

P/S: Orang selalu kutuk kalau korang cuba berubah ke arah yang lebih baik... So... jangan termakan hasutan geng-geng setan tu... Lumrah dunia akhir zaman...

6 comments:

ema said...

sayang ibu n abah sy teramat sgt :'(

Edy Fee said...

dh tentu la syg...the only one

munisyhmohd said...

salam...suke entry nih...sgt menyentuh perasaan...sy syg ibu ayah sy...~

Amanina said...

Hye..blogwalking & trjmpa blog nie. nice blog. syg ibuayah :)

Woofer Storm said...

kita sayang mak ayah bro,tapi kekadang kita sakitkan hati mereka dalam tak sedar..ermmm

Eera Shera said...

syg sgt2.. dorg la segalanya :)

Ping your blog