Saturday, December 10, 2011

Keistimewaan Nazmi Faiz Mansor | Permata Bola Sepak Negara

Hari nie aku berada di Rawang... Pegi lepak umah kakak wife aku dekat Bukit Beruntung.... Sambil tu nak hantar mak mertua balik kampung.... Dalam keboringan tolong kakak nyer jaga kedai kat sini.... tetibe terdetik nak buat entri pasal Nazmi Faiz Mansor... Permata bola sepak negara kita....

Nazmi Faiz Mansor
Korang boleh usha biodata Nazmi Faiz Mansor nie dekat SINI (link).... Biodata nie dibuat oleh member aku bernama Ujang.... Senang je kan.... bagi je link...tak payah nak copy-copy...Erk.... jangan terasa la ek bagi yang kaki copy tapi tak nak bagi kredit balik tu....Cuma jangan pulak korang percaya deat biodata dier pasal jurulatih peribadi tu ek... Sape copy bulat-bulat...memang kantoi! he he he...

Nazmi Faiz Mansor nie baru berumur 17 tahun... Maknanya karier dier dalam bola sepak masih panjang.... Yang lagi menariknya.... cara permainannya sangat matang dan bertaraf sehebat pemain senior yang lain... Tapi bagi aku la kan.... He's better!! Dia layak untuk bermain untuk Harimau Malaya...Pasukan senior kita!


Kenapa aku cakap dier lebih baik? Haa..... Aku akan bagi la sedikit analisa aku pasal cara permainan si Nazmi Faiz Mansor nie... First of all....dia ni pemain tengah... Pemain tengah tulen... Kelebihan yang ada pada Nazmi ialah.... accuracy passing dia.... Dari apa yang aku lihat masa dia main di Sukan SEA baru-baru nie.... Kreativiti permainan pasukan Harimau Muda sangat menonjol apabila Nazmi bermain.... Passing nya yang tepat dan through ball nyer memang setanding pemain tengah antarabangsa!

Timing passing nyer.... kelajuan bolanya.... aku rasa lebih baik dari kebanyakan pemain Malaysia yang lain.... Pemain seperti Nazmi ni lah yang sangat diperlukan pemain penyerang seperti Safee Sali ataupun Norshahrul Idlan Talaha... Barula beban depa dapat dikurangkan dan lebih fokus untuk menyudahkan hantaran sahaja...


Walaupun dengan ketinggian 167cm sahaja... Tapi tu sudah cukup bagi seorang pemain yang mempunyai kreativiti tinggi seperti Nazmi... Kekurangan dari segi ketinggian bukannya satu alasan... Jika Safee Sali aku anggap Drogba Malaysia... Apek ( Khairul Fahmi ) sebagai Casillas Malaysia... Shahrul Idlan sebagai Messi Malaysia... Nazmi nie aku anggap Fabregas Malaysia!

Nazmi Faiz Mansor boleh diberikan tugas sebagai playmaker bagi sesuatu pasukan... Kelebihan yang ada pada dirinya patut dikembangkan lagi supaya permainannya dapat ditingkatkan... Cuma mungkin Nazmi masih ada banyak kekurangannya.....

Salah satu kekurangan yang ada pada Nazmi Faiz Mansor ialah...fizikalnya... Bukan ketinggian...tapi strength nak main body dengan pemain lawan.... Itu perkara biasa bagi pemain yang masih dalam lingkungan 20 tahun ke bawah... Walaupun begitu... Nazmi seorang pemain yang susah nak jatuh! Jenis yang tak suka berlakon bila di tackle....

Selain itu.... Nazmi selalu terlepas bola sebab tidak perasan pemain lawan yang datang dari belakang.... Mungkin komunikasi pemain agak kurang.... atau Sememangnya control ball Nazmi masih belum sebaik pemain senior.... 

Kesimpulannya.... Nazmi seorang pemain tengah yang sangat berkaliber... Wonderkids Malaysia untuk bahagian tengah.... Jika terus digilap dan dikembangkan bakatnya.... Nazmi boleh bermain setaraf dengan Xavi.... Fabregas.... Kaka (muka pun dah lebih kurang sama!!) atau pemain tengah bertaraf dunia yang lain.... 


Yang menjadi masalahnya.... kita selalu memandang pemain luar negara sangat hebat...Dan memandang rendah akan kemampuan pemain tempatan.. Walaupun depa tu boleh digilap sehebat diorang.... Selalu dicemuh dan dibebankan dengan gosip-gosip yang tak sepatutnya dihebohkan.... Terlampau dimanjakan sehingga pemain berbakat tu hanyut dengan kesenangan yang terlampau banyak disaji.... Salah siapa kalau pemain berbakat tetibe malap bintangnya?? Dia ker....Atau kita??

Nasihat aku kepada pemain dan kepada penjaga kepada pemain (Persatuan atau Sekolah Sukan)....Jaga la pemain yang berbakat sebaik-baiknya... Macam Nazmi nie... Khairul Fahmi...Shahrul Idlan Talaha... Safee Sali... Syafiq Rahim.... Fazli Saas.... dan lain-lain...semua pemain nie harus dijaga sebaiknya.... Bukan dijaga makan minum jer.. Tapi dijaga dari segi fitness dan peningkatan latihannya.... Biarla selalu ada peningkatan...Jangan bagi depa nie hanyut... Taraf permainan tersekat sampai tahap sekarang jer.... Yess depa dah hebat dan matang... Tapi kalau nak setanding dengan pasukan hebat yang lain.... They need to improve more!

Bagi peminat dan jugak media massa.... Jangan la terlampau mengorek hal peribadi pemain.... Kalau boleh jangan cuba carik kontroversi dan berita gosip.... Kalau nak bagi sponsor tak per... Kalau nak bagi kritikan membina berkenaan prestasi permianan...pun tak per...Kalau nak bagi caci maki... Gosip-gosip liar...Baik tak payah....
P/S: Aku bukan kawan Nazmi Faiz Mansor!!

2 comments:

Rozuan Ismail said...

he's good. he deserved to get better training

Areliff said...

kalau ada media lebih2 kang mesti jadi mcm kes apex erkkk

Ping your blog