Thursday, December 29, 2011

PreciousWords for My Jumaat : Jom Blogger Sekalian!!


Aku rasa nak cadangkan satu benda la kat dunia blog nie.... Itu pun kalau korang rasa idea aku nie diterima atau menarik..... Sebab aku rasa sudah tiba masanya blogger-blogger lebih berani dan menonjol ke depan untuk menjadi perintis atau pemula bagi menjadi salah sebuha tunjang kekuatan dalam menyokong keamanan dan kesejahteraan sejagat.... Idea aku diberi nama... PRECIOUSWORDS FOR MY JUMAAT atau PRECIOUSWORDS FOR MY FRIDAY...

Nama tu bukan isu besar pon... aku tak kisah jer... cuma kalau disamakan lagi baik kot... Lebih proper orang kata.... Tujuan aku sebenarnya nak korang kongsi-kongsikan pada hari setiap hari Jumaat dengan entri yang mempunyai kata-kata hikmat atau hadis... atau kata-kata puitis dari pemimpin agung dunia yang korang rasa patut diketahui oleh semua blogger.... Tak kisah la apa jenis bahasa pon... Just sharing the words..... 

Contohnya..... aku buat entri bertajuk "PreciousWords For My Jumaatku: Bapaku Tunjang Hidupku".. Dan entri aku memetik satu hadis contohnya macam nie....

Daripada Abu Hurairah r.a, sabda Rasululah s.a.w.."Janganlah kamu membenci bapa-bapa kalian, Sesiapa yang membencinya bereti ia kafir"...

Kalau ada huraian...sila sertakan huraian... janji jangan korang yang goreng sendiri! Ataupun korang boleh jugak buat cam nie.... Tajuk "PreciousWords For My Friday: Words From William Shakespears".. Dan entrinyer berbunyi begini.....

Tiga kunci kejayaan.... Tahu lebih banyak dari orang lain, Berusaha lebih keras dari orang lain, Berharap lebih sedikit dari orang lain.... 

Dan huraiannya....bla bla bla.... Kalau takde takpe... Janji kita berkongsi kata-kata hikmat dari mereka yang hebat sejarahnya di dunia nie.....SETIAP HARI JUMAAT....amacam.... ok tak? Yelah... sebelum nie dah ada orang letak segmen setiap jumaat...ape tah nama dier.... Tapi aku nak naikkan hari Jumaat jugak..

Macam nie pun boleh...:)
Sebab apa? Sebab hari Jumaat nie penghulu segala hari... Jumaat nie lebih gah berbanding hari-hari yang lain... Jadi aku nak naikkan taraf hari Jumaat bersama kalian dengan berkongsi ilmu dengan kata-kata hikmat dari pemimpin agung dunia atau sesape yang korang rasa hebat sungguh kata-katanya.... Even kata-kata tu datangnya dari seorang pemimpin yang tidak dikenali.... 

Sape sokong... sila la sharekan entri nie.... Aku bukannya nak nama... Takde pun nama Bro Wacana dalam tajuk tu kan... ini cuma pendapat ikhlas dari aku... nak blogger sekalian dapat berkongsi ilmu sedikit sebanyak dalam entri masing-masing.... Lagipun banyak giler kata-kata motivasi...kata-kata pencetus minda... yang pernah dilafazkan pemimpin dunia nie.... Time nie la nak share dan berkongsi....kan? Dan masa nie la kita muliakan hari jumaat...dimulakan dengan entri bernas dan padat macam nie.... :)


P/S: Kalau tak faham....boleh ajukan soalan kat saya di ruangan komen.... :)

6 comments:

Ujang9897 said...

good idea..,

aku dah buat dah..ada pada label aku

"oh jumaat"

http://azfar9897.blogspot.com/search/label/Oh%20Jumaat

Pembawa_Wacana said...

@Ujang9897: tiap-tiap minggu nie... jom... :) Tolong promote lagi cantek...

ijA said...

cadangan yang baik..

atuk said...

Assalamualaikum PW

berdakwah berbagai cara menggunakan kemudahan semasa
Alhamdulillah
moga berjaya

Wassalam

AdyBudika said...

cool la!!!

Sunah Sakura said...

jom...