Wednesday, December 21, 2011

Bagaimana Nak Pilih Calon Suami Siri 2 - Pembuka Bicara

Dulu aku pernah buat entri pasal nie....Pasal bagaimana nak pilih calon suami a.k.a menantu... Dah lama dah.... Korang boleh tengok dekat SINI ( link ). Nie petua secara santai... Korang boleh buat sambil dating....boleh buat sambil makan kuaci sebelah mak ayah... he he he.. Entri yang nie... cuma tambahan sahaja.... Entri dulu-dulu aku memang banyak versi.... versi kelakar... versi nasihat santai.... versi mengarut... sumer ada.... Godek-godek la kalau ada masa yer....

Siapakah bakal suami anda....
Ok.....sebagai tambahan dari entri yang dulu tu.... Lepas korang dah cuba cara-cara yang aku bagitau yang dulu tu... Korang boleh la tambah-tambah sikit cara-cara yang aku nak bagitau kat sini.... Aku menggelarkan cara nie sebagai....PEMBUKA BICARA.... Haaaa....kepada lelaki-lelaki yang nak jadi suami tu...jaga-jaga yer.... Habis la korang.....he he he..

Kata la korang keluar berdating hujung minggu.... Contohnya....pegi Midvalley... Ni ler port paling popular bagi yang nak berdating dan nak tengok wayang bagi kapel-kapel yang duk kawasan KL.... Tak pegi Midvalley...Tak sah kapelnyer.....ha ha ha.... Konon-kononnya macam tu ler..... Bagi aku baik pi masjid... Wajibkan sepasang kapel tu pegi masjid yang berdekatan dulu...Tak pi masjid...tak payah kapel! Boleh gitu? Haa.....mesti korang rasa macam tak berapa kena kan..... hihihi

Ok.....berbalik kepada point yang asal... Korang keluar berdating.... Katalah tengah naik komuter....Erk....ade lagi ker kapel naik komuter? Aku rasa banyak anak muda sekarang nie dah ada kereta sendiri kot..... Takpela....What eva la kan... Masa tengah on the way nak pi Midvalley tu.... Korang mesti berborak kosong kan? Ke ade berborak pasal study? Pergh.......respek la gua sama lu...:)

Masa borak-borak tu... Cuba korang keluarkan soalan-soalan yang ke arah makan jiwa sikit... he he he... Contohnya soalah macam nie.....
"U selalu lepak surau mane ek? Tak pernah nampak pun"...
"U ker yang selalu azan kat surau kolej tu? Sedap la suara dia.... Tenang hati I"

Time jalan-jalan gini pun boleh bukak topik macam tu...Kalau la korang sudiii..

Haaa..... saje jer bukak topik cam tu... ye la kan.... berdua dalam kereta tu...tak elok... jadi...nak buang sikit perasaan yang setan duk cucuk tu... Baik korang berbual pasal keagamaan kan... Dia nak tipu tu memang tak boleh buat apa la kan... Tapi......kalau soalan macam nie memang sah takleh tipu.....
"U tolong I ajar caner nak baca Al-fatihah dengan betul boleh tak? I rasa macam ada salah la"
"Yang...caner doa naik kenderaan?"
"I lupa baca tahiyyat awal la solat subuh pagi tadi....batal ke tak?"

Pergh.....soalan gini kalau tak boleh jawab.... memang malu beb.... asas tu.... Bukan apa.... bakal suami nie kan bakal memimpin korang... Kalau jahil si dia tu... Korang pun turut sama jahil... Ye la...Yang dok pilih si jahil tu buat apa kalau korang tu tak jahil? Kasar ker aku bagi jahil? Tak de la....jahil tu maknanya TAK TAU je... Cuma bunyi arab je...he he he...

Time balik berdating pun korang boleh tanya soalan-soalan gini.... kalau si dia rasa serabut dengan soalan-soalan nie.... maknanya si dia TAK TAU ler tuuu.... Maluuuuu ler tuuuu.... Tercabar keegoan seorang lelaki ler tuuu.... Kalau si dia kata, "Potong mood betul la soklan cenggini..." Haaa......tu maknanya si dia tu ada niat lain ler tu masa berdating... Mungkin ada mood nak pegang-pegang....nak berenti tempat gelap... tak pun bawak kete slow-slow sebab nak berdua-duaan lama-lama dalam kete malam-malam...Cett!! nak buat MAKSIAT ler tuuu.... Maksud aku maksiat besar-besaran..... Sebab keluar berdua-duaan tapi tak kahwin nie pun maksiat sebenarnya....hehehe. Ok...ok......think positif... haaaaa.......sempuuut...

Nak elak benda cam nie ler....
Tu cara yang sangat simple tapi makan dalam beb... Ye la... kene pulak korang dapat pakwe yang ilmu agama cetek.... dan pulak memang tak suka dan tak berminat langsung pasal ilmu agama... Memang sah dia tak suka dengar soklan-soklan gitu.... Ye la...sebab TAK BOLEH NAK JAWAB! har har har... Biar ler....padan muka sebab jahil agama sangat! 

Korang pakai baju yang ada gambor gini...mesti terasa si pakwe tu kan? hihihi

Penting weh dapat suami yang ada agama....walaupun sikit....tipis imannya.... tapi tu pun dah jauh membezakan kehidupan korang berpuluh-puluh tahun akan datang... Kaya tak semestinya bahagia... miskin tak semestinya merana... Hidup tak berkat... tak disinari sinar agama.... hati tak tenteram beb... Mungkin korang tak nampak time muda-muda nie... Bila dah hidup berumah tangga.... cari rezeki sendiri... dah tua kerepot...baru menyesal... Time tu nak tangis darah pun tak guna la der.....huhuhu. Kalau ada idea lagi aku sambung balik topik nie....;)


P/S: Dalam hidup nie kene ada empat asas.... IMAN, ILMU, AMAL, IKHLAS... Baru la kukuh kehidupan kita...:)

4 comments:

Anis Adila Aris said...

dah selalu buat.kadang2 even dah tahu psal bnd tu saje nk mnguji...Alhamdullilah..pass..

lieynanilaz said...

boleh try....

TiTi said...

thanks bg info, ok nk buat ujikaji nanti :D

Eera Shera said...

bagus tips ni..thx ;)

IKLAN BERBAYAR

IKLAN BERBAYAR
Berminat? Terus wassap ke: 011-14957785