Monday, March 7, 2011

Bagaimana Nak Pilih Calon Suami..


Suami adalah ketua keluarga.... ibarat seorang Kapten untuk sebuah kapal... ibarat seorang laksamana di medan perang... ibarat pemimpin tertinggi dalam sesebuah negara.... Haaaa....betapa pentingnya seorang suami... Si gadis.....aku bagi tips la kat korang kalau nak pilih calon suami yang bagus untuk sepanjang hidup korang... Bagi test-test yang berikut untuk calon suami korang....he he


1) Bila berdating... Tengok Si Dia Cari Surau ke Tak...
Ni antara test paling senang dan ringkas.... ajak dating keluar dalam tengah hari gitu... pastu pegi la mane-mane tempat yang terang dan ramai orang... dalam waktu dekat-dekat maghrib tu....balik ler.... Test tengok sapa yang ajak pegi surau dulu... Dalam waktu dating tu...dah sah-sah masuk waktu zohor dan asar... kalau depa macam buat tak tahu je yang zohor dah burn...maknanya dah ada kekurangan di situ....Ingat....solat tu tiang agama...kalau tiang tu dah sebesar lidi....mane nak kukuh kan? :D


2) Pabila makan....
Haaa...yang ni pun boleh tengok jugak..tapi bukan ketika dating.... yang ni kene tengok ketika dia makan dengan member-member.... Test tengok berterabur tak sisa makanan dalam pinggan selepas makan.... kalau berterabur.... maknanya bila dah kahwin nanti...korang la penat. Macam tu la nanti rumah korang.. :D


3) Ketika driving...
Yang ni pun boleh diperhatikan..... macam mane si dia tu membawak kereta... macam pelumba F1 ker...macam siput ker... yang ni pun ada kene-mengene dengan jiwa asal dia jugak.. Kalau asyik langgar kete orang kemudian marah orang tu balik...maknanya korang la yang akan selalu dipersalahkan walaupun si dia yang salah... Cube perhati.... he he


4) Cenderung nak ajak ke mana
Ni bila dah lame berkapel... tengok si lelaki ni banyak cenderung ke arah mana.... ke arah suka menghiburkan diri ke clubbing ke.....atau suka mententeramkan hati di masjid.... Kalau tak masjid pun, cukuplah selalu menegur kita kalau kita buat salah.... Jangan pulak melenting selepas ditegur.... Jangan pulak sayang lebih kepada pak turut jer.... Rosak korang nanti!




5) Tahap IQ dan EQ..
Haaa.....ni penting der....jangan main-main.... orang yang ada tahap EQ yang rendah...suka marah-marah ikut suka hati.... dia tak tahan marah tu...asyik nak lepas jer... tahap IQ rendah pulak....selalu mengambil jalan penyelesaian yang singkat walaupun merosakkan hubungan korang sekalipun.... Takde diplomasi! Ingat tau.... IQ dan EQ tinggi tak semesti belajar tinggi-tinggi.....


6) Biar boleh jadi Imam....
Yang ni sangat penting dalam mengekalkan hubungan kekeluargaan... carila yang boleh jadi imam solat korang... sekurang-kurangnya....boleh qamat pun dah ok.... tapi sepatutnya boleh jadi imam... Macam mane nak test? Haaaa...... Paling senang... bawak jumpa mak ayah dekat rumah dalam waktu nak masuk waktu solat... pastu time masuk azan tu..ajak la solat depan ayah mak tu... Nak tolak...kompem malu kan. Haa....time tu la suruh jadi imam.... pakat-pakat la dengan mak ayah..... Lagi elok kalau solat subuh... Tah-tah bacaan qunut mane la si dia bace kan.....qunut panjang ke pendek... Qunuuuuuuuuuuut..... he he he...

7) Mengaji..
Kalau lulus yang no. 6 tu.. selalunyalulus no. 7 ni. Tapi kalau nak test jugak.... ajak je si dia tu g majlis bacaan Yassin... Memang boleh baca kan... [kalau boleh..he he] Tapi cuba dengar apa yang di baca tu....betul tak tajwid dan cara sebutannya tu.... Tapi part ni boleh terkantoi dah masa jadi imam solat... Suruh dia jadi imam solat maghrib, atau isya' atau subuh...Baru ler boleh dengar bacaannya....:)


8) Ajak berdiskusi...
Cuba ajak bercakap pasal agama.... contohnya...keluarkan topik pasal syarat sah solat ker..... atau selit-selitkan hadis nabi dalam terjadinya awan ker.... Contoh....... tengok dia boleh join tak.... Kalau duk diam asyik duk hangguk-hangguk geleng-geleng tu..maknanya tak tahu atau tak berminat.... Korang mau orang macam ni mendidik anak korang nanti??

9) Jumpa mak ayah dia
Ni pun test untuk diri sendiri jugak.... tapi ni jugak test untuk si dia juger.... tengok latar belakang kehidupan dia.... sesuai tak dengan korang? Kalau korang ni seorang yang inginkan ciri-ciri keislaman...tetiba famili dier tu jenis kaki botol.... ermm.... bapak borek, anak rintik kan? Senang citer...tengok depa tu solat ke tak.... si anak ni selalunya menjadikan mak ayahnya sebagai role model...... Betul ke salah? Tanya diri sendiri...:D

10) Test cintanya untuk apa..
Waahh.....ni last but not least la kan..... tapi ni kalau korang betul-betul nak kahwin dengan dia.... Dan dengan harapan dah lulus semua yang kat atas.... Pastikan dia cintakan korang kerana Allah....bukan kerana nafsu seks....bukan kerana harta.....bukan kerana korang tu comel ala-ala cute gitu.... Macam mane nak tahu? Antaranya buat istikharah pun ok.... selalu berbincang dengan si dia pasal kehidupan di dunia dan akhirat....[biasanya sumer elok-elok jer masa kapel kan..he he] Dan bergaduh la...hahaha. Asal aku cakap gitu? Dari pergaduhan atau perbalahan la korang tau sifat dia yang sebenar.... Tapi jangan berulang perkara yang sama.... :D

Bila dah lulus sumer tu....... jangan tunggu lama-lama....kahwin!! Proceed!! Jangan nak buat maksiat pulak! Ingat.....dengan kahwin tu pun....korang dah tunaikan satu kewajipan sebagai hamba Allah di muka bumi nih.. ada orang kata...darjat diri diangkat 20 kali ganda.... maknanya...kalau selalunya korang derma singgit seminggu... darjat dah diangkat menjadi 20ringgit seminggu walaupun korang bagi singgit....:D

P/S: Aku galakkan korang kahwin cepat dari berkapel ke hulu ke hilir... dah kata nak sehidup semati kan... Kahwin je la kalau betul...:D

16 comments:

faraa halim said...

oh tips yg bgus ni, hehe

Cik Aish said...

macam teman lelaki sy sekarang..tiap kali keluar dengan dia, dia mesti ajak solat tiap kali masuk waktu. bila keluar, kitorang tak pernah berpegang tangan, dan masa tiap kali nak keluar, dia akan jumpa mak saya, mintak izin. dia tengah buat phd. rugi ke saya kalau sy tinggalkan dia? huhu

Sunah Mohammad said...

waaaaaaaaaaaaaaaaa~~~ ahse~~~~~~~~~ sangat menarik entry ni~~~~~ thanks, thanks! ni nak cayunk lebih2 ni~~ ops! bakal suami orang! hahaha~

nelly said...

sweet........

IftiMonstaa said...

suke suke. nk amalkan lah bila dah jumpe si dia

farasakura said...

heeee kawinnnn XD

Ujang9897 said...

ciri2 aku semua ni..=)

neni izazi said...

semua di atas suami saya dah lulus dengan cemerlang,kecuali yang jadi imam untuk my family xtry lagi. balik kg nnti nk suruh jadi imam utk family la plk..he..he..good point la incik Pembawa wacana.

Areliff said...

ujang prasan...aq semua gagal lagi keh2 :p cz blom kawen :P

ain revival said...

wahh..tips yang berguna nie..
t nak try test nanti..hehe

arep_lockermonth said...

tips untuk maase depan nih!!

after a few days!
EDITING IS FUN!
LETS WATCHES IT! ( jangan gelak )

Anonymous said...

jadik imam utk famili tu kompem incik PW lulus sbb dulu dia dah penah imamkan satu surau skolah..hahhhhaha

aleeya husnan said...

nice point. Jangan lupa checklist diri sendiri juga ^_^V

... said...

as salam..
wah!
wah!
wah!
suka =)

moga apa yang saya dah baca ni dapat mendidik iman dan amal dalam diri. moga tidak terjerumus ke dalam lembah kehinaan. menjaga baitulmuslim itu sanagt berat tanggungjawabnya kan..kena jaga sebaik mungkin..demi zuriat yang akan datang yang akan membawa bersama syiar Islam demi-Nya..ameen..

iklan lagi:

broadband rosak?dan bakal nak rosak? tak tahu nak baiki macam mana? lihat tutorial saya

Jawatan terbuka untuk perdana menteri dan menteri-menteri.hahaha

Biela Yusoff.. said...

entry yg bgs...emm..laki2 yg baik tuk perempuan yg baikkan...insyaAllah..daptla...amin..

F.A.R said...

suke sgt tips ni sume.
yg pasal care bwk kerete tu exactly correct.
pernah ade pengalaman pasal tu. huhu.

IKLAN BERBAYAR

IKLAN BERBAYAR
Berminat? Terus wassap ke: 011-14957785