Saturday, January 28, 2012

Dia Dihisap Dan Digigit Sampai Merah-merah

Sekadar hiasan..:)
Sakittttt!!! Itu ler yang pertama sekali yang akan terasa masa nak melepaskan diri dari gigitan dan hisapannya... Sebelum tu menggatal dan rasa pedih-pedih je..... Bila dah kena baru tau.... Habis merah-merah dibuatnya... Kena pulak masa duk dalam bilik sorang-sorang.... Agaknye lah... Aduuh..... dia dihisap dan digigit.... Ouchh...

Bila dah lepas.....baru rasa sakit woo..... Itulah rasanya bila digigit dan dihisap oleh seekor binatang kecik yang bernama PIRAH... Pirah nie kalau dalam omputehnyer aku rasa "tick" kot.... Sebab kalau tengok gambarnyer...lebih kurang jer... Boleh tahan jugak la rasa dia... Sapekah dia tu?? AKU!! ha ha ha... 

Aku kene yang Brown Dog Tick tu kot..
Baru ku tau macam mana rasanya digigit dan dihisap si PIRAH nie.... Sebelum tu selalu disebut je menatang nie... Buat ala-ala sindiran kalau benda yang nak diejek tu kecik... Sebab pirah nie kecik giler... kecik lagi dari biji tembikai.. Rasa digigit pirah nie... mula-mula tak rasa ape-ape kot... Gatal-gatal sikit jer... Bila dah sehari dua... Korang akan rasa sakit macam bekas kene suntik jarum gitu..Bila tersentuh...rasa sakit.. Aku dapat tau pun semalam...Suruh wife cek... Dia komfemkan... pirah sedang menghisap darah aku tanpa izin!! Grrr.... Siap ko..

Beza saiz pirah dengan duit syiling
Aku pun terus tarik dan penyet terus macam korang penyet kutu... Bukan ayam penyet yer... Tapi masa nak tarik buang si pirah tu... sakit woo... Macam kena cubit kecik-kecik sampai berdarah gitu... Lepas dah buang...rasa sakit ada lagi... Kesannya....tompok merah gatal..

Pertama kali pengalaman kena gigit pirah nie.... Pirah nie wujud biasanya dekat kawasan kampung je kot... Kawasan yang ada binatang ternakan dan jugak semak samun banyak.... Aku kena masa time balik kampung hari tu kot...Rumah keluarga wife aku diserang pirah yang banyak! Sekampung pulak tu.... hahaha.. Aku baru je rasa bangga tak kena gigit masa duk kampung... Sekali ambek kaw... Aku bawak sampai KL...huhuhu..-_-". Tu ler orang kata... jangan cakap besar...

P/S: Pirah tu bukannya piiiiirah mabuk yer....he he he

7 comments:

aizamia3 said...

ada nama lain ke bagi pirah tu..? sebab tak tau..

Pembawa_Wacana said...

@aizamia: ntah la... Tapi kat Kelantan nie panggil PIRAH...

Princess Nur said...

menatang ni mmg bahaya dan degil..Kalau dh melekat susah nak buang..

Mikah Lurima said...

tak ada gambar kesan digigit ke? nak tengok yg itu... manalah tau i pun pernah kena gigit. huhu

Anonymous said...

pirah tu kutu babi kan?

Anonymous said...

yea..pirah 2 kutu babi..sengkenit pn org pnggil,cengkenit... english tick

Anonymous said...

Hi, it is interesting to read your blog, especially this one about ticks. May I have your email address as I need to ask you further about the ticks?

IKLAN BERBAYAR

IKLAN BERBAYAR
Berminat? Terus wassap ke: 011-14957785