Tuesday, January 3, 2012

Pelajar Cemerlang SPM Rosak Akhlak Selepas Sambung Luar Negara

Sekarang nie duk gege (bising) pasal budak kita yang terer giler masa SPM aritu dah rosak pekejadah di luar negara lepas sambung pengajian.... Ok... sebelum tu.... GEGE tu bacaannya macam memey dalam citer KL Gangster tu... he  he...Iklan bahasa kelate der....:D Sambung pasal budak terer exam nie.... Bagi aku la kan... Tak heran la kalau dia tiba-tiba berubah gitu..... Sebab apa? nanti aku citer dalam entri nie....

Ok.... Katalah budak cemerlang SPM tu....dapat 25A1.... Sekarang kan dah makin banyak subjek kecik-kecik..atau lebih tepat subjek sub-sub jer.... Kirenyer taraf 25A1 tu macam 9A1 zaman dulu je kot... Bukannya terer sangat...... Sebab depa sumer hafal!! Bukannya faham..... kan? :)

Maksud aku.... terer depa tu... tak semestinyer terer seterer-terernya..... Kena tengok silibus pengajian jugak... Memang ada yang betul-betul hebat.... genius... tapi tak sumer... Aku dah penah ajar tuisyen budak-budak SPM... tau la sehebat mana tahap pengajian SPM sekarang nie... Banyak dah dikurangkan dan dimudahkan ajer berbanding dulu-dulu.... Kalau tak cayer.... cuba bagi depa soalan dulu-dulu... Lagi-lagi matematik tambahan....Aku rasa menggaru jugak la sebelum dapat jawab...he he he

Apa yang nak disampaikan bukan pasal mudah ke senang nak dapatkan A tu.... Tu sampingan jer... Tapi pasal tahap agamanya....Dapat 25A1 kan..... Komfem ker agama A1? Maksud aku bukannya Pendidikan Islam dalam silibus pengajian kita tu... Tu tahap tadika je kalau nak banding agama sekolah pondok.... Kalau bagi budak-budak pondok subjek Pendidikan Islam kita sekarang nie.... Segelintir je dapat B... Yang lain komfem dapat A1 tanpa mengharapkan pujian...sebab senang! 

Masalah yang berlaku pada student kita yang rosak akidah tu bukannya berpunca dari A banyak ke sikit..... Tapi sebab kurangnya pendedahan agama di peringkat sekolah lagi.... Pendidikan Islam kita tu terlampau asas nak dipakai dan diamalkan oleh anak-anak muda kita kalau nak dijadikan batu asas iman nak melawan godaan duniawi di luar sana..... Tak cukup.... Sebab tu berlaku kes gini...

Peringkat Universiti pun sama..... Pointer bukan main gempak lagi la kan... Student melayu ada jugak yang dapat hampir 4.00 flet... Yang dapat pun ada.... Tapi komfem ker tahap agama dan imannya dapat 4.00 flet? Padahal ilmu agama sangat penting nak bentuk asas jatidiri masyarakat yang bertamadun dan berakhlak tinggi? Takkan benda nie selalu terlepas pandang?? 

Bagi aku...kisah student kita yang rosak akhlak selepas berjaya di zaman SPM nyer.....tu tak pelik.... Selagi ilmu agama tak diterap dari awal.... Kemungkinan besar benda nie akan terjadi.... Secara teori senang jer.... Kukuhkan rukun islam dan rukun imannya.... Pastikan solat budak tu tak tinggal.... Dan sentiasa memberi nasihat agama kepadanya..... Tapi ramai ke yang buat macam tu?? Dan yang lagi penting.....mak bapak tu sendiri ada ilmu agama tak???

Semua nak tengok anak-anaknye berjaya dalam pelajaran.... Tapi banyak yang lupa tentang agama.... Padahal Itu yang paling penting!! lagi-lagi kalau nak hantar anak ke luar negara..... Kukuhkan agama dia dulu sebelum bagi fly ke luar negara!! Dapat 25A1 pun.... Tak menjamin iman dalam diri dia tu sehebat pencapaian SPM dia.... Bukan tudung labuh dijadikan ukuran... bukan A atas slip tu dijadikan ukuran.... Tapi iman yang diterapkan sejak dari kecil itu menjadi keutamaan.... kalau pergi dengan iman sebesar guli... Memang senang la terjebak ke dunia sosialis barat yang sememangnya senang tergoda...
Ramai jer yang rosak akhlak macam yang dihebohkan nie.... Bukan budak yang diceritakan tu ajer...[we know who] Kat dalam negara berlambak jer... Cuma tak dihebohkan sebab depa sumer nie tak dapat banyak A.... depa nie yang dapat 12A1 2A2 1B3....Dapat 13A1, 1B3....Dapat 9A1 1A2..... Tapi depa nie takda la sepopular yang dapat sumer A1 kan.... Tapi masalahnya sama jer..... Ilmu agama tahap tadika dari kecik sampai la besor... Ilmu dunia bertambah....ilmu agama main berkurang!

Jadi....dari kisah malang seorang pelajar cemerlang nie....kita pakat ambik iktibar.... Didikla anak-anak kita sejak dari kecil bukan mata pelajaran sekolah semata-mata.... Sila la ajar pasal ilmu agama... Jangan nak harapkan sekolah fardhu ain ajer.... Tak cukup weh.... Mak bapak yang paling penting... Segala-galanya bermula dari rumah..... Nie pun nasihat untuk diri aku jugak yang bakal nak dapat anak... Kita sama-sama besarkan anak-anak kita dengan ilmu dunia dan ilmu akhirat dengan sebaik mungkin sejak dari rumah lagi.... kepada pelajar-pelajar.... Jangan tinggal ilmu agama....WAJIB tu!

P/S: Sebarkan jika sayangkan masyarakat kita.... Share ajer.... Penulis blog izinkan...janji letak sumber...:)

17 comments:

mr.dinie said...

budak2 skarang..ish ish..

mynameismy said...

dah sahih ke gambar tu dia ek? hurmmmm... entah laaa

Pembawa_Wacana said...

@mynameismy: Sekadar ambik pengajaran... Kalau bukan gambar dia...alhamdulillah... betul ke tak betul.. Kita muhasabah diri kita...:)

saya cello191 said...

bijak bukan m'janjikan perangai elok...^^

wanabee said...

salam singgah buat kali pertama ,
emm nice entry ..
tapi tu lah problem nya ..
time soalan spm je dia mahir ..
bila pergi oversea byk lagi pengaruh dan cabaran ....soalan2 susah...kena pandai berkomunikasi dan study research ...

agama itu asas utk jaga diri ...
harap2 , cerita ini dijadikan pengajaran ...

tira azhar said...

harap sangat jangan disebar-sebar kan.. benda yang belum sahih, nampak dengan kepala mata sendiri, harapnya jangan di uar-uarkan. aib orang, kalau aib kita pun kita nak simpan kan? :)

bb said...

well, human change.. klu tgok membe2 time skolah dulu,, da macam2 ragam da sekarang,,.. wish d changes for better life..

bb said...

well, human change.. klu tgok membe2 time skolah dulu,, da macam2 ragam da sekarang,,.. wish d changes for better life..

Pembawa_Wacana said...

@tira azhar: jangan risau... tidak diaibkan sape-sape dalam entri nie.... Nama tidak disebut.. gambar tak diletakkan..... :)

Azza Azman said...

sedih la macam ni...!!

Azza Azman said...

betul tu entry ni tak aibkan sapa sapa pun..

karmilaillang said...

doakan yang terbaik untuk dia...pas ni, perlu ambil langkah berjaga2

deen azmee said...

ye.. sokong pendapat bro wacana.. cemerlang akademik belum tentu lagi seseorang tu cemerlang akhlaknya.. jadikan kes ni sebagai pengajaran supaya dapat mendidik adik2 dan anak2 muda bukan sahaja berjaya dari segi akademik tapi juga akhlak mereka juga.. hehehe..

tira azhar said...

tak disebut pun orang boleh teka. -.-

fitnah kan? :)

Pembawa_Wacana said...

@tira azhar: teka tak semestinyer betul..... kepada yang tak tau citer...komfem tak tau... yang mana dah tau saje akan tau... yang mana dapat teka tu maknanya dah tau.... So... benda nie tak disebarkan kepada yang masih tak tau... :)

Nur Eisha Fatihah said...

betul tu.. cemerlang akademik xsemestinya cemerlang akhlak.. teringat pula iklan sabun pencuci baju TOP.

Yang mahal, tak selalunya bagus, yang bagus, tak selalunya mahal.

D'ya Marshmello said...

kalau betul tu dia, kita doakan same2 agar dia berubah ;) aminn

jom terjah!

http://miss-dya.blogspot.com