Thursday, January 19, 2012

Peristiwa-peristiwa Yang Berkaitan Dengan 2012

Tahun 2012 nie antara tahun yang femes kot...... Dulu....tahun 2000 menjadi femes giler sebab berlaku masalah dan konflik berkenaan coding kan....[kalau tak silap la].... Tu yang timbul Y2K tuu..... Sekarang nie tahun 2012 pulak...Sebabnya....banyak sangat yang berkaitan dengan tahun 2012... Antaranya....


Ramalan Kaum Mayan
Mengikut kalendar kaum Maya... tahun 2012 adalah tahun berakhir nya kalendar kaum mayan... Masyarakat Barat menganggap ia adalah ramalan berakhirnya kehidupan kita semua iaitu KIAMAT.. Ermm.... Bagi sesetengah pihak... ini bukan menandakan hari kiamat.... Ini menandakan satu kitaran kehidupan lain atau fasa kehidupan yang baru bagi kitaran semulajadi yang berlaku setiap beribu tahun.... Ada yang mentafsirkan... akan ada seseorang yang TURUN DARI LANGIT..... Alien?? Ha ha ha.... Alien nie wujud ker? Bagi aku memang wujud!!!

Tapi kita semua dah tau alien tu sape.... Alien nie sebenarnya jin-jin yang selalu diberitahu dalam Quran tu... Haih.... Tapi berkenaan yang turun dari langit tu.... sesetengah scholar islam berpendapat... Ia adalah peristiwa turunnya Nabi Isa a.s ke bumi.... Hmm....Hanya Allah sahaja yang Maha Mengetahui.....


Ribut Solar
Pasal ribut solar nie.... korang boleh cek di entri aku yang lepas di SINI [link].... Aku dah bercerita panjang lebar pasal nie.... Sebab nie bukan berita palsu.... Siap ada kajian dari para pengkaji sains angkasa lagi.... Korang boelh jugak search di Internet berkenaan ribut solar nie dalam Youtube bertajuk Solar Storm 2012... Ia pernah berlaku dengan kesan yang minima di beberapa bandar di Eropah.... Tapi di tahun ini [2012]... diramal berlaku ribut solar yang boleh memberi kesan kepada seluruh penduduk dunia..... Wallahuallam...


Pergerakan Aturan Bumi
Ini pun masih dalam kajian para pengkaji dunia..... Ini bukannya gosip-gosip hangat tanpa apa-apa sumber yer.... Sebenarnya aku tak tau nak terjemah ke dalam bahasa melayu yang tepat pasal benda nie... Dalam BI nyer.....POLAR SHIFT.... Ini pun ada kaitan dengan tahun 2012.... Sebab......Mengikut sesetengah para pengkaji...... Polar Shift akan berlaku secara drastik pada tahun 2012..... Senang citernyer.... Kalau betul berlaku polar shift yang besar nie.... Benua takkan menjadi tujuh benua macam sekarang nie..... Mungkin akan bercantum antara satu sama lain dah lepas nie.... Dan jugak..... Gempa bumi besar akan berlaku....Tsunami akan bermaharajalela.... Dunia akan porak peranda.... Pergh.... Kalau la betul...memang sakit la kan..... Ada jugak yang mengaitkan polar shift nie dengan bunyi-bunyi aneh yang kedengaran hari tu.... Hmm....


Lintasan NIBIRU
Korang tau tak Nibiru tu aper? Nibiru nie adalah satu planet di luar dari sistem angkasa kita.... Dikenali sebagai PLANET X..... Dikatakan pada tahun 2012.....planet Nibiru nie akan melintas antara matahari dan bumi seakan-akan sebuah komet yang besar!.... Perkara nie berlaku pada setiap kitaran beberapa ribu tahun... Tau tak apa effect dia kalau betul? Kesannya sama macam kesan daya tarikan graviti bulan dan matahari kepada air pasang surut kita... Tapi kali nie tambah sebijik lagi....NIBIRU.... Akan ada daya tarikan graviti dari Nibiru nie yang akan memberi kesan kepada kitaran semulajadi bumi....Dan yang paling menakutkan apabila dikatakan kesannya boleh menyebabkan berlakunya letusan gunung berapi besar-besaran dan jugak peredaran bumi berhenti seketika selama tiga hari!! Erm...... Boleh cek sendiri yer....aku dah lama tak update pasal NIBIRU nie....


Penjajaran Seluruh Planet
Angkasa lagi...ha ha ha.... Kali nie penjajaran seluruh planet di dalam sistem angkasa kita..... Korang pernah tengok citer Tomb Rider? Tak ingat dah yang nombor dua ker....yang pertama punyer.... Dia ada cakap pasal ritual satu pertubuhan dengan penjajaran planet.... Mungkin tu dalam movie kan...ditokok tambah... Tapi berkenaan penjajaran tu dikaji akan berlaku sebenar-benarnya pada tahun 2012! Banyaknyer event yang akan berlaku di tahun 2012........ Tangan yang menaip nie pun dah gigil.....


Kajian Borobudur
Ni aku rasa tak berapa popular..... Tapi aku pernah jumpa berkenaan kajian beberapa pengkaji arkeologi menganggap.....Tahun 2012 nie jugak dipersetujui ada benarnya sama dengan kajian kaum Mayan mengikut rekaan struktur Borobudur di Indonesia.... korang boleh search di internet atau boleh jer tengok video dier di bawah nie... Tapi tetap bagi aku...bukan KIAMAT.... ia cuma pertukaran fasa kehidupan...




Surah Ar-Rahman
Ini baru kot..... ada orang mengkaji dan meramal berkenaan kaitan surah Ar-rahman dengan konsep nombor tujuh....Aku pun tak berapa faham.... Tapi korang boleh tengok beberapa link yang mengaitkan surah Ar-rahman nie dengan tahun 2012.... Kajian nie takdela direct kepada tahun 2012.....Tapi kaitannya dibuat berdasarkan tahun hijrah kita.... Dari apa yang aku dapat simpulkan... akan ada 31 peristiwa besar berlaku pada tahun 2012....iaitu sama banyaknya dengan ulangan satu ayat yang selalu diulang dalam surah Ar-rahman... Antaranya di link nie: 





Tahun Naga Dalam Kalendar Cina
Ada lagi....kali nie berkenaan tahun bangsa Cina pulak.... Pada tahun nie.... tahun Cina adalah TAHUN NAGA... bagi kaum Cina...tahun naga nie adalah satu tahun yang sangat istimewa kerana tahun naga adalah satu-satunya tahun daripada haiwan mitos..... Ada yang mengatakan... peristiwa besar selalu berlaku pada tahun naga.... Ada jugak terdengar yang naga adalah haiwan yang menjaga pulau yang diduduki Si Dajjal tu... Aku tak jumpa mana-mana sumber berkenaan hal nie.... Jadi ini cuma satu info tambahan.... 

Itulah sedikit sebanyak yang aku simpulkan berkenaan peristiwa-peristiwa yang diramal akan berlaku pada tahun 2012....KIAMAT? Jangan mudah kene tipu.... Dalam Islam sendiri menyatakan bahawa hanya ALLAH SAHAJA YANG TAHU AKAN HARI KIAMAT.... Ini bukan hari kiamat.... Mungkin ianya cuma satu persitiwa yang pernah diberitahu Rasulullah s.a.w: 

Dari Nu’aim bin Hammad meriwayatkan dengan sanadnya bahawa Rasulullah saw. bersabda: “Bila telah muncul suara di bulan Ramadhan, maka akan terjadi huru-hara di bulan Syawwal…”. Kami bertanya: “Suara apakah, ya Rasulullah?” Beliau menjawab: “Suara keras di pertengahan bulan Ramadhan, pada malam Jum’at, akan muncul suara keras yang membangunkan orang tidur, menjadikan orang yang berdiri jatuh terduduk, para gadis keluar dari rumahnya, pada malam Jum’at di tahun terjadinya banyak gempa. Jika kalian telah melaksanakan shalat Subuh pada hari Jum’at, masuklah kalian ke dalam rumah kalian, tutuplah pintu-pintunya, sumbatlah lubang-lubangnya, dan selimutilah diri kalian, sumbatlah telinga kalian. Jika kalian merasakan adanya suara menggelegar, maka bersujudlah kalian kepada Allah “, karena barangsiapa melakukan hal itu akan selamat, tetapi barangsiapa yang tidak melakukan hal itu akan binasa”.
Wallahuallam.... kita tengok je ler.... Nak tak nak kene hadapi jugak tahun 2012 nie kan.... Ajal maut di tangan Tuhan... Kalau dah tertulis akan nama kita dalam buku malaikat maut... Sembunyi mana-mana pun akan mati jugak kan..... Apa yang penting.... Sama-sama la tambah ilmu agama....tambah pahala... hafal la doa-doa atau mana-mana surah dalam Quran tu.... Udah-udah la tu hafal lirik sesaje... Membazir memori otak korang jer....

Semua ramalan tu tak semestinyer betul.... Tapi apa yang pasti..... KITA SEMEMANGNYA BERADA DI AKHIR ZAMAN..... Bukti dari hadis nabi sudah sangat nyata.... Semua petanda kehidupan akhir zaman.... dah pun terjadi hampir kesemuanya... Itu bukan ramalan....itu wahyu Allah yang diturunkan kepada nabi... Yang kat atas tu.... itu baru ler ramalan.... Tapi bukan ramalan kosong...ia berdasarkan kajian dan ilmu pengetahuan... 

P/S: Aku rasa ada lagi peristiwa-peristiwa yang berkaitan dengan 2012 nie.... nanti korang tambah la yer.....:) Salah satunya....PILIHAN RAYA...hihihi

5 comments:

najwa's said...

wah, best! great info. :)

ADZA IRDAWATI aka MAK DARA said...

such a superb info.. tks for sharing with us..

ahleong said...

waaaaaaaa
wooooooooo
aaaaaaaa
eeeeeeeee
huhuhuhuuu
sadis mengenangkan diri ini...
cukupkah amal buat bekalan..
Allahuakbar..

Positif_Man83 said...

Info yang menarik......Sama-sama lah kita beringat.....

nur chahaya abadiey said...

Salam.
berdebar2 hti bca..cuma nur nk kongsi sikit..
ad yg ckp hadith tue palsu..
boleh gugel jgk..sbb hdith tue dr org yg slu mreka crita dzaman Nabi..
wallahualam..

kalu ad info boleh updte psl nie yer.. :)