Tuesday, January 31, 2012

Ciri-Ciri Mangsa Fesyen | Konsep 3K Mengelak Diri Dari Tergolong Dari Mangsa Fesyen


Siapakah mangsa fesyen ?? Mesti ramai yang terbayangkan kaum wanita jer kan..... Errr.... bagi aku dua-dua la der... Lelaki dan perempuan sama-sama ada yang menjadi mangsa fesyen nie..... Kesian depa kan.... Sapekah yang dikatakan mangsa fesyen tuu?? Kita tengok ciri-ciri yang dikatakan mangsa fesyen nie...

Gemar Membeli Barangan Berjenama
Erkk.... Ramai yang tersentap ker? Rilek la dulu... Bukan semua  tak ok.... Sebenarnya nie bergantung kepada diri sendiri... Korang rasa selesa ke tak.... Korang mampu ke tak.... No babi-babi product...No doggy-doggy product... Kadang-kadang ramai yang kejarkan jenama tapi keselesaan tu letak tepi jer demi menjaga status pandai berfesyen nie... Takkan nak menderita selama berjam-jam demi tu kot... Korang menzalimi diri sendiri kot.... Pakai yang selesa sudaaa...

Terlalu Taksub Atau Kuat Nafsu Membeli-belah Sampai Sanggup Berhutang Ribuan Ringgit
Ni parah beb...... Takkan demi pakaian pun korang sanggup berhutang?? Takkan demi handbag berjenama nak berhutang derr... Takkan demi nak berfesyen untuk satu malam dinner ajer sanggup berhutang? Nie termasuk kategori yang guna kad kredit secara melampau yer.... Korang kena ingat.... Korang tu dah la banyak dah berhutang... Kalau pelajar... hutang dengan PTPTN!! Duit poket pun dari PAMA (Papa dan Mama) ajer... Kalau yang dah kerja... Hutang loan kete....Hutang loan rumah... hutang loan peribadi.... Macam-macam hutang lagi dah wujud dalam diri tuu.... Takkan demi fesyen pun sanggup menambah hutang lagi? Duuuuh...

Hanya Memakai Pakaian Atau Aksesori Trend Terkini Tanpa Mengira Sesuai Dengan Diri Atau Situasi
Nie lebih kurang macam kat atas.... yang first kot... Bagi aku la kan... katalah trend sekarang nie pakai baju ketat sendat sampai nak jalan pun susah.... Korang pulak jenis aktif nak pegi sana sini... Bukan ke tak selesa trend tuu... Tak payah la diikut sangat.... Pakai yang selesa sudah.. Biarla apa orang kata... Janji sedap dipandang dan selesa untuk diri sendiri... Katalah korang balik kampung... Korang pakai la baju trend terkini sambil bergaya depan kete Viva korang tuh...(Ye ler... duit habis banyak nak folo fesyen...kete Viva jer mampuu..) Ingat orang kampung bangga sangat ker? Menyampah ader ler... Baik nampak cool dan biasa... tapi orang respek!
Membeli Pakaian Yang Sempurna Dari Segi Rekaan Tetapi Tak Sesuai Bagi Anda
Ni banyak aku tengok.... Contoh....Kononnya trend sekarang ramai yang pakai legging ketat tuu... Kalau badan tu dah gempal...tak payah la nak ikut trend tuu... Hadoi yai... Buruk sangat nampaknya.... katalah pulak trend Pakai shawl yang lima enam kali belit tu... Kalau dah tak pandai sangat nak belit... tak payah la pakai! Pakai tudung yang siap pakai tu sudaaa.... Comel aper.... Lelaki pun sama.... Tengok fesyen lelaki pakai sluar londeh ala rap (contoh)... Sampai nak jalan pun hampir tersadung dengan kaki seluar tuu.. Seksa je nampak...Tapi fesyen punyer pasal... Sanggup merana demi kepuasan sementara? Erkkk....Tak sanggup aku... baik aku selesa sepanjang masa... Kaki tak sakit... badan tak sakit... Mata pun tak sakit!! Haih....

Dalam semua kategori tu kan.... Apa yang paling penting bagi aku.... Keselesaan dan kesederhanaan... Itu pun dah cukup berfesyen dah bagi aku.... Dan yang paling penting.... TUTUP AURAT ANDA!! Nak berfesyen ok.... Tapi sila la tutup aurat tuu.... Fesyen pakai short pant... Jangan didedahkan lutut tu wahai lelaki.... Fesyen perempuan.... Jangan macam membalut tubuh ajer.... Longgar la sikit... NO LEGGING PLEASE.... NO DEDAH-DEDAH PLEASE.... Kenapa susah sangat nak tutup aurat tu? Korang tau kan aurat perempuan dari mana ke mana? Bukan rambut sahaja derr.... Bukan ketat sahaja derr..... bukan dari pusat ke lutut derr..... Seluruh badan kecuali wajah dan tangan!! Berapa kerat jer yang ikut fesyen tapi tutup kesemuanya??? -_-"

Mangsa fesyen nie subjektif... Berlainan pendapat dan bergantung kepada interpretasi masing-masing...Bagi pendapat aku.... Aku rasa lebih umum dan lebih menjurus kepada keagamaan.... So... Atas korang la nak terima ke tak.... Adakah korang tergolong dalam definisi aku sebagai MANGSA FESYEN tu...Bagi aku... kalau korang ikut pedoman 3K aku nie... Sah korang tak jadi mangsa fesyen.... Apa tu 3K? 3K itu ialah...

KEAGAMAAN
KESELESAAN
KESEDERHANAAN

Kalau korang nak berfesyen.... Fisrt sekali korang kene cek... keagamaan... Boleh ke tak.... kedua... Keselesaan.... Selesa ke tak dengan pakaian tu... sesuai ke tak dengan situasi tu... Dan yang last.... Kesederhanaan.. Harga mengikut kemampuan... Tak terlampau mencapap... nampak rilek....nampak anggun.... Tapi still kelihatan bergaya dan menawan... Silap-silap... fesyen yang korang pakai tu nanti jadi rebutan...sape tau kan..:)

P/S: 3K tu hasil dari aku sendiri... No ciplak-ciplak... Sape nak share... Sila letak link asal..:)

Nazmi Faiz Ada Harapan Bermain Di Cardiff City


Selepas beberapa pemain Harimau Malaya dipanggil untuk menjalani latihan bersama di Cardiff City.... Nampaknya peluang kita nak tengok pemain negara bermain di sana semakin cerah.... Mungkin sebelum nie kegagalan pemain negara bermain di eropah atas kerana faktor ranking dunia.... Kali nie.... Peluang tu mungkin dapat diatasi atas faktor pemain remaja.... Itulah peluang yang terhidang untuk Nazmi Faiz Mansor untuk bermain di Cardiff City...

Nazmi Faiz memang terbaik.... Kalau terus digilap...Aku yakin dia dapat maju jauh ke depan...Passing dia yang tepat dan kreativitinya di atas padang menampakkan bakat semulajadinya untuk mengatur permainan di atas padang.... Aku dah terangkan di entri SINI (link)... 

Kali nie... Cardiff City pun tertarik untuk mengikat kontrak pemain berbakat nie, Nazmi Faiz... Sebelum nie...masalah ranking kita yang menggagalkan pemain... Tapi kali nie kita ada peluang....Disebabkan umurnya yang muda.... Kemungkinan kelab Cardiff City akan mengikat Nazmi Faiz sebagai pemain remaja dan dipinjamkan ke liga-liga eropah yang lain yang tidak begitu ketat prosedurnya seperti liga Belgium... Dari situ... Nazmi Faiz mungkin akan mendapat kerakyatan negara Eropah dan dari situ....Boleh digunapakai untuk mengatasi masalah ranking dunia negara kita..... 

Cardiff sebelum ini telah memberikan sesi latihan percubaan kepada Safee Sali dan Safiq Rahim tetapi dengan Safee yang telah berumur 27 dan Safiq 24, Nazmi dikatakan mempunyai peluang yang lebih cerah kerana baru berumur 17 tahun. 

Harapan aku... Jika berita Nazmi Faiz akan berada di Cardiff City selama setahun itu menjadi kenyataan... Sepatutnya ia jadi titik tolak penggerak kepada semua pemain bola sepak negara kita.... Pemain negara tidak kurang hebatnya.... yang kurang cumalah kekuatan mentaliti kita...Terlampau menyanjung kehebatan pemain luar... tapi merendah-rendahkan kemampuan diri sendiri... 

Kalau tidak kerana syarat FIFA... Safee Sali dan Safiq Rahim mungkin dan berada di Cardiff City... Mungkin ramai lagi agaknya yang sepatutnya boleh bermain di Eropah.... Ermmm.... Mungkin syarat FIFA nie agak buyers kepada pasukan ternama dunia kan (Sebab depa nie yang sellau berada di top ranking) ... Yang kuat (golongan bangsawan la kot) tetap di atas.. Yang membangun dan yang lemah (golongan biasa) perlu cari inisiatif sendiri untuk setaraf dengan yang kuat.... Contohnya.... Jepun...

P/S: Good luck Nazmi faiz... yang lain bila lagi?

Monday, January 30, 2012

Rahsia Kejayaan Awan Nano Hafiz


Bagi yang nak menggondol juara nie....bukannya senang beb..... mesti ada rahsianya.... mesti ada caranya... Mesti ada gayanya..... Contohnya.... Tengok macam mana Djokovic kalahkan Rafael Nadal tempoh hari.... mesti ada usaha dan rahsia di sebalik kejayaan..... tengok macam mana pelajar SPM boleh semua A dalam keputusan SPM.... Mesti ada rahsianya..... Sama jugak dengan rahsia kejayaan di sebalik Awan Nano dari Hafiz AF nie.....

Nak tau rahsianya? Mesti la nak kan.... Kalau tak takde la dibukaknyer entri nie..... Ok.... Rahsia dia mestilah sesuatu yang dirahsiakan.... Dan tidak boleh diberitahu orang lain..... So....... Kekal dirahsiakan la kan.... ha ha ha..... Adakah ini troll?? Hihihi....

Tak....tak... ada.... ada... Tapi biar rakan sekolah aku je citer.... Ini dier rahsia di sebalik Awan Nano Hafiz tu....


Amacam? Ermmm....rakan sekolah tapi tak pernah jumpa pun... Sebab dia sekolah lain....aku sekolah lain...Senang citer... kawan jauh-jauh tapi tak kenal pun... Lagi senang citer... Tak berkawan la! Aku sama sekolah dengan Fizo Omar jer.... huhuhu... Ok.... Itulah rahsianya.... he he he....  Selamat bergelak ketawa....

P/S: teringat lagu gula-gula nano nano bila cakap pasal awan nano.. Sape tau lagu iklan tu? =)

Sunday, January 29, 2012

Juara Anugerah Juara Lagu Ke-26 | Awan Nano Dari Hafiz!


Dalam duk berehat-rehat sambil makan cempedak dari kampung..... Aku dan wife layan la rancangan tv3... Ooo....Anugerah Juara Lagu ke-26 rupenyer.... ha ha ha. Tak ingat la pulak kan.... Dah bukak tu...layan je la... Dan keputusannya...HAFIZ JUARA!! 

Inilah keputusannya:
Juara Lagu : Awan Nano dari Hafiz

Pemenang Tempat Kedua : Beribu Sesalan dari Tiga Suara

Pemenang Ketiga : Karma dari Faizal Tahir

Persembahan Terbaik : Kisah Hati dari Alyah

Vokal Terbaik : Awan Nano dari Hafiz

Ramai yang berpuas hati dengan keputusan tahun nie kot.... tengok semua status dekat facebook.....sumer penuh dengan senyum tawa jer.... Ok la tu kan..... Tapi satu je menarik dalam AJL tahun nie.... Sebab fesyen Hafiz sempoi habis!!
Tak payah pakai toksedo....tak payah make up lebih-lebih... tak payah pakai seksa meksa sampai nak jalan pun payah...... Pakai baju t-shirt dengan seluar track sudaaaa!! Tak pakai selipar pulak tu.... Ha ha ha.... Tahun lepas menang dengan baju kurung....Tahun nie pakai t-shirt round neck jer..... Aku harap jadi trend la lepas nie yer.....Fesyen lelaki paling popular.....Baju round neck dan selaur track ajer!!! Baru sempoi....hehehe

P/S: Tak payah ikut trend fesyen melampau barat tu... Fesyen Hafiz sudaa...:)

Gadis Comel... Lelaki macho...Semua Haprak!!

Zaman sekarang nie dah makin pelik.... Dah makin boleh pakai dah kata-kata "Don't judge a book by its cover" tu...... Yang makin jelas dan nyata.... pasal wanita dan lelaki.... senang citer.... Sekeliling kita dah ada bukti yang kukuh ibarat tiang konkret tu...

Ambik contoh satu kisah nie.... Sorang laki tengah usha sorang gadis yang comel lotey.... Cute-mute... Ibarat kalau gambar kat facebook tuu.... Mulut muncung-muncung gitu.... Mata pulak dihiasi kontek lens Korea tu... Pakai tudung lilit lima enam kali pastu dipinkan dengan pin yang berjuntai lip lap lip lap... Haaa..... Comel giler la katakan..... Tapi......................

Sekali henset berbunyi..... Dia pun jawab la...." Weh....Babi! Ko kat mana gila?!".. Erkkk.... Biar betol! Muka bukan main comel lagi innocent.... Sekali bercakap...Langsung takde ciri-ciri kecomelan tu....  Betul tak?

Lagi satu.... Nampak comel jugak nie.... tubuh tinggi lampai.... Rambut macam Maya Karin dah... Muka comel siap bergincu.... Orang lalu je bagi senyuman manis...Sekali-sekala bukak handbag ambik cermin.... Tilik muka takut-takut bedak cair! Ok lagi tu.... Tapii..............

Bila henset berbunyi..... Sekali dia menjawab, "Aku di Petaling Street nie..Cepat la sikiiiit..." Suara GARAU macam laki!! Lelaki rupenyer..... Betul tak?

Ni lagi bes.... seorang wanita duk usha sorang lelaki yang nampak tegap....macho.... Memang betul-betul maskulin la katakan..... Badan ketul-ketul....Pakai baju fit... Pakai pulak spek hitam berjenama... Jam tangan Tissot duk lip lap lip lap terkena cahaya matahari.... memang cukup pakej la kan.... Dah sama macam jejaka idaman seantero Malaya.... Sekali kawan datang tegur...

Terus dia menggeliat macam sotong!! Pondan jugak rupanya... Nampak tegap dah macam hero citer perang... sekali gerak geri macam Minah kampung seberang! betul kan? 

Jadilah yang terbaik... Maksud aku...Kalau lelaki..jadilah LELAKI... Kalau perempuan...Jadilah PEREMPUAN.... Jangan cuba nak tukar jantina dari SEMUA ASPEK! Baik dari rupa paras.... ataupun gerak tingkah laku..... Ibarat kata... orang bagi emas seguni... Engkau pilih guninya! Emasnya dicampak disangka batu tak berguna..... Hargailah kurniaan Ilahi tu....:)

P/S: Kuat iman.... kuat akidah...Insya Allah....Takde la seperti di atas...:)

Saturday, January 28, 2012

Gambar Kacak Ustaz Don Daniyal

Sape cakap seorang ustaz tak boleh bergaya?? Boleh jer... Tak salah.... Tutup aurat ok la kan.... Sekarang nie aku pun tak tau kenapa ramai yang usha biodata Ustaz Don daniyal... Aku tau pun sebab aku tengok visitor yang masuk blog aku sekarang nie...kebanyakan nak usha biodata ustaz don.... Kalah biodata artis-artis bai..ha ha ha.. Kalah pasal peristiwa 2012.... Mungkin sebab gambar nie kot...



Amacam? Smart dan hensem tak? Dah la hensem macam aku... Terer pulak bab agama... Sape yang tak nak buat menantu kan? he he he... Tapi orang kata ustaz dah bertunang laaa.....hihihi... Tak tau betul ke tak... Sesape yang rasa nak usha biodata ustaz don... Boleh la ke SINI (link)... Aku tengah berusaha nak buat biodata ustaz-ustaz lain pulak nie....:)

P/S: Asalkan menutup aurat.... Ikut suruhan Allah...Tak salah kan...:)

Dia Dihisap Dan Digigit Sampai Merah-merah

Sekadar hiasan..:)
Sakittttt!!! Itu ler yang pertama sekali yang akan terasa masa nak melepaskan diri dari gigitan dan hisapannya... Sebelum tu menggatal dan rasa pedih-pedih je..... Bila dah kena baru tau.... Habis merah-merah dibuatnya... Kena pulak masa duk dalam bilik sorang-sorang.... Agaknye lah... Aduuh..... dia dihisap dan digigit.... Ouchh...

Bila dah lepas.....baru rasa sakit woo..... Itulah rasanya bila digigit dan dihisap oleh seekor binatang kecik yang bernama PIRAH... Pirah nie kalau dalam omputehnyer aku rasa "tick" kot.... Sebab kalau tengok gambarnyer...lebih kurang jer... Boleh tahan jugak la rasa dia... Sapekah dia tu?? AKU!! ha ha ha... 

Aku kene yang Brown Dog Tick tu kot..
Baru ku tau macam mana rasanya digigit dan dihisap si PIRAH nie.... Sebelum tu selalu disebut je menatang nie... Buat ala-ala sindiran kalau benda yang nak diejek tu kecik... Sebab pirah nie kecik giler... kecik lagi dari biji tembikai.. Rasa digigit pirah nie... mula-mula tak rasa ape-ape kot... Gatal-gatal sikit jer... Bila dah sehari dua... Korang akan rasa sakit macam bekas kene suntik jarum gitu..Bila tersentuh...rasa sakit.. Aku dapat tau pun semalam...Suruh wife cek... Dia komfemkan... pirah sedang menghisap darah aku tanpa izin!! Grrr.... Siap ko..

Beza saiz pirah dengan duit syiling
Aku pun terus tarik dan penyet terus macam korang penyet kutu... Bukan ayam penyet yer... Tapi masa nak tarik buang si pirah tu... sakit woo... Macam kena cubit kecik-kecik sampai berdarah gitu... Lepas dah buang...rasa sakit ada lagi... Kesannya....tompok merah gatal..

Pertama kali pengalaman kena gigit pirah nie.... Pirah nie wujud biasanya dekat kawasan kampung je kot... Kawasan yang ada binatang ternakan dan jugak semak samun banyak.... Aku kena masa time balik kampung hari tu kot...Rumah keluarga wife aku diserang pirah yang banyak! Sekampung pulak tu.... hahaha.. Aku baru je rasa bangga tak kena gigit masa duk kampung... Sekali ambek kaw... Aku bawak sampai KL...huhuhu..-_-". Tu ler orang kata... jangan cakap besar...

P/S: Pirah tu bukannya piiiiirah mabuk yer....he he he

Friday, January 27, 2012

Misteri Atlantis | Pembongkaran Di mana Terletaknya Atlantis


Atlantis.... Atau ada jugak yang menyebut Lemuria.... Satu tamadun kuno yang dikatakan melebihi kehebatan tamadun sekarang.... Juga dikatakan tamadun paling awal dalam sejarah kehidupan manusia... Banyak misteri yang berkaitan Atlantis cuba diselidik dan dikaji kerana melibatkan sejarah kehidupan awal di bumi.... Banyak yang masih menjadi tanda tanya....di mana terletaknya Atlantis...Bangsa mana yang memerintah Atlantis... Siapakah Raja Atlantis.... Kali nie aku bagi la sikit berkenaan Atlantis setakat yang aku tau...

Sebelum nak bercerita panjang lebar berkenaan Atlantis.... Korang kenala mengosongkan minda yang kusut masai dan serabut dengan hal-hal korang yang masih tak siap tu..... Banyak yang perlu disedarkan dan di refreshkan balik..... Pertamanya..... Pasal peta dunia.... Peta dulu bukan macam sekarang ok.... Benua pada zaman dulu kemungkinan besar tidak sebanyak tujuh benua... Mungkin hanya ada satu benua besar sahaja! 

Bukan seperti ini...
Yang keduanya.... saiz manusia.... Tidak sekecil kita macam sekarang nie... Ada pelbagai saiz mengikut bangsa pada zaman itu..... Contoh utama...saiz Nabi Adam a.s.... Setinggi pokok kelapa!! So.....refresh balik ilmu-ilmu moden yang korang belajar kat sekolah tu.... Bukak kitab-kitab lama....Bukak inskripsi lama.... Bukak hikayat-hikayat lama....:)

Pada zaman itu...kemungkinan ada kerajaan-kerajaan jin yang bekerjasama dengan golongan manusia seperti kita..... Tidak seperti zaman sekarang...dua dunia dimensi berbeza dipisahkan.... Kalau tidak....tidak wujud la kerajaan Nabi Sulaiman a.s kan? Tak faham? Bukak Quran.... baca! :)


Segala-galanya berubah ketika lahirnya Nabi Muhammad s.a.w.... Atau pun ketika Rasulullah naik ke langit dalam peristiwa Lailatulqadar.... Segala kerajaan jin di langit diruntuhkan....segala kerajaan jin di bumi dihilangkan dari dunia manusia... betulkan aku kat sini kalau silap... Tapi itulah yang aku tau dari pembacaan...

So.....ingat....Atlantis wujud pada zaman sebelum wujudnya Nabi Muhammad s.a.w...sebelum wujudnya kerajaan Rom....Sebelum wujudnya kerajaan Nabi Sulaiman a.s.... Sebelum wujudnya Nabi Ibrahim a.s.... Bapa segala bangsa yang ada di dunia sekarang nie... Dipercayai...wujudnya kerajaan Atlantis ketika sebelum dan pada zaman Nabi Nuh a.s! 

Hilangnya kerajaan Atlantis kerana bencana besar yang menimpa bumi nie....Banjir besar pada zaman Nabi Nuh a.s.... Mungkin berpunca dari letusan gunung berapi yang amat kuat sehinggakan menghasilkan gempa bumi yang kuat....dan seterusnya menghasilkan tsunami gergasi... Dari situ jugak... peta dunia berubah secara drastik.... Benua-benua terbentuk... Dan mungkin terhasil lebih kurang seperti peta hari ini.... Contoh perubahan geografi dunia kerana bencana alam....Di Aceh beberapa tahun yang lepas... Persoalannya..... di mana Atlantis terletak?

Aku dulu-dulu percaya cerita yang mengatakan Atlantis terletak di Segitiga Bermuda..... Aku pun tak tau di mana Segitiga bermuda tu... Sampai la aku start minat membaca berkenaan hal nie.... Tapi aku rasa macam pelik... Sebab itu semua macam tak logik! Takde bukti asas langsung! Lepas tu...aku perasan akan kewujudan Lautan Atlantis.... Apa kaitannya? Sape yang bagi nama Lautan tu bernama Atlantis?

Mungkin sebab kaitan dengan kedudukan geografi Segitiga Bermuda tu kot.... Ok....abaikan... Tapi aku terfikir.... Jika ada benarnya tamadun Atlantis tu hebat....Mesti akan ada monumen yang hebat-hebat telah dicipta kan? Mesti ada kemahiran dan pengetahuan berkenaan hal-hal ketamadunan kan? Jika benar lah Atlantis adalah tempat asal Nabi Nuh dulu....maka ada benarnya la yang pengetahuan manusia yang terselamat dalam peristiwa banjis besar tu ada sedikit pengetahuan dari tanah asalnya, Atlantis kan?? Logik kan? So.... dari banyak-banyak monumen atau bangunan lama yang tersebar di dunia nie.... bentuk apa yang paling banyak kesamaan? BENTUK PIRAMID!

Yang nie di China...
Monumen berbentuk piramid ada di mana-mana.... Di Mesir (Piramid yang femes tu)...Di benua Amerika Selatan (kaum Mayan dan Aztec).. Di China (Gambar di atas).... Di Eropah (Di Bosnia..segala penggalian dihentikan oleh kuasa besar dunia...kenapa ek?).... Di Jepun (Yang kat dasar laut tu).... Tidak lupa juga di Asia tenggara! Malah yang menariknya.... Ada satu monumen piramid yang tidak dihebohkan... Masih di peringkat penyiasatan lanjut.... Di kawasan Pentas Sunda! Di mana Pentas Sunda tu? Di Asia Tenggara....Di Nusantara!

Tarak bukti? Sape kata..... Aku bagi dua nama pengkaji berkenaan arkeologi terulung... STEPHEN OPPENHEIMER dan PROF ARYSIO SANTOS.... ada lagi.... Professor Robert Schoch dalam kajian beliau ada menyatakan bahawa sebenarnya ilmu pembinaan piramid bukanlah asli dari Mesir tetapi sebaliknya milik bangsa yang lebih tua yang berasal dari timur di sebuah benua yang telah tenggelam. Menurut beliau lagi Sundaland (Pentas Sunda) yang tenggelam lebih kurang 70000 tahun yang lalu telah memperlihatkan penghijrahan satu kaum yang maju yang membawa ilmu pembinaan piramid ke serata dunia termasuklah Mesir.



Nak bukti lagi? Ok.... ada satu maklumat berkenaan satu piramid yang dijumpai di Indonesia.... Gunung Lalakon, Bandung. Menurut para pengkaji ahli arkeologi Indonesia.... setelah mereka mengadakan unjian batuan secara saintifik mereka mendapati dibawah permukaan Gunung lalakon terdapat bentuk batu-batuan yang seakan-akan dibina manusia dan bukan terbentuk secara semulajadi....Jika ini benar bermakna Gunung Lalakon adalah salah satu piramid yang terbesar dan tertinggi di dunia!!! ... Pasukan yang digelar Turangga Seta ini mendakwa masih ada ratusan piramid lain yang tersebar di seluruh Indonesia...Mereka mengatakan bahwa piramid-piramid itu tersebar di Sumatera, Jawa, Bali, Kalimantan, Sulawesi dan Papua....Secara geomorfologis, bentuk Gunung Lalakon di Bandung mahupun Gunung Sadahurip di Garut memang memiliki bentuk yang mirip dengan piramid....Mereka memiliki empat sisi yang ternyata simetri..... nak bukti lagi? Sila la baca dan kaji...:)

Gunung lalakon...

Punden berundak di Jawa Barat
Ok....itu pasal monumen.... Kali nie berkenaan penulisan....atau bahasa terawal.... Dalam kajian pakar sejarah...tulisan terawal mestilah tulisan yang paling ringkas dan tulisan yang paling mudah untuk ditulis.... Selepas beberapa puluhan tahun depa mengkaji....akhirnya mereka menjumpai satu tulisan yang sangat simple dan paling asas bentuknya.... TULISAN RENCONG.... Selepas dikaji dengan mendalam.... tulisan itu asalnya dari Nusantara!


Banyak lagi bukti-bukti lain yang menunjukkan bukti bahawa ketamadunan manusia sebenarnya muncul dari satu kawasan yang sama.....NUSANTARA! Tapi kenapa ahli arkeologi kita senyap tanpa berita?? Atau siapa yang cuba sembunyikan kebenaran di sebalik sejarah yang selama nie kita cedok bulat-bulat dari HIS STORY (Cerita dia ak.a cerita rekaan demi kepentingan) sahaja?? Dari bukti-bukti yang dijumpai ini..... Secara kesimpulan awalnya..... Kebanyakan ahli arkeologi yang bebas dari cengkaman kuasa dunia sependapat.....Atlantis terletak di Nusantara!! 


Benar atau tidak.....wallahuallam.... Tapi kalau dilihat dari bukti yang asas.... Sememangnya kawasan Nusantara nie sudah dikenali sejak zaman berzaman.... Golden Chersonese la.... Tanah Dewa-dewa la... Ada satu kisah sejarah yang mungkin tidak popular di kalangan anak-anak muda sekarang nie.... Kisah Raja Perahu.... sape tau? :) Ia berkisar kisah awal penduduk di nusantara yang sejak dulu lagi terkenal dengan ilmu maritim nyer.... Ermmm..... Pasal hutan kita.... Sudah diiktiraf di dunia mengatakan bahawa hutan di Nusantara adalah yang TERTUA di dunia! Ermmm.... apa lagi.... Berkenaan tumbuh-tumbuhan asal Nusantara... Kebanyakan tumbuhan yang dijadikan bahan asas seperti kemenyan dan serai..asalnya dari Nusantara! Banyak lagi bukti yang selalu di depan mata tapi kita tak perasan...sebab kita tak ambik berat pasal sejarah asal kita yang menarik dan gah di mata masyarakat dunia.....Cuma kita jer merendah-rendahkan tempat sendiri...Kenapa yer? 

Sebelum aku mengakhiri entri nie.... Satu lagi klu yang mungkin menjadi tanda tanya banyak pihak pengkaji.... Kata-kata Hang Tuah, "TAKKAN MELAYU HILANG DI DUNIA".... Dipercayai kata-kata tiu ada maksud di sebaliknya.... Menerangkan akan asal-usul melayu dan kehebatan melayu.... Semoga dapat mencetuskan satu perasaan ingin tahu.....Selamat Mengkaji...:)

P/S: Nak share? Silakan ajer...;)

Thursday, January 26, 2012

Khasiat Akar Siti Fatimah | Keajaiban Untuk Wanita Bersalin

Aku dapat tau pasal akar Siti Fatimah nie masa balik kampung ari tu.... Sape yang dah penah dengar atau tau pasal benda nie...Sila angkat tangan laju-laju!! Sebab aku baru tau nie beberapa hari lepas!! -_-". Hidup dah berpuluh-puluh tahun....baru tau pasal nie.... Banyaknye ilmu Tuhan yang kita masih tak tau kan....

Akar Siti Fatimah dikaitkan dengan wanita nak bersalin.... Khasiatnya......untuk mudahkan bersalin.....dan jugak...Sebagai tanda yang korang dah nak bersalin! Wallahuallam..... Aku pun tengah nak mencuba akan keajaiban akar Siti Fatimah nie.... Lagipun disokong oleh doktor-doktor yang tau pasal akar nie...

Sebelum direndam..

Bila dah hampir kembang..


Keadaan awalnya...akar nie kuncup macam dah kering gitu... Bila direndam dalam air suam... Ia akan kembang dengan sendiri... air rendaman itu la yang diminum untuk dijadikan ubat mudah bersalin... Tapi jangan minum awal sangat.... Selalunya dibuat macam air selusuh...minum time nak bersalin jer... Pastu...dikatakan jugak.... Kalau akar Siti Fatimah tu dah kembang sebetul-betul kembang...maknanya waktu korang nak bersalin dah tiba! 


Dan yang ajaibnya.... akar nie boleh diguna pakai semula selepas dah habis guna.... Keringkan balik....Simpan elok-elok... dan bila korang dah mengandung lagi... Rendam la balik.... :) Expire date? TAKDE!! Menarik bukan? yang menariknya.... Akar Siti Fatimah nie akan kembang mengikut waktu si tuannya nak bersalin!

Akar Siti Fatimah nie.....dikatakan datangnya dari tanah arab... Sesape yang pegi ke Mekah...Boleh la mencari akar nie.... Sesape yang tak percaya..... Cuba tengok dan saksikan sendiri dulu..... Aku buat entri nie pun...sebab aku pun dah ada akar nie kat rumah... :)

P/S: Sesape nak share....boleh la share ajer...sesape nak berkongsi pengalaman...silakan komen...:)

Anonymous Oi... Anonymous Siri 2 | Baling Batu Sorok Tangan

Dalam dunia blogging nie.... perkara yang paling aku tak suka ialah.... golongan si anonymous nie... Sebab apa.... Sebab bagi aku...golongan nie la yang banyak memporak perandakan kesejahteraan dunia blogging.... Aku rasa yang mana suka jadi si anon nie.... Di dunia luarnya pun mesti jenis yang suka kutuk-kutuk belakang kot....:)

Korang boleh tengok komen si anon yang aku MALAS NAK PUBLISH sebab ada unsur-unsur cuba mewujudkan provokasi tetapi TAKUT NAK TUNJUK IDENTITI DIRI... Korang baca la komen si anon tu... Walaupun aku nie tak sokong mana-mana parti politik.... Tapi komen dia tu boleh tahan la... AGAK KURANG ASAM...


Nampak sangat si anon nie ANTI-PAS kot...atau FANATIK UMNO....atau ANTI ustaz Azhar Idrus.... ha ha ha... Kalau nak anti sekalipun.... Sila la tunjuk identiti korang tu...Baru betul.... Ni tidak....cakap-cakap provok tapi sorok-sorok muka.... Takut kena tembak balik ke bang? Aku bukannya FANATIK mana-mana parti... jangan risau yer....:)

Entri aku yang di komen tu..... Korang boleh tengok di SINI (link) dan di SINI (link)... Aku rasa aku takde la berat sebelah ke mana-mana pihak..... Aku cuma nak sampaikan mesej BERSATU DI BAWAH PAYUNG AGAMA.... BUKANNYA PAYUNG POLITIK.... Tapi si anon nie tenggelam dalam dunia politik dia kot.... Sampai biodata pun dia tak puas hati! ha ha ha

Buat si anon.... Entri aku tu tak hentam pasal glamer tak glamer....Adoi yai.... Ke situ pulak yang dia paham... Ceteknyer..... Bace abis ke tak? Niat aku cuma nak cakap..... Tak payah nak melaga-lagakan depa.... Kita yang sekadar pendengar nie cukup sekadar ambik ilmu saje... Tak payah nak melenting lebih-lebih....Tak payah rajin-rajin nak bertapa depan movie maker nak buat video melaga-lagakan depa tu....haih...:)

Pastu dia duk cakap pasal takde kelulusan tapi glamer.... Dah nak buat macam mane bang oit.... ORANG SUKA CARA TU... Ambik ilmu sambil berhibur secara sederhana... SALAH KE? Aku pelik jugak la si anon nie.... Aku rasa dua komen tu macam orang yang sama..... Dan jugak PEMINAT FANATIK USTAZ SORANG LAGI TU....ha ha ha..... Tolong la si anon oi.... Aku dengar kedua-duanya... aku ambik ilmu kedua-duanya.... Aku suka dengar kedua-dua cara penyampaian ilmu agama...APA SALAHNYA? KENAPA PERLU FANATIK SAMPAI NAK BURUK-BURUKKAN??

Entah ler.... Mungkin hajat aku tak sampai nak bagitau korang sumer supaya tak payah nak tegakkan politik sangat..... Cari ilmu sudaaaa.... Tapi kan.....aku sebenarnya terkejut jugak la..... Sebab mungkin ramai yang bersifat macam si anon nie..... Macam orang mabuk todi atau pun lembu dicucuk hidungnya..... Takde inisiatif berfikir secara neutral tanpa taksub memihak mana-mana pihak....Ataupun... mentaliti keduniaan sangat! Ataupun mentaliti menganggap orang tak masuk U nie bodoh dan tak patut berdiri sama tinggi dengan yang dapat PHD??!..... Ermmm...... Ada kasta ekk kehidupan kite nie?? Islam ajar macam tu ke ek??? :)

Aku rasa aku ada bagitau dalam entri aku tu.... YANG BURUK KITA TOLAK...YANG BAIK KITA AMBIK... Takde yang sempurna!! Tapi kenapa perlu taksub sampai nak perjuangkan menegakkan benang yang basah.. Ataupun nak perjuangkan sesuatu yang masih samar-samar dan takde bukti sampai sanggup menuding jari? Fikir la sedara sedari sekalian oi..... Apa guna belajar tinggi-tinggi kalau benda macam nie pun tak boleh fikir? Apa guna belajar sampai ke luar negara kalau sanggup angguk-angguk geleng-geleng tanpa berfikir macam lembu yang dicucuk hidungnya.... Apa guna segulung ijazah yang korang dapat tu? GUNALAH ILMU YANG ADA TU UNTUK KEBAIKAN BERSAMA... Apa salahnya kalau jadi pendamai ker.... penyatu ker.... :D

SIAPA TINGGI ILMU NYER...DIALAH YANG KITA JADIKAN SUMBER ILMU... Sedangkan para pengkaji yang berlevel PHD di Universiti pun kekadang tak terfikir idea sebernas pakcik di kampung yang hanya seorang nelayan.... Apa yang dibuat para pengkaji tu? BELAJAR DENGAN SI NELAYAN TU!! Sebab apa? Sebab mereka tau ilmu nie luas...PHD, ijazah hanyalah sekadar anugerah level ilmu ciptaan manusia...  JANGAN KITA SOMBONG MENDABIK DADA HANYA KERANA KITA LEBIH SECEBIS ILMU....

P/S: UAI aku suka dengar..... Ustaz lain pun aku suka dengar..... Takde kaitan pasal POLITIK.... Bila dia cakap politik.... BUAT TAK TAU ajer sudaaaa...... :D

Thursday, January 19, 2012

Bunyi Aneh Seluruh Dunia | Punca Bunyi Dikenal Pasti !!


Sesape yang masih tak tau pasal bunyi-bunyi aneh yang berlaku di seluruh dunia dalam awal Januari 2012, korang boleh la usha-usha kat sini dulu >>> LINK.. Ok.... Ada yang kata benda nie mengarut...ok... yang pasti... BENDA NI TAK MENGARUT... Memang dah ada yang betul-betul mengalaminya.... Aku jer tak... he he he.... Tapi apakah bunyi aneh itu??

Banyak teori yang aku dengar dan baca.... Ada yang mengarut dan ada jugak yang seakan-akan logik.... Tapi aku simpulkan je kat sini supaya menjadi pengajaran atau info tambahan kepada semua yang sudi membaca...Sebagai hiburan pun buleh juger....he he he...


HAARP
Sape tau apa itu HAARP ?? Ni bukan salah eja yer.... Aku eja betul tu... memang ejaan dia HAARP.... huh. HAARP nie adalah singkatan bagi High Frequency Active Auroral Research Program.... Nama dalam bahasa melayunyer ialah Program Penyelidikan Aurora Aktif Berfrekuensi Tinggi... HAARP nie dibangunkan di Alaska, US...Nanti aku ceritakan secara lanjut dan mendalam berkenaan HAARP nie.... Nanti panjang sangat entri nie nanti... Ataupun korang boleh ke mana-mana website yang menerangkan pasal HAARP nie.... Bunyi aneh itu dikatakan berpunca dari hasil eksperimen HAARP nie ler... Salah satu kesan HAARP ialah... boleh mencetuskan gempa bumi!

Polar Shift Bumi

Pasal benda nie.... korang boleh tengok di entri aku yang INI [link]. Apa kaitannya dengan polar shift? Bila sesuatu yang besar sedang bergerak dan bergesel... Akan ada ler bunyi yang amat kuat kan.... Kereta berlanggar pun keluarkan bunyi yang kuat..... Inikan pula pergerakan pole bumi.... Betul ke tidak... Aku pun tak tau.... Aku senaraikan jer.... Biasanya pergerakan pole bumi akan menghasilkan gempa bumi.... Tapi kalau pergerakan pole bumi secara besar-besaran??

Ngauman/Panggilan Isyarat Tentera Dajjal

Yang nie menarik....bagi yang meminati Teori Konspirasi Dajjal.... Dikatakan bunyi aneh itu sebagai satu isyarat global kepada tentera-tentera dajjal supaya berhimpun atau sebagai tanda isyarat untuk melakukan apa yang mereka rancangkan.... Bukti kukuh? Mana ade bang..... Tapi aku listkan jugak.... kot kot la ada yang ada bukti.... Boleh selitkan dalam ruangan komen..... Tapi biler korang asyik duk ulang dua tiga kali bunyi tu..... Rasa seram jugak kan...huhuhu

Suara Rintihan Bumi

Pergh..... macam mengarut ke tahap orang terencat akal je kan.... tapi jangan cepat nak tuduh bukan-bukan.... Teori nie diberi sedikit alasan.....Iaitu bumi sudah pun mula belajar cara manusia berkomunikasi selama beribu-ribu tahun... Dan suara aneh itu dikatakan suara bumi yang cuba berkomunikasi dengan manusia yang banyak merosakkan dunia nie.... Ermmm.... dengar citer dunia akhir zaman nie....BATU PUN BOLEH BERCAKAP... Tak mustahil....Tak mustahil.....

Suara Manusia Bawah Tanah

Ada ker manusia bawah tanah? Jangan terkejut jika ada yang mempercayai akan adanya manusia yang hidup di bawah permukaan bumi.... Dan jangan terkejut kalau korang terjumpa scholar hebat dunia menceritakan satu teori yang dikatakan Hollow Earth nanti.... Teori yang mengatakan ada kehidupan di bawah permukaan bumi... Yang bumi nie terdiri dari dua permukaan....Luar dan dalam..... Mustahil?? Mengarut?? Absurd?? tak masuk akal?? Jangan cepat gelak kat orang.... Entah-entah yang korang percaya dan belajar tu sebenarnya yang mengarut....:) Haaa....yang nie ada segelintir mengaitkan dengan golongan yang dikatakan Yakjuj dan Makjuj....

Suara Alien !!

Haih.....ada jer kes-kes pelik begini.....mesti ada yang mengaitkan dengan ALIEN nie..... Masalahnya dengan alien mudah pulak percaya kan.... Bila cakap pasal jin dan syaitan....Macam nak tak nak percaya pulak... Ok....fine.... SUARA ALIEN.... Bunyi aneh tu adalah suara alien.... Aku masukkan jugak la dalam nie.... Bagi sedap hati.... he he he... Kenapa aku kurang percaya pasal hal nie... Sebab bagi aku alien tak wujud.... yang ada cuma MANUSIA, JIN, SYAITAN dan MALAIKAT....Percaya kepada Quran sudaaah....:)

Bunyi Rimau Sakit Perut !!

Ok.....nie sekadar hiburan.... Nie aku dapat dari sorang budak....ha ha ha... Mentaliti budak buleh ler jawab gini.... ha ha ha... Cakap ikut sedap mulut dier jer...... Its ok.... Kematangan seseorang berlainan....:) Ke ada jugak golongan dewasa fikir cam nie? -_-"

Itu ler sebahagian yang diberitahu dan digembar-gemburkan punca asal bunyi aneh tu... Apa yang penting dari apa yang aku cuba sampaikan.... BUNYI TU MEMANG ADA..... Cuma kita jer tak tau apakah punca bunyi tu.... Adakah ia sebagai amaran....adakah ia sebagai panggilan kepada pihak-pihak tertentu.... Atau sekadar tanda yang menunjukkan sesuatu akan terjadi?? Hanya Allah saja yang Maha Mengetahui.... 

Apa yang kita boleh buat... MENGKAJI.....dan MENAMBAH AMAL IBADAT... Itu ajer.... tak nak percaya pun takper.... Nak percaya pun takper.... Sume kehendak masing-masing..... IT IS YOUR LIFE....YOU CHOOSE.... Sama jugak pasal agama... Nak ikut ke tak suruhan tu.... YOU CHOOSE.... Nak masuk syurga ke neraka....Atau lebih tepat...percaya ke tak wujudnyer syurga dan neraka.... YOU CHOOSE.... Sama juga pasal benda nie.... Adakah nak ambik langkah berjaga-jaga....atau ignore terus....Nak teruskan kehidupan selesa tanpa mengira dosa pahala.....YOU CHOOSE......:)

P/S: Ambik sekadar peringatan.... Aku layan jer...nak bangkang...bukti takde...nak sokong...pun bukti takde..:)

Peristiwa-peristiwa Yang Berkaitan Dengan 2012

Tahun 2012 nie antara tahun yang femes kot...... Dulu....tahun 2000 menjadi femes giler sebab berlaku masalah dan konflik berkenaan coding kan....[kalau tak silap la].... Tu yang timbul Y2K tuu..... Sekarang nie tahun 2012 pulak...Sebabnya....banyak sangat yang berkaitan dengan tahun 2012... Antaranya....


Ramalan Kaum Mayan
Mengikut kalendar kaum Maya... tahun 2012 adalah tahun berakhir nya kalendar kaum mayan... Masyarakat Barat menganggap ia adalah ramalan berakhirnya kehidupan kita semua iaitu KIAMAT.. Ermm.... Bagi sesetengah pihak... ini bukan menandakan hari kiamat.... Ini menandakan satu kitaran kehidupan lain atau fasa kehidupan yang baru bagi kitaran semulajadi yang berlaku setiap beribu tahun.... Ada yang mentafsirkan... akan ada seseorang yang TURUN DARI LANGIT..... Alien?? Ha ha ha.... Alien nie wujud ker? Bagi aku memang wujud!!!

Tapi kita semua dah tau alien tu sape.... Alien nie sebenarnya jin-jin yang selalu diberitahu dalam Quran tu... Haih.... Tapi berkenaan yang turun dari langit tu.... sesetengah scholar islam berpendapat... Ia adalah peristiwa turunnya Nabi Isa a.s ke bumi.... Hmm....Hanya Allah sahaja yang Maha Mengetahui.....


Ribut Solar
Pasal ribut solar nie.... korang boleh cek di entri aku yang lepas di SINI [link].... Aku dah bercerita panjang lebar pasal nie.... Sebab nie bukan berita palsu.... Siap ada kajian dari para pengkaji sains angkasa lagi.... Korang boelh jugak search di Internet berkenaan ribut solar nie dalam Youtube bertajuk Solar Storm 2012... Ia pernah berlaku dengan kesan yang minima di beberapa bandar di Eropah.... Tapi di tahun ini [2012]... diramal berlaku ribut solar yang boleh memberi kesan kepada seluruh penduduk dunia..... Wallahuallam...


Pergerakan Aturan Bumi
Ini pun masih dalam kajian para pengkaji dunia..... Ini bukannya gosip-gosip hangat tanpa apa-apa sumber yer.... Sebenarnya aku tak tau nak terjemah ke dalam bahasa melayu yang tepat pasal benda nie... Dalam BI nyer.....POLAR SHIFT.... Ini pun ada kaitan dengan tahun 2012.... Sebab......Mengikut sesetengah para pengkaji...... Polar Shift akan berlaku secara drastik pada tahun 2012..... Senang citernyer.... Kalau betul berlaku polar shift yang besar nie.... Benua takkan menjadi tujuh benua macam sekarang nie..... Mungkin akan bercantum antara satu sama lain dah lepas nie.... Dan jugak..... Gempa bumi besar akan berlaku....Tsunami akan bermaharajalela.... Dunia akan porak peranda.... Pergh.... Kalau la betul...memang sakit la kan..... Ada jugak yang mengaitkan polar shift nie dengan bunyi-bunyi aneh yang kedengaran hari tu.... Hmm....


Lintasan NIBIRU
Korang tau tak Nibiru tu aper? Nibiru nie adalah satu planet di luar dari sistem angkasa kita.... Dikenali sebagai PLANET X..... Dikatakan pada tahun 2012.....planet Nibiru nie akan melintas antara matahari dan bumi seakan-akan sebuah komet yang besar!.... Perkara nie berlaku pada setiap kitaran beberapa ribu tahun... Tau tak apa effect dia kalau betul? Kesannya sama macam kesan daya tarikan graviti bulan dan matahari kepada air pasang surut kita... Tapi kali nie tambah sebijik lagi....NIBIRU.... Akan ada daya tarikan graviti dari Nibiru nie yang akan memberi kesan kepada kitaran semulajadi bumi....Dan yang paling menakutkan apabila dikatakan kesannya boleh menyebabkan berlakunya letusan gunung berapi besar-besaran dan jugak peredaran bumi berhenti seketika selama tiga hari!! Erm...... Boleh cek sendiri yer....aku dah lama tak update pasal NIBIRU nie....


Penjajaran Seluruh Planet
Angkasa lagi...ha ha ha.... Kali nie penjajaran seluruh planet di dalam sistem angkasa kita..... Korang pernah tengok citer Tomb Rider? Tak ingat dah yang nombor dua ker....yang pertama punyer.... Dia ada cakap pasal ritual satu pertubuhan dengan penjajaran planet.... Mungkin tu dalam movie kan...ditokok tambah... Tapi berkenaan penjajaran tu dikaji akan berlaku sebenar-benarnya pada tahun 2012! Banyaknyer event yang akan berlaku di tahun 2012........ Tangan yang menaip nie pun dah gigil.....


Kajian Borobudur
Ni aku rasa tak berapa popular..... Tapi aku pernah jumpa berkenaan kajian beberapa pengkaji arkeologi menganggap.....Tahun 2012 nie jugak dipersetujui ada benarnya sama dengan kajian kaum Mayan mengikut rekaan struktur Borobudur di Indonesia.... korang boleh search di internet atau boleh jer tengok video dier di bawah nie... Tapi tetap bagi aku...bukan KIAMAT.... ia cuma pertukaran fasa kehidupan...




Surah Ar-Rahman
Ini baru kot..... ada orang mengkaji dan meramal berkenaan kaitan surah Ar-rahman dengan konsep nombor tujuh....Aku pun tak berapa faham.... Tapi korang boleh tengok beberapa link yang mengaitkan surah Ar-rahman nie dengan tahun 2012.... Kajian nie takdela direct kepada tahun 2012.....Tapi kaitannya dibuat berdasarkan tahun hijrah kita.... Dari apa yang aku dapat simpulkan... akan ada 31 peristiwa besar berlaku pada tahun 2012....iaitu sama banyaknya dengan ulangan satu ayat yang selalu diulang dalam surah Ar-rahman... Antaranya di link nie: 





Tahun Naga Dalam Kalendar Cina
Ada lagi....kali nie berkenaan tahun bangsa Cina pulak.... Pada tahun nie.... tahun Cina adalah TAHUN NAGA... bagi kaum Cina...tahun naga nie adalah satu tahun yang sangat istimewa kerana tahun naga adalah satu-satunya tahun daripada haiwan mitos..... Ada yang mengatakan... peristiwa besar selalu berlaku pada tahun naga.... Ada jugak terdengar yang naga adalah haiwan yang menjaga pulau yang diduduki Si Dajjal tu... Aku tak jumpa mana-mana sumber berkenaan hal nie.... Jadi ini cuma satu info tambahan.... 

Itulah sedikit sebanyak yang aku simpulkan berkenaan peristiwa-peristiwa yang diramal akan berlaku pada tahun 2012....KIAMAT? Jangan mudah kene tipu.... Dalam Islam sendiri menyatakan bahawa hanya ALLAH SAHAJA YANG TAHU AKAN HARI KIAMAT.... Ini bukan hari kiamat.... Mungkin ianya cuma satu persitiwa yang pernah diberitahu Rasulullah s.a.w: 

Dari Nu’aim bin Hammad meriwayatkan dengan sanadnya bahawa Rasulullah saw. bersabda: “Bila telah muncul suara di bulan Ramadhan, maka akan terjadi huru-hara di bulan Syawwal…”. Kami bertanya: “Suara apakah, ya Rasulullah?” Beliau menjawab: “Suara keras di pertengahan bulan Ramadhan, pada malam Jum’at, akan muncul suara keras yang membangunkan orang tidur, menjadikan orang yang berdiri jatuh terduduk, para gadis keluar dari rumahnya, pada malam Jum’at di tahun terjadinya banyak gempa. Jika kalian telah melaksanakan shalat Subuh pada hari Jum’at, masuklah kalian ke dalam rumah kalian, tutuplah pintu-pintunya, sumbatlah lubang-lubangnya, dan selimutilah diri kalian, sumbatlah telinga kalian. Jika kalian merasakan adanya suara menggelegar, maka bersujudlah kalian kepada Allah “, karena barangsiapa melakukan hal itu akan selamat, tetapi barangsiapa yang tidak melakukan hal itu akan binasa”.
Wallahuallam.... kita tengok je ler.... Nak tak nak kene hadapi jugak tahun 2012 nie kan.... Ajal maut di tangan Tuhan... Kalau dah tertulis akan nama kita dalam buku malaikat maut... Sembunyi mana-mana pun akan mati jugak kan..... Apa yang penting.... Sama-sama la tambah ilmu agama....tambah pahala... hafal la doa-doa atau mana-mana surah dalam Quran tu.... Udah-udah la tu hafal lirik sesaje... Membazir memori otak korang jer....

Semua ramalan tu tak semestinyer betul.... Tapi apa yang pasti..... KITA SEMEMANGNYA BERADA DI AKHIR ZAMAN..... Bukti dari hadis nabi sudah sangat nyata.... Semua petanda kehidupan akhir zaman.... dah pun terjadi hampir kesemuanya... Itu bukan ramalan....itu wahyu Allah yang diturunkan kepada nabi... Yang kat atas tu.... itu baru ler ramalan.... Tapi bukan ramalan kosong...ia berdasarkan kajian dan ilmu pengetahuan... 

P/S: Aku rasa ada lagi peristiwa-peristiwa yang berkaitan dengan 2012 nie.... nanti korang tambah la yer.....:) Salah satunya....PILIHAN RAYA...hihihi

Wednesday, January 18, 2012

Bunyi Aneh Seluruh Dunia | Petanda 2012 ??!!

Sekarang nie heboh dalam dunia internet seluruh dunia berkenaan bunyi aneh di serata dunia... Di Malaysia pun ada jugak.... Di Sarawak.... Persoalannya..... BUNYI APAKAH ITU??


Ini di Sarawak.....


Aku mula-mula rasa ini cuma palsu ajer.... Tapi bila makin banyak aku carik pasal benda nie.... Makin pelik dan makin ke arah percaya la pulak.... Sebabnya.... Dalam hadis pun ada cakap pasal akan kedengaran SUARA KERAS dari langit..... Tapi dikatakan dalam bulan Ramadhan kan..... Wallahualam...

Mengikut term baru sekarang untuk kes begini.... korang boleh search dalam Google term nie: 

U.A.O = Unidentified AUDIBLE Object

Banyak dah berlaku di dunia nie..... Paling kerap didengari bermula tahun 2012! Bunyi seakan-akan harimau mengaum sikit-sikit.... Tapi ada jugak kawan aku cakap bunyi bumi merintih sebab terseksa dengan kita yang banyak merosakkan keadaan di muka bumi nie..... hu hu hu....

Aku ada buat entri berkenaan tahun 2012 nie.... Mungkin korang boleh simpulkan sendiri la yer.... kepada yang masih lagha dengan keduniaan tu.... Sila lah beribadat..... Aku rasa ini semua bukan pasal KIAMAT lagi.... Tapi ini pasal fasa ketiga kehidupan..... Fasa ketiga yang dinyatakan dalam buku-buku berkenaan kehidupan selepas zaman Nabi Muhammad..... FASA DAJJAL... 

Mengarut? Mana ada... Dajjal memang wujud... Cuma tak tau bile.... Mungkin masa kita sedang hidup nie la kot... Sebab banyak dah petanda yang dinyatakan muncul satu persatu......

P/S: Yakjuj Makjuj pun mungkin juger..... Jangan kata taksub dengan dongeng yer.... Ini semua ada dalam kitab... Termasuk dalam rukun iman.... :)

Tuesday, January 17, 2012

Robot Terbang Seperti Burung !!

Makin jauh kita tertinggal dari segi pembangunan teknologi.... Dah la pembangunan ummah ditakuk lama.... Perkembangan ilmu agama makin tenggelam dengan arus songsang budaya barat... Ilmu sains kejuruteraan pun ketinggalan sangat jauh terkebelakang... Kejuruteraan Aeroangkasa di Malaysia banyak menumpu ke arah pembangunan UAV konvensional...Yupp... Sebab itu basicnyer... Nak start, kenela dari basic kan...  Tapi di luar....UAV mereka dah boleh terbang macam burung!! 


Dah tengok video tu? Menarik bukan? Nampak macam mudah.... Tapi sangat susah nak sampai ke tahap tu cik abang kakak sekalian oi..... Daripada sayap yang tak bergerak... kepada tujahan menegak...pastu sayap kebelakang... sekarang sayap bergerak! Apa kelebihan ciptaan boleh terbang sama macam burung macam nie? Banyaaaak.... Klu dia nyer... JANGAN SAMPAI KE TANGAN PIHAK TENTERA U.S SUDAAH.... Sebabnya... bukan saje boleh ganti UAV yang sedia ada dari segi penggunaannya.... Tetapi boleh digunakan sebagai taktik ketenteraan yang lain.... Bahaya.....bahaya....

Dah la MAV [Micro Air Vehicle] dah dicipta..dan sudah dirancang digunakan sebagai salah satu senjata sulit ketenteraan... Ni pulak UAV berbentuk burung macam nie... Lebih senyap dan boleh menyamar seakan burung biasa di langit... Haih..... Ni ler salah satu videonyer..


P/S: Jom ramai-ramai masuk kejuruteraan aeroangkasa... Syaratnyer... belajar rajin-rajin!! :)

Kem Kepimpinan Di Hutan Puchong | Kesian Blogger Femes...

Dari Ahad [15 Januari 2012] hingga Khamis [19 Januari 2012] nie.. Kolej aku ada buat kem kepimpinan khusus untuk mencari pelapis bakal peneraju kolej untuk tahun depan..... Tempat di hutan Simpan Puchong... Memang menarik....tertarik.... kau memang tembam la katakan.... Aku sediakan sedikit sebanyak gambar-gambar depa semua...termasuk la gambar si blogger femes nih....Sape yer?

Dalam barisan...aktiviti pertama...

Khemah...

Kerjasama memasak... Master Chef bai...:)
Sikit je aku sempat tangkap.... Sebab kamera cikai je nih... banyak gambar tak jadi... So aku upload gambar yang menjadi jer.... gambar-gambar nie ditangkap pada hari pertama depa masuk hutan... Hari Isnin... Sebab hari Ahad hanya dibuat dekat kolej jer.... dan gambar bawah nie aku rasa korang kenal kot.... he he he..

---------------------------------------------
----------------------------------
--------------------------------
----------------------------
------------------------
--------------------
---------------

-------
-----
----
---
--
--


Ava cadabra!! Fuuuh!! [tetiba api muncul!!....Ok...tipu jer..]

Nama ciptaan resepi saya ialah.....Hanya SI DIA saje yang tau....hehe
Ok....dah dah.... sikit sikit sudaaaa...... Kalau nak tau dia masak apa... kenela tanya dia nanti... he he he.... yang penting... aku rasa masakannya menjadi! Terer tuu..... Ok... tak leh puji banyak-banyak... Nanti laen jadinyer...-_-" 

Untuk hari keduanya... aku akan cuba ambik gambar banyak-banyak....Kalau ada kesempatan...aku buat entri lagi....:)

P/S: Dia tak kenal pun aku..... maksud aku mungkin dia kenal aku...tapi tak tau aku juga seorang blogger! Shhhhh......Biarkan... :)

Monday, January 16, 2012

Apa Itu Budu ? | Khasiat Budu


Apa itu budu? He he he.... Sudah pasti kalau korang dari kawasan pantai timur... Aku rasa dengan bersemangatnye nak jawab kan..... Tapi itu dulu-dulu je kot.... bebudak zaman sekarang nie even yang duk kat pantai timur pun tak suka makan budu! Sebab depa anggap budu nie cuma seribu satu penambah selera makan yang takde apa-apa khasiat dan manfaatnya..... Salah tu brooo....

Sebelum aku nak bagitau khasiat budu nie.... Aku nak ler dulu bagitau yang apa itu budu.... budu nie sebenarnya macam kicap je.... macam cencaluk.... Cuma...yang berbezanya....budu nie dihasilkan dari ikan... Ada yang buat guna ikan bilis.... ada jugak guna ikan-ikan yang lain.... Kicap dari kacang soya....Cencaluk dari udang... Korang tau tak nie? Kalau tak tau.... Boleh tambah ilmu lagi dengan baca entri nie....Haaa...kan dah ada manfaat....Dari duk lepak lepak takde keje...Dari duk chatting saje-saje kat facebook...he he he...

Cara nak buat budu nie.....kalau ikut cara tradisional memang ler lama.... Sebab caranya....rendam ikan-ikan dalam tempayan dengan garam dan sedikit air.... kemudian biar lama-lama.... Gitu jer.... Sama macam kicap la kan... rendam kacang soya tu lama-lama dalam satu bekas besar....sampai jadi kicap... sama je proses dier... Cuma yang nie....daripada ikan... Ada jugak cara lain...Tapi yang tu aku tak pasti... Boleh rujuk kepada yang pakar...>>>>>Enchek Google..he he he

Khasiat budu nie pulak.... banyaaaaaaak... Sekarang nie...budu mendapat perhatian dari pakar-pakar makanan dari luar negara.... Antaranya terdiri dari Jepun, Amerika Syarikat, Australia, New Zealand, dan Jerman. 

Penemuan baru-baru ini membuktikan kandungan budu memiliki gluthaione sebagai bahan antioksidan,... mengeluarkan sisa toxic dan meningkatkan daya tahan tubuh (immune) yang dapat memerangi pelbagai penyakit merbahaya dan menghalang kanser... PERGH!! Ameek Kaww.... Ada lagi....ada lagi...

Budu didapati berpotensi untuk melawan radikal bebas dan dipercayai mampu menghalang proses penuaan dan mencegah terjadinya penyakit degeneratif seperti aterosklerosis, koroner jantung, penyakit kencing manis, kanser dan selainnya pada peringkat lebih awal.... Terkejut??? Nanti dulu sedara sedari sekalian... Ada lagi nih....

Kajian mendalam juga mendapati budu turut mengandungi zat antibakteria penyebab cirit birit...penurunan kolestrol darah, pencegah penyakit jantung dan hipertensi......Budu memiliki zat gizi yang lebih mudah dicerna, diserap dan dimanfaatkan oleh tubuh berbanding jenis protein yang lain. Khasiat budu yang diproses dari ikan bilis yang diperam terbukti mampu mengatasi masalah kanak-kanak yang menderita penyakit diarrhoea kronik akibat kurang zat pada tubuh. 

Dengan pengambilan budu sebagai makanan sampingan, ia mampu menggalakkan pertumbuhan berat badan bagi golongan yang menderita penyakit diarrhoea kronik ini serta menyembuhkannya dalam waktu singkat.
Ia juga dapat mempertingkatkan IQ kepada sesiapa yang memakannya. kerana ia merangsangkan sel-sel otak dan akan memperkukuhkan ikatan di antara neuron-neuron serta menguatkan neuron-neuron yang lemah.

Pemakanan budu turut bertindak membantutkan pertumbuhan bakteria raffinosa dan stokiosa, penyebab utama gejala flatulensi dan masalah kembung perut bagi kanak-kanak dan orang dewasa. 2 kelompok vitamin yang terdapat pada budu iaitu, vitamin larut air (vitamin B kompleks) dan vitamin larut lemak (vitamin A, D, E dan K).

Budu merupakan sumber vitamin B yang paling banyak menyumbang kepada pecahan lain seperti vitamin B1 (thiamin), vitamin B2 (riboflavin), asid pantotenat, asid niasin, vitamin B6 dan vitamin B12 (sianokobalamin).
Secara saintifik, budu merupakan penyumbang utama vitamin B12 yang dihasilkan oleh bakteria klebsiella pneumoniae dan Citrobacter frundiin – yang mana vitamin B12 ini tidak dimiliki dari mana-mana sumber makanan laut, ikan-ikan dan daging-daging lain. vitamin B12 ini perlu untuk pembentukan sel darah merah, di mana kekurangan vitaman ini mengakibatkan terjadinya penyakit anemia perisiosa (pucat), sakit perut dan berat badan menurun.

Kadar vitamin B12 dalam budu adalah di antara 1.5 sehingga 6.3 mikrogram per 100 gram bagi setiap satu hidangan atau 2 sudu besar. Jumlah ini jauh lebih cukup untuk keperluan badan manusia dalam sehari. Dengan adanya vitamin B12 para pengamal diet (jaga badan) tidak perlu lagi merasa khuatir akan kekurangan vitamin B12 di dalam badan.

Selain pembekal kepada protein yang tinggi, ia turut mengandungi mineral makro dan mikro dalam jumlah yang cukup. Jumlah mineral zat besi, kalsium dan magnesium adalah sebanyak 9, 39, 2, 87 dan 8.05 mg bagi setiap 100 gram budu. Budu juga mengandungi zat antioksidan dalam bentuk isoflavon.

Seperti halnya vitamin C, vitamin E dan karotenoid, isoflavon juga merupakan antioksidan yang sangat diperlukan oleh tubuh untuk menghentikan reaksi pembentukan radikal bebas....Radikal bebas merupakan atom atau molekul yang mempunyai satu atau lebih elektron yang tidak berpasangan, sehingga menjadi sangat aktif hingga menyebabkan ketumbuhan tumor, kanser, penuaan dan kematian sel.... Huh.... Panjang kan? Tapi ada lagi nih.... hehehe...

Radikal bebas didapati berpunca dari makan seharian yang dimakan dan juga dari reaksi yang terjadi di dalam tubuh. Adanya antioksidan di dalam budu akan mencegah pembentukan radikal bebas tersebut.
Kebiasaannya di dalam apa jua jenis ikan terdapat 3 jenis isoflavon unsur antioksidan iaitu daidzein, glisitein dan genistien. Pada budu, di samping 2 jenis unsur ini, terdapat juga antioksidan faktor 11 (6, 7, 4 trihidroksi isoflavon) yang mempunyai sifat antioksidan paling kuat dibandingkan isoflavon dalam ikan-ikan lain. Penelitian yang dilakukan di Universiti North Carolina, Amerika Syarikat menemukan bahawa unsur genestein dan phytoestrogen yang terdapat pada budu terbukti dapat mencegah penyakit kanser, proses penuaan dan barah payu dara.

Penyakit jantung koroner (PJK) merupakan salah satu bentuk kelainan pembuluh darah koroner akibat penumpuan lemak di dalam dinding pembuluh darah iaitu satu keadaan yang disebut aterosklerosis. Ini mungkin disebabkan oleh faktor usia, pemakanan, jantina dan keturunan.

Manakala faktor dimodifikasi adalah peningkatan kadar lipida darah (hiperkolestrolemia), hipertensi, obesiti, stress dan kurang aktiviti lasak. Pemakanan budu yang mempunyai sifat hipokolesterolemik (menurunkan lemak darah) seperti kandungan protein, serta makanan, niasin, vitamin E, karotenoid dan kalsium.
Satu ujikaji rambang yang dijalankan, mendapati pengambilan budu sebanyak 150 gm sehari selama 2 minggu dapat menurunkan kadar kolestrol ke tahap luar dari jangkaan.

Selain dari sumber protein yang berkualiti tinggi, budu turut dikenali sebagai sumber serat (dietary fiber) yang baik. Kandungan serat di dalam budu mampu mencapai di antara 8 hingga 10% bagi setiap 100 gm. Ia menyumbangkan kepada 30% dari jumlah serat yang dianjurkan oleh National Cancer Research... Berbanding serat di dalam ikan-ikan atau sumber protein lain, serat pada budu lebih mudah untuk dicernakan. 

BANYAK GILER ZAT BUDU!!!! Sape cakap budu nie makanan KUNO....Sape cakap budu nie takde zat.... Budu nie dah macam PIL MULTIVITAMIN dah nie.... bukan setakat pil vitamin... dah macam ubat serbaguna dah... Aku bile baca artikel nie.... Aku rasa BANGGA beb...Sebab aku suka makan nasi dengan budu! hehehe he.... 
Sumber: Wikipedia

P/S: Jangan korang hirup budu..buat macam kuah tomyam dah ler.....Tu melampau..hahaha

Saturday, January 14, 2012

Ustaz Bergaduh Sesama Ustaz ?? | Ustaz Mana Wei??

Dalam kelapangan kita dalam kehidupan seharian nie... Mesti kekadang rasa boring kan.. Rasa macam tak tau nak buat ape je kan... Mula la nak cari benda nak isi masa lapang..... Pastu bukak la internet.... Tengok-tengok ada isu pasal ustaz bergaduh sesama ustaz..... Dah macam isu besar je nampak.... Aku try la godek-godek.... Kenapa jadi gini kan.... Last-last terjumpa la video-video dalam youtube... 

Video tu korang boleh carik sendiri..... Ustaz mana? Korang carik la sendiri... Aku tak nak sebar benda nie... Sebabnya.... INI SEMUA SEKADAR MELAGA-LAGAKAN PARA USTAZ KITA...... Kenapa aku cakap gitu? Sudah menjadi fitrah setiap pendapat ulamak akan ada yang tak disetujui dan ada yang tak sekepala....

Bagi aku....isu nie takde la besar pun.... Tapi tak tau la kenapa si pembuat video tu bersemangat sangat nak laga-lagakan depa nie... sampai sanggup edit video sendiri tu... Berjuang atas dasar haper aku pun tak tau.... Ke sebab tak puas hati banyak sangat kena hentam?? Aku petik la kata-kata sorang lagi ustaz tu.... Ustaz yang dia sanjung kot... Dia cakap dalam video nyer......"SAPE YANG MAKAN CILI, DIA LAH YANG TERASA PEDASNYA"...... Sape yang pedas ek?

Ada yang berpendapat.... jadi isu nie sebab sorang ustaz tu dah makin popular.... sorang lagi TAK POPULAR..... Dan mungkin disebabkan kepopularitian tu menimbulkan sedikit ketidakpuashatian dari pengikut ustaz sorang lagi tu [maybe berlainan parti politik]..... Atau pun sebab ustaz depa dikutuk keras dalam ceramah ustaz sorang lagi.... INI LUMRAH! Sebab setiap orang tak sempurna.... Ada salah silapnya.... dan mereka bercakap dan berhujah bukan MACAM KITA! Depa berhujah dari pandangan dan dalil-dalil yang mereka rasa sesuai dikaitkan..... Bergantung kepada persoalan dan tahap pemahaman mereka dalam sesuatu isu yang dibangkitkan...... Jika tersilap... Perkara nie boleh diselesaikan oleh mereka ajer..... tak perlu dijadikan ISU!!

Tapi..... ramai yang nak hentam... hentam yang sana....hentam yang sini..... Semua nak dijadikan modal nak jatuhkan mana-mana ustaz.... Semua KENA TIPU!! [Yahudi?? Ermmm....] Aku rasa semuanya kerana BERLAINAN PARTI!! Yang sorang tu IJAU...yang sorang lagi tu MERAH! [Dua-dua melayu...haih!] Taksub sangat dengan PARTI sampai sanggup jadi BATU API nak laga-lagakan depa...... Biarla depa jer yang bermusyawarah sesama depa..... Jumpa depan-depan.... bincang dari awal.... apa penyelesaian....DONE! Tak perlu kecoh-kecoh! [takde la isu panas ye dak?]

Aku selalu nak PESAN kat korang sumer...... PARTI bukannya agama.... Tak berbaloi nak pertahankan PARTI MELEBIHI KEHENDAK AGAMA...... Jangan jatuh ke tahap kronik dah ler.... Sayangkan PARTI lebih dari Tuhan yang Mencipta korang..... Satu lagi.... USTAZ YANG BAIK IALAH USTAZ YANG MENASIHATI DAN MENYEBARKAN ILMU TANPA ADA BERAT SEBELAH MANA-MANA PIHAK KECUALI MENGIKUT PANDUAN QURAN DAN HADIS.... Itu ajer yang patut korang tanam dalam diri masing-masing..... 

Baik..... kali nie korang dengar la semua ceramah-ceramah depa tu....I mean kedua-duanya.... Yang mana kena kat diri sendiri.... anggap la tu nasihat...jangan nak marah pulak.... Ok.... Dengar secara hati terbuka... Tak memihak mana-mana... Korang rasa yang mana mengikut quran dan hadis? Ustaz yang tu ker? ustaz yang sorang lagi tu ker? Atau........dua-dua? Atau ada lagi yang lebih baik? Semuanya terserah kepada korang sendiri.... Semuanya atas NIAT korang sebenarnya... KORANG NAK ILMU AGAMA KER...... KORANG NAK DENGAR APA YANG KORANG RASA KENA DENGAN KEPENTINGAN AJER? 

Aku tengok bila ada ulamak nak naik jer...ada je yang nak mencantas... lagi-lagi ulamak dah kalahkan populariti artis-artis... Ahli politik... Lagi-lagi ulamak yang nak perbetulkan keadaan yang sedia ada nie....Yang kebanyakannya ke arah kemaksiatan dan keduniaan sahaja.... Sanggup berkeras dalam ISU-ISU TERTENTU tanpa ada kepentingan peribadi... Takkan pasal isu-isu yang berkait rapat dengan agama nie....yang dah banyak cenderung ke arah maksiat nie...  nak pakai term macam orang giler kapel..."TERIMA SEADANYA"?? Atau nak bersifat penakut... "LAYAN AJER".... atau jenis takut nak pertahankan hak agama..."JANJI PERUT KENYANG" ajer?

Isu ustaz bergaduh sesama depa nie bagi aku PERKARA BIASA jer.... pasal niat tu atas depa lah...Depa yang tanggung.... Tapi apa yang diajar mereka tu.... Asalkan tidak lari dari ajaran quran dan hadis.... Kita ambik pakai....tambah ilmu.... kalau terkena....UBAH LA KE ARAH YANG LEBIH BAIK.... Jangan nak keras kepala! Sedangkan imam besar empat mazhab pun ada yang tak sependapat..... Inikan pula ustaz-ustaz.... So.....CHILL saja okeh....Asalkan mereka berpandukan quran dan hadis.... :)

P/S: Niat Lillahi Ta'ala ajer.... Jangan sebab dengki sudaa.....