Thursday, March 10, 2011

Pelaga Buah Getah..

Aku teringat masa kecik-kecik dulu.... Ada satu permainan di kampung yang jarang aku tengok budak-budak sekarang main.. Sekarang banyak lebih suka kan game Play Station jer.... Main dalam ekon... duk atas sofa yang empuk..... Pastu main game sambil mencarut-carut.... Permainan yang aku nak citer ni mungkin dah pupus kot... Tu yang aku nak citer ni.... Permainan yang aku nak citer ni ialah... main pelaga buah getah...:D


Permainan ni popular sangat-sangat masa zaman aku kecik-kecik dulu... Menariknya bermula dari mencari buah getah lagi.... sampai la melagakan buah getah tu.... Takde kos.....takde di shopping mall.... Cuma ada di kebun getah jer..ha ha ha.

Nak main game ni punyer pasal... pakat-pakat dengan member-member...pegi carik buah getah di kebun getah.... Pergi time tengah hari baru bes... Bunyi letupan buah getah yang masak... dan jugak buah getah yang jatuh ke tanah memang tak siapa tahu kecuali yang join sekali... Nak kutip buah getah ni...bukan sebarang kutip... Kene pilih jugak... ada yang senang pecah..ada yang susah pecah... yang susah pecah tu la yang dicarik...

Nama buah getah pun ada pelbagai jenis... ada nama Kapak, ada nama Puru... ada nama Pok Dogo... macam-macam la.... sumenyer ade bentuk tersendiri.... Tak tahu?? Sila la tanya bapak korang...atau atok korang... rugi kalau tak tahu ni...

Sesudah kutip sebanyak seplastik.. mula la pegi ke gerai atau mana-mana tempat yang boleh melagakan buah getah ni.... Jumpa kawan-kawan....macam geng gangster...cuma yang bezanya.... setiap orang bawak buah getah masing-masing..:D Pastu stat la melaga...


Mula-mula Osom dulu...sape kalah... buah getah dia jadi penahan..penahan di duk bawah... yang menang osom tadi duk atas jadi pelaga... Pastu dilagakan la buah getah tu dengan tangan.... Dihempap kawasan perut tangan ke buah getah....tengok buah getah siape yang pecah.. yang pecah kalah.... Pastu gilir-gilir la... Siape yang habis buah getah dulu..dia kalah..:D








Agak susah aku nak citer ni... Tapi memang bes main game nih dulu... memang ni la permainan petang-petang selain main bola sepak atau permainan lain...yang penting... game ni merapatkan hubungan dengan kawan sekampung dan jugak pengalaman hidup dengan mengembara ke kebun getah.... Sape yang baru nak try..tanya la ayah korang atau atok korang..... :D :D

9 comments:

d_tieah said...

Tak pernah plak jumpa buah camni..
HUhuhu.. *Serius
1st time tengok..




Entry Terbaru : Keluhan Rakyat Malaysia Terhadap Stesen Televisyen

cik pulau said...

dulu cik pulau pun suka main benda alah ni.. tp umah cik pulau takde pokok getah..
apa kitorang buat.. gi kutip buah getah kat tepi sungai yang hanyut2 jelah..
ahaaha. tp merasa jugak la men pecah buah getah ni.. hehee~ ^^,

Zue Cancer said...

dulu suke kuti[ biji getah sebb cantik..then mak kate biji getah leh wat tempe huhu...petik kat ladang getah kat perlis now da besa da tak petik da...nak petik buah petai laksss...hhee

mas.saari said...

saya pernah main benda alah ni...
balik sekolah je mesti pi kutip buah getah pastu main sampai tak ingat nak balik rumah...

pastu siaplah kena marah ngan mak! hehehee...seronoknye bila ingat zaman kanak2 dulu~

saya YANA said...

ehh.. cam tu eh mainye.. haha.. dulu Yana kutip pastu main baling2 je.. huhu...

apezs shah said...

salam

yes mmg buah ni best dan game dia
pon lebih kureng menarik. apezs
suka tgk rupa buah ni. yg licin,
keras sesetngah nya. dan seronok
bile dilaga2 kan. ada bunyi
yg menarik..:)

aNNa maRdHiaH said...

buah ni selalu main kat kampung .
kteorang guna buah ni main congkak sbb guli xde . hehehe ..

waalllaa! said...

saya suka mai buah getah ni masa kecik2..cousin saya wat helikopter guna batang aiskrim n dinamo basikal n camtum ngan buah getah ni..jadilah helikopter..hehe

LennMommaChubby said...

Dekat kampung saya permainan ni masih ada lagi... ^^

IKLAN BERBAYAR

IKLAN BERBAYAR
Berminat? Terus wassap ke: 011-14957785