Wednesday, March 30, 2011

Online Shop Di Facebook dan Lain-lain Penipu!!

Aku rehat-rehat dari membaca jurnal...aku lepak la di facebook. Dalam melepak di facebook tu....aku terjumpa satu page yang menarik.....page tu bertajuk "KAMI BENCI ONLINE SHOP YANG TIPU & MAKAN DUIT HARAM!". 

Pastu aku godek-godek la dalam page tu.....rupa-rupanya ramai yang kene tipu dengan sesetengah online shop yang telah menipu depa.... Nasib baik aku tak kene.....masa aku buat persediaan untuk perkahwinan haritu... banyak jugak la membeli atau mengorder secara online..... Syukur alhamdulillah..... Sape yang nak tau yang mana suka menipu....pegi la page tu... copy paste je tajuk tu... ataupun boleh klik SINI.

Untuk semua yang nak beli melalui online... aku rasa korang kene amalkan langkah berjaga-jaga sikit.... Contohnya kalau melalui facebook... Korang tengok la sikit sebanyak komen pembeli kepada dia.... Kalau ok jer sumer...maknanya ok la tu kot....Kalau ada yang delay penghantaran ke...ada masalah itu ini... ermm... baik hold dulu.... Kalau murah sangat pun kene hati-hati...sebab takut barang tu tipu....:)

Dekat page tu jugak...ada jugak yang berkesempatan mengiklankan barangan dia...dengan temanya....saya tak menipu..ha ha ha. Macam-macam la kan... Tapi ok jugak tu... sekurang-kurangnya kita boleh tengok la kan...sape yang kene tipu dan sape yang menipu... Ada jugak yang kene tuduh jer...kene fitnah.... haih... Kesian dia kalau dia tak tipu.... Tak pasal-pasal kene tuduh menipu kan..

Aku bukan nak kata online shop sumer tipu.... ada yang ok... Cuma kita sebagai pengguna ni kene la berhati-hati kan..... Cek elok-elok dulu... sedangkan pinjaman pun dah banyak cara sekarang.... nampak macam senang dan sangat bagus...tetapi rupa-rupanya geng Along! Sama la dengan online shop nih.... Kena cek betul-betul. Salah satu cara..... selidik dan cek komen dari pengguna lain. Semoga kita tidak ditipu..:)

8 comments:

SoLy SoLicious said...

cuak kejap rase dgn online shopping..
tp sy memang tak penah shopping online la..kurang percaye.. hee

mcm ni lah said...

saye admin group gedungkita.com di fb dimana peniaga boleh iklan sesuka hati apa2 aje produk diorang tapi kalau saye dpt tau ade peniaga yang tipu dalam group saye tu siap le saye keje kan

toyolkiut said...

TK x pnh berurusan ngn fesbuk, tp ngn blog2 yg mjual online ni slalu jg..
tp brg2 yg harga x mahal mana la..
klau main beratus2 pe lagi beribu2 takut jg di tipu..
dlm s.kbr pun slalu nasihatkan hal cmni..
kena alert..
trima kasih..

Fahmi Mahat said...

tgk barang apa jugaklah.
kalau nak tipu, bkn takat online shop, mana2 pun boleh kena.

tapi klu da tkena tu, haruslah report pada SMMC.

jumpa lagik =)

Regards,
FahmiMahat

nur said...

Terimakasih info ni..

Eza Ridzwan said...

x penah & x berani nak beli melalui online nie..bkn stakat takot kena tipu, tapi takot gak klu² brg yg diiklan tuh x sama spt yg kita tgk dlm page dia...bek beli kat kedai, pueh hati sbb bleh tgk secara real..

Affan said...

Taktau pulak dah ramai kena tipu.
Tak pernah beli lagi melalui blog atau fb.
Ebay dgn amazon pernah gak

muhammad iqbal hakimi bin tahir said...

dunia maya memang ada risikonya ...huhu