Thursday, March 31, 2011

Buah Yang Agak Mencarut...


Haaa.....ini sebenarnya termasuk dalam kategori belajar bahasa kelantan jugak ni.... Cuma takde disebut di title jer..... Huhuhu.... Buah ni susah sikit disebut dalam bahasa kelantan jika korang mengamalkan prinsip segala perkataan jika dalam bahasa kelantan ditukar dengan cara kebiasaan... Kalau mengikut teori kebiasaan..... bahasa kelantan tukar yang belakang jer.... Contohnya... Makanan jadi makane... belakang jadi belake..

Ni spesel kes sikit.... sebab kalo tak spesel....boleh jadi mencarut dalam bahasa kelantan!! Amik perhatian yer..ha ha ha. Kalo tak nanti tergelak pakcik makcik di kedai kopi dengar korang mencarut.... dah la datang ke negeri orang.... mencarut pulak... ngahaha.... Buah yang nak diciterkan ni adalah buah mempelam... atau bahasa persuratannya....buah mangga...

Ni la Pokok Mempelam a.k.a Mangga

Jangan sesekali korang sebut memPELE.... PE disebut seperti PEtang.... dan LE adalah LEncong. JANGAN!! Sebab itu adalah hak milik si lelaki punyer...... :D

Ni PELE lain.... Bukan yang ni....:D

Orang kelantan tak sebut macam tu... ia ditukar seratus peratus..... Buah ni akan jadi buah paoh.... Kalau ditanya orang kampung.... buah mempelam tidak wujud... he he he.... Kalau korang suka berjalan-jalan.... korang mesti perasan banyak tempat ada kaitan dengan buah PAOH ni..... Kampung Tasek Paoh.. Paoh Lima.... dan lain-lain.

Buah Paoh a.k.a Mempelam a.k.a Mangga

Ok la..... kira lepas ni korang dah boleh beli buah mempelam dengan selamat dan tidak diserbu Jabatan Agama Kelantan la kan...ha ha ha ha

~PEACE~

11 comments:

IzudeanIzed said...

ha'a...masa asasi UPM dulu kawan aku semua perkataan die letak e kat belakang...! contohnya sampah jadi sampe...letih aku ajar diorang..haha

SoLy SoLicious said...

hhahaha.. mmg pun... orang xbse sebut, jangan sebarangan sebut.. bhy.. heee

mOoN said...

ades...hahaha...

Axieda'great said...

ADOI AI,
BUAH SEDAP CAM NI DISALAH ERTI
HUHU

Sunah Mohammad said...

huuuuuuuuuuuuuu....saya sangat suka mangga!!!!!!!!!!!!!

Budak Botak said...

he3, hati2 bila sebut. Jgn men hentam ja...

axelida said...

hahaha kat sini ada kelas bahaso kelate ko? berehhh

terima kasih deh folo saya.. saya folo pulok doh ni

mcm ni lah said...

pele legenda bola sepak dunia

Solihin Zubir said...

lagi 1, kopek dlm bhasa kedah = dompet..

kopek dlm bhasa klate plak apa? heheh...

toyolkiut said...

hehe..
itu la..
TK pun pnh sebut gitu dulu..

DilaMilin said...

hahahhaha..lawak betuiii..

Ping your blog