Tuesday, March 8, 2011

Bagaimana Nak Pilih Calon Isteri


Yang si suami aku dah buat dah..... Sekarang untuk memilih bakal isteri pulak... he he he. Sudahkah anda bersedia?? Jangan ingat entri ini khas untuk lelaki sahaja.... perempuan pun kene baca.... sebab inilah ciri-ciri yang patut ada pada anda.....he he. Sesape yang tak bace lagi entri pasal cam mane nak pilih calon suami...klik je SINI..


1) Buat-buat Tak Berharta..
 Ini khas untuk sesiape yang kaya-raya dan banyak duit..... tak payah nak menunjuk-nunjuk yang korang banyak duit... buat biase-biase jer.... makan ala kadar je time dating... sekali-sekala jer pegi tempat mahal... kalau si dia sanggup melekat lagi dengan korang... maknanya dia bukan nak kat korang sebab harta...:D


2) Test pegang tangan...
Sekali jer test tau!! Banyak kali tu korang yang bermasalah......:D Kalau si dia tak nak..maknanya bagus la si gadis tu... menjaga aurat dan maruah seorang perempuan.... Bila si dia dah menolak.... korang senyum je la.. jangan nak merajuk pulak... kang tak pasal-pasal iman si gadis tadi rebah sebab nak jaga hati korang... jangan rosakkan mereka yang baik-baik yer...:)


3) Tengok cara makan....
Ni pun penting jugak.... cuba perhatikan jugak cara makan si dia.. kalau baru kenal...biasenyer kene tengok si dia makan dengan membernya.. tapi kalau dah bertahun-tahun..time dating pun dah boleh dah.... kalau nampak bersepah sikit-sikit...atau makan cam biase...ok la tu.... kalau nampak control sesangat makan tu.... maknanya dia tu suka bersepah kat rumah dia!! Si gadis ni terbalik tau...he he he


4) Ajak solat...
Ni same dengan si bakal suami... tapi yang ni susah sikit... sebab depa ni ada lesen besar.... boleh guna alasan yang sama kalau malas nak solat.... Tapi kalau yang baik... dari mula dating dah jage air wudhuk dah.. tak bagi sentuh...hehehe cara-cara yang bagi selalu mengelat ialah... ajak dalam bulan puasa... he he he. Time boleh puasa tu..ajak pegi solat terawih kat masjid... tengok dia nak ke tak...Tapi kalau sepanjang bulan puasa tu asyik takleh puasa tu.... paham-paham je la ek....:D


5) Ajak mengumpat..
Hah! Yang ni selalu ramai yang terkantoi..he he he. Depa ni suka bergosip... kalau yang baik-baik...selalunya mengumpat ketika marah jer... dah tak tahan sangat.... tapi cuba korang test mengumpat pasal orang yang depa tak kenal.... Kalau melayan jugak tu... memang hobi dia la tu! Yang ni kadang-kadang boleh makan tuan nih....

6) Pegi jumpa famili..
Sama jugak macam si bakal suami tu... yang ni memang ujian akhir tahun la kot... tahap dia antara famili suka atau tak suka.... Tapi bukan itu yang korang nak test... test tengok macam mana reaksi si dia... Sebab seorang gadis yang baik akan malu-malu depan mak ayah dia kalau korang ade sekali... Untuk mula-mula je jadi tau...Bila dah lame....sifat malu tu dah takde dah....


7) Ajak datang rumah...bawak ke dapur..:D
Haaa...... kebanyakan gadis zaman sekarang....part ni la paling ditakuti..melebihi takut kepada hantu atau jembalang.... iaitu DAPUR! Yang mana si bakal suami yang inginkan si bakal isteri yang pandai masak... test la ni... Kalau setakat dia cakap pandai tu..pandai ni...jangan percaya sangat.... Tengok gelagat si dia di dapur... Kalau dah biase dengan dapur..dia tau apa nak buat..kalau tak... duduk saje sambil jalan menjinjing.. he he he...

8) Borak-borak pasal agama...
Ingat si bakal suami je ke kena test gini..he he... Si bakal suami pun ape salahnya kan.... test tengok si dia tu tau tak selok belok agama.... Tapi sila penuhkan agama di dada sendiri dulu la yea... Kalau tak...korang yang malu...he he. Perkara ni penting sebab... kalau korang yang kurang...boleh si dia jadi pembimbing... kalau tak...korang la pembimbing si dia nanti.... Kalau dua-dua kurang....rosak la si anak nanti...


9) Jangan bagi 100% kat si dia..
He he...kejam tak yang ni... Bukan aper... kalau time dating dah bagi seratus peratus..... Time dah kahwin? Apa bezanya? Banyak tafsiran korang boleh buat.... tapi maksud aku... jangan bagi semua apa yang si dia nak... Bagi time sudah kahwin jer.... Macam si dia nak itu...nak ini.. semua nak tunjuk jer... kononnya si dia ni perlu diberikan semuanya..baru dipanggil erti sayang... Nope! Salah sama sekali.... Bagi yang berpada-pada jer.. Biar si dia tidak meminta sesangat... Sayang datang dari hati..bukan dari duit..

Test-test di atas tu atas dasar dari pemerhatian aku... dari golongan kawan....adik-beradik...dan saudara mara...... Aku tengok zaman sekarang....nikmat kahwin sudah tiada maknanya lagi.... sumernyer seperti kapel tu dah sama maknanya dengan kahwin.... Jangan terikut budaya barat oi!! Sesape yang tak bersetuju tu.... itu hak korang okeh...

P/S: Selamat Hari Wanita yer...:)

12 comments:

fadwa daud said...

setuju sangat-sangat!!!!
semoga semua yg hadir dari hati kita akan bawa kebaikan unutk orang lain...

~nsar~ said...

both entry sangat2 bagus... untuk memilih memang la ptut sebab semua orang nak yang terbaik untuk hidup bersama hingga ke akhirnya... cuma... kan Allah dah janji perempuan yang baik untuk lelaki yang baik...dan juga sebalik nya.. seklipun kita mencari yang terbaik.. tapi Allah tetap berikan kita yang setanding dengan kita...

oleh itu, kawan2 semua... untuk mendapatkan yang terbaik kita kena menjadi yang terbaik juga...

-arnsyafiqah.blogspot.com-
latest n3 -letak kat market!!!-

d_tieah said...

Setuju dengan semua.. Gitulah kan kalo nak cari calon isteri bukan hanya pandang kecantikan semata-mata.. Huhh! Suka entry ni.. Bagus sangat.. Semua ciri2 tu ade pada saya.. Ehem! Hahahaha.. Takdelah, main2.. Tapi memang diakui sekarang orang amik remeh je part cam yg kat atas tu yg penting cantik dan lawa pastu bila kawen, tak lama dah cerai.. ermmmmmmmmmmmmmm

Entry Terbaru : Surat Kepada 3 Golongan "Wanita"

Biela Yusoff.. said...

suka ngn entry nie...huhu...insyaAllah...

IftiMonstaa said...

wah tips yg baik utk perempuan prepare jd isteri solehah :)

♥ LT Gadis Senjakala ♥ said...

suke entry ni:)
insyaALLAH..
pertahankan hanya untuk suami ku...

Im Jia aka Ming said...

like dis en3...gud guideline...=)

aleeya husnan said...

Insya-Allah lulus ^_^V Terima kasih atas didikan ayah dan ibu ^_^

Wan Gerrard said...

orait, nak testing jap :P

husna nabila said...

hahaha..saye suke entry ni!!!

... said...

as salam..
wah! suka =)
tapi mencari ni, perkara yang sangat sukar..moga dipertemukan-Nya sesudah berusaha..ameen..

=)

tips2 yang menarik.tapi ada beberapa tu..tak mahu cuba. tu boleh jadi masalah tu walaupun sekadar ingin tahu.. rasa ingin tahu itu boleh makan diri jika tak berhati2.diantaranya, ada si syaitan.adoi..

.ejat. said...

tips yg bagus. thanks :)

IKLAN BERBAYAR

IKLAN BERBAYAR
Berminat? Terus wassap ke: 011-14957785