Wednesday, January 12, 2011

10 Perkara Kenapa Korang Jangan Mencarut!!

Haaa..... ni selalu terbuat oleh kawan-kawan aku....perkara yang paling popular dilakukan oleh orang sekarang bile dah nak marah...nak mengutuk... ataupun nak menunjukkan kemesraan antara kawan-kawan... Perkara itu adalah mencarut... Tapi mencarut ni memang diketahui tak elok.... Jadi kali ni entri aku berkenaan dengan kenapa mencarut tu tak elok untuk korang.... Ni la list-list yang aku dapat buat sambil menunggu megi aku kembang..:D

1) Mencarut ni boleh menggelapkan hati korang
Gelap sini bukan maksudnya hati korang yang merah tu tibe-tibe jadi hitam legam...tu perokok punyer kes....ni simbolik la *tuuuuuuuttt!!! Oh....lupe..jangan mencarut...he he.. Aku pun dah turut same mencarut..hahaha. Gelap sini bersimbolkan kesucian hati korang..... Dan kegelapan hati tu tak leh dibasuh atau dicuci dengan sabun Shokobutsu atau Lux..... Ia hanya boleh dicuci dengan sabun Istighfar ataupun sabun taubat jer...:)



2) Mencarut ni boleh buat korang susah nak belajar.
Haaa....ni khas untuk pelajar-pelajar....tak kisah la di universiti ke...di kolej ke...di sekolah ker.... even di tadika sekalipun.... Setiap perkataan F***!!......D***!!......B***!! dan sebagaiya itu akan membuatkan korang makin susah nak ingat benda yang dipelajari... Ibarat kate.... setiap pencarutan tu akan mengisi ruang kosong hati korang... sehinggakan dah takde ruang untuk ilmu nak masuk...(otak mempunyai hubungan dengan hati... bukan hubungan sulit..tapi hubungan sistem badan) So...jangan salahkan cikgu-cikgu jika korang susah nak terima ilmu....


3) Mencarut boleh menghilangkan seri muka korang yang ayu dan cute itu...
Ini khas untuk pempuan je tau...sape-sape lelaki yang rase die tu cute...pun boleh nak masuk kategori nih...hehehe. Setiap carutan tu boleh hilangkan satu seri muka anda..... makin banyak korang mencarut..makin tak berseri la wajah anda...sampai satu ketika segala jenis make up pun tak jadi dah untuk menambahkan kecantikan korang.... SK-II pun tak boleh!! Air wudhuk je boleh....dengan syarat..korang berhenti mencarut!!

Bukan Seri Muka ni la!!!

4) Mencarut boleh menentukan jodoh korang
Tak percaya? Lagi banyak korang mencarut...lagi banyak la jodoh yang baik-baik lari dari korang...yang datang cuma pasangan yang suka mencarut jugak.. Korang suka ker dapat pasangan yang sikit-sikit sebut B*** kat korang? Bukan Baby!!!! B yang lain!! tukar y tu jadi i...


5) Mencarut boleh menyebabkan ulser mulut
Ni korang tak kan jumpe di mane-mane buku kesihatan kerana ni ikut pengalaman... Tapi yang ni biasenyer orang-orang lame (tua la tu..) selalu menghubungkaitkan dengan mengumpat... tapi bagi aku orang sekarang same banyak je mengumpat dengan mencarut... Jadi..jage lah lidah anda....dengan selalu menggosoknya...hehehe


6) Mencarut boleh menyebabkan darah tinggi dan kencing manis
Ye la........ mane ade mencarut sambil hepi-hepi....(ke ade ek?? kalo ade memang dah menjadi darah daging la kot..) Selalu nak marah-marah....cube la time nak marah tu ucap perkataan yang elok-elok.....macam contoh ni...korang tengah tersangkut kat jem....jem ape....jem jalan la...bukan jem nenas atau jem balang..pastu korang duk mencarut-carut..boleh redakan kemarahan tak? sah-sah makin marah... cuba time tu korang cakap yang elok-elok...nyanyi lagu Maher zain ker...lagu Korea ker...lagi ok dari mencarut kan..:) [nak kate berselawat kang alim sangat lak...alim ker? hehehe]


7) Mencarut boleh merosakkan kesucian bayi
Jangan la korang mencarut depan budak-budak... diorang tu ibarat kain putih... kalo korang pegi calit cat hitam legam..maka hitam la dier..kalo korang pegi calit corak batik kat die..maka batik la jadinyer... Ingat....tu la masa depan kita....Ape depa jadi...tu la pemimpin kita nanti... Sekali die naikkan tax dan buat undang-undang mencarut adalah budaya bangsa....Haaa...susah la kita nanti...:D


8) Mencarut boleh menghuru-harakan bumi
Pergh.....dah makin global nih... Korang mesti tak percaye kan? Tapi tu la hakikatnya... bumi ni tak suka dengan manusia yang suka mencarut.... [segala bende yang tak baik bumi tak suka...:p] Lagi ramai yang mencarut dari bermunajat dekat tuhan....maka makin memberontak la bumi kita yang dicintai nih.... Ibarat budak yang tak bagi aiskrim...Satu halaman rumah die guling-guling... hehe macam tu la bumi kite...tu banyak gempa bumi sekarang....bukan sebab bunyi gitar je boleh menghasilkan gempa bumi..[tak tahu pasal ni? rujuk kata-kata Siti Aisyah r.a...:D)

9)Mencarut boleh merencatkan pertumbuhan ekonomi negara
Korang duk sibuk cakap harge tu naik...harge ni naik.... salah satu sebab die adalah korang suke mencarut! Tau kenape? Sebab bile dah korang suka mencarut.... kebanyakan masyarakat tak suka dah kat korang.. Ekonomi korang pun tak berape elok.... Menjejaskan ekonomi negara la jugak! jadi sebelum menuding jari ke arah orang lain...tuding jari kat diri kite dulu...langkah permulaan...jangan mencarut!! :D ;D



10) Mencarut boleh mematikan hati
Haaaa.....ni la yang paling ditakuti..... jangan la sampai hati kite mati... Tak perlu ucap takziah pun lagi....hati ni mati dalam hidup jer...mati tetapi masih hidup...camne ek nak terangkan...tah...aku pun pening nih..he he... nak tau camne hati tu mati? Hati tu mati bile korang buat bende jahat...pastu korang tak rase bersalah langsung! Ataupun contohnya...korang tertinggal solat asar....korang tak rase menyesal langsung atas kekurangan diri tu! Haaaa.......banyak-banyak la mintak Tuhan hidupkan balik hati tu...


Okeh...tu je la kot dari bebelan aku nih..... Ni original dari aku.....sape2 nak amik letak kat entri korang...rujukkan kat blog ni balik ok..^_^ Aku seronok bile bende baik disebar-sebarkan....dapat pahala woOOoo~~

10 comments:

apezs shah said...

betul juga ape yg dikatakan ni..
so lepas nie jangan mencarut. sebutlaa nama kalimah allah.;)

KB Emily said...

minta izin share..i quote ur name..serious k..thank i loved it

whitecappuccino said...

mencarut mencacatkan peribadi..

Pembawa_Wacana said...

apezs: Ya betul...

KB Emily: diizinkan...:) Thnx sebab sudi share...

whitecappuccino: Ok..list ke-11..;)

armouris said...

lagi info tentang ulser mulut di SIHAT SELALU - Ulser Mulut Boleh Menyebabkan Barah

Computer Tips said...

info yg berguna..thanks for sharing..
say no tu carut

Shira Afya Hashim said...

ouch! insyaAllah tak mencarut lagi pas nie :)

mohon mengeShare yea di blog sy :)

nurse husna said...

saya pon nk share jgk yer... ;)

nasya shara said...

sya nak share dkt blog sy yerr . ^__^

Ammelia Yusoff said...

nice entry. cukup menarik :)